Ανασύνταξη του καλοκαιριού


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα μας Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων είναι πολύ λίγες και περιορίζονται στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές κι έτσι νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα κάνει αρκετή ψύχρα. Την Παρασκευή (19/7), είναι πιθανό να εκδηλωθούν απογευματινοί όμβροι ή και καταιγίδες στη δυτική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή πρόσκαιρη εξασθένηση. Το Σαββατοκύριακο (20-21/7), γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Τα μελτέμια στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στην Κρήτη. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Πάντως εδώ στη Ρόδο μάλλον σήμερα υποχώρησε και ουχί ανασυντάχθηκε το καλοκαίρι. Καταιγίδες εδώ και κάποια ώρα σε εξέλιξη σε όλο το νησί, με αρκετό νερό στα ορεινά και ανατολικά (κάπως λιγότερο εδώ κοντά στην πόλη που είμαι εγώ, αλλά βρέχει κανονικά) και 21 βαθμούς θερμοκρασία. Πρωτοφανή πράγματα για Ρόδο Ιούλιο μήνα!!! Λες και είναι τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου
    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπου εδώ λήγει λοιπόν το έντονο κ με διάρκεια κύμα αστάθειας των τελευταίων ημερών κ έτσι από αύριο πάμε σε δροσερές καλοκαιρινές συνθήκες σε όλη τη χώρα(καλά κάνει κ φτιάχνει ο καιρός μίας κ θα συνδυαστεί με ολιγοήμερη απόδραση στη Λευκάδα!)
    Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που μας δίνει το μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό κέντρο προγνωσεων αλλά κ γενικότερα τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα από την Δευτέρα κ μετά θα πρέπει ο καιρός να ζεστάνει ακόμη λίγο κ οι θερμοκρασίες θα φτάνουν στα ηπειρωτικά σε καθημερινή βάση τους 33 με 35 βαθμούς με ένα βοριαδάκι να δροσίζει συνεχώς κυρίως τα ανατολικά νησιωτικά κ παράκτια τμήματα.
    Οι βροχές μάλλον μας εγκαταλείπουν για αρκετό καιρό(μοναδική εξαίρεση τα δυτικά κ βόρεια ηπειρωτικά την Παρασκευή)κ η καλοκαιρινή κανονικότητα επιστρέφει.
    Το πολύ ευχάριστο της όλης υπόθεσης είναι ότι κύμα καύσωνα για τη χώρα μάς δε φαίνετε σε καμία περίπτωση το επόμενο 15ημερο,την ώρα που η δυτική κ κ κεντρική Ευρώπη δείχνει να μπαίνει σε διαρκή περίοδο έντονης ζέστης έως καύσωνα!
    Και μ'αυτά κ μ'αυτά θα φτάσουμε έως τις 5 Αυγούστου κ από εκεί κ έπειτα λίγο η μεγαλύτερη νύχτα,λίγο η ψυχολογία,θα γέρνουν στο πιο φθινοπωρινό αν κ για να λέμε την αλήθεια κ ο Σεπτέμβρης είναι μήνας καλοκαιρινός κ μάλιστα ένας από τους αγαπημένους μου μήνες για πολλούς λόγους.
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού λοιπόν σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mία καθυστερημένη - επειδή έκανε την ερώτηση σε άλλη ανάρτηση - απάντηση στον Χρήστο Παπαηλία. Όντως, τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει πολλά θαλάσσια είδη από την Ερυθρά, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου. Αναφέρω ενδεικτικά το λιονταρόψαρο (τροπικός συγγενής της σκορπίνας), τον λαγοκέφαλο, το φυκόψαρο, τη σακοράφα, τη φλογέρα (είναι σαν πιο μεγαλόσωμοι ιππόκαμποι), 1-2 είδη μεδουσών, πολλά περισσότερα κτενοφόρων κ.λ.π.

    Λεσεψιανούς μετανάστες (πήραν αυτό το όνομα από τον κατασκευαστή της διώρυγας του Σουέζ) είχαμε, όμως, και σε παλιότερες δεκαετίες. Όπως για παράδειγμα τους γερμανούς, που μοιάζουν με τις σάλπες και ονομάστηκαν έτσι επειδή εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Αντίστροφα, ο μπλε κάβουρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις θάλασσες της βόρειας Ελλάδας τη δεκαετία του 1930 και έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλο το Αιγαίο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Βαγγέλη...με καλύψατε...

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, έχεις παρατηρήσει κάποιο από τα είδη αυτά, οπως το λιονταροψαρο ή το λαγόψαρο, στον Αργοσαρωνικό; Πάντως, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ελέω και της κλιματικής αλλαγής -ποιος ξέρει;- μπορεί αργά ή γρήγορα να μας έρθουν ακόμα πιο τροπικά είδη.

      Διαγραφή
    3. Όχι δεν έχω δει ποτέ στον Σαρωνικό. Κυρίως στην Κρήτη και στη Ρόδο απαντώνται οι λαγοκέφαλοι και τα λιονταρόψαρα. Με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι τα δύο είδη δεν είναι επικίνδυνα, όπως κατά κόρον γράφεται σε διάφορα σάιτ. Απλά, ο λαγοκέφαλος αν καταναλωθεί χωρίς να καθαριστεί καλά από κάποιον που ξέρει (οπότε καλύτερα να μην το επιχειρήσουμε), μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο, διότι περιέχει μία τοξίνη για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο.

      Από την άλλη το λιονταρόψαρο έχει δηλητήριο στο ραχιαίο αγκαθωτό του πτερύγιο. Δηλητήριο, όμως, διαθέτουν και η σκορπίνα και η δράκαινα, ψάρια ευρέως διαδεδομένα σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Μάλιστα, πιο πιθανό είναι να πατήσει κάποιος δράκαινα στα ρηχά σε αμμώδη πυθμένα, γιατί είναι ψάρι που έχει την τάση να μην φεύγει μέχρι και την τελευταία στιγμή, ποντάροντας στο καμουφλάζ του.

      Αν δεν είναι κάποιος αλλεργικός, πάντως, δεν κινδυνεύει ούτε από το λιονταρόψαρο, ούτε από τη δράκαινα, ούτε από την σκορπίνα. Το μοναδικό ψάρι που διαθέτει φονικό δηλητήριο στα πτερύγιά του είναι το ασιατικό πετρόψαρο, που ζει στον Ινδικό Ωκεανό. Μάλιστα, συχνάζει στα ρηχά και δεν το ξεχωρίζουν ούτε έμπειροι δύτες, καθώς μοιάζει σαν μία πέτρα στον βυθό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Ξέχασα να αναφέρω και το γουρουνόψαρο στους λεσεψιανούς μετανάστες. Είναι συγγενικό είδος του τροπικού βαλιστή με κύριο χαρακτηριστικό του το ραχιαίο του πτερύγιο που μοιάζει με κεραία (μοιάζει σαν αυτή που διαθέτουν τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα στο λούνα παρκ για να συνδέονται με τα σύρματα της οροφής). Είναι εντελώς ακίνδυνο, πάντως, το γουρουνόψαρο παρά την κάπως αλλόκοτη όψη του και το έχω συναντήσει αρκετές φορές στον Σαρωνικό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Η Καλλιθέα πάλι τίποτα! 0,4 mm ο σταθμός του Χαροκοπείου αργά τη νύχτα. Το φυλάει το καλό για τον Αύγουστο φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο ,ήταν χαμηλό από ΝΔ με κόντρα ΒΑ ρευμα, παραδοσιακά αργεί να περπατήσει στην Αττική και αν δεν έχει δύναμη δύσκολα περνάει τα διόδια της Ελευσίνας! Κολλάει συχνά στην Κόρινθο και στην Αργολίδα όπως και τώρα με τις μικροπλημμύρες εκεί! Κάπως έτσι μας έφαγε και το χιόνι της Αριάδνης η Κόρινθος το 17 αφήνοντας τα υπολείμματα για την Αττική για να σωθεί η παρτίδα στο τέλος εκείνου του χιονιά!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω και το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου Γιώργο. Στο Παγκράτι που ήμουν χθες βράδυ, μόνο μια σύντομη μεν, ευχάριστη δε φθινοπωρινού τύπου βροχούλα.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο κ εδώ τα ίδια,1 mm μόλις κατέγραψε ο σταθμός στην πόλη.
      Βέβαια λίγο πιο βόρεια κ λίγο πιο νότια(π.χ. Βόνιτσα,Αμφιλοχία ή Ναύπακτο)έριξε "τουλούμια" πάλι από ότι έμαθα.

      Διαγραφή
    4. εμείς πάλι, φθινοπωρινό βραδάκι, τσιπουροκατάνυξη με Χριστόδουλο και Γιώργο, παρακολουθούσαμε (το σουξέ της νυχτερινής λάμπας, έξω απ' το μουσείο Τσιτσάνη), όχι με πολλή αγωνία είναι η αλήθεια, μέσα από τα επιτραπέζια πενηνταράκια, την προσέγγιση του υετικού πενηντάρικου, το οποίο τελικά δεν πιάσαμε. δεν είμαστε και Καρδίτσα (στα 91 mm σταμάτησε το κοντέρ). να πούμε και έναν καλό λόγο για τα μοντέλα, έδιναν από μέρες τα πιο σκούρα χρώματα στον κεντρικό κορμό της χώρας.

      αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι η ομοιότητα του φθινοπωρινού χαμηλού μες τον Ιούλιο με το αντίστοιχο προ διετίας. κατά διαβολική κλιματική σύμπτωση ήταν πάλι το διήμερο 16-17 Ιουλίου. Η Λάρισα τότε είχε γράψει 110 mm και πάνω από 100 επίσης η Κασσάνδρεια Χαλκιδικής. Στη Χαλκιδική είχαμε πλημμύρες, ενώ η θερμοκρασία (όπως και τώρα) έπεσε σε λίγες μέρες από τα σαραντάρια και μέσες τιμές 31 βαθμών, σε μέγιστες περί τους 20 και μέσες τιμές 17-18 βαθμών.
      νέες κανονικότητες είναι υπό διαμόρφωση?

      καλημέρα
      Νίκος Παππάς

      Διαγραφή
  5. Η Βοιωτία ήταν ευνοημένη,όσο αναφορά τι νερό που έριξε,αλλά όχι στο σύνολο της.
    Η δυτική και βόρεια πλευρά πήρε την μερίδα του λέοντος και η Νότια και Ανατολική,σαφώς λιγότερα.
    Οι περιοχές πέριξ του Ελικώνα, ήταν αυτές που δέχτηκαν πολύ έως παρά πολύ νερό.
    Έβρεχε δυνατά από το απόγευμα της Τρίτης έως και εχθές το μεσημέρι.
    Την ώρα που γύρισα,όλα σταζανε.
    Ευτυχώς όμως δεν υπήρχαν εκ νέου ζημιές.
    Εγώ από την άλλη πλευρά,πέρασα θαυμάσια, καθώς η επίσκεψη μου στα ορεινά της Αργιθεας συνοδεύτηκε από χειμωνιάτικο σκηνικό με την ομίχλη να σκεπάζει όλο τον ορεινό όγκο,η βροχή πολλή και μαζί με την θερμοκρασία που κινήθηκε γύρω στους 10 βαθμούς, συνέθεσαν ένα ιδανικό σκηνικό μαζί με αρκετά τζάκια που είδα αναμμένα.
    Η επιστροφή μου αργα το απόγευμα στα Τρίκαλα,ηταν άκρως φθινοπωρινή ,αλλά όμως ήταν και πολλή ιδανική για περάσουμε όμορφα και τα τρία μέλη του μπλοκ(Νίκος Παπας, Γιώργος από Νομη και Χριστόδουλος)αρκετές ώρες στο όμορφο κουτουκι της κυρίας Αθηνας, τρώγοντας,πίνοντας τσιπουράκια(Για να...ζεσταθουμε, όχι για τίποτα άλλο...)και συζητώντας καιρικά δρώμενα και όχι μόνο,ανασύροντας βεβαίως και πολλές αναμνήσεις από ιστορικούς χιονιαδες, προσδοκώντας για τυχών...επαναλήψεις αυτών...!!
    Ήταν μια πολύ ζεστη και όμορφη συνάντηση και ευχαρισυω πολύ και τους δύο φίλους,που μπορέσαμε και την πραγματοποιησαμε επιτέλους.
    Ελπίζω ότι την επόμενη φορά, να προστεθούν στην παρέα μας και καινούργιοι φίλοι, ώστε σιγά σιγά να μαζευτούμε αρκετοί,για να μπορέσουμε κάποια στιγμή,να φάμε και την προβατινα που έχω τάξει από την αρχή της εισόδους μου στο μπλοκ, καθώς θέλει πολλά και...γερά δόντια...!!
    Βεβαίως πρέπει να επισπευθουν οι...διαδικασίες αυτές,γιατί αν το αφήσουμε ακόμη, βλέπω την προβατίνα να γίνεται...βουβάλι..!!
    Γι'αυτό θα πρέπει να...αναλάβουν δράση,ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι και να μην επαναπαύονται μόνο στους...τίτλους τους...
    Καλημέρα σε όλους σας.
    Υ.Γ:Στο Ζερικι Βοιωτίας, 850 υψόμετρο το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους 8.9 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάλε και λίγο μπούτι για πιο μαλακό κρέας! Και κοκκινιστό χοντρό σιγοβρασμενο, μετράει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το θέμα φίλε Χρήστο,είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πραγματοποιήσουμε αυτή την συνάντηση και το πώς θα ακριβώς θα φτιάξουμε την προβατίνα και τα άλλα εδέσματα(;!!)λίγη σημασία έχει.
    Αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε να μαζευτούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε και φυσικά παρουσία και των γυναικών της παρέας μας, παρόλο που δεν βγαίνουν στο προσκήνιο ή όπως της αγαπητης Δήμητρας που...εξαφανίστηκε και πάνω από όλα με την παρουσία της κ.Σουζης.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή