Σαν να μην πέρασε μια μέρα!


Πηγή: EUROKINISSI
Η χθεσινοβραδινή τραγωδία στη Χαλκιδική μού έφερε στο νου ένα άλλο καταστροφικό μπουρίνι που είχε πλήξει την περιοχή του Θερμαϊκού  Κόλπου αργά το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1983. Στην τραγωδία εκείνη είχαν χάσει τη ζωή τους 9 άνθρωποι –κατά ορισμένους 13 άνθρωποι- και είχαν προκληθεί τεράστιες υλικές καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία και την Α. Θεσσαλία. 
Το μπουρίνι εκείνο και οι επιπτώσεις του είχαν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ΕΜΥ και το ΓΕΑ. Η αιτία ήταν οι αναφορές των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης για ανυπαρξία μηχανισμού άμεσων προειδοποιήσεων των πολιτών από την ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τοπικής κλίμακας με μικρό χρόνο ζωής. Σύστημα προειδοποιήσεων για τις μεγάλης κλίμακας κακοκαιρίες υπήρχε, αλλά όχι για τα μπουρίνια.


Ο αρμόδιος υφυπουργός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στον οποίο μέσω του ΓΕΑ υπαγόταν η ΕΜΥ, και ο τότε αρχηγός του ΓΕΑ είχαν ρίξει όλο το βάρος των ενεργειών τους στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ενημέρωσης των πολιτών. Οι δηλώσεις τους ήταν χαρακτηριστικές: «Να διακόπτονται ακόμα και οι μεταδόσεις της Θείας Λειτουργίας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για να μεταδίδονται οι προειδοποιήσεις της ΕΜΥ». Θυμάμαι, αρχίσαμε αμέσως τις επαφές με την ΕΡΤ και καταφέραμε να δρομολογήσουμε διαδικασίες γρήγορης διασποράς και μετάδοσης των προειδοποιήσεων. Όμως, με την πάροδο των ετών οι συγκεκριμένες διαδικασίες ατόνησαν. Οι πληροφορίες αργούσαν να φθάσουν στον προορισμό τους και συχνά μεταδίδονταν ώρες ολόκληρες μετά την παρέλευση των φαινομένων.

Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό άρθρο, τα μπουρίνια είναι φαινόμενα μέσης κλίμακας και η πρόγνωσή τους στο χρόνο και το χώρο εξαιρετικά δύσκολη. Τα συστήματα προγνώσεων πραγματικού χρόνου (nowcasting) είναι το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των δυσκολιών, αλλά το πρόβλημα της έγκαιρης διασποράς και αξιοποίησης των πληροφοριών παραμένει. Προφανώς, η έκδοση Έκτακτων Δελτίων Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  από τον αρμόδιο φορέα της Πολιτείας (ΕΜΥ) είναι σημαντική, αλλά συχνά δεν επαρκεί για την αποφυγή της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Η αναβάθμιση της ποιότητας των εκδιδόμενων προειδοποιήσεων (μεγαλύτερη ακρίβεια στο χώρο και το χρόνο) είναι, νομίζω, απαραίτητη, ασχετα αν θα υπάρχουν και πάλι πολίτες στους οποίους δεν θα φθάνουν οι πληροφορίες ή πολίτες που για διάφορους λόγους δεν θα τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους.

9 σχόλια:

  1. Κύριε Δημητρη
    Θα κρατήσω από το ωραίο σας αυτό άρθρο ειδικά την τελευταία πρόταση "άσχετα.....υπόψη τους". Και αυτό γιατί κατά πώς φαίνεται και τα 6 θύματα στη Χαλκιδική (εάν διάβασα καλά) ήταν τουρίστες που είχαν επισκεφθεί την περιοχή. Αυτό καταδεικνύει ότι όσο και τα τεχνολογικά μέσα και να εξελιχθούν, όσο και εάν η νοοτροπία των δημοσίων υπηρεασιών αλλάξουν, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που για τον α ή β λόγο η προειδοποίηση (και αφού δεν μιλάμε και όλας και για φαινόμενο μεγάλης κλίμακας τύπου τυφώνας) δεν θα φτάσει έγκαιρα. Μια τέτοια κατηγορία ανθρώπων είναι και οι τουρίστες. Ο κάθε ξένος τουρίστας (και αυτό σας το λέω και ως ένα άτομο που κατάγομαι από μια τουριστική περιοχή) που επισκέφετεται μια χώρα ή μια περιοχή μπαίνει σε ένα είδος "προσωπικού χωροχρόνου" με στόχο τη συλλογή ιδιαίτερων εμπειρίων ή έστω την αναζήτηση χαλάρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί λίγοι επισκέπτες (και συνήθως οι κάπως πιο ψαγμένοι) θα αφιερώσουν χρόνο σε μια πιο ουσιαστική αλληλεπίδραση με την επικαιρότητα της χώρας ή του τόπου που επισκέπτονται. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι υπάρχουν λαοί στους οποίους η διείσδυση της αγγλικής γλώσσας δεν είναι μεγάλη (π.χ Τσεχία, Ρωσία- χώρες από τις οποίες καταγονταν τα θύματα), και δεδομένου ότι όλα τα ηλεκτρονικά μέσα αναρτούν τις ειδήσεις στην τοπική γλώσσα και τα αγγλικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η πληροφορία δεν μπορεί ποτέ να φτάσει πάντα και παντού!
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου Θάνο. Και απ΄ότι φαίνεται, δεν είναι συμπτωματικό το ότι και τα έξι θύματα ήταν τουρίστες. Από την άλλη βέβαια, πάντα υπάρχουν δυστυχώς και οι δύσπιστοι, οι "χαλαροί", οι ανέμελοι, του ..."έλα μωρέ, σιγά μη γίνει!".

      Διαγραφή
    2. Ρε παιδιά, δε νομίζω ότι οι τουρίστες που σκοτώθηκαν είχε να κάνει με τη διείσδυση της Αγγλικής ή κάτι άλλο. Ήταν απλά άτυχοι. Όταν τρως στην ταβέρνα και σου έρχεται το σκεπαστρο στο κεφάλι ή όταν τρέχεις να σωθείς και σου έρχεται το δέντρο στο κεφάλι ή όταν είσαι στο τροχόσπιτό σου (νιώθοντας υποθέτω μάλλον ασφαλής εκεί μέσα παρά έξω) και αυτό το σηκώνει ο αέρας και το πετάει 10 μέτρα μακριά, είσαι απλά άτυχος.
      Όσο σκληρό κι αν ακουστεί, άτυχος δεν είναι ο ψαράς ο οποίος και εμπειρία να "διαβάσει" τα σημάδια του καιρού έχει και ξέρει εδώ και 3 ημέρες ότι τα μπουρίνια θα σαρώσουν την Βόρεια Ελλάδα ίσως και την Κεντρική. Όμως αποφασίζει να αψηφίσει την προειδοποίηση και να ρισκάρει. Κρίμα τον άνθρωπο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός ρίσκαρε, οι τουρίστες ήταν εξαιρετικά άτυχοι (και τυχεροί κάποιες εκατοντάδες άλλων).

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα κι από εμένα, μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω σημαντικών υποχρεώσεων. Αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική φέρνει στον νου πολλές και διάφορες -ετερόκλητες μεταξύ τους- σκέψεις. Ο άνθρωπος δεν θα δαμάσει ποτέ τη φύση, η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της ολοένα και πιο πολύ, η διάδοση της πληροφορίας όσο γρήγορα κι αν γίνεται ποτέ δεν είναι αρκετή. Όλες οι τοποθετήσεις που έχουν γίνει παραπάνω από όλους τους φίλους νομίζω ότι βρίσκονται κοντά στην αλήθεια. Το ζήτημα είναι για εμένα να εντοπίζονται και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Κατά τα άλλα, εμείς εδώ στην Αθήνα δεν καταλάβαμε τίποτα από κακοκαιρία. Μόνο μια τρομερά ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, η οποία απ' ότι είδα στη σημερινή πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου θα μας συνοδεύει 3-4 μέρες ακόμα. Φυσικά ευπρόσδεκτη. Πάντως, μια γενική αίσθηση για το φετινό καλοκαίρι θερμοκρασιακά στην περιοχή μας είναι ότι κινείται σε φυσιολογικά όρια. Επί της ουσίας μέχρι τώρα έχουμε έναν καύσωνα, χωρίς τις ακρότητες προηγούμενων ετών. Φυσικά, αν φύγουμε από την αυλή μας και δούμε το πράγμα... υδρογειοσφαιρικά, μάλλον πάμε από το κακό στο χειρότερο. Καλή συνέχεια σε όλη την παρέα!

      Διαγραφή
  2. Ανάμεσα στις δεκάδες τραυματιών είναι και πολλοί Έλληνες, ενώ αγνοείται κι ένας ψαράς. Όταν τα φαινόμενα είναι τόσο έντονα, απρόβλεπτα και τοπικά το θέμα είναι να μην βρεθείς στον λάθος τόπο τον λάθος χρόνο. Είμαστε όλοι αναλώσιμοι δυστυχώς. Απλά έχουμε ψευδαισθήσεις. Ότι εμείς θα γλιτώσουμε από την κρίση, από τον καιρό, από κάποια ανίατη αρρώστια, ενώ όλα είναι καθαρά θέμα τύχης. Και τα θύματα από καταιγίδες έχουν πολλαπλασιαστεί παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτοφανείς καταστάσεις λένε όλα τα Μ.Μ.Ε και αμέσως βγάζουν επιστήμονες να αναλύσουν τα καλοκαιρινά μπουρίνια που κάθε χρόνο εμφανίζονται στην βόρεια χώρα. Προφανώς το μέγεθος και η έκταση φαινόντουσαν μέρες πριν ,και έχουν ξανασυμβεί παρόμοιες καταστάσεις αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Η κλιματική αλλαγή είναι ορατή αλλά κάθε καλοκαίρι στην κεντρική&βόρεια χώρα έχουμε αυτή τη κατάσταση ,δεν είναι κάτι σπάνιο,αυτό θέλω να πω.
    Το φθινοπωρινό σκηνικό σήμερα με τους 18-20 βαθμούς όλη μέρα και την βαριά συννεφιά και το drizzle-(καιρός β ρεύματος)στην βορειοανατολική Αττική μας προσγείωσε απότομα από τα συνεχόμενα 35άρια και τον λίβα νοτιοδυτικό καταβάτη που μας έκαψε τις προηγούμενες μέρες.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, τα ίδια φαινόμενα θα συμβαίνουν και με την κλιματική αλλαγή. Δεν θα αλλάξουν τα φαινόμενα. Αυτό που αλλάζει είναι η έντασή τους και η συχνότητα εμφάνισής τους. Γι' αυτό έχουμε και σχεδόν κάθε μήνα νεκρούς από καταιγίδες από τον μεσογειακό κυκλώνα και μετά.

      Διαγραφή
  4. Παιδιά, μην το κουράζουμε. Χτες, απ΄οτι διαβάζω στο διαδίκτυο, ντόπιοι και τουρίστες ήταν εν πολλοίς ανενημέρωτοι για το τι ακριβώς ερχόταν. Ζούμε στην εποχή της υπερτεχνολογίας. Είναι αδιανόητο να μην λειτουργούν σύγχρονοι τρόποι ειδοποίησης. Σ΄όλη την Ευρώπη ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112 σώζει ζωές! Εδώ, στη μπανανία μας, ακόμα και μετά την τραγωδία στο Μάτι, εξακολουθεί να μην λειτουργεί αν και η τεχνολογική υποδομή υπάρχει! Με το 112 όχι μόνο καλείς σε βοήθεια, όπου και να βρίσκεσαι. Λειτουργεί και αντίστροφα. Με SMS ενημερώνει άμεσα όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τον κίνδυνο που έρχεται. Ναι, κάποιοι βρέθηκαν στο λάθος χρόνο στο λάθος τόπο. Αλλά με το 112 σε λειτουργία, θα αναζητούσαν έγκαιρα το σωστό τόπο και τα σωστά μέτρα αυτοπροστασίας, τουλάχιστον θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα με την οποία είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να μάθουμε να ζούμε. Δεν μπορεί η προειδοποίηση για ακραίους κινδύνους να γίνεται με εργαλεία του περασμένου αιώνα, με εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, διαδίκτυο. Δεν μπορεί να γίνεται μόνο μ΄αυτά πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Αλλά γιατί πρέπει να ερχόμαστε πάντα τελευταίοι και καταϊδρωμένοι; Σε όλα;

    "Από το 2010 στο συρτάρι η γραμμή έκτακτης ανάγκης 112 -Σήμερα η πρώτη δοκιμή"

    https://www.iefimerida.gr/ellada/simera-i-dokimi-toy-arithmoy-ektaktis-anagkis-112

    ΑπάντησηΔιαγραφή