Στα δυτικά ζεστούλα, στα ανατολικά βοριαδάκι και στα ηπειρωτικά ασταθειούλα!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Α-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, οι απογευματινοί όμβροι θα περιοριστούν στα ορεινά κυρίως της βόρειας Ελλάδας και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σάββατο (8/6), αναφορικά με την προοπτική εκδήλωσης όμβρων και τους πνέοντες ανέμους, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Η θερμοκρασία, όμως, θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και στα δυτικά θα φθάσει τους 35 βαθμούς. Την Κυριακή (9/6), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες αναμένονται στη Θράκη, τη Μακεδονία και ίσως στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα (10/6), τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την ορεινή Κρήτη. Οι Β-ΒΑ θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Την Τρίτη και την Τετάρτη (11-12/6), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.
  
Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Μικρή πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Μικρή πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

31 σχόλια:

  1. τα 30αρακια και άνω είναι γεγονός.....

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο Ιούνιος δεν θα έχει ακραία καιρικά γεγονότα (μεγάλους καύσωνες, μεγάλα διαστήματα συνεχόμενων ημερών με μέγιστες θερμοκρασίες > 33°C, κλπ), τότε θα μείνει ένας μήνας και ο πιο "επικίνδυνος" για τέτοια γεγονότα, ο Ιούλιος, για να φύγει αυτή η εποχή. Ο Αύγουστος, αν και "επικίνδυνος" και αυτός, δεν λαμβάνεται υπόψη, μόνο και μόνο λόγω αλλαγής ψυχολογίας... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απλώς με τον αύγουστο ειδικά μετά τις 15 του μηνός μικραίνει αισθητά η μέρα και μεγαλώνει η νυχτα.Κατατ'άλλα δεν πάυει να είναι ένας καλοκαιρινός μήνας.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνώ, αλλά όπως έγραψα, είναι ο τελευταίος μήνας και η "ψυχολογία" καλύτερη. Άλλη η "ψυχολογία" στην αρχή του καλοκαιριού και άλλη στο τέλος του.

      Διαγραφή
    3. Ουσιαστικά ο Αύγουστος δεν είναι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Αφού και ο Σεπτέμβρης (και σύμφωνα με το θερινό ηλιοστάσιο που ολοκληρώνεται 21-22/9, δεν ξέρω πότε ακριβώς) και ο Οκτώβρης στην πράξη αποδεικνύονται καλοκαιρινοί. Άλλωστε, και οι 20-25 βαθμοί καλοκαιράκι είναι, δεν χρειάζεται - και μακάρι να μην - πάει πάνω από 35 η θερμοκρασία. Και το αντίθετο σενάριο των πολλών βροχών και καταιγίδων, που πέρσι αύξησαν τους πληθυσμούς των κουνουπιών και τα κρούσματα και τα θύματα από τον ιό του δυτικού Νείλου σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, απευκταίο είναι βέβαια.

      Αυτή τη φορά, πάντως, ο καιρός αγριεύει στη δυτική Γαλλία με οκτώ διαμερίσματα να τίθενται σε συναγερμό χρώματος πορτοκαλί για την Παρασκευή 7/6, εξαιτίας της θύελλας Miguel που έρχεται από τον Ατλαντικό, όπως αναφέρει η Le Monde. Η συγκεκριμένη ύφεση άρχισε να σχηματίζεται την Τετάρτη 5/6 στις Αζόρες και την Πέμπτη κατευθύνθηκε προς τη βορειοδυτική Ισπανία. Σύμφωνα με το Meteo France οι άνεμοι στη δυτική Γαλλία θα πνέουν με ταχύτητες 110-120 χιλιομέτρων την ώρα και θα συνοδεύονται και από βροχές. Η ύφεση Μiguel θα φτάσει μέχρι τη Βρετάνη και εκεί, αλλά και σε όλη την ακτογραμμή είναι που αναμένονται οι άνεμοι των 120 χιλιομέτρων, καθώς στην ενδοχώρα οι ταχύτητές τους θα πέσουν και κάτω από τα 100, στα 90 χιλιόμετρα την ώρα.

      Αφού αναφέρει αναλυτικά τις εντάσεις του ανέμου ανά περιοχή, το Meteo France προειδοποιεί και για πιθανές ζημιές, αλλά και για δυσκολίες στην κυκλοφορία σε κάποια μέρη. Μπορεί να επηρεαστούν επίσης οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες. Αντίθετα, η ανατολική Γαλλία από την περιοχή των Άλπεων ως την Κυανή Ακτή και το νησί της Κορσικής, θα έχει καλό καιρό. Έχουν πανομοιότυπο καιρό με την Ελλάδα στη νότια Γαλλία και σχεδόν καλοκαιρινές συνθήκες μέχρι τον Νοέμβρη στη Νίκαια, τη Μασσαλία κ.λ.π. Πουθενά σαν το Θυμάρι φυσικά.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/06/07/tempete-miguel-des-vents-violents-attendus-dans-l-ouest-et-le-nord-de-la-france_5472663_3244.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν στη Γαλλία, καθώς σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση της Le Monde ένα διασωστικό σκάφος που έσπευδε να βοηθήσει ένα αλιευτικό ανατράπηκε λόγω θαλασσοταραχής 800 μέτρα από τις ακτές της βορειοδυτικής Γαλλίας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις από τους επτά επιβαίνοντες σε αυτό. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των τριών θυμάτων συμμετέχουν τρία ελικόπτερα της χωροφυλακής, πυροσβεστικά σκάφη και στο σημείο βρίσκονται περίπου 60 πυροσβέστες.

      Στις παράκτιες περιοχές τη δυτικής Γαλλίας οι ταχύτητες των ανέμων κυμαίνονται από 110 ως 120 χιλιόμετρα την ώρα, λόγω της θύελλας Miguel που ήρθε από τον Ατλαντικό, ενώ στην ενδοχώρα οι ταχύτητες των ανέμων είναι μεταξύ 100 και 110 χιλιομέτρων την ώρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ναντ οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν κυρίως για να κόψουν δέντρα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από αντικείμενο που το πήρε ο αέρας. Προβλήματα υπάρχουν και στην κυκλοφορία και ένα από τα πολλά μέτρα που πήραν οι αρχές ήταν να θέσουν ανώτατο όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα σε πολλά μέρη.

      Δεν έγιναν επίσης κάποια δρομολόγια τρένων στο Μπορντώ, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Meteo France Francois Jobard αυτή η κακοκαιρία είναι ασυνήθιστη για την εποχή, καθώς τέτοιες θύελλες λαμβάνουν χώρα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαϊου. "Μία τέτοια θύελλα θα ήταν συνηθισμένη τον χειμώνα και αυτό που την κάνει πιο επικίνδυνη είναι ότι η βλάστηση είναι πιο ευάλωτη το καλοκαίρι, διότι καθώς το έδαφος είναι κορεσμένο από τις βροχές, τα δέντρα πέφτουν πιο εύκολα με τον δυνατό αέρα" ανέφερε ο Γάλλος μετεωρολόγος.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/06/07/tempete-miguel-des-vents-violents-attendus-dans-l-ouest-et-le-nord-de-la-france_5472663_3244.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Λοιπόν, μόλις ανανέωσε ο Κοπέρνικος την μακροπρόθεσμη ανά μήνα εκτίμησή του για θερμοκρασιακές και υετικές αποκλίσεις:

    http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/seasonal-forecast/

    (Για τους φίλους που δεν έχουν σημαντική εμπειρία απλά να υπενθυμίσω ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, οπότε δεν παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς. Προσωπικά, δεν θα κοίταζα καν τους χάρτες πέρα από το επόμενο τρίμηνο)

    Ας βάλουμε δίπλα την αντίστοιχη εκτίμηση του CFS (εδώ η ανανέωση γίνεται κάθε βδομάδα),

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html
    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html

    ...καθώς και την γνωστή πρόγνωση του Accuweather:

    https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweather-2019-europe-summer-forecast/70008315

    ...όπως και την φρέσκια εκτίμηση του Βασίλη Πανάκογλου:

    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/06/2019.html

    Συγκρίνοντας και συνθέτοντας τις τέσσερις αυτές πηγές, το συμπέρασμα είναι ένα ήπιο έως δροσερό καλοκαίρι, με αρκετές αστάθειες και υετό από τα κανονικά και πάνω. Να προσέξουμε ιδιαίτερα τον Ιούνιο, για τον οποίο "ομόφωνα" εκτιμάται υετός καλός έως και άφθονος. Θα έχει ενδιαφέρον ο μήνας και (για όσους δεν είμαστε ...καυσωνολάγνοι) ευχής έργον θα ήταν να ζήσουμε ένα ήπιο θερμοκρασιακά καλοκαίρι. Ιδιαίτερα όσοι δεν έχουμε την δυνατότητα για παρατεταμένες αποδράσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ.Ζιακοπουλε θελω να σας αναφερω ενα γεγονος που οσο παρακολουθω τον καιρο εδω στην Τριπολη δεν το εχω ξαναδει!Ολοκληρο τον Μαιο και μεχρι τωρα αρχες Ιουνιου αν και ειχαμε πολυ κρυο,μουνταδες και καποιες μπορολασποβροχουλες ή καποια μπορουλα θερμικη και παρολο που ο καιρος στην ηπειρωτικη Ελλαδα ειχε ασταθειες δεν ειχαμε ουτε μια καταιγιδα μεσημερι-απογευμα(αστραποβροντα,χαλαζι και δυνατο αερα)παντα ειχαμε αλλες χρονιες παρα πολλες και αλλες λιγες αλλα ουτε μια ποτε τα 20 και χρονια που θυμαμαι.Μπορειτε να μου πειτε γιατι εγινε αν και εχω μια υποψια οτι ειναι λογω του επιμονου δυνατου νοτιουδυτικου-δυτικου ανεμου που χαλαγε την μαγια της ασταθεια στην ευρυτερη περιοχη της Τριπολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι μόνο στην τρίπολη αλλά σε όλη την ελλάδα.Σε άλλες περιοχές περισσότερο και άλλου λιγότερο.Η νοτιοδυτική κυκλοφορία δεν ευνόησε την αστάθεια.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  5. Ο κάμπος της Καρδίτσας είχε χθες την τιμητική του σε θέμα αστάθειας και καταιγίδων.Το ίδιο και η περιοχή βορείως απο μενα των Αντιχασίων.Το χωριό μου βρέθηκε ανάμεσα σε δύο καταιγίδες,για μια στιγμή τα χρειάστηκα λιγο γιατί νόμιζα οτι θα συναντιόντουσαν πάνω από το καφάλι μου και σκεφτόμουν τα χειρότερα,αλλά μόλις παρατηρώ ότι και οι δύο κινούνταν ανατολικά παράλληλα προς Λάρισα,η αλήθεια είναι ότι με πιασε απογοήτευση.
    Χριστοδουλε μιας που ανέφερες το Γλίνος,εκεί πιστεύω θα έβρεξε χτές από την καταιγίδα της Καρδίτσας.Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά έτσι φαινόταν.Στο χωριό μου μια βροχούλα 5-10λ.αλλά για μισή ώρα ισχυρός ΒΑκος άνεμος προερχόμενος από την καταιγίδα των Αντιχασίων,ψυχρός και έντονη τη μυρωδιά σε μια στιγμή του βρεγμένου χώματος.
    Τώρα διαλλειματάκι με ήσυχο καιρό άς είναι και με μελτεμάκι δεν πειράζει απο Δ ρεύμα δεν είχαμε παράπονο αυτό το διάστημα καλά μας πήγε...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, αποδείχθηκε ότι η πόλη των Τρικάλων δεν τα πάει καλά με τις αστάθειες, δεχόμενη βροχή 1 mm, από αυτό το τελευταίο σετάκι της πρώτης βδομάδας του Ιουνίου. φαίνεται αυτές οι καταιγίδες να προτιμούν το εσωτερικό του κάμπου, αντισταθμίζοντας και λίγο την αντίστροφη τάση κατά τους χειμερινούς μήνες.
      και γενικά όμως, το 2019 δεν έχει πάει καλά. μετά τον γεμάτο Γενάρη, είχαμε γύρω στα 40άρια (mm) Φλεβάρη-Απρίλιο και ξεραΐλα από Μάιο μέχρι τώρα. αποδεικνύοντας ότι οι λογικές βροχές είναι σχεδόν πάντα επιθυμητές στην Ελλάδα και κάνοντας με να απορώ για την προτίμηση στον δικτάτορα ήλιο, μιας και αν ο λαός θέλει φρέντο στον Ληθαίο, καλύτερα να έχει και νερό τρεχούμενο και όχι τις κοτρόνες του πυθμένα-βαλτότοπου φάτσα-κάρτα όπως είναι σήμερα.

      τώρα είδα το μήνυμα σου στο φατσοβιβλίο, θα προσπαθήσω την επόμενη να έχουμε τριάδα-απαρτία, με τον πολυπράγμωνα-ταξιδευτή Χριστόδουλο.

      Καλημέρα σε Όλους
      (όπου np = Νίκος Παππάς, μέχρι νεωτέρας, ελέω Google)

      Διαγραφή
    2. Κατα τόπους χθες έπεσαν κάποιες βρόχες και μπόρες αλλά δεν ήταν στον βάθμο τα φαινόμενα όπως την τετάρτη.Στην Καρδίτσα είχαμε ψιχάλες σε μια στιγμή.Προς Μουζάκι και Πυλη πρέπει να έπεσαν καλύτερα νερά.Εγώ περίμενα λιγότερα πράγματα βλέποντας τα καιρικά μοντέλα.
      Συμπερασματικά τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καιρός και όχι τα μοντέλα.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  6. 30 βαθμούς έφθασε σήμερα η θερμοκρασία στο χωριό μου, με το βοριαδάκι να κάνει ευχάριστη την ζέστη.Στον κάμπο βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η άπνοια και η αυξημένη υγρασία που επικρατεί,δυσκολεύουν την κατάσταση και κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ανυπόφορη.
    Γιώργο από Νομη,δεν έχει βρέξει στο Γλινος τις τελευταίες 2 ημέρες.
    Όσο για τον Νίκο τον Πάπα και την πρόταση του,είμαι πάντα διαθέσιμος,ακόμη και σήμερα το βράδυ, καθώς σε λίγες ώρες θα βρίσκομαι στα μέρη σας(μας)οπως και πολλές φορές το μήνα εξάλλου,ασχέτως που δεν ενοχλώ συνέχεια.
    Όσο ταξιδευτής και να είμαι, πάντα θα ξεκλεβω λίγο χρόνο για να τον αφιερώνω σε εξαίρετους φίλους.
    Υ.Γ:Ωραίος ο καφές δίπλα στον Ληθαιο,αλλά νομίζω πως είναι καλύτερο το τσίπουρο στην κ.Βουλα.
    Τι λες και εσυ Γιώργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρωτεύουμε Θερμοκρασιακά, αυτές τις μέρες, δυστυχώς, όπως θα 'χετε δει στο meteo.gr. και δεν είμαι ποτέ αισιόδοξος για το τρικαλινό καλοκαίρι, όσες μακροπρόθεσμες και να δω..
      ότι πει η ομάδα, κ. Βούλα, έκλεισε, για Κυριακή.
      ευχαριστώ για την αναβάθμιση Χριστόδουλε, από υπουργό και μπασκετμπολίστα σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.
      (είπαμε ορθές οι απόψεις μου, αλλά όχι αλάθητες) (σε πειράζω λίγο)

      Διαγραφή
  7. Bαρεθηκα με την αστάθεια στην βόρεια Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιγά την τρομερή αστάθεια,σιγά τα αυγά.Μπορεί να είχε περισσότερη αστάθεια απο την θεσσαλία όμως όχι κάτι το σπουδαίο.....

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  8. Φίλε Καρδίτσα για τις καταιγίδες της Τετάρτης αναφερώμουνα οχι στην ασταθειούλα την χτεσινή που πράγματι είχε περισσότερο θέαμα απ'οτι περίμενα και 'γω αλλά μόνο θέαμα,το ίδιο μπορώ να πω και για σήμερα καταπληκτική ανάπτυξη νεφών το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά της πόλης των Τρικάλων αλλά 0 στο πηλίκον.
    Κάτι τέτοια νέφη τη δεκαετία του 90 έδιναν ωραίες βραδινές καταιγίδες δροσερές και έντονες,χωρίς να κάνει κρύο,δεν τις είχαμε για τίποτα αυτές τις καταιγίδες,αλλά τώρα δυστυχώς δεν είναι ούτε του 80 ούτε του 90,αυτό και σαν απάντηση στον Νίκο,το'χω ξανα αναφέρει και παλιότερα κατι έχει αλλάξει σ'αυτές τις καταιγίδες αστάθειας στον τρόπο που δημιουργούνται και αναπτύσσονται δεν μπορώ να το περιγράψω εδώ με λεπτομέρειες...δεν νομίζω όμως Νίκο ότι δεν τα πάει καλά με τις ασταθειες τα Τρίκαλα,ούτε εγώ κατα βάθος είμαι ευχαριστημένος για το χωριό μου,αλλά κάτι σε κείνη την περιοχή εμπόδισε την ανάπτυξη καταιγίδων την τελευταία περίοδο.
    Καλύτερα ολα αυτά συζητιούνται από κοντά οταν βρεθούμε και με τον Χριστόδουλο ήτε για καφέ ήτε για τσίπουρο...αύριο Χριστοδουλε αν είσαι εδώ μπορούμε να βρεθούμε μετά συνεννοήσεως βέβαια...πρίν απο λίγο διάβασα τα σχόλια,τα λέμε από το τηλ.αυριο καλύτερα.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ίσως το 3μερο του Αγίου πνεύματος να είναι ζεστό έως πολύ ζεστό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βγήκαν οι χάρτες του ΝΟΑΑ για το Μάη που μας πέρασε, με τις αποκλίσεις θερμοκρασίας και υετού από τον κλιματικό μέσο όρο:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    Στα κανονικά για την εποχή επίπεδα η μέση θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Πλεόνασμα υετού στη ΒΔ χώρα και έλλειμμα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Συμπέρασμα πρώτο: Πολύς λόγος έγινε για έναν δήθεν ...παγωμένο Μάιο, στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας κανονικός έως ελαφρά ψυχρότερος του κανονικού Μάιος.
    Συμπέρασμα δεύτερο: Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρέθηκε κάτω του μέσου όρου όσον αφορά τον υετό. Όσο ανατολικότερα, τόσο λιγότερες οι βροχές. Ας ελπίσουμε ότι οι αστάθειες του Ιουνίου θα ευνοήσουν την ανατολική χώρα και ιδιαίτερα την Αττική που δεν πήρε σχεδόν τίποτα το Μάιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ζέστη που συνάντησα στον κάμπο της Θεσσαλίας το απόγευμα της Παρασκευής,δεν μου άφησε περιθώρια, παρά να απολαύσω την πολλή ψύχρα που βρήκα στα ορεινά της Αργιθεας,σε σημείο μάλιστα να βρω μέχρι και τζάκια αναμμένα(κάποιοι πολυ ηλικιωμένοι σίγουρα χρειάζονται ζέστη τα βράδυα)και"έβγαλα"απο πάνω μου την κούραση με κανένα τσιπουράκι.
    Το πρωινό του Σαββάτου με βρήκε στο πολύ ωραίο μοναστήρι του Αγ.Χαραλαμπου και μετά τον καφέ με τον ηγούμενο της μονής και την ώραια δροσια που επικρατούσε, αναγκαστικά πήρα τον δρόμο για Καρδίτσα και από εκεί Τρίκαλα, για να προλάβω τις δουλειές μου και μετά για τσίπουρα στην κ.Βουλα, με την "τριαδα"οπως είπε ο Νίκος.
    Δυστυχώς όμως ένα απρόσμενο τηλέφωνο ,από την μια δικαίωσε τον Νίκο,για τον τίτλο του ταξιδευτή που μου έδωσε και απο την άλλη, χάλασε την ώραια μας συνάντηση.
    Ελπίζω την επόμενη φορά που θα ανέβω και δεν θα αργήσει,να τα πούμε με περίσσια άνεση.
    Την ώρα που έφυγα, επικρατούσε πολλή ζέστη, 38 έγραφε το αυτοκίνητο και το ίδιο συνάντησα ,στο δρόμο, από Αγ.Κωνσταντινο μέχρι Τραγανα.Μετα το Μαρτίνο και ως το χωριό μου,είχε μεν ζέστη(34)αλλά ο ενισχυμένος βοριάς,έκανε την ζέστη υποφερτη και την ατμόσφαιρα πολλη καθαρή,μια καλοκαιρινή ζέστη ημέρα δηλ.
    Με αυτά και με αυτά, στις 8,30 βρέθηκα στο ΟΑΚΑ για να δω το παιχνίδι της Εθνικής με την Ιταλία(το απρόσμενο τηλεφώνημα που λέγαμε)μαζί με τον πιτσιρικά μου(Η οικογένειά,προηγείται των πάντων έτσι Νίκο;)που οταν κατάλαβε που πηγαίναμε τρελάθηκε απο την χαρά του.
    Και μπορεί να μην ήταν τυχερός στην πρώτη του φορά και η εθνική μας ομάδα να έχασε, αλλά το ότι ειδε τόσους επώνυμους παλιούς ποδοσφσιριστες,καθώς και στο τέλος που τον κατέβασα στο γήπεδο και έβγαλε φωτογραφία με τον Πασχαλακη,νομίζω ότι είναι κάτι που θα το θυμάται σε ολη του την ζωή.Ηταν τέτοια η χαρά του,που στο δρόμο όχι μόνο δεν κοιμήθηκε,αλλά καθίσαμε στην πλατεία του χωριού μου ως τις 3,30 τα ξημερώματα να συζητάμε...εξάλλου ήταν τόσο όμορφα με τον αέρα ασταμάτητο και δροσερό που η...χαλάρωση με παγωμένη μπύρα, ήταν απαραίτητη...!!
    Όμορφη ημέρα ξεκίνησε και σήμερα,με πολύ δυνατό βοριά, όχι μόνο στο χωριό μου, αλλά και στο κάμπο,στον οποίο κατεβαίνοντας να δω τα αμπέλια μου, έπεσα πάνω σε μια ωραία "αερομαχία"αναμεσα σε ζευγάρια, γερακιών και σταυραετων, με νικητές τους σταυραετους, που "κράτησαν"τον χώρο τους.
    Ο δυνατός αέρας,είναι και η αιτία που δεν θέλησε η οικογένειά, να πάμε θάλασσα,αλλά να προτιμήσει βόλτα για φαγητό και καφέ στην "Κρυα" της Λειβαδιάς.Αν και θα προτιμουσα θάλασσα, δεν με χαλάει καθόλου το σκηνικό, καθώς τέτοια εποχή,με αυτόν τον αέρα θα είναι πολύ ωραία εκεί στην "Κρύα".
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλο καλοκαιρι παιδες, μακαρι και το φετινο καλοκαιρι να εχει τις δροσιες του περσινού αλλα δεν το βλεπω πολυ εφικτο.
    Ο Μαιος πραγματι δεν ηταν ο παγωμενος Μαιος που ονειρευτηκαμε εως τις 18/5 αλλα η καψα στο τελος τον εφερε περιπου στα κανονικα. Απο βροχη ξηρος με λιγα λογια εκτος δυτικης χωρας.
    Καλο υπολοιπο Κυριακης με υγεια.
    Ευχαριστω Κωστα για το μυνημα στο Blοg καθως και σε σενα Γιωργο για την παρακολουθηση των μακροπροθεσμων προσπαθειων μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμάς οτι πηγαίνουν σωστά οι μετεορολογικοί σταθμοί της θεσσαλίας?
      πολύ φουσκωμένες μου φαίνονται οι θερμοκρασίες.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Ο σταθμος των Τρικαλων εχω καποιες αμφιβολιες αλλα για την Λαρισα οχι αφου τωρα που μπηκαν μπολικοι φαινεται οτι της ΕΜΥ ειναι μακραν ο πιο ψυχρος. Παντως το 38 αρι ηταν δεδομενο αφου και εγω μεσα στη Λαρισα 38,1 και 38,6 μετρησα. Αν εχουμε καποια στιγμη και καποιον αλλο στα Τρικαλα θα ειμαστε πιο σιγουροι αν εχει καποιο σταματημα στο ανεμιστηρι η οχι.
      Βασιλης Πανακογλου

      Διαγραφή
  13. Το περιοχικό μοντέλο Bolam επιμένει για γενικευμένη αστάθεια την Τρίτη, που αυτή τη φορά θα επηρεάσει και την Αττική.

    http://www.meteo.gr/meteomaps/gr_bolam_3h_accum.cfm

    Ο Ιούνιος θα ρεφάρει την ανομβρία του Μάη; Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργη μακάρι να βρέχει, γιατί θέλω να τεστάρω την ταράτσα.
      Κώστας

      Διαγραφή
    2. Να την τεστάρεις, να είναι έτοιμη και για τα ...χιόνια του χειμώνα! Ο φίλος "Καρδίτσα" ξέρει από ...ταράτσες.

      Διαγραφή
  14. Να σαι καλά Βασίλη κ γω καταγωγή από Θεσσαλία, η μάνα Τρίκαλα και ο πατήρ
    Σκόπελο.
    Οπότε πατρίδα καλες επιτυχίες εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι σταθμοί αναλόγως σε ποια περιοχή βρίσκονται βέβαια,νομίζω ότι λειτουργούν στο ακέραιο από πλευράς θερμοκρασιών.
    Σήμερα κάηκε η Αιτωλοακαρνανία(ανατολικός άνεμος λιβας)
    Καθώς ο υδράργυρος φλέρταρε με τούς 39β!
    Μόλις γύρισα από θάλασσα κ η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη.
    Ευτυχώς από αύριο θα βελτιωθεί το πράγμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται.Από την Λιβαδειά ,βρέθηκα στην παραλία της Αλυκης(Κορινθιακό)Και ως το βραδάκι, απόλαυσα το μπάνιο σε μια υπέροχη θάλασσα,καθαρότερη,χωρίς τσουχτρες,μονάχα λίγο κρύα (για τα παιδιά)λόγου του ισχυρού βοριά.
    Αυτός ο βοριάς που ενισχύθηκε πολύ το βράδυ, ήταν η αιτία που όχι μόνο δροσισε αρκετά, αλλά δεν μας άφησε να καθίσουμε στην πλατεία του χωριού μου, καθώς επνεε πολύ ισχυρός.
    Το πρωινό η θερμοκρασία έπεσε στους 17 βαθμούς και τώρα έχει στο Σχηματάρι 25 οπότε στο χωριό μου θα έχει λιγότερο,αφού έχει περισσότερο αέρα και συννεφιά.
    Μια μέρα καθαρά φθινοπωρινή,με αποτέλεσμα να χάσει και ο Φώτης το στοίχημα, που βάλαμε, ότι δεν θα ξανακατεβει η θερμοκρασία κάτω από τους 30 βαθμούς.
    Κρίνοντας από τα σημάδια που βλέπω,πολλές πιθανότητες για βροχή στην περιοχή μου, σήμερα και αύριο.
    Καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή