Με βροχές και καταιγίδες βαθέος φθινοπώρου (δυνητικά πλημμυρογόνες) το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στη Β. Ιταλία, αναμένεται να κινηθεί ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πάντως, τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και στις ΒΔ περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές. 


Το Σάββατο (5/11), προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες αρχικά στη Δ. Ελλάδα και τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης. Επισημαίνεται ότι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη Δ. Πελοπόννησο ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι αυξημένος. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά. 

Την Κυριακή (6/11), ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της σε όλη τη χώρα. 

Τη Δευτέρα (7/11), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Τέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα περάσουν χωρίς προβλήματα καιρού.  

27 σχόλια:

  1. Απ' το δόξα το θεό στο βοηθα Παναγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να βαζετε παρακαλω κυριε ζιακοπουλε συχνοτερα φωτογραφιες απο την φυση των αντιστοιχων εποχων.Εμεις εκ μερους των αναγνωστων που σας διαβαζουμε και δινουμε το παρον μας σε αυτον το χωρο τιμωντας και ανταμοιβωντας τις προσπαθειες προβλεψης σας,σας ζητουμε να το πραξετε.Αντε,στην συγκεκριμενη αναρτηση το κιτρινο τριγωνο με το μαυρο θαυμαστικο,με φοντο απο πισω τα συννεφα με τις αστραπες να δικαιολογειται ως προειδοποιηση λογω των εκτακτων μετεορολογικων συνθηκων του σαβατοκυριακου ομως στις υπολοιπες αναρτησεις παρακαλω να εφαρμοστει η τακτικη των φωτογραφιων της φυσης.
    Μην περιμενετε να σας στειλουν οι αναγνωστες τις φωτογραφιες για να τις βαλετε.Αν πληκτρολογησετε την λεξη φθινοπωρο στην αναζητηση google και υστερα πατησετε την καρτελα "εικονες"θα σας βγαλλει πολλες τετοιες οι οποιες ειναι κυριολεκτικα μαγευτικες,που θα ομορφυνει το blog σας και θα ενισχυσει την επιθυμια του αναγνωστη ωστε να το επισκεφτει ξανα.Μην αφηνετε την ευκαιρια να παει χαμενη,εκμεταλλευτειτε την βελτιωση της αισθητικης και του marketing αυτης της σελιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κλέφτης των φωτογραφιών, όπως η κλέφτρα των βιβλίων;

      Διαγραφή
    2. δεν τιθεται θεμα κλοπης.
      μπορειτε απλα να επισημανετε απο ποια σελιδα πηρατε την εικονα,και ετσι λοιπον ολα κομπλε.
      (ουτως η αλλως στο διαδυκτυο συνηθιζεται να μπαινουν σε διαφορα ιστολογια και καθε φυσεως σαιτ φωτογραφιες οι οποιες ειναι παρμενες απο αλλου,συνεπως δεν προκυπτει ζητημα πνευματικων δικαιωματων ωστε να απαιτηται αδεια,η εστω λογου χαριτος αναφορα ως πηγη για το απο που παρθηκε μια ταδε φωτογραφια.Αρα λοιπον ανετα μπορει να γινει η αντιγραφη μιας εικονας χωρις να υπαρχει θεμα)

      Διαγραφή
    3. Απ τον δάσκαλο περιμένουμε να μoιραστεί κάποιες απ τις γνώσεις του όχι να δούμε φωτογραφίες που τις βλέπουμε και στο google

      Διαγραφή
  3. Στη χώρα μας επικρατεί παρατεταμένη ανομβρία με αποτέλεσμα τα εδάφη να είναι πολύ σκληρά και ανέτοιμα γιά απότομο όγκο νερού.
    Επίσης ο Νοέμβρης μαζί με τον Δεκέμβρη είναι οι δύο μήνες πού στην μετεο-ιστορία έχουν αποδειχθεί άκρως επικίνδυνοι με τον ερχομό οργανωμένων υφέσεων.
    Με αυτά και με αυτά όπως είπαμε λίγο η πολύ θα βρέξει σε όλη τη χώρα με τη μορφή βροχών η καταιγίδων, όμως ιδιαίτερα σε περιοχές τού Ιονίου(όλο το Σάββατο)Κέρκυρα μεγάλο sos και όχι μόνο, στα δυτικά της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο(δυτικά και νότια διαμερίσματα της περιφέρειας)και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και την ΝΑνατολική Στερεά(νομός Αττικής), τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη διάρκεια και μεγάλη ένταση.
    Αυτές οι περιοχές θεωρώ είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας.
    Η πρώτη μεγάλη οργανωμένη διαταραχή τού φθινοπώρου θα έλεγα,πού θα επηρεάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας είναι η επερχόμενη.
    Από την ερχόμενη Τρίτη τώρα και μετέπειτα δυστυχώς γιά άλλη μία φορά αυτά πού έγραψα πριν μέρες επιβεβαιώνονται, με ανασυγκρότηση τού αντικυκλώνα και επηρεασμό μεγάλου μέρους της Ευρώπης εκ νέου όπως και της περιοχής μας.
    Ευτυχώς τουλάχιστον οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές.
    Μετά τις 14 15 βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το να ερθει μια εισβολη τυπου backdoor στην ελλαδα δεν προεξοφλει την "ληξη"του χειμωνα οπως πολλοι λανθασμενα νομιζουν.Ανετα μπορει να κανει συνεχεις ψυχρες καταβασεις με τετοιο τροπο και καποιες απο αυτες να τυχει να "κατσουν"πιο δυτικα με αποτελεσμα να δημιουργηθει κυκλογενηση απο ιονιο με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται οσο αφορα στον συνδυασμο κρυου-υετου.
      Ομως στις περισσοτερες περιπτωσεις οταν επικρατουν ισχυρες αντικυκλωνικες συνθηκες στην δυτικη ευρωπη εχουν ταση να απλωνονται στην υπολοιπη πειανοντας και την χωρα μας μεσα.Ετσι λοιπον οσοι βιαζονται να πανηγυρισουν οτι θα εχουμε εναν ψυχρο και βροχερο νοεμβριο κρινοντας απο τα τωρινα τρεξιματα μπορει αυριο-μεθαυριο να βρεθουν στα κρυα του λουτρου και να κατηγορουν την μαυρη τους.....την μοιρα που δεν τους εκανε το χατηρι τους ο καιρος και δεν τους εκατσε....κατω η φαση που εταζαν τα καιρικα μοντελα παραλειποντας και παραβλεποντας το γεγονος οτι τα καιρικα μοντελα δεν ειναι θεοι βεβαιως-βεβαιως!

      Διαγραφή
  4. καποιος σχολιαστης στο weather club ειχε γραψει ενα σχολιο οτι δεν εχουν ενδιαφερον καιρικα τα ετη 2020,2021,2022 και 2023.
    για το 2023 πως εβγαλε το συμπερασμα αυτο;
    προφανως πεταξε μια βλακεια ολκης διοτι ακομα δεν ηρθε το 2023 βγαλαμε και τα συμπερασματα μας.
    οπως λεει και μια παροιμια σκομα δεν τον ειδαμε γιαννη τον βγαλαμε.
    υγ:εχω ακουσει οτι υπαρχει ενας κυκλος που εχει σχεση με το φεγγαρι και επηρεαζει τα μετεορολογικα δρωμενα και επαναλαβανεται καθε 18 χρονια.
    ως γνωστον το καλοκαιρι του 2005 ηταν εξαιρετικα υετοφορο,οποτε υπαρχει περιπτωση και στο επομενο καλοκαιρι να επαναληφθει το ιδιο;
    παρακαλω ο κυρ ζιακοπουλος αν γνωριζει,που θα γνωριζει σιγουρα,ας δωσει παρακαλω τις εξηγησεις του,για να μαθουμε και εμεις τι επικρατει γυρω απο το θεμα αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάλι, δάσκαλε, θα επιθυμούσα φυσικά τοπία από το χώρο της ζωγραφικής και ιδιαίτερα σε τεχνοτροπία νατουραλιστική. Τώρα βέβαια , αν έχεις κάτι σε ιμπρεσιονισμό ,δεν θα με χάλαγε, καθόσον με συγκινούν οι εντυπώσεις. Σχετικά με το σήμα προειδοποίησης,οι ευεπίφοροι σε πλησμονή υετοφορίας ας λάβουν τα μέτρα τους.Εμείς εδώ με σκέτο Νοτιά δεν έχουμε ιδιαίτερη τύχη.Εάν το γυρίσει σε ΝΑ θα είναι.. ταμάμ.Αναμένουμε......======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο το φαινομενο με την ελλειψη των φυσικων φωτογραφιων που να εναρμονιζουν με την καθε εποχη οπως συνεβη το καλοκαιρι χτυπαει ασχημα στο ματι,υποβαθμιζει την αισθητικη της σελιδας,και προκαλει αποτροπη της προσελκυσης του αναγνωστικου κοινου μιας και το ωραιο στο ματι προσελκυει τον κοσμο με αποτελεσμα να δουν λιγοτεροι τα βιβλια που διαφημιζει ο κυρ ζιακοπουλος στην πανω πλευρα της δεξιας στηλης που με την σειρα του φερνει λιγοτερες πωλησεις και αρα εσοδα για τον ιδιο,συν το οτι με αυτον τον τροπο δεν γνωστοποιηται αυτο το ιστολογιο.Οποτε με δυο λογια προκυπτει τριπλη ζημια που δεν συμφερει απο πολλες αποψεις.

      Διαγραφή
  6. Έρχονται βροχές και καταιγίδες δυνητικά πλυμηρογονες λεει ο δάσκαλος και πολύ σωστά το αναφέρει ,κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στις προαναφερόμενες περιοχές με τα έντονα φαινόμενα αλλά και σε άλλες περιοχές ,να θυμίσω τούτο ότι με τον Ιανό αλλού δυνανε τα έντονα φαινόμενα και αλλού πήγανε και έγιναν καταστροφές,οπότε μια επαγρύπνηση ας υπάρχει και να μην εστιάζουμε σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον Ιανό Χρήστο είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα και στις περιοχές όπου αναμένονταν αν θυμάσαι(τεράστιες καταστροφές σε Κεφαλλονιά Ιθάκη Αιτωλοακαρνία) αλλά όντως είχαμε και σε Θεσσαλία και κάποιες άλλες περιοχές όπου αρχικά δεν φαίνονταν κάτι τέτοιο.
      Πάντα ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο,αλλά νομίζω ότι και τα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα κάνουν καλή δουλειά ιδιαίτερα ένα 24ωρο πριν.

      Διαγραφή
    2. ομως ξεχνας χρηστο οτι ο ιανος ηταν μεσογειακος κυκλωνας,ενω αυτη η κακοκαιρια ειναι μια τυπικη φθινοπωρινη που θα δωσει ναι μεν εντονα φαινομενα σε καποιες περιοχες αλλα δεν θα φερει και την συντελεια.Απλα που τυχει να κανει τοπικα καποια πλημμυρικα επεισοδια αναμενομενο θα ειναι να προκαλεσει καποιες καταστροφες.

      Διαγραφή
    3. Τι σχέση έχει ο ιανός ρε παιδιά?

      Διαγραφή
    4. *απλα οπου τυχει

      Διαγραφή
    5. Για να το ξεκαθαρίσουμε όχι, δεν έχει σχέση ο μεγαλύτερος μεσογειακός κυκλώνας πού επηρέασε ποτέ την Ελλάδα, με την επερχόμενη κακοκαιρία.
      Αλλού νομίζω εστίασε ο Χρήστος τα γραφόμενά τού.

      Διαγραφή
    6. Εμείς στη Θεσσαλονίκη και στα πέριξ τον Ιανό τον γνωρίζουμε μόνο ως αλυσίδα βιβλιοπωλείων!

      Διαγραφή
  7. Δηλαδή στην Θράκη - Ξάνθη δεν θα βρέξει καθόλου ή θα βρέξει λίγο αν διάβασα ορθά; Μιλάμε πλέον για ανομβρία μηνών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Θράκη θα βρέξει αλλά δυστυχώς όπως όλα δείχνουν πολύ πιό τοπικά κ πιό ασθενώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Φώτη για την ενημέρωση.

      Διαγραφή
  8. Ωραιο θα ηταν να βλέπαμε ζωγραφιές του Ρόμπερτ Νόρμαν Ρος κυρίως τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας, στην Ήπειρο θεωρώ ότι είναι τέτοια η τροχιά και η κίνηση του συστήματος, που το μόνο που θα γίνει είναι ένα 2ωρο πέρασμα αύριο απόγευμα προς βράδυ και μετά παύση. Οι πολυπόθητες βροχές δηλαδή θα έχουν σύντομη διάρκεια και δε θα είναι και ιδιαίτερα έντονες. Ανασταλτικοί παράγοντες οι ΝΑ άνεμοι. Ακόμη και καταιγίδες το θεωρώ δύσκολο να βάλει στην ενδοχώρα, άντε στα παράλια μόνο και δε θα μπορούν να εισέλθουν πιο μέσα.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ξεκαθαρίσω ότι,είπα δύσκολη η πρόβλεψη για την κατανομή των φαινομένων για μένα ,και παράδειγμα έφερα τι συνέβη με τον Ιανό στην περιοχή μου ,που δεν ήταν στα έντονα φαινόμενα τότε ,δεν μίλησα για το ότι ήταν κυκλωνας,μακάρι τα προγνωστικά μοντέλα να παίσουν μέσα ,αλλά ο καιρός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγω και μακάρι να μην έχουμε έντονα φαινόμενα Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ρεζουμέ από τα τελευταία στοιχεία όλων των μοντέλων επιμένουν για έντονη κακοκαιρία κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές όπου έχουμε αναφέρει ήδη.
    Το Ιόνιο κ κυρίως τα βόρεια τμήματα αυτού(το έγραψα και χθες) θέλουν μεγάλη προσοχή καθώς τα φαινόμενα αύριο εκεί θα έχουν πολύ μεγάλη ραγδαιότητα.
    Τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου(Ηγουμενίτσα Πάργα Πρέβεζα κ.α.)επίσης θα δεχτούν πολλά χιλιοστά σε σύντομο γενικά χρονικό διάστημα, ενώ και η Αιτωλοακαρνία μαζί με τη δυτική και νότια Πελοπόννησο θέλουν κάποια προσοχή.
    Τέλος από πλευράς υπόλοιπης ανατολικής χώρας η Κυριακή θα είναι λίγο δύσκολη γιά περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας κυρίως όπως και για τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ΝΑ Στερεάς Εύβοιας.
    Αργότερα όπως όλα δείχνουν θα επηρεαστεί σημαντικά και το ΝΑνατολικό Αιγαίο.
    Συγκεκριμένα γιά την Αττική(δεν τονίζεται ιδιαίτερα από τούς αρμόδιους φορείς λανθασμένα πιστεύω)θεωρώ ότι η Κυριακή θα είναι μία άκρως βροχερή και καταιγιδάτη μέρα με φαινόμενα τα οποία λόγω κακής απορροής των υδάτων και των μπαζωμένων ρεμάτων θα είναι ικανά να δημιουργήσουν θέματα στο νομό.
    Ειδικά στο νότιο νοτιοδυτικό τόξο τού νομού θα χρειαστεί προσοχή.
    Δεν υπάρχει λόγος βέβαια να ανησυχούμε.
    Είναι μία φθινοπωρινή κακοκαιρία η οποία άλλες χρονιές μας επισκέπτονταν πιό πολλές φορές τέτοια εποχή.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιά τον φίλο και αξιότιμο καθηγητή Πέτρο Αλιφέρη εννοείτε ότι και η Κορινθία η περιοχή τού,την Κυριακή δε θα μείνει εκτός των αξιόλογων βροχών και καταιγίδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ φίλε Φωτη.Το κρατώ και αναμένω.Είναι δύσκολη πολύ η περιοχή μας .Να καταλάβεις στον Ιανό έπεσαν 25mm και ξαναέβρεξε κάπως αξιόλογα μετα το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου!.========Π.Α.

      Διαγραφή
  13. Σε Αττική τελικά θα είναι σύντομο πέρασμα με ισχυρές βροχές ή θα έχουμε ποτιστικές με μεγαλύτερη διάρκεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή