Εξασθένηση των βοριάδων και άνοδος της θερμοκρασίας


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με συνέπεια την πτώση της έντασης των Β-ΒΑ ανέμων σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, αποτέλεσμα της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Εκτιμάται ότι αυτές οι αέριες μάζες, που είναι υπολείμματα εκείνων που προκάλεσαν τον καύσωνα της Δ-ΒΔ Ευρώπης, θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία ως τους 38 βαθμούς (Δυτική και Βόρεια Ελλάδα). Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (3-4/7), συνθήκες ήπιου καύσωνα θα επικρατήσουν σχεδόν σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να φθάνει τους 39 και ίσως τοπικά τους 40 βαθμούς. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και το απόγευμα της Πέμπτης στη Β-ΒΑ ορεινή Ελλάδα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Καλό μήνα, φίλοι μου
Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 38 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 36 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Καλό μήνα στον κ ζιακοπουλο κ σε όλη την παρέα, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρεις υπέροχες μερούλες στην Αττική, δυστυχώς πέρασαν. Να κυκλοφορείς άνετα ακόμα και στο κέντρο, να ανοίγεις διάπλατα πόρτες και παράθυρα στο σπίτι και να μπαίνει δροσιά απολαυστική, να πηγαίνεις για μπάνιο και να μην τσουρουφλίζεσαι στην παραλία...
    Από αύριο, μέσα τα κεφάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
    ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μέσες τιμές θερμοκρασίας (°C) του Ιουνίου 2019 σε 16 σταθμούς της ΕΜΥ και οι αντίστοιχες αποκλίσεις (σε παρένθεση) από τις μέσες μηνιαίες του Ιουνίου της περιόδου 1971-2000.

    ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ ..... 26,1 (+2,9)
    ΚΕΡΚΥΡΑ .......... 27,0 (+2,9)
    ΖΑΚΥΝΘΟΣ ....... 27,2 (+2,7)
    ΛΗΜΝΟΣ .......... 26,2 (+2,7)
    ΜΙΚΡΑ ............... 27,1 (+2,5)
    ΜΥΤΙΛΗΝΗ ....... 27,4 (+2,1)
    ΜΕΘΩΝΗ .......... 24,5 (+2,0)
    ΡΟΔΟΣ .............. 26,5 (+1,9)
    ΣΚΥΡΟΣ ............ 25,5 (+1,9)
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ........ 27,2 (+1,8)
    ΛΑΡΙΣΑ ............. 27,1 (+1,8)*
    ΙΩΑΝΝΙΝΑ ......... 23,7 (+1,6)
    ΚΑΛΑΜΑΤΑ ...... 25,6 (+1,5)
    ΗΡΑΚΛΕΙΟ ........ 25,6 (+1,4)
    ΣΟΥΔΑ .............. 25,7 (+1,0)
    ΤΡΙΠΟΛΗ .......... 22,4 (+0,2)

    * Θα περίμενα τη Λάρισα με μεγαλύτερη απόκλιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη, από ποια σελίδα είναι οι τιμές αυτές; Μπορείς να δώσεις λινκ ή να μας πεις την απόκλιση για Πάτρα;

      Σ' ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    2. Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν σε κανένα site. Τις έχει προφανώς η ΕΜΥ και τις δημοσιεύει στα μηνιαία κλιματικά της δελτία (συνήθως μετά από τουλάχιστον 2 μήνες από το τέλος κάθε μήνα). Τώρα, οι παραπάνω τιμές προκύπτουν μετά από κατάλληλη επεξεργασία των διαθέσιμων SYNOP reports που υπάρχουν σε διάφορα site (πχ ogimet.com), με τη χρήση κατάλληλου προγράμματος (κώδικας σε VB).

      Όσο για τη Πάτρα, ενώ η ΕΜΥ έχει δημοσιεύσει κλιματικά δεδομένα για την περίοδο 1971-2000, δεν γνωρίζω αν πρόκειται για το σταθμό του Άραξου ή για κάποιον άλλο σταθμό. Στα μηνιαία κλιματικά δελτία της ΕΜΥ, υπάρχει μόνο ο σταθμός του Άραξου, για τον οποίον όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα SYNOP ώστε να έχουμε τιμές νωρίτερα.

      Διαγραφή
  5. Και μια πρώτη ματιά στις θερμοκρασιακές αποκλίσεις της Ευρώπης για τον Ιούνιο που μας πέρασε, σύμφωνα με το σχετικό χάρτη του Weatherbell:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

    Τα χρώματα πάνω από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν μέσες-άκρες τις τιμές που δίνει ο Μιχάλης. Ακραίες οι θερμές αποκλίσεις στην κεντρική Ευρώπη. Μοναδικές οάσεις δροσιάς στην ήπειρο: Αγγλία-Ιρλανδία, Πορτογαλία και βόρεια Σκανδιναβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν βλέπω να γλιτώνουμε τις ζέστες και σταματήσανε οι αστάθειες.. οι πρώτες μέρες του καύσωνα έρχονται μετά τις εκλογές ,μια πρόγευση θα έχουμε και 2-3 μέρες αυτή την εβδομάδα αλλά η εξέλιξη δείχνει απελπισία. Πόσο δροσιά είχαμε το Σαββατοκύριακο και σήμερα Δευτέρα εδώ στην ορεινή βορειοανατολική Αττική με θερμοκρασίες 18-20οC τα πρωινά συνοδεία του ξηρού μελτεμιού και της πεντακάθαρης ατμόσφαιρας.
    Ας ελπίσουμε να μην έρθουν ακόμα πιο μεγάλες ζέστες και ανηφορίσει όλη η Σαχάρα επάνω μας . Πλέον και εδώ στα ορεινά με τον λίβα έχει περισσότερη ζέστη ακόμα και από το κέντρο της Αθήνας που έχει βέβαια συνδυασμό ζέστης και υγρασίας κάτι που εμείς δεν έχουμε,είναι ξηρή η ζέστη.
    Καλό Μήνα...
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. http://dionysos-penteli.meteoclub.gr/

      Διαγραφή
    2. Ωραία! Δροσιά το καλοκαίρι και το χειμώνα χιονάκι εγγυημένο. Αποθήκευσα και τη σελίδα. Και μιάς και έχεις και σταθμό, κάποια στιγμή θα σε συμβουλευτώ σχετικά με τον σταθμό του Χαροκοπείου (της "γειτονιάς" μου), που κατά τη γνώμη μου και συγκριτικά με όλους τους γύρω σταθμούς, ίσως να μη μας τα λέει και πολύ καλά.

      Διαγραφή
  8. Καλό μήνα!!!!! Τώρα έρχονται τα καλά κοιτάξτε γρήγορα τον τζιφο στο τωρινό τρέξιμο των 7 το απόγευμα ξύνει μόλις 2 τόνους σκούρο καφέ χρώμα πριν το απόλυτο καφέ μαύρο αυτά που βλέπω τώρα και δεν έζησα το 1977 10 Ιουλίου με το 48 αρι Ελευσίνα Τατόι θα φαντάζει παιχνιδάκι ακόμη και της Ευρώπης που μόλις τελείωσε με Πορτογαλία Γαλλία Γερμανία μετά τα 45-46 αρια έρχεται ο κακός χαμός την επόμενη Κυριακή Δευτέρα των εκλογών 14-15 Ιουλίου γερό ψήσιμο θα ψήνεις ομελέτα στην άσφαλτο και στο καπό του αυτοκινήτου έρχονται στιγμές αποκάλυψης φέτος θα τα σπάσει όλα τα κοντερ των τελευταίων 100 χρόνων μέσα τα κεφάλια και λελογισμένες χρήση κλιματισμού ψύξεως γιατί έτσι και γίνει γενικό μπλακ αουτ τότε μαλον θα θρηνήσουμε και νεκρούς όσο για εσένα ανώνυμε Ι.Κ ξεχνα τις πρωινές ψυχρουλες 18-20 βαθμούς τώρα θα περιμένεις ελάχιστες 36-38 στην Αθήνα όταν τα 50 αρια θα σκάσουν πρω των πυλών τουλάχιστον άμα μας πιάσουν προετοιμασμένους δε νομίζω να πεθάνουμε λίγο προσοχή θέλει δε θέλει πανικό θα ζήσουμε έναν ιστορικό Ιούλιο φέτος για την περσυνη ανωμαλία του ανύπαρκτου καλοκαιριού αυτά τα πράγματα έχουν και το τίμημα τους για αυτό κανείς δεν πρέπει να χαίρετε με τις χαμηλές θερμοκρασίες του περσυνου καλοκαιριού και του φετινού κρύου Απρίλη και ακόμη πιο κρύου Μαΐου τώρα που θα ξεβραστεί η Σαχάρα και θα ανεβεί πιο πάνω και από τη Ρωσία να δω τι θα κάνετε ??? Μήπως έρχεται η συντέλεια του κόσμου λέω εγώ τώρα με μια μικρή δόση χιούμορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άψογος. αν ήσουν στην Πάτμο το 96 μΧ, ο Ιωάννης θα έμενε άνεργος.

      Διαγραφή
    2. βρε τύπε,που την βρίσκεις την όρεξη για trolling???
      σοβαρολογείς με αυτά που γράφεις και μάλιστα σε ενα κείμενο που σου βγαίνουν τα μάτια αναποδα για να βγάλεις νοημα?
      συμβόλαιο με τον καιρό υπέγραψες και αναφέρεις με σιγουριά οτι θα γίνει το τάδε?Αντε πες οτί γίνουν,πως μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος τόσες μέρες πριν ενώ οι προβλέψεις του καιρού γίνονται μόνο για τις προσεχείς λίγες μέρες.(λίγες μέρες δηλ.τις επόμενες 3-5 μέρες, όχι 10 και άνω).Εχουμε καλοκαίρι γράφουμε χαλαρά εδώ μέσα αλλά μην ξεφτιλίζουμε αυτό το θαυμάσιο blog.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  9. Γιώργο ο Βασίλης έβγαλε μακροπροθεσμη Ιούλιος - Αυγούστος
    Ένα σχόλιο; Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε λίγες ώρες κλείνουμε εβδομάδα με ισχυρούς ΒΒΔ ανέμους που μας χαρίζουν όμορφες δροσερές ημέρες και ψυχρές ή και αρκετά κρύες νύχτες.
    17 βαθμούς είχε το πρωί στο χωριό μου και με τον πολύ δυνατό βοριά, η αίσθηση της θερμοκρασίας ακόμη χαμηλότερη.
    Μέχρι τις 14 το μεσημέρι κάθησα να δουλεύω στα αμπέλια μου και αν δεν έπρεπε να πάω την οικογένειά για θάλασσα, μπορούσα να καθήσω όλη μέρα,ενώ άλλες φορές, στις 10-10:30 έφευγα.
    Αρκετά ψυχρή,είναι και η αποψινή νύχτα, με τον αέρα να έχει κόψει λίγο,αλλά να μην σταματά εντελώς.
    Γείτονες μου,που έχουν σπίτι με πέτρα, κοιμούνται ακόμη με κουβέρτα.
    Η θάλασσα, συνεχίζει να είναι αρκετά κρύα, καθώς τα νερά είναι βαθιά και τα ρεύματα δυνατά.
    Οι πτήσεις και τα τσιριγματα των γερακιών, δηλώνουν τον ζεστό καιρό που ακολουθεί.
    Καλό μήνα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία κ αναλυτική η εκτίμηση του Βασίλη Πανακογλου για αυτόν κ τον επόμενο μήνα.
    Όπως όλα δείχνουν το accuweather πάει κουβά τουλάχιστον για το μήνα Ιούλιο όπου όπως το βλέπω πραγματικά θα "βελάξουμε" από την πολλή ζέστη ενώ κ όσοι έχουν φυτά, λαχανικά,δέντρα κ άλλα θα πρέπει να προετοιμαστούν για συνεχή πότισμα καθώς βροχές δε φαίνονται καθόλου. Παραλία λοιπόν κ Άγιος ο Θεός παίδες.
    Ευτυχώς ο Αύγουστος θα έχει νορμάλ θερμοκρασίες κ βροχές κ μαζί με το ψυχολογικό πλεονέκτημα του φθινοπώρου θα αρχίσει να φτιάχνει το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, το CFS, παρότι ανανεώνει κάθε βδομάδα, επιμένει για κανονικό Ιούλιο. Ή είναι ...μάπα το καρπούζι, ή αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μας επιφυλάσσει εκπλήξεις "χειμωνιάτικες". Τώρα βέβαια εγώ δεν πρέπει να τα γράφω αυτά, αλλά όσο θα λέει ο καυσωνολάγνος Διονύσιος τα δικά του εδώ μέσα, νομίζω πως τα μαγικά μας θα πάνε καλά. Αυτός μπορεί τελικά να αποδειχτεί πιο αποτελεσματικός από εμένα! Θα τον δοκιμάσουμε για τον Ιούλιο και βλέπουμε.

      Διαγραφή