Με υποφερτή ζέστη οι εκλογές της Κυριακής


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στην περιοχή μας με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα προκαλέσουν αστάθεια με συνέπεια την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Το Σάββατο (6/7), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί βασικά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως της Πελοποννήσου. Οι βόρειοι άνεμοι μόνο στο Α-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση. Την Κυριακή (7/7), προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια Οι άνεμοι θα πνέουν: στο Ιόνιο μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα (8/7), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στη Β-ΒΑ ορεινή Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς. 

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Ζεματιστήκαμε στην Πάτρα, παιδιά. Από 33, ξαφνικά πήγαμε στους 38.8. Βράζει ο τόπος πραγματικά. Σας αφήνω, πάω να μπω πάλι στο ψυγείο μου. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΤΑΘΕΙΕΣ ΒΛΕΠΩ....
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί κεραυνοί σήμερα γενικά και πρίν απο λιγο φίλε Καρδίτσα,στο χωριό μου λιγο έβρεξε αλλά δεν πειράζει...φτηνά τη βγάλαμε και απο ζέστη σαν Θεσσαλικός κάμπος αυτές τις δυο ημέρες,να δούμε τι θα γίνει από βδομάδα όμως όπως λέει και ο Χριστόδουλος...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  3. Παρόλο που εχθές(Τετάρτη) η θερμοκρασία ήταν στους 33 βαθμούς, η αυξημένη υγρασία,έκανε την ζέστη πιο αισθητή.
    Την Πέμπτη, ο δυνατός αέρας,καθαρός βοριάς,που φυσούσε όλη μέρα, έκανε τους 34 βαθμούς στο χωριό και τους 36 βαθμούς στον κάμπο,να φαίνονται σαν μια απλή καλοκαιρινή ζέστη.
    Η διαφορά φάνηκε και στην θάλασσα, που την Τετάρτη, ήταν αρκετά ζεστη την Πέμπτη όμως,κρύωσε αρκετά,αφού τα ρεύματα ήταν ισχυρά.
    Φευγοντας από την παραλία στις 10 το βράδυ, η θερμοκρασία ήταν στους 31 βαθμούς.Στο χωριό μου είχε 25 βαθμούς και αρκετό αέρα..
    Τα πρωινά επίσης η θερμοκρασία κινείται αρκετά χαμηλά,απο βαθμούς, οπότε δροσίζει πολύ.
    Με λίγα λόγια, αυτο το πρώτο κύμα ζέστης, το περάσαμε εντελώς ανώδυνα.
    Πάμε τώρα για το δεύτερο κύμα από εβδομάδα, που φαίνεται πιο δυνατό.
    Καλό βράδυ σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Μενίδι από το πουθενά με έπιασε έντονη βροχή από το ύψος του καταυλισμου των τσιγγάνων μέχρι και σχεδόν το ολυμπιακό χωριό. Έψαχνα να βρω το σύννεφο, παντού ήλιος εκτός από πάνω μου και αυτό όχι κάτι ιδιαίτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε

    Ο Βασίλης Πανάκογλου στο μπλογκ του (http://e-meteolarissa.blogspot.com/) χρησιμοποιεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα παρεμφερή με τη δική σας, που επιτρέπει όμως το άνετο, απευθείας άνοιγμα των συνδέσμων (links) που συχνά συμπεριλαμβάνουμε στα σχόλιά μας. Αντιθέτως, εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ..."αλχημείες" για να τους ανοίξουμε. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντική τη δυνατότητα να παραπέμπουμε, σχολιάζοντας στο μπλογκ, σε ειδησεογραφικές πηγές, πηγές καιρικής γνώσης κλπ. Είναι κάτι που θα πλούτιζε και θα αναβάθμιζε πιστεύω το μπλογκ, την επικοινωνία των σχολιαστών, το περιεχόμενο των αναρτήσεων, την ποιότητα αυτής της καιρικής σελίδας. Νομίζω ότι πρέπει να το δείτε (ίσως και σε συνεργασία με τον Βασίλη). Αξίζει τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρκετή θερμική αστάθεια σήμερα σε συνδυασμό με ασθενές δυναμικό αίτιο μετά από τις ζεστές μέρες που είχαμε και με την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας αύριο και ενίσχυσης για μια μέρα των ανέμων . Βραδινές καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια χώρα αυτή την στιγμή. ενώ το μεσημέρι μέχρι και στην Αττική είχαμε κάτι σαν ξηρική καταιγίδα έβγαλε ηλεκτρικά αλλα κάτι σταγόνες έπεσαν μόνο(δεν είχε δυναμική) στην εθνική οδό στο ύψος της Φιλαδέλφειας που περνούσα. Όποιος παρατηρεί τον καιρό ,αρκετές φορές μετά από καύσωνα ή παρατεταμένη ζέστη, βγαίνει θερμική αστάθεια με κάποιο υποτυπώδες δυναμικό αίτιο καθώς έρχεται κάποια μικρο-αλλαγή αναιπαίσθητη σχεδόν στην διατάξη(όπως φεύγει η ζέστη με το βορειοδυτικό stream). Πολλές φορές βέβαια έχουμε και ενισχυμένους δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους αντί για αστάθειες μετά από καύσωνα όπως είναι πιθανό να συμβεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας .
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έδειξε όλα αυτά η χτεσινή δορυφορική. Για όσους δεν ξέρουν τη σελίδα, που πιστεύω ότι θα είναι ελάχιστοι, δίνω το λινκ:
      https://en.sat24.com/en/gr/visual

      Τη νύχτα πάμε στην επιλογή infrared, κάτω δεξιά. Στο φάσμα υπερύθρων δηλαδή. Αλλιώς θα βλέπουμε ...την τύφλα μας.

      Διαγραφή
  7. Το παρηγορο είναι ότι από Πέμπτη 11 Ιουλίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 30 βαθμούς.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη Μίκρα Θεσ/νίκης η μέση μηνιαία θερμοκρασία του Ιουλίου της περιόδου 1971-2000 ήταν 26,8 °C. Φέτος, τις πρώτες 5 ημέρες του Ιουλίου, η μέση είναι 29,6 °C. Ελπίζω να μην έχουμε έναν Ιούλιο όπως αυτόν του 2012 ή 2007 οι οποίοι είχαν μέσες θερμοκρασίες 30,6 και 29,3 αντίστοιχα.

    Και μια ενδιαφέρουσα σύγκριση: στο Ηράκλειο Κρήτης η μέση μηνιαία θερμοκρασία του Ιουλίου της περιόδου 1971-2000 ήταν 26,0 °C. Φέτος, τις πρώτες 5 ημέρες του Ιουλίου, η μέση ήταν 26,4 °C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνεχίζει! Χτεσινή ενημέρωση παρακαλώ! Δε θα έπρεπε να τα είχε γυρίσει;

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

    Αν πάει έτσι, τότε οι "μετεωρολόγοι της αυλής" του Χριστόδουλου θα πρέπει από βδομάδα ν΄αρχίσουν να βλέπουν σημάδια "φθινοπώρου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο,εκτός από τις αστάθειες που φαίνονται μεσοβδόμαδα κ μετά, εμένα αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο είναι ότι για αρκετές ημέρες από Πέμπτη κ μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες δε θα ξεπερνούν ακόμη κ στα ηπειρωτικά τους 32β.
      Αυτό είναι το πιο παρήγορο από όλα.
      Εσείς εκεί οι ανατολικοί από αύριο κ κυρίως από Δευτέρα θα νιώσετε τι πάει να πει καύσωνας(δυτικό κατεβατό ρεύμα),αντίθετα εμείς αυτές τις ημέρες υποφέρουμε καθώς τα μεσημέρια είναι κανονικός κλίβανος!
      Ακόμη κ σήμερα που η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 36β,μια απογευματινή αστάθεια με ένα ψιλόβροχο μας ανέβασε τη δυσφορία στα ύψη!
      Άντε από Πέμπτη θα δροσιστούμε όλοι.

      Διαγραφή
  10. Δευτέρα Τρίτη κ Τετάρτη θα υποφέρουμε πολύ .Από Πέμπτη έρχεται η αποζημίωση......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 18,6 βαθμούς έδειξε η σημερινή (12UTC) ραδιβόλιση του Ελληνικού στη στάθμη των 850 hPa.

    http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2019&MONTH=07&FROM=0712&TO=0712&STNM=16716

    Όμως πολλοί σταθμοί του λεκανοπεδίου της Αττικής έφτασαν ή και ξεπέρασαν τους 36. Να φανταστούμε τι θα καταγράψουν την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν η Τ στα 850 αναμένεται να πλησιάσει τους 25!
    Θυμίζω ότι συνήθως προσθέτουμε στη θερμοκρασία των 850 hPa 15 βαθμούς για να βρούμε χοντρικά την επιφανειακή θερμοκρασία. Όμως, σε συνθήκες ηλιοφάνειας, άπνοιας και υπερθέρμανσης του εδάφους δημιουργείται συχνά ένα ρηχό υπεραδιαβατικό στρώμα αέρα κοντά στην επιφάνεια, το οποίο αλλοιώνει τον συμβατικό αυτό κανόνα και αυξάνει τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι ενδιαφέρον Γιώργο..
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  12. Δεν ειδα κάτι άλλο από τα σημάδια της φύσης,όπως και από τους"μετεωρολογους μου"που να μου δείχνουν κάποια αλλαγή,σε αυτά που ήδη έχω αναφέρει σε σχόλιο μου,εκτός από την πολλή ζέστη που θα έχουμε όλο σχεδόν τον Ιούλιο.
    Μακάρι να διαψευτουν και μέσα στην εβδομάδα να δείξουν αλλά πράγματα.
    Μόνο που εγώ φίλε Γιώργο Λαμερα ,δεν θα ειμαι εκεί να το δω(Για κάποιο έκτακτο, λέω),καθώς έχω αποδράσει στο πιο δροσερά μέρη.
    Σε γενικές γραμμές όμως,πιστεύω πως θα κυλήσουν όπως έχω δει από μέρες τώρα.
    Ούτως ή άλλως, αυτο που εδώ και πολλές ημέρες παρακολουθω, είναι τι μέλλει γενέσθαι,την περίοδο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, δηλ. Φθινόπωρο και χειμώνα που έρχονται.
    Καλημέρα σε όλους σας,από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου πελάγους, όπως το βλέπω μπροστά μου, από την όμορφη Λευκάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε λοιπόν CFS εναντίον όλων των άλλων προβλέψεων, συμπεριλαμβανομένων και των μετεωρολόγων της αυλής σου. Θα δείξει. Εν τω μεταξύ να περνάς καλά Χριστόδουλε και να ξεκουράζεσαι!

      Διαγραφή
  13. Χριστοδουλε να περάσεις όμορφα στην πανέμορφη Λευκάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άντε λοιπόν φιλε,Γιώργο Λαμερα να δούμε τι θα γίνει και ποιος και ποιος τελικά θα έχει δίκιο.
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και σίγουρα χρειάζομαι πολλές ανάσες ξεκούρασης και φυσικά όχι μόνον εγώ.
    Ευχαριστώ επίσης και τον Αντώνη Καραβατακη.
    Φίλε μου το Ιόνιο είναι υπέροχο και ειδικά η Λευκάδα είναι πανέμορφη και την έχω επισκεφτεί πολλάκις.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή