Έμαθαν πως πνιγόμαστε και πλάκωσαν και τα χαμηλά!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα προκαλέσουν αστάθεια με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Παράλληλα, βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, κινούμενο ανατολικά, θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, την Πελοπόννησο και το Ν. Ιόνιο θα είναι κατά τόπους έντονα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (17/7), στην ανατολική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και στην Κρήτη αρχικά θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και το μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του κυρίως στα ανατολικά και τα νότια πελάγη.

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 26 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Μου άρεσε πολύ αυτή η ανάλυση γιατί κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην ψυχρή μάζα της ανώτερης ατμόσφαιρας και στο αναμενόμενο χαμηλό εκ δυσμών. Σε όλες τις άλλες αναλύσεις - προγνώσεις που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, δεν βρήκα αυτή τη σαφήνεια στην περιγραφή της καιρικής κατάστασης. Διότι αυλώνες, αποκομμένα χαμηλά και ψυχρές λίμνες βλέπουμε το καλοκαίρι. Κυκλογένεση όμως στην κεντρική Μεσόγειο Ιούλιο μήνα, θαρρώ πως είναι σπανιότατο φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την προηγούμενη βδομάδα αλλοίωσαν τα λεγόμενα του έγκριτου μετεωρολόγου κ Λεκκα και κυκλοφόρησαν με τίτλους ότι η κακοκαιρία κατηφορίζει Κρήτη.Κάτι που δεν είπε ποτέ στο υπογεγραμμένο άρθρο του. και δεν μιλάμε για μεθαύριο μιλάμε για προχθές με τους πνιγμούς. Απαράδεκτα κρητικα σαιτ που κατά τα άλλα διαφημίζουν την επισκεψιμότητα τους άλλα ας μην τα ονομάσω. Θα πρέπει ο κ λεκκας να μην τους ξαναστείλει άρθρο.

      Διαγραφή
  2. "Επιμένουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο τα προγνωστικά στοιχεία για νέο έντονο επεισόδιο ζέστης (κατά τόπους καύσωνα) στη δυτική και κεντρική Ευρώπη μετά τις 21 Ιουλίου στα νοτιοδυτικά και μετά τις 23-24 στα υπόλοιπα δυτικά και κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου!"

    Από το FB του Σάκη Αρναούτογλου

    https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσκολα τα πράγματα για την Κορινθία(ίσως και Βοιωτία) αύριο βράδυ,εκεί φαίνεται να κάθεται η σύγκλιση του επιφανειακού βοριά με την ψυχρή λίμνη-χαμηλό το οποίο θα περάσει νοτιοδυτικά της Πύλου και θα κινηθεί κλασικά προς Κύθηρα- Μυρτώο και μετά γρήγορα προς νοτιοανατολικό Αιγαίο.Ο "Αντίνοος δεν φαίνεται να έχει όρεξη για Αττική,ανέκαθεν φθινοπωρινά χαμηλά τέτοια εποχή δίνουν το απόλυτο 0 στην Αττική,άντε ένα πέρασμα νωρίς το βράδυ αύριο και μετά τέλος. Ένα κλικ δυτικότερα της Αττικής θα γίνει το "πανηγύρι" ,ένα κλικ πιο βόρεια να πήγαινε η αποκομμένη λίμνη θα είχαμε καλύτερο μέλλον,αλλά φεύγει πιο νότια με αποτέλεσμα να χάνουμε ένα βραδινό ωραίο αστραποπάρτυ εντυπωσιακά φαινόμενα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία όμως.... για αλλαγές τελευταίας στιγμής-το nowcast θα έχει ενδιαφέρον.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρεις καλά πως, όταν συνδυάζονται δυνητική αστάθεια με δυναμικό αίτιο, τα αποτελέσματα μπορούν να μας εκπλήξουν. Εγώ το περίμενα πώς και πώς το αστραποπάρτυ, γιατί εδώ κάτω στην Καλλιθέα δεν έχω δει τίποτα ακόμα, ούτε καν τον Ιούνιο, που η αστάθεια ευνόησε τη νότια Αττική. Ούτε καν νερό της προκοπής δεν έπεσε!
      Η δυτική Αττική πάντως, πιστεύω ότι θα είναι μέσα στο κόλπο των καταιγίδων.

      Διαγραφή
    2. Πολλές φορές η εκδήλωση της θερμικής αστάθειας μπλοκάρεται από το δυναμικό αίτιο με τη συννεφιά που αυτό προκαλεί.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Κάτι τέτοιο φαίνεται να δείχνει και η σημερινή ραδιοβόλιση του Ελληνικού:

      http://weather.uwyo.edu/upperair/images/2019071612.16716.skewt.parc.gif

      Διαγραφή
  4. Για Βόρεια, δυτική καθως και ηπειρωτική η και νησιωτικη Ελλάδα λέει... ανατολικη δεν υπάρχει ρε παιδιά....εμεις από που θα μάθουμε...????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ16 Ιουλίου 2019 στις 7:47 π.μ.

    Εσείς δε θα επηρεαστείτε ιδιαίτερα από το επερχόμενο σύστημα. Καμιά συννεφιά, καμιά βροχούλα, άντε και το μελτεμάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους,προσοχή όχι τόσο στα μπουρίνια που δε νομίζω ότι θα συμβούν αλλά στο πολύ νερό που έρχεται στο Ιόνιο κ τα ηπειρωτικά όλα!
    Προσοχή κ στην έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
    Καθαρό φθινόπωρο σήμερα κ στην Αιτωλοακαρνανία με ολική νεφοκάλυψη κ ψιλόβροχο με τα δυνατά να αναμένονται.
    Καιροφιλοι χαρείτε το στην καρδιά του καλοκαιριού.
    Από Πέμπτη το καλοκαίρι επιστρέφει αλλά ευτυχώς χωρίς πολλές ζέστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, έχει καθυστερήσει το χαμηλό ή μου φαίνεται; Εδώ στην Αττική πάντως από το πρωί λιακάδα με λίγα διαστήματα συννεφιάς. Θα έχει(;) ενδιαφέρον η συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή κ από τη δορυφορική όντως έχει αργήσει Γιώργο καθώς κ εδώ ακόμη δεν έχει δώσει κάτι σπουδαίο μέχρι ώρας.
      Πάντως αυτή τη στιγμή έχει μπουκάρει στο κέντρο νότιο Ιόνιο κ γίνετε χαμός από ηλεκτρικά!
      Αθήνα αν κ δείχνει τη νύχτα να έχει κ εκεί ξεσπάσματα θα δείξει τι θα κάνει. Άλλού την έχουν μέσα στα φαινόμενα κ άλλου εκτός.
      Θα παίξουν πολλά ρόλο κ μέχρι λίγο πρίν φτάσει το χαμηλό εκεί πολλά μπορεί να αλλάξουν,από το τέλειο μέχρι το απόλυτο τίποτα.

      Διαγραφή
  7. Γιώργο ,καλά το πάμε...εκτίμηση για ακραίο καύσωνα αρχές του μήνα ,φθινοπωρινό χαμηλό μας έκατσε...Πάντα τέτοια και ειδικά μετά τον Οκτώβριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, καλά πήγαμε! Αλλά από εδώ και πέρα νομίζω πως μπορώ κι εγώ να πάρω μιάν ανάσα. Μετά την πολιτική αλλαγή, άλλος αναλαμβάνει τώρα τα "μαγικά".

      Διαγραφή
    2. Αυτό σκεφτόμουν,ελπίζω να μη μας τα κάνει μαντάρα!

      Διαγραφή
  8. Το δελτίο επιδείνωσης καιρού τροποποιείτε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
    Αναλυτικά οι περιοχές από κάτω στο λινκ

    http://www.hnms.gr/emy/el/warning/weather_warnings_html?type=EDKF&number=11&language=gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερχεται σιγουλια σιγουλια ...
    Δεν θελουμε χαλαζι εμεις οι (και) αγρότες !!!
    Επισης μετα το περασμα θελουμε 35αρια για να μην φουντωσει ο δακος παλι φετος και η μεγαλυτερη καλλιεργεια στην Ελλαδα παει για βρουβες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεράνεια όρη βροχοκουρτίνες που προηγούνται της ποτιστικής βροχής το φθινόπωρο! Πήρε μπρος το Ιόνιο, στη θάλασσα το καιρικό παιχνίδι...φαινόμενα από ότι φαίνεται δυναμικού αιτιου και όπου κάτσουν οι συγκλίσεις, για θερμική ούτε λόγος! Υφή άλλης εποχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή