Από το βράδυ της Κυριακής και από τη ΒΔ Ελλάδα αρχίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα


Βαρομετρικά χαμηλά προκαλούν άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές θα είναι περιορισμένες και οι άνεμοι οριακά στα ανατολικά και νότια πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το Σάββατο (11/5), σποραδικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (12/5), στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα ΒΔ και τις απογευματινές-βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ, Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν νότιοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο). Τη Δευτέρα (13/5), βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι ενισχυμένοι νοτιάδες θα συνεχιστούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τρίτη και την Τετάρτη (14-15/5), ο καιρός θα παραμείνει άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι στα ΒΔ ορεινά κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι στο ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. απο την κυριακή μπαίνουμε στο ψητό αγαπητοί αναγνώστες.....
    εμπρός mars..........

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμπρός μαρς φίλε Καρδίτσα,βλέπω τ'αεροπλανακια του ΕΛΓΑ να παίρνουν φωτιά από το απόγευμα της Κυριακής,όχι μόνο στην περιοχή μας...υπάρχει ανησυχία εδώ στο χωριό μου και όχι μόνο,γιατί εδω οι αγρότες θυμουνται πολλά και έχουν πολλές εμπειριες.
      Το βαμβάκι μου φέτος πιο όψιμο από πέρυσι έχει φυτρώσει τό 60% μέχρι σήμερα με ένα πότισμα.Περιμενω πώς και πώς να έρθει εκείνο το βράδυ της Κυριακής με τις ασταθειες,σαν καιρόφιλος όμως,γιατι βλέπω και απο τα λεγόμενα του κ.Ζιακόπουλου οτι η αστάθεια θα έχει διάρκεια και δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχουμε.Η μάλλον δεν θέλω να το σκέφτομαι τωρα...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι σίγουρο αν θα ρίξει χαλάζι.Υπάρχει περίπτωση απλά να βρέξει ποτιστικά έστω και παροδικά έντονα.Εγώ ακούω τα αεροπλάνα της χαλαζικής προστασίας να πετούν μονο στις κλασικές καθαρές θερμικες ασταθειες παρά όταν κάνει γενικές κακοκαιρίες.
      Ανεξαρτήτως απο το χαλάζι μιας που ανέφερες αυτό το θέμα θέλω να σε ρωτήσω, το πόσες είναι οι καταστροφές στην παραγωγή πχ.αυτήν την περίοδο (λόγου χάρη στα σιτηρά,ψυχανθή, γενικά καλλιέργειες)απο το πολύ νερό που προκύπτει απο έντονες διαρκείς βροχοπτώσεις?Σίγουρα θα υπάρχουν ζημιές αλλά πόσες?
      Επειδή δεν τα γνωρίζω πολύ καλά τα αγροτικά πράγματα, αυτός είναι ο λόγος που έκανα αυτήν την ερώτηση θέλωντας να μάθω κάποια πράγματα.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. Απ,όλες τις καλλιέργειες αυτον τον καιρό,το πιο ευάλωτο στο πολύ νερό στην περιοχή μου ΤΩΡΑ είναι το βαμβάκι γιατί φέτος που είναι και πιο όψιμα τα περισσότερα τώρα είναι πάνω στο φύτρωμα,να σκάσουν το χώμα και να βγουν πανω δηλ.Ειναι πολύ κρίσιμο το στάδιο αυτό, και το ποτισμα που κάνουμε τώρα στην αρχη είναι μετρημενο.
      Το πολύ νερό τωρα στην αρχή κάνει ζημιά και στο σπόρο και στο χώμα(το κάνει πλακακι) και αν έχει και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα χειρότερα για το σπόρο.Γι'αυτο την προηγούμενη φορά είχα πει για κάποια πρώιμα εδω,υπήρχε περίπτωση να μη δουλέψει ο σπόρος από κάποια νερά που έριξε εδώ,συν το κρύο που έκανε εκείνες τις μέρες...
      Για γενικευμένες καταστροφές Μάιο,Απρίλη μήνα έχει καιρο να κάνει εδω.Τις πιο χειρότερες που έγιναν,έγιναν τη δεκαετία του 90.Τα είχε κάνει όλα τότε,και πολλα νερα,και χαλάζι,και πλημμύρες ποταμών,κρύο και Μαγιάτικο χιόνι στις κορυφές!
      Δεν είχε αφήσει τίποτε όρθιο τότε σε όλες τις καλλιέργειες!
      Αρα πλην του χαλαζιού στις υπόλοιπες καλλιέργειες (μποστανια,σιτηρά κλπ.)πρέπει να κάνει μία πραγματικη θεομηνία με πολλα νερά και πλημμύρες ποταμών.Δεδομενου ότι πολλά από αυτα είναι κοντά και δίπλα στο ποτάμι,διότι εκεί φτιάχνει την καλύτερη παραγωγή ειδικά στα μποστανικά,εκεί η ανησυχία είναι μεγαλύτερη διότι οι αγρότες θυμούνται...
      Τώρα απο κεί και πέρα εγώ πιστεύω μέσα στις 3-4 μέρες που θα κρατήσει αυτό θα έχει απ'ολα και γενικευμένη βροχη και θερμική αστάθεια...βλέπουμε λοιπόν.
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  2. Amber alert !
    Άνοιξη και καλοκαίρι αγνοούνται...
    Και εξηγούμαι: οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δεν ανεβαίνει παρά για λίγες ώρες η θερμοκρασία και αν έχει και συννεφιά τότε είναι κάτω του μέσου όρου. Λοιπόν ας έρθουν οι βροχές και η αστάθεια αλλά με τις ανεβασμένες θερμοκρασίες γύρω στους 25 κι όχι 16-18! Δάσκαλε καμιά υπόνοια για άνοδο θερμοκρασιών;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι Κωνσταντίνε,στα δυτικά κ βόρεια οι θερμοκρασίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κ έτσι δείχνει να συνεχίζει.
      Με την άδεια του δασκάλου βέβαια θα σου πω αυτό που είπα κ πριν μέρες με τη μεσοπρόθεσμη του Ευρωπαϊκού μοντέλου το ίδιο φαίνεται ακόμη.
      Δλδ μέχρι τις 18 19 του μήνα ίδιο μοτίβο με ψύχρα κ βροχές κυρίως στα δυτικοκεντροβόρεια κ από εκεί κ μετά αν κ δε θα λείπει κάποια αστάθεια στα ηπειρωτικά,πάμε επιτέλους σε φυσιολογικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
      Μία πρώτη εποχική εκτίμηση τώρα,για το πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίρι θα την έχουμε λογικά σε λίγες μέρες απο τους αμερικάνους όποτε κ θα την αναρτήσω στο μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. το καλοκαίρι είναι φυσικό να αγνοείται.Ακόμα μάιο έχουμε αν και τα μοντέλα δείχνουν εκεί γύρω στις 20 του μηνός για άνοδο της θερμοκρασίας σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
      όπως και να΄χει θα το δουμε.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. Τα μοντέλα δίνουν από χτες ενδείξεις ακόμα και για μίνι καύσωνα λίγο πριν και πάνω στις εκλογές. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να το προεξοφλήσουμε, όμως λογικά ένα θερμό επεισόδιο ως τα τέλη του μήνα μοιάζει πολύ πιθανό, έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής η άνοιξη.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα και με τον παραπάνω ανωνυμο amber alert άνοιξη και καλοκαίρι αγνοούνται εντελώς και περιμένω με αγωνία να περάσει και αυτή η καταραμένη εβδομάδα 13-17 Μάη ελπίζοντας πως θα είναι τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΙΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΔΙΑ ψυχρών εισβολών και αστάθειας ξανά υπενθυμίζω άλλες χρονιές ήδη είχαν κάνει ποδαρικό 33-35 ο ακόμη και στα μέσα Μάη δεν είναι κάτι το τρομερό και αφύσικο η μέρα έχει σχεδόν πλήρως μεγαλώσει αλλά 16 λεπτά από την Ανατολή και αλλά 26 λεπτά από τη Δύση στο θερινό ηλιοστάσιο Ανατολή 06:02 Δύση 20:52 ενώ σήμερα 12 μαη Ανατολή 06:18 Δύση 20:26 σχεδόν 45 λεπτά ακόμη θα μεγαλώσει η μέρα μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο δεν έχει και τόση διαφορά ηκατακόρυφος του ηλίου σήμερα είναι στις 70 μοίρες κλίση από την κάθετο κατακόρυφη και στο θερινό ηλιοστάσιο 76ο μοίρες 6ο μοίρες διαφορά μόνο και ως επιτοπλείστον επιτρέπεται να ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία τώρα είναι οι πιο μεγάλες μέρες τι 14 ώρες και 7 λεπτά τι 14 ώρες και 48 λεπτά και η απέναντι μέρα από τη σημερινή είναι η 1η Αυγούστου ίση σε διάρκεια μέρας - νύχτας είναι ψαγμένο δεν το αναφέρω τυχαία

      Διαγραφή
  3. Το Σκωτζεζικο ντους του καιρού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στην περιοχή μου.
    Σάββατο βράδυ κρύο με την θέρμανση απαραίτητη, την Κυριακή μετά τις 10 το πρωί, είχαμε προχωρημένη άνοιξη, νοτια, σκόνη,θολούρα και πολλή υγρασία.
    Από το βράδυ της Κυριακής ,ένας θυελλώδης δυτικός άνεμος, σάρωσε τα πάντα και η θερμοκρασία έπεσε απότομα.
    Την Δευτέρα"τσιμπαγε"ολη μέρα,με τον δυτικό άνεμο να μην σταματάει λεπτό και Την Τρίτη με τις ίδιες συνθήκες ,η ψύχρα ήταν αισθητή, αλλά στην περιοχή μου εκτός από μια 10λεπτη μπόρα, δεν ειχε τίποτε άλλο, την ίδια στιγμή όμως στο Σχηματάρι και την ευρύτερη περιοχή, χαλούσε ο κόσμος από βροχή και χαλάζι διαρκείας, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπέρασε τα 10 εκατοστά.
    Αμπέλια, πατάτες, κρεμμύδια και καρποφόρα δέντρα είχαν τιμητική"τους, καθώς οι ζημιές ήταν πολλές.
    Τετάρτη και Πέμπτη, μπορεί να μην έβρεξε και να ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία, αλλά λόγω του ισχυρού ανεμου(ποτέ δυτικού και ποτέ ΒΔ)που δεν σταματά να φυσά μέρα νύχτα το πρωί και το βράδυ,το κρύο είναι έντονο για την εποχή.
    Όσο αναφορά τις αρρώστιες των αμπελιών και ειδικά του περονοσπορου ,αυτό που βοηθά πολύ είναι ο καλός αερισμός, με καλό ξεβλαστωμα και οπωσδήποτε της γύρω περιοχής του αμπελιού,καθημερινή επίβλεψη του και ραντισμα μόνο με χαλκό,τον οποίο πρέπει να το έχουμε κάνει και προληπτικά.
    Καλό βράδυ σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύλογο είναι να ασχολούμαστε όλοι πρωτίστως με τον καιρό της εβδομάδας που έρχεται, πόσο μάλλον όσοι, λόγω αγροτικών δραστηριοτήτων, αγωνιούν για τα πιθανά ακραία φαινόμενα. Εγώ όμως βλέπω και την τάση για το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη να σταθεροποιείται σε θερμοκρασίες προχωρημένου Ιουνίου (τουλάχιστον). Το γράφω και το ξαναγράφω μήπως και ...τελικά το γλιτώσουμε. (Έτσι Φώτη και Βαγγέλη Κ.;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να δούμε αν η δύναμη της σκέψης σου είναι τόσο ισχυρή όσο και τον χειμώνα...

      Διαγραφή
    2. Έτσι,μίλα για καύσωνα Γιώργο να δούμε αν θα το αλλάξεις το σκηνικό πάλι κ ας είναι κ λίγο!

      Διαγραφή
    3. Παιδιά, μπορεί ο Γιώργος Λ. να γράφει για καύσωνα, αλλά τον μισεί. Κι επειδή είναι μαύρη γάτα, ο καύσωνας θα εμφανιστεί!

      Διαγραφή
    4. Αυτό Χρήστο και εμένα με προβληματίζει. Θα δω τι θα συμβεί και αναλόγως θα ...προσαρμόσω τη στάση μου στο μέλλον.

      Στα σοβαρά τώρα, το σύστημα που μας έρχεται απόψε από τα δυτικά φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρό. Έντονος ο στροβιλισμός ( https://ready.arl.noaa.gov/data/forecast/grads/gfs/europe/panel1/plt3.gif ), εμφατική και η κάθοδος ξηρού στρατοσφαιρικού αέρα (dry intrusion) πίσω από το ψυχρό μέτωπο, όπως αυτή εμφανίζεται στις δορυφορικές υδρατμών (WV) - η μαύρη περιοχή: https://eumetview.eumetsat.int/static-images/MSG/IMAGERY/WV062/BW/CENTRALEUROPE/

      Διαγραφή
    5. θα έχουμε κύμα ζέστης μας αρέσει δεν μας αρέσει!

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    6. Ναι μπορεί να έρθει αλλά έτσι κ αλλιώς μπροστά μας έχουμε μια βδομάδα φωτιά έως κ την Παρασκευή με ψύχρα κ έντονα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια, μετά θα το αναλύσουμε κ αυτό για το πού κ πόσο θα διαρκέσει.

      Διαγραφή
  5. Ιστορικό πρώιμο κρητικό καύσωνα διάρκειας μιας εβδομάδας+ εδειξε το αμερικανικό. 35αρια+ και λίβας διάρκειας. Προσεύχομαι να μετριαστούν λίγο τα πράγματα γιατί χειρότερα δεν μπορούσε να είναι. Ακραίο φαινόμενο σε διάρκεια και ένταση αν έρθει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηρεμίστε λιγάκι αρκετή ψυχρά έχουμε βιώσει ως τώρα και το 35άρι και το 40άρι ακόμη καλοδεχούμενο τα παλαιότερα χρόνια οι πρωτομαγιες κάνανε ποδαρικό με 30+ βάλε και πολλά 27-28 άρια είχε και ο Απρίλιος μη κατσουφιαζεται άμα κάτσει και καμία βδομάδα σερί με 35 + βάλε με τόση ανωμαλία καιρικής ως τώρα δεν εξιλεώνεται ο καιρός ακόμη και αν είχαμε συνεχώς ηλιοφάνεια και 35-38ο σερί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν και χειρότερα τι να πει αυτή η περιοχή που βιώνει τώρα αυτό βλέπε λινκ: https://www.weather2umbrella.com/πρόγνωση-καιρού-tsabit-algeria-el/7-ημέρες.
    Φανταστείτε το αυτό στην Αθήνα,αν όντως ισχύει τα περί κλιματικής αλαγής λιώσιμο πολικών πάγων Κ.λ.π ίσως θα πρέπει να βιώσουμε κάτι τέτοιο,όπως δείχνει το παραπάνω λινκ η κλιματική αλαγη δε σημαίνει μόνο ψύχος καταιγίδες και βροχές,είναι και ακραίοι καύσωνες πόλλων ημερών.Με 1-2 γέρους καύσωνες μια στα 10-15-20 χρόνια δεν το λες και κάτι ακραίο ένα 45αρι στην Αθήνα,το μεγαλύτερο ρεκόρ της Αθήνας παραμένει στις 10/07/1977 48 Ελευσίνα Τατόι και έπειτα 44-45 26//06/2007 και πρόπερσι 30/6-1/07/2017 με τα 45 άρια της Ελευσίνας.Μόνο αυτά έχει να επιδείξει η Αθήνα,και μπροστά σε αυτά οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 39-40 θεωρείται λάιτ μίνι καύσωνας,μη τρελαθούμε κιόλας πιάνει το πρώτο 35 αρι και πολύς κόσμος τρελένεται για το τίποτα,καλοκαίρι έρχεται και θα Ηλιαστούμε και θα ζεσταθούμε έστω και ας ιδρώνουμε καλό κάνει,φεύγουν και οι τοξίνες από το σώμα μας απλά δεν θέλει σωματική εργασία ξεκούραση θέλει και πολλά υγρά χυμούς καλό και θερμό καλοκαίρι για πάντα κάθε χρόνο να είναι φυσιολογικό και να έρχεται στην ώρα του.Χωρις καθυστερήσεις μη χάνονται(σπαταλιούνται) οι μέρες η και μήνας ολόκληρος,με χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές,για την Αθήνα τουλάχιστον ο Ιούνιος έχει μόνο 2 μέρες βροχής ο Ιούλιος 1 και ο Αύγουστος 1 όλες τις υπόλοιπες πρέπει να έχουμε ηλιοφάνεια και τουλάχιστον 35-37ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή