Ο λόγος στη Δυτική Ελλάδα...

Από τη νυχτερινή καταιγίδα στην περιοχή της Πάτρας. Φωτ. Νεκτάριος Γιαννούλης


Φακοειδή νέφη στον ουρανό του Αγρινίου. Φωτ. Φώτης Ματραλής

35 σχόλια:

  1. Τρίτη συνεχόμενη χρονιά οργανωμένη διαταραχή τον Ιούλιο με κύρια πηγή υετού τη θάλασσα, δεν είναι άλλη μια απόκλιση από την κανονικότητα; Μεγάλη περίοδο αστάθειας με θερμικές καταιγίδες θυμάμαι πολλές φορές αλλά η θάλασσα ήταν μάλλον το ακατάλληλο μέρος να δεις θερινές καταιγίδες!
    Χρήστος Παπαηλίας
    Να θυμηθώ και το χαμηλό της Σύρτης στις 25/6/2016 που έπνιξε Ν. Ιόνιο και Πελοπόννησο; Για τα περυσινά γράψαμε, να μην επαναλαμβάνομαι...γουστάρω με τις καλοκαιρινές καταιγίδες αλλά ανησυχώ γιατί πιστεύω ότι και εδώ υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την κανονικότητα και μάλιστα αποδεικνύονται όλο και πιο βίαια και θανατηφόρα τα καιρικά αυτά επεισόδια και ίσως θα πρέπει να ανακατασκευάσουμε υποδομές και να μάθουμε να ζούμε και στη χώρα μας με καταφύγια πλησίων των οικιών μας όπως σε άλλα μακρινά από εμάς μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι. Έχουν αυξηθεί δραματικά οι βροχοπτώσεις - καταιγίδες, που θα αποτελέσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο πλέον. Και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται - σταθερά από τον μεσογειακό κυκλώνα και μετά - παύει να είναι σύμπτωση. Η τραγωδία στη Μάνδρα είχε δείξει, δυστυχώς, προς τα πού πάει το πράγμα.

      Διαγραφή
  2. Ισχυρές καταιγίδες με ζημιές σε καταστήματα κ δρόμους εχτές στην Αιτωλοακαρνανία κ κυρίως στο βδυτικο κομμάτι του νόμου αλλά κ στο δήμο Ναυπακτίας.
    Τελικά προφητικές αποδείχθηκαν οι φωτογραφίες.
    Αυτή την ώρα από το πουθενά κ ενώ είχε βγάλει ήλιο απο το πρωΐ,οι αστραπές παίρνουν κ δίνουν!
    Μεγάλη προσοχή κ την Τρίτη κυρίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Μαρούσι βρέχει καταρρακτωδώς, αλλά μάλλον όχι στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Τι να πουν, βέβαια, και στο Νεπάλ, που μετρούν 47 νεκρούς, 29 αγνοούμενους και 28 τραυματίες από τους μουσώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνοιξαν 56 φράγματα ενός ποταμού που πιάνει και Ινδία, από τα οποία έβρισκαν διέξοδο 371 χιλιάδες κυβικά πόδια νερού ανά δευτερόλεπτο (πάνω από 11 εκ. κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ προσέξτε τη μετατροπή, παράγονται χιλιάδες κι όχι εκατομμύρια κυβ. μέτρα.

      Διαγραφή
    2. Σωστός. Είναι 112 χιλ. κυβικά μέτρα ή, 11,2 εκ. κυβικά εκατοστά.

      Διαγραφή
    3. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ16 Ιουλίου 2019 στις 1:39 μ.μ.

      Παρακαλώ, το ορθό είναι 11 χιλιάδες κυβ. μέτρα ή 11 δισεκατομμύρια κυβ. εκατοστά.

      Διαγραφή
    4. Σωστός και πάλι γιατί υψώνεται εις την τρίτη όσον αφορά τη μετατροπή από κυβικά μέτρα σε κυβικά εκατοστά και αντίστροφα διαιρείται για τον ίδιο λόγο διά 9, όσον αφορά τη μετατροπή από κυβικά πόδια σε κυβικά μέτρα.

      Διαγραφή
    5. Πάλι λάθος έκανα. Στη μετατροπή από κυβικά πόδια σε κυβικά μέτρα διαιρούμε 371.000 διά 3,3 εις την τρίτη. Και μετά για τη μετατροπή από κυβικά μέτρα σε κυβικά εκατοστά πολλαπλασιάζουμε επί 100 εις την τρίτη.

      Διαγραφή
  4. Παιδιά κ ένα όνομα δε βλάπτει,πολύ ανωνυμία χωρίς λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλή ανωνυμία είναι το σωστό, διότι η λέξη ανωνυμία είναι ουσιαστικό. Όταν ακολουθεί επίθετο γράφουμε "πολύ". Για παράδειγμα πολύ πιθανή.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ πρώην επώνυμε, νυν ανώνυμε, κρυπτόμενε γνωστέ-άγνωστε, συγκρατήσου! Διότι πάλι στα ίδια σε βλέπω να καταλήγεις.

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε όταν γράφεις στο πόδι κ με έξυπνη γραφή γίνονται αυτά τα έχουμε ξανά πει.Το θέμα είναι να αφήνουμε όμως κ ένα όνομα η ακόμη καλύτερα κ επίθετο για να ξέρουμε κ σε ποιόν απαντάμε.
      Αν το συνεχίσεις νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν μετά από απαίτηση των φίλων του μπλογκ βέβαια,να μην ξανά ανέβουν ποτέ ανώνυμα σχόλια από τον δάσκαλο.

      Διαγραφή
    4. Γιατί εκνευρίζεστε λάτρεις του καιρού; Επειδή απλά διόρθωσα ένα λάθος; Δεν πρέπει να μαθαίνουμε πάντα το σωστό σε ό,τι κι αν κάνουμε; Δεν χρειάζεται να πείτε στον κ. Ζιακόπουλο να με κάνει "ντα", όπως έχετε κάνει τόσες φορές και με μένα και με άλλους αναγνώστες, λες και είστε τα ¨καρφιά" της τάξης. Έτσι κι αλλιώς όσοι έχουν αντίθετη άποψη, φεύγουν αργά ή, γρήγορα από αυτό το blog γιατί δεν αντέχουν τον φανατισμό σας και τη διαστρέβλωση της καιρικής και όχι μόνο πραγματικότητας.

      Πού είναι η ζέστη για την οποία κλαίγεστε από το πρωί ως το βράδυ; Πού είναι το καυτό καλοκαίρι της κεντρικής και βορειοδυτικής Ευρώπης που έχουν σταθερά 20-25 βαθμούς μέγιστες με εξαίρεση εκείνον τον καύσωνα σε τμήματα της Γαλλίας; Μήπως σε όλο τον κόσμο έχουμε κάθε χρόνο χιλιάδες θύματα από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες; Αλλά παρόλα αυτά ακόμα και οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι μας ζάλιζαν για μέρες με τους καύσωνες. Και από κοντά και οι wanna be μετεωρολόγοι μας έδιναν οδηγίες να έχουμε νερό μαζί μας και να μην μπαίνουμε σε τραμ και μετρό μήπως γίνει διακοπή ρεύματος από τον καύσωνα, λίγες ώρες πριν σαρώσει το φονικό μπουρίνι.

      Διακοπές ρεύματος, πάντως, μόνο μετά από καταιγίδες θυμάμαι. Επίσης οι εικόνες από τις καταστροφές του φονικού μεσογειακού κυκλώνα σε Εύβοια και Πελοπόννησο, των φονικών πλημμυρών του χειμώνα στην Κρήτη και των φονικών επίσης καταιγίδων του καλοκαιριού, έχουν δείξει ξεκάθαρα ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον καιρό (και) τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Δεν μας φτύνουν παιδιά, βρέχει. Για να αντιστρέψω και τη γνωστή λαϊκή ρήση.

      Με αυτό το κείμενο σας αποχαιρετώ. Και να ξέρετε ότι δεν με πείραξαν τόσο σχόλια όσων επιθυμούν τις κακοκαιρίες παρά τις τραγικές συνέπειες που έχουν, διότι στο κάτω, κάτω κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει τον καιρό. Με ενόχλησαν, όμως, σχόλια περί προδοσίας της Μακεδονίας, όχι γιατί δεν έχει ο καθένας το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά για τον φανατισμό που έβγαλαν. Όπως και τα χαιρέκακα σχόλια για τον αδικοχαμένο Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και η αυστηρή κριτική για τον επίσης αδικοχαμένο ψαρά στην Χαλκιδική. Ας κάνουμε καμιά φορά και την αυτοκριτική μας.

      Β. ΣΠ.(όπως υπέγραφα κάποτε στην εφημερίδα).

      Διαγραφή
    5. Άσε Φώτη, έχει και την πλάκα του το πράγμα. Χτες σχολίαζε ο ένας ανώνυμος και υπερθεμάτιζε ο άλλος. Όλοι ξέραμε ποιοί ήταν οι "ανώνυμοι". Το ...κουίζ ήταν "ποιός ο πρώτος και ποιός ο δεύτερος";

      Διαγραφή
    6. Κύριε Βαγγέλη Σπανέ να είσαι καλά γράφεις δε γράφεις σε αυτό το μπλογκ.
      Προσωπική μου άποψη είναι ότι έχεις μεγάλες εμμονές με τον καιρό κ τους λάτρεις αυτού!
      Επειδή το καλοκαίρι δεν πάει όπως εσύ το ήθελες(δλδ συνεχής λιακάδα κ ζέστες)σε πειράζουν όλα,μαζί κ εμείς που γράφουμε σε αυτό το μπλογκ.
      Και μίας κ φάνηκε εκτός από τον καιρό κ όλη η αντίληψη που έχεις στα δρώμενα(είτε πολιτικά είτε κοινωνικά είτε καιρικά)να σου πω ότι διαφωνώ κάθετα σε όλα μαζί σου κ είμαι κ περήφανος γι αυτό!
      Προσωπικά κακώς που ξανά απάντησα σε ότι γράφεις στο μπλογκ καθώς είχα πει δε θα ξανά ασχοληθώ.
      Γράψε λοιπόν(αν ξανά γράψεις)ότι θες,απλά για μένα θα είναι σαν να μην έγραψες.
      Στο μόνο που θα σε παραδεχτώ είναι η ευαισθητοποίησή σου σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος κ του οικοσυστήματος που το περιβάλει.
      Άσε μας λοιπόν στην ησυχία μας κ μη μας "τσιγκλάς" συνεχώς όταν αλλάζει ο καιρός κ κάτι σε πιάνει(λες κ φταίμε εμείς).
      Αυτά είχα να πω για τελευταία φορά σε τούτη τη στιχομυθία.

      Διαγραφή
    7. Παρά τα πολλά και αδιαμφισβήτητα χαρίσματά σου, έχεις δύο βασικά θέματα, κατά τη γνώμη μου πάντοτε, που δυσκολεύουν την παρουσία σου σ΄αυτό το μπλογκ:

      1) Αγαπάς μονάχα τον καιρό που σου επιτρέπει να κολυμπάς 365 μέρες το χρόνο. Αυτή είναι η τρέλα σου, γιατί δεν το παραδέχεσαι; Όπως εμείς έχουμε τη δικιά μας τρέλα με τα χιόνια και θα θέλαμε να χιονίζει κάθε μέρα. Αλλά εμείς δεν το κρύβουμε. Οτιδήποτε σου χαλάει ή σου δυσκολεύει αυτή την τρέλα το "αναθεματίζεις". Και νομίζω πως θα το έκανες ακόμα κι αν δεν υπήρχαν η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα.

      2) Σου λείπουν η αίσθηση του χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, πράγματα απαραίτητα για μιά καλή συνύπαρξη και εδώ και οπουδήποτε.


      Διαγραφή
    8. Κολυμπάω 365 μέρες τον χρόνο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τα σχόλια που έχεις κάνει ειδικά εσύ Γιώργο απέναντι μου ήταν γεμάτα εμπάθεια και με ειρωνική διάθεση. Επίσης δεν θα μου έλεγες τα ίδια πρόσωπο με πρόσωπο. Και τον Dennis πέσατε να τον φάτε και όποιον άλλον έγραψε κατά καιρούς κάτι που δεν συμφωνούσε με τα γούστα σας.
      Μιλάς και για χιούμορ όταν δεν αντέχεις καν την αντίθετη άποψη, γιατί είσαι φανατικός και απόλυτος. Ο φανατισμός θολώνει την κρίση μας και δεν μας αφήνει να είμαστε ποτέ χαρούμενοι. Τέλος, έγραψα και μερικά σχόλια ανώνυμα, επειδή μου τα έκοβε μετά από ένα σημείο ο κ. Ζιακόπουλος όταν έβαζα όνομα. Σε αντίθεση με τα δικά σας προσβλητικά πολλές φορές σχόλια που τα άφηνε όλα.

      Διαγραφή
    9. Ο φανατισμός σου σε κάνει και σένα να ασχολείσαι όμως Φώτη. Ισχύουν τα ίδια που έγραψα για τον Λαμέρα. Σε αντίθεση με άλλους αναγνώστες του blog που όντως δεν ασχολήθηκαν ποτέ μαζί μου και έδειξαν σεβασμό στην αντίθετη άποψη, άσχετα αν συμφωνούσε ή όχι με τη δική τους.

      Διαγραφή
    10. Ο Έλληνας, όταν δεν έχει τι να κάνει, πετά πέτρες στους διπλανούς του! Λήξις.-

      Διαγραφή
    11. Αν και ο δάσκαλος σφύριξε λήξη, νοιώθω την ανάγκη να κάνω ένασχόλιο κ μια μικρή έκκληση στο Βαγγέλη να επιστρέψει. Πέρα από τον ωραίο τρόπο γραφής του, τα κείμενα του είναι ένα ωραίο παράθυρο στα καιρικά κ περιβαλλοντικά τεκταινόμενα του κόσμου μας. Όταν όλοι μας ομφαλοσκοπουμε, ασχολούμενοι με το πόσο ψιχαλισε στην πόλη η το χωριό μας, εκείνος ανοίγει αυτό το παράθυρό στον κόσμο μας. Κ επιπλέον θεωρώ απαράδεκτο κάποιος να λοιδωρειται εδώ μέσα για τις καιρικες του προτιμησεις, κ ακομα περισσοτερο για τις ευαισθητες απόψεις του σε ευρυτερα κοινωνικά ζητήματα (π.χ υπόθεση Ζακ για την οποία υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις πια)
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    12. Ευχαριστώ πολύ Θάνο για την υποστήριξή σου για άλλη μία φορά. Να προσθέσω ότι ποτέ δεν έχω παρεξηγηθεί όταν κάποιος κάνει μία σωστή επισήμανση σε σχόλιό μου, όπως για παράδειγμα το λάθος μου, που εντόπισε σε ανάρτηση λίγο πιο πάνω ο Χρήστος.

      Διαγραφή
  5. Μυτιλήνη έβρεχε μέχρι το μεσημέρι, κλειστός καιρός κ πολλές ώρες σταθερής βροχής.Τωρα ήλιος κ δροσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα Φώτη εκ παραδρομής μου το έβγαλε στη μέση του κειμένου το όνομα μιας και από τον υπολογιστή που έγραψα δε μπορούσα να βγάλω το όνομα χρήστη!
    Στη Μάνδρα η δεύτερη πλημμύρα έγινε Ιούνιο και ήμουν παρόν και παραλίγο θύμα και ο καιρός στις 26-27 Ιουνίου ήταν βαρύτερος και διαρκεστερος από την περίπτωση του Νοεμβρίου 2017!
    Τότε το πολύ νερό ήρθε αιφνιδιαστικά από το όρος Πατέρας ενώ στην περίπτωση του Ιουνίου έβρεχε με ΝΑ ρεύμα 2 ημέρες συνεχόμενα με απανωτά κύματα νεροποντων μεγάλης διάρκειας όπως δηλαδή σε συστήματα που κάποτε με την κανονικότητα άρχιζαν να εμφανίζονται Οκτώβριο και σπάνια έφθαναν το Φλεβάρη και μερικές φορές το Μάρτιο! Το μέγιστο ήταν Νοέμβριο και Δεκέμβριο και αραίωναν το Γενάρη! Τώρα τα βιώνουμε μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου αφού ξηροθερμικοί μήνες πλέον είναι Μάρτιος και ο Απρίλιος, φέτος ήταν εξαίρεση, και Οκτώβριο αρχίζουν πάλι η ξηρασία και τα μελτέμια.
    Ουσιαστικά πλέον η κατανομή αυτή θυμίζει μουσώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε πειράζει Χρήστο, έχω την εμπειρία να καταλαβαίνω ποιά ανωνυμα σχόλια είναι επίτηδες ανώνυμα....

      Διαγραφή
  7. Σαν αγχωμένη μαλακία η σημερινή βροχή στην Αττική. Δεν βρίζω, μην ξεχνάμε, άλλωστε, και το υπέροχο Διδυμότειχο μπλουζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1 κ 50 βράδυ κ η θερμοκρασία Μυτιλήνη στους 18 βαθμούς κελσίου, φθινόπωρο, έστω για λίγες ακόμη ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έξι διαδοχικά κύματα,πέρασαν την Κυριακή απο την περιοχή μου.
    Τα 2 πρώτα έφυγαν,το ένα προς Κορινθιακό και το άλλο περνώντας μπροστά από Ελικώνα και Κιθαιρώνα,κινήθηκε προς την Πάρνηθα.
    Τα επόμενα 4 όμως,από τις 14,30 έως τις 17,30,σαρωσαν την περιοχή μου, αφήνοντας απίστευτο νερό, ευτυχώς χωρίς χαλάζι και ζημιές,αλλά με πολύ ηλεκτρισμό πολλούς κεραυνούς όπως και πολλές διακοπές ρεύματος.
    Ειδικά το τελευταίο,κουβαλούσε τόσο βουητό μαζί του,που νόμιζες πως έκανε σεισμό.
    Ενώ στην συνέχεια άνοιξε, λίγο πριν νυχτώσει,μια συννεφιά που φάνηκε να κινείται προς Κορινθιακό,τελικά ήρθε και εγκαταστάθηκε πάνω μας μέχρι τα ξημερώματα, φέρνοντας μαζί της, δυνατό αέρα,κατά διαστήματα χοντρές σταγόνες βροχής και αρκετή ψύχρα.
    Το πρωινό θυμίζει πιο πολύ αρχές Οκτωβρίου παρά μέσα Ιουλίου, με την ομίχλη να σκεπάζει όλο τον κάμπο της Κωπαιδος,αλλά και τον δικό μας πολύπαθο κάμπο,αφού πολλά χωράφια, έπιασαν νερό.
    Ευτυχώς που πρόλαβα εχθές το πρωί πρωί να ραντισω, μήπως και μπορέσω να σωσω τίποτα από τα αμπέλια μου, καθώς οι ζημιές ξεκινάνε από 60% και φθάνουν σε μερικά στο 80%,αλλά με την ολική απώλεια των φύλλων,τελικά η ζημιά ίσως φθάσει στο 100%.
    Η φορά που χτύπησε το σφοδρό κύμα όλα τα φυτά και τα δέντρα την περασμένη Τετάρτη σε όλη την περιοχή,ήταν από ΒΔ προς τα ΝΑ,όπως έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος και άλλοι φίλοι του μπλοκ.
    Πολύ ωραίες όλες οι αναλύσεις που διάβασα στο μπλοκ τις τελευταίες ημέρες, από όλους σας και είναι σεμινάρια υψηλού επιπέδου.
    Θα ήθελα να ευχαριστήσω,τον κ.Ζιακοπουλο,για τον όμορφο χώρο που έχει δημιουργήσει και μας δίνει δίνει την ευκαιρία να μάθουμε τόσα πολλά πράγματα, να ανταλλάξουμε απόψεις και προπαντός να γνωρίσουμε καινούργιους φίλους.
    Το Σάββατο, γυρνώντας από Λευκάδα και κάνοντας παράκαμψη στο όμορφο Αγρίνιο,είχα την χαρά να συναντηθώ με ένα ακόμη μέλος της όμορφης παρέας μας και να γνωρίσω έναν εξαιρετικό άνθρωπο,τον Φώτη Ματραλη,να νιώσω για μια ακόμη φορά την Αγρινιωτικη φιλοξενία(την ξέρω καλά, καθώς έχω κουμπάρους εκεί),αλλά και την ιδιαίτερη τιμή που μου πρόσφερε,με το να υποδεχθεί με όλη την οικογένεια μου,στο φιλόξενο και ζεστό σπίτι του,να γνωρίσω την ευγενική και γλυκειά Σοφία του και να απολαύσω τα Αγρινιωτικα εδέσματα απο τα χέρια της,όντως εξαιρετικής μαγείρισσας.
    Φίλε Φώτη Ματραλη,η τιμή που πρόσφερες,σε όλη την οικογένεια μου, με τιμά αφάνταστα,σε ευχαριστώ από καρδιάς,φυσικά επιφυλάσσομαι να ανταποδώσω με την πρώτη ευκαιρία και εύχομαι σε σένα και την Σοφία, να είστε πάντα υγιείς και δυνατοί και το ζεστό και φιλόξενο σπιτικό σας, να είναι πάντα γεμάτο από όλα τα καλά.
    Στην συνάντηση μας, προλαβαμε να διαπιστώσουμε,την μεγάλη καιρικη "τρελα"που μας δερνει και όπως είπαν οι γυναικες μας,αυτό είναι κάτι που το κουβαλάμε από πιτσιρίκια και είναι...ανίατη ασθένεια...!!
    Φυσικά ο Φώτης,είναι ένας καταρτισμένος ερασιτέχνης μετεωρολογος,με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο γνώσεων(άλλο ότι μερικές φορές ...χάνει απο τους "μετεωρολογους μου").
    Φυσικά η συνάντηση μας,δεν έμεινε κρυφή από τους ντόπιους...δημοσιογράφους και έτσι οι φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το...διαδυκτιο...!!!(Άτιμη φάρα αυτοί οι"παπαράτσι").
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε,να σαι καλά φίλε μου για τα καλά σου λόγια.
      Έχεις πολύ καλή οικογένεια κ μπράβο σου.
      Με όλα αυτά που έχεις κάνει για μένα(θα κάνεις κ άλλα όταν βρώ ευκαιρία κ έρθω χειμώνα στο χωριό σου χαχαχα)ήταν αδύνατο να μη σε δεχτώ με ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω.
      Βλέπεις ο χρόνος ήταν πιεσμένος κ δε πήγαμε εκεί που θα ήθελα αλλά τέλος πάντων...την επόμενη φορά.

      Διαγραφή
  10. Χριστόδουλε και Φώτη, σας ζηλεύω! Χθές είχα προγραμματίσει μήπως ερχόμουν Ξηρονομή αλλά δεν τα κατάφερα...Έχω νοσταλγικές αναμνήσεις από φίλους ,γλέντια ,αρχοντικες φιλοξενίες και πολύ γέλιο και από των δύο τις πατρίδες! Χαίρομαι που βλέπω τέτοια σμιξίματα φίλων και νομίζω ότι και αυτά μαζί με άλλα θα σώσουν τον Ελληνισμό που έτσι γαλουχηθηκε και θα πρέπει να το μάθουν και τα παιδιά μας που σήμερα είναι προσκολλημένα σε οθόνες ,καταθλιπτικά ,να μην τους παίρνεις κουβέντα, μη έχοντας καλό παράδειγμα από εμάς που πρώτοι αντικαταστήσαμε την καλή παρέα με την απομόνωσή μας!
    Να είστε πάντα χαρούμενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι είναι φίλε Χρήστο,όπως ακριβώς τα λες.
    Εάν τα παιδιά μας μπορέσουν και εμπεδώσουν αυτόν τον ωραίο σμίξιμο που και εμας έμαθαν οι παλαιότεροι, τότε μαζί με το φιλότιμο και την αλληλεγγύη που χρόνια χαρακτήριζαν τον Έλληνα, υπάρχουν ελπίδες για καλύτερες μέρες.
    Τηρώ κατά γράμμα αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου.Η κοινωνικότητα είναι το μεγαλύτερο προσόν για κάθε άνθρωπο, όπου και να πας παιδί μου,έλεγε,να έχεις παντού φίλους και δεν θα χάσεις ποτέ.
    Πώς μπορώ να πω ότι δεν είχε δίκιο, αφού είναι μεγάλη η χαρά μου,όταν στα τόσα πολλά ταξίδια, εντός και εκτός Ελλάδας, έχω συναντήσει φίλους και γνωστούς. Βιβλίο γράφω για τέτοιες περιπτώσεις.Είναιπολύ ωραίο να το δεις και να βρίσκεις φίλους να μοιράζεσαι μαζί όμορφες αναμνήσεις.
    Γιατί στο τελικό αποτέλεσμα, η ίδια μας η ζωή, είναι αναμνήσεις, είτε καλές,είτε άσχημες.Πάνω από όλα είναι βιώματα και δεν έχεις σαν άνθρωπος βιώματα,τότε είσαι αυτό που λέει η παροιμία:Ο τενεκες, όσο πιο άδειος είναι,τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει.
    Θα χαρώ πολύ φίλε Χρήστο όταν έρθεις προς τα μέρη μου να σε συναντήσω και να ανταλλάξουμε απόψεις.
    Όσο για σένα Φώτη, πρώτον να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια και κατά δεύτερον, εννοείτε πως σε περιμένω να έρθεις από εδώ στα μέρη μου λιαν συντόμως και για τον χειμώνα που λες, έχουμε καιρό και θα ήταν ιδανικό να το πετύχουμε.
    Το ίδιο φυσικά, έχω τάξει και στον Θάνο απο την Ρόδο, για να απολαύσει ωραία χειμωνιάτικα σκηνικά,αλλά και σε οποιονδήποτε φίλο αγαπάει το χιόνι,καθώς το χωριό μου είναι χιονοχωρι,όπως το έχει ονομάσει ο Σιμουλης.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλέ μου Χριστόδουλε,
    Πέρα από το ότι προσυπογράφω τα λεγόμενά σου μέχρι κεραίας, με συγκίνησαν πραγματικά τα λεγόμενα του πατέρα σου γιατί μου θύμισαν μια αντίστοιχη ρήση που από μικρός θυμάμαι να λέει και ο δικός μου πατέρας:
    "Ζούμε για μια κοινωνικότητα"
    Ας μην το ξεχνάμε αυτό ακόμα και εδώ μέσα στον θεωρητικά απρόσωπο χώρο ενός blog

    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι πατεράδες μας δούλευαν σκληρά και τίμια αλλά πάντα έβρισκαν χρόνο για τον άλλον, για ταξίδια ,διακοπές ,ανταλλαγές φιλοξενειων,γλεντι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανυπομονώ φίλε Χριστόδουλε να κάνω τουρ να τα γνωρίσω και στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου, να τους κάνω κοινωνους των ωραίων αναμνήσεων σε πείσμα της αγχωδους ζωής που στρώσαμε εν πολλοίς και μόνοι μας νομίζοντας ότι θα ζήσουμε όνειρα αλλά χωρίς να νιώθουμε άνθρωποι και να νιώθουμε τους συνανθρώπους μας ποτέ δε θα ευτυχίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ Και τον Θάνο και τον Χρήστο Παπαηλια,για τα καλά τους λόγια και θα περιμένω την πρώτη ευκαιρία, για να γνωριστούμε από κοντά.
    Πάντα η χαρά μου είναι μεγάλη όταν γνωρίζω καινούργιους φίλους και να ξέρετε πως τίποτα δεν είναι απρόσωπο,εάν δεν θέλουμε να είναι απρόσωπ.
    Τώρα απολαμβάνω το άκρως φθινόπωρο καιρό που επικρατεί στην ορεινή Αργιθεα όπου βρίσκομαι εδώ και λίγες ώρες,πριν γυρίσω στον κάμπο της Θεσσαλίας,που περνώντας το πρωί, βρήκα πάρα πολλή βροχή και εξίσου φθινοπωρινό σκηνικό.
    Με πολύ όμορφο τοπίο ξεκίνησα από το χωριό μου, με την ομίχλη να σκεπάζει όλο τον κάμπο, λες και ήταν Νοέμβρης.
    Καλό υπόλοιπο και μεγάλη προσοχή σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή