Καιρός καλοκαιρινού βορειοανατολικού ρεύματος


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Κεντρικό Αιγαίο). Οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας αναμένονται στις υπήνεμες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι όμβροι και οι καταιγίδες που θα σημειωθούν βασικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Πέμπτη (27/6), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά Εύβοια και την Κρήτη. Οι ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν με εντάσεις στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (28/6), μόνο στη ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά και πρόσκαιρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (29-30/6), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι το φρεσκάρισμα των Β-ΒΑ ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα.

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι στις Β. Σποράδες και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι στα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. https://www.news247.gr/kairos/kaysonas-eyropi-perioches-epireastoyn-thermokrasies-ellada.7465192.html

    Ανοίξτε αυτό το σύνδεσμο, ή αλλιώς αναζητήστε: Πρωτοφανής καύσωνας "γονατίζει" την Ευρώπη - Κολυδάς

    Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραδεισένιο βράδυ-νύχτα ψες σε όλο το κάμπο τής δ.Θεσσαλίας.Η δουλειά φαινόταν απο το μεσημέρι,τα όργανα άρχισαν απο τις 10 το βράδυ απο τα Αντιχάσια με αστραπές,βροντές και κατα τις 11:20 άρχισε να βρέχει στο χωριό μου καλα ποτιστικά και με δυνατό βοριά.
    Σε μια στιγμή η βροχή για 10λεπτά έγινε με χοντρές σταγόνες,καταρρακτώδης και θορυβώδης.Και οταν γίνεται ποτιστική και πάλι σκάει ένας κεραυνός πολύ κοντά στο χωριό, ίσως να ήταν και μέσα.
    Και έτσι όπως φαινόταν απο τις αστραπές οτι η καταιγίδα θα περνούσε προς ΝΑ,εκεί λίγο μετά τις 12,αστραπές άρχισαν απο παντού,απο βδ,Δ ΑΝ γύρω-γύρω και τότε άρχισε το πανηγύρι που κράτησε όλη τη νύχτα μέχρι τις 6πμ.με βροχή συνεχόμενη ανα διαστήματα καταρρακτώδη,οι αστραπές ασταματητες γύρω-γύρω,κεραυνοί κοντινοί και μακρινοί,και ο αέρας δεν σταμάτησε ολη τη νύχτα.Μπορω να πω πώς περισσότερο Φθινοπωρινή ήταν η χθεσινή νύχτα παρά Καλοκαιρινή.
    Να πω πώς σήμερα το μεσημέρι μετά από τόσες ώρες,τα φρεσκοποτισμένα βαμβάκια ηταν μες το νερο κυρίως απο το Μεγαλοχώρι μεχρι εδώ.Εμεις το ποτισαμε 12 μέρες πρίν ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
    Καληνύχτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία πράγματα, η δύναμη της φύσης, εμπειρίες μοναδικές!
      Και τώρα λίγο πιο "πεζά": Νυχτερινές καταιγίδες θερμικής αστάθειας. Γιατί και πως; Τα είχαμε ξαναπεί τις προάλλες, με τον κ.Ζιακόπουλο και τον ανώνυμο φίλο Ι.Κ. Βάζω ιδέα στον Δάσκαλο, ένα σχετικό αφιέρωμα εδώ, μέσα στο μπλογκ. Δε χρειάζεται να είναι επιπέδου επιστημονικής μελέτης. Να είναι έτσι όπως τα λέει ο κ.Ζιακόπουλος και τα εξηγεί, κατανοητά αλλά όχι υπεραπλουστευμένα. Όπως τα γράφει στα βιβλία του και στις αναρτήσεις του. Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα ενδιέφερε όχι μόνον εμένα αλλά και πολλούς τακτικούς θαμώνες αυτής της σελίδας, που θέλουν πάντα να πλουτίζουν τις γνώσεις τους για τα καιρικά φαινόμενα. Τι λέτε, δάσκαλε;

      Διαγραφή
    2. Χρειάζονται παρατηρήσεις και μάλιστα καθ' ύψος, Γιώργο. Μόνο με την επεξεργσία τους μπορούμε να αποκτήσουμε καθαρή γνώση. Οι υποθέσεις και οι διαισθητικές προσεγγίσεις είναι καλές μόνο για το ξεκίνημα.

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο σ΄αυτό. Στις ΗΠΑ έχει μπει σε εφαρμογή ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα, με σύμπραξη επιστημονικών φορέων, για τη μελέτη του φαινομένου, το PECAN (Plains Elevated Convection at Night).

      https://lidar.umbc.edu/pecan/

      Ένα ενδιαφέρον και κατανοητό και από τους μη ειδικούς σχετικό άρθρο που βρήκα είναι αυτό:

      Solving the mystery of nighttime thunderstorms

      https://www.nbc15.com/content/news/The-Complexities-of-Nighttime-Thunderstorms-435705873.html

      Γενικά για μετεωρολογικά θέματα (και όχι μόνο φυσικά), αν το ψάξεις βρίσκεις στο διαδίκτυο αξιόλογες πηγές γνώσης. Από ελληνικές ιστοσελίδες βέβαια, σχεδόν τίποτα. Μιζέρια και εδώ όπως και σε όλα τ΄άλλα.

      Διαγραφή
  3. Όντως Γιώργο ενδιαφέρον..
    Μακρυά από μας... Σκόρδα σκόρδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, οι δυο προηγούμενες νύχτες ήταν απόλαυση ύπνου, αφού παραδόξως τα μελτέμια δεν σταματούν με την δύση του ήλιου αλλά συνεχίζουν, μη πω και ενισχυμένα, μετά τα μεσάνυχτα. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση γιατί με τους καύσωνες η σωματική ταλαιπωρία δεν παλεύεται. Το περασμένο Σ/Κ τα κλιματιστικά σε αδιάλειπτη λειτουργία, η δυσφορία εκτός των κτιρίων μεγάλη και η αναπόφευκτη εναλλαγή μεταξύ εσωτερικού – εξωτερικού χώρου πρόκληση το λιγότερο πονοκέφαλου και κατατονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ή Δευτέρα,ήταν ζεστή ,αλλά η ζέστη ήταν ξερή,χωρις υγρασια και έτσι ήταν αρκετά ανεκτή.
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν η σταθερότητα τής.
    Εκτός από το χωριό μου όπου είχε 2 βαθμούς λιγότερο,από την Λειβαδιά που έφυγα έως και το Παναθηναϊκό στάδιο που έμπαινα στις 9 το βράδυ, η θερμοκρασία ήταν σταθερά,στους 34-35 βαθμούς.
    Ίδια εικόνα και στον γυρισμό, όπου φεύγοντας από την Αθήνα στις 3 την νύχτα, είχε στο στάδιο 29 βαθμούς και από Κηφισιά έως τον κάμπο του χωριού μου 25 βαθμούς και ένα χαμηλότερο μέσα στο χωριό, στις 4 και κάτι, παρακαλώ.
    Μέσα σε 2 ώρες, στις 6 που έφυγα για δουλειά, είχε σηκώσει όχι μόνο πολύ δυνατό βοριά, αλλά και πυκνή συννεφιά με αποτέλεσμα, η χθεσινή ημέρα να είναι εντελώς άλλη μέρα και αρκετά δροσερή, αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 28 βαθμούς.
    Το βράδυ ήταν εξίσου δροσερό, για να μην πω ψυχρό, καθώς αργά την νύχτα, σηκώθηκα και έκλεισα τα παράθυρα, γιατί τσιμπουσε αρκετά.
    Ή σημερινή ημέρα, είναι ακόμη "καλυτερη",με τον αέρα, ακόμη πιο δυνατό και την συννεφιά πιο πυκνη(Στο χωριό μου, στο Σχηματάρι βγάζει και ηλιο).
    Το σκωτζεζικο ντους, συνεχίζεται, για μια ή δύο ημέρες ζέστης,ακολουθεί αρκετή έως πολλή δροσιά.
    Αυτό το σκηνικό προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου, απεναντίας με εξιτάρει.
    Βέβαια θα προτιμούσα το σκηνικό που περιέγραψε ο Γιώργος από Νομη, αλλά τι να κάνουμε.
    Φίλε Γιώργο, όπως σωστά έγραψες, το νερό ήταν τόσο πολύ,πού τα χωράφια έπιασαν νερό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει μέσα το μποστανι,ή ξαδέρφη μου, για να βγάλει πεπόνια ή καρπούζια.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν δροσίζει ποτέ στα Δυτικά, παιδιά. Εχτές, στις 02:00 είχαμε 30 βαθμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε βλέπω να τονίζονται όσο θα έπρεπε οι πολύ υψηλές και συνεχομενα υψηλές θερμοκρασίες της δυτικής Ελλάδας. Με το βοριά εδώ δε δροσίζει ούτε τις νύχτες, είναι σαν ο αέρας να βγαίνει από πιστολάκι. Ας μην πάει πάνω από 35 ή 36 τις μέρες, η αίσθηση να σε χτυπάει συνεχής ξηρός κ θερμός αέρας είμαι απαίσια. Χίλιες φορές καλύτερα με το ΝΔ μας άνεμο, λεχει την υγρασία του, αλλά τη νύχτα θα πάει 20-22 κ θα δροσίσει. Τώρα με αυτό το χάλι δεν έπεσε κάτω από 25 χθες βράδυ. Τώρα, το καταμεσήμερο τι 33 με 50% υγρασία, τι 36 με 35% και λίβα. Τα ίδια χάλια είναι.
    Ηλίας, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια είναι, στην Πάτρα, τουλάχιστον, δεν πέφτει ποτέ κάτω από 33-35. Ειδικά από εχθές, έχει έναν δαιμονισμένο καυτό άνεμο, που δεν μπορείς να σταθείς πουθενά. Και το χειρότερο, δεν φαίνεται να δροσίζει το επόμενο διάστημα. Αν κάνω λάθος για το προσεχές διάστημα, όποιος φίλος ξέρει κάτι παραπάνω ας με διορθώσει.

      Διαγραφή