Μαΐστρος, ψύχρα κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα και βροχές τοπικές και σύντομες


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά. Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στη χώρα μας σταδιακά θα γίνουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία θα είναι πιο αισθητή στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, παροδικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (8 & 9/5), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι Β-ΒΑ περιοχές της χώρας, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα της Πέμπτης. Οι Δ-ΒΔ άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (10/5), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες αναμένονται στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (11/5), μόνο στη ΒΑ Ελλάδα το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
   
Τρίτη, 7 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Α. ΒΑ Αιγαίο και πιθανώς στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα σε όλους! Σχετικά με σχόλιο του φίλου από τη Ρόδο για τους ανέμους, θυμίζω την παροιμία που λέει ότι "των ναυτών οι γυναίκες το Μάη εχήρεψαν".
    Ο Μάης μπορεί να έχει κλιματικά τις περισσότερες μέρες με ασθενείς ανέμους ωστόσο είναι μια δυσκολοπροβλεπτη παράμετρος!Οι υφεσεις αυτού του μήνα από ψυχρές λίμνες, γενικά δεν φέρνουν πολύ ισχυρούς ανέμους αλλά μερικές φορές η βαθυνση των υφεσεων λόγω εποχής μπορεί να γίνει μεγαλύτερη του αναμενόμενου προκαλώντας πολύ ισχυρούς ανέμους!
    Χθες πάντως είχε γίνει πρόβλεψη για πολύ θυελλώδεις νοτιαδες!
    Η παροιμία πάντως στηρίζεται και στα πολύ συχνά μπουρίνια που συχνά ξεσπούν μαζί με τις θερμικές καταιγίδες που αυτό το μήνα παρουσιάζουν τη μέγιστη συχνότητα!
    Έτσι, οι ναυτικοί παλαιοτερων εποχών αρμενιζαν με μπουνάτσα και καταγαλανο ουρανό που συνήθως προηγείται της θερμικής αστάθειας και τους έπιαναν ξαφνικά οι άγριοι και μπερδεμένοι άνεμοι των μπουρινιών που οδηγούσαν συχνά σε τραγικά ναυάγια!
    Ούτως ή άλλως ,η ναυσιπλοΐα έπαυε το χειμώνα με την υφεσιακή δραστηριότητα της Μεσογείου και συνήθως άρχιζε το Μάιο με την ελπίδα των καλών συνθηκών ναυσιπλοΐας!
    Ένα δημοτικό τραγούδι λέει ,"Μάη μου καλέ μου Μάη και τραγουδιστά, Μάη μου με τα λουλούδια και ταξιδευτά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Το GFS μέρες τώρα ψιθυρίζει για πολύ έντονες καταιγίδες στην κεντροανατολική χώρα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ας προσέξουν οι φίλοι μας εκεί και η πολιτική προστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός. Εγώ βεβαίως δεν θα πάρω θέση, γιατί ό,τι πω μάλλον θα γίνει το αντίθετο, οπότε έτσι κι αλλιώς κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Αποφάσισα να μιλάω μόνο σε χρόνο nowcasting, και βλέπουμε.

      Διαγραφή
  3. Για τα μαγιάτικα χαλάζια λέει η παροιμία, "Αη Γιάννης(Θεολόγος, 8 Μαΐου) το πήζει, Αη Χριστόφορος το ρίχνει(9 Μαΐου). Θα προσθέσω και ο Άγιος Επιφανειος και ο Άγιος Θεραπων 12 και 14 του μήνα αντίστοιχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους.
    Χιόνισε τελικά αν κ πρόσκαιρα ακόμη κ πάνω από τα 1300μ όπως με πληροφόρησαν πρίν λίγο στα ορεινά της Ηπείρου κ της δυτικής Στερεάς ενω η θερμοκρασία το πρωί στην περιοχή μου κατρακυλήσε στους 9β υπό βροχή.
    Το σίγουρο είναι ότι πριν προλάβει να καλοκαιριάσει από την Πέμπτη,εκ νέου από την Κυριακή δείχνει να μας ξανά επηρεάζει μια διαταραχή,αυτή τη φορά πιο γενικευμένη κ σε άλλες περιοχές της χώρας.
    Με λίγα λόγια χειμώνας κ άνοιξη από τα παλιά φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο facebook, στο meteoclub είδα ανάρτηση βίντεο από χιονόπτωση σημερινή στο Νυμφαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή