Κατά σειρά: ζεστούλα, τοπικές καταιγίδες και μελτέμια ως τα 7 μποφόρ

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται βορειοανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στη Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Κατά τα άλλα, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο Πέλαγος θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (μέγιστες τιμές 37 με 39 βαθμοί, μη αποκλειομένων καί τινων 40αριών). 


Την Τετάρτη (3/7), στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κατά περιόδους. Στη Δ. Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν προβλέπεται υετός. Οι άνεμοι θα πνέουν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Πέμπτη (4/7), ψυχρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα μας θα δημιουργήσουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων βασικά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση σε όλη τη χώρα. 

12 σχόλια:

  1. Αντώνης-Καρδίτσα1 Ιουλίου 2024 στις 6:10 μ.μ.

    Καλό μήνα Δάσκαλε και συναναγνώστες του ιστολογίου.
    Ευχάριστα νέα, με την ευχή και την ελπίδα να μην πέσει χαλάζι , ούτε να γίνουν καταστροφές.
    Η γη διψά αφόρητα , και ο αναμενόμενος υετός θα είναι λύτρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους! Χάλασε τελικά η προοπτική για αύριο γιατί πριν μέρες φαινόταν επιφανειακό αίτιο το οποίο θα επηρέαζε τα ΔΚΒορεια, ακόμη και το βόρειο Ιονιο. Αλλά anyway, παμε για το σύστημα της Πέμπτης μήπως δούμε κάνα νερό της προκοπης. Κατά τα άλλα η ζέστη καλά κρατεί στα Δυτικα με 36αρια και 37αρια.Πάντως το ΣΚ βρέθηκα στην Πάτρα και μου έκανε εντύπωση ο συνεχής βοριάς, μέρα και νύχτα που έκανε την αίσθηση της ζέστης υποφερτή, με χαμηλά πόσα υγρασίας, σαν να βρισκόσουν στις Κυκλάδες! Αυτά δυστυχώς δεν τα βλέπουμε στην Ήπειρο! Καναλισμος γαρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβαζα κάπου τα εξής:Από το 1994 μέχρι το 2003 το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα δεν εφαρμόστηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας.
    Η θεσσαλία εντάχθηκε το 2004 κατόπιν αιτήματος του τότε δήμαρχου του Τυρνάβου που ζήτησε να ενταχθεί η περιοχή του στην αντιχαλαζική προστασία.Ετσι ξαναμπήκε η περιοχή της Θεσσαλίας μέσα στο πρόγραμμα.Σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν η Θεσσαλία ακόμα και σήμερα να μην ήταν μέσα στο πρόγραμμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο μηνα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό Μήνα στον Δάσκαλο κ σε ολη την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αφορμή το τραγικό γεγονός της απώλειας του κοριτσιού από κεραυνό στην Χαλκιδική και με αυξημένη πιθανότητα κεραυνών από την Πέμπτη και γενικότερα,μια παράκληση.
    Ο δάσκαλος ή κάποιος άλλος που να γνωρίζει επιστημονικά,να κάνει μια όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη και κατανοητή ανάρτηση,για την εξήγηση του φαινομένου και του τρόπου συμπεριφοράς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα σε όλους και στον δάσκαλο μας !!
    Βγήκαν οι προκαταρκτικές τιμές μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας για τον Ιούνιο και είναι τραγικές για 5-6 βασικούς σταθμούς της χώρας. Ξεπερναει το 90-95% ολων των Ιουλιων και το 95-100% όλων των Αυγουστων σε βαθος 100-150 χρόνων για τους πιο παλιούς σταθμούς της χώρας και 70 χρόνων για τους μετά το 1955!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ενημερώσουμε ότι η επίσημη απολυτα μέγιστη θερμοκρασία στο κλασικό κλωβο του Θησείου για τον Ιούνιο ήταν 41,2 βαθμοί κελσίου και η μέση μέγιστη 35,6β.κ
    Καμία σχέση λοιπόν με τον αυτόματο του Θησείου που έγραψε 42.2β.κ και πανω απο 36.3β.κ μεση μεγιστη και υπερεκτιμά λόγο ΜΗ μηχανικού αερισμού την θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Για τον επίσημο σταθμό της ΕΜΥ στη Λάρισα να πούμε ότι είχαμε διακύμανση απο 19.3 εως 36.0 και μεση μηνιαια 29.9 .
    Τελικά ο Ιούνιος 2024 ξεπερνιέται μόνο από 4 Ιούληδες που είχαν μεγαλύτερη μέση μηνιαία θερμοκρασία.
    Ξεπέρασε όλους τους Αύγουστους από το 1899 έως πέρυσι που υπάρχουν δεδομένα για το μετεωρολογικό σταθμό της Λάρισας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρχισαν πάλι οι γνωστοί μπουρδολόγοι και τρομοκρατούν για πλημμύρες και 80 τόνους νερό σε λίγη ώρα στη Θεσσαλία και κάτι άλλα τέτοια.
    Η συγκεκριμένη διαταραχή δεν έχει καμία σχέση με αυτή του περασμένου Σεπτεμβρίου και το κύριο ποσό ενέργειας της θα είναι η ζέστη και οι μεγάλοι δείκτες αστάθειας.
    Κάποια προσοχή θα χρειαστεί σε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως λόγω της έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας και των τοπικών χαλαζοπτώσεων.
    Από εκεί και πέρα ότι βροχή πέσει θα είναι ευλογία Θεού αφού έχουν ξεραθεί τα πάντα και από πλευράς βροχών ειδικά στη Θεσσαλία βρισκόμαστε σε ιστορικά χαμηλά!
    Επιτέλους κρυφτείτε σε καμία σπηλιά η ακόμη καλύτερα κρυφτείτε σε σπηλιά και βγάλτε και το σκ@σμό τρομολάγνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή