Τώρα είναι Μάης κι άνοιξη, τώρα είναι καλοκαίρι. Τώρα φουντώνουν τα κλαδιά κι ανθίζουν τα λουλούδια…

Της Αγγελικής Γκογκίδη
Αναμφίβολα, ο Μάης στη χώρα μας έχει χαρακτηριστικά θερινού μήνα, αλλά δεν λείπουν οι ψυχρές εισβολές που ορισμένες φορές φέρνουν ακόμα και χιόνια στα ορεινά κυρίως της Β-ΒΔ Ελλάδας: «Μη βγάλεις μήτε μπάλωμα, πριν βγει ο Μάης μήνας».

Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι βροχές και οι καταιγίδες που συνοδεύονται από χαλάζι προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες και θεωρούνται κακός οιωνός: «Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει». Ωστόσο, στις περιπτώσεις ανομβρίας, οι αγρότες, μην έχοντας άλλη επιλογή, ρισκάρουν: «Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι».

Τέλος, προς το τέλος του μήνα, συνήθως εμφανίζονται  τα προδρομικά μελτέμια που σηματοδοτούν την αποδημία του έαρος και την έλευση του θέρους!

Χρόνια πολλά και καλό μήνα, φίλοι μου!


17 σχόλια:

  1. Καλό μήνα με υγεία! Νάταλι θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κυριε Ζιακόπουλε για τους ορεινούς ξεκιναν και βγαίνουν οι αγριοφράουλες..και τα ψαρια στα ποτάμια ειναι πεντανόστιμα καθώς τα νερα ειναι πεντακάθαρα και δεν ειναι στάσιμα οπως το καλοκαίρι..κυρίως ομως ξεκιναν οι καρποφορίες των αγριων μανιταριών,ενδεικτικά επειδή τα μανιτάρια ειναι πανεξυπνοι οργανισμοί κατι μεταξυ φυτων και ζώων ...εξετάζουν μια μια τις μετεορολογικές παραμέτρους και μετά βγαινουν....μαλιστα μια μερα πριν την εναρξη της καροποφορίας..βγαινουν οι ανιχνευτές τους που δινουν το σημα για την εναρξη της η οχι...ενδεικτικά...παραθέτω
    -ελάχιστη θερμοκρασία 10 με 12 βαθμους και μεγιστη πανω απο 18 κανθαρέλες
    -ελαχιστη θερμοκρασία 12 και πανω και μεγιστη πανω απο 23 βωλιτες
    -μεγιστη πανω απο 32 καισαρικα
    σε ολες τις περιπτωσεις πρεπει να εχουν προηγηθεί βροχες σε υψος πανω απο 45 χιλιοστα και μετά την βροχη ανεμοι οχι πανω απο 6 μποφώρ για 14 μερες(περιοδος επώασης) και κατα προτιμιση οχι βορειων διευθύνσεων,αν μεσα στο 14ημερο η θερμοκρασία πεσει κατω απο 10 βαθμους...μπορεί να ακυρωθεί ολη η καρποφορία...με αυτα τα δεδομενα με βλέπω να τρώω μανιταρια στα τελη Μαίου...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη! Καλό μήνα σε όλους! Χρόνια πολλά στους Θωμάδες και τις Θωμαΐδες! Αφού δε βρέχει όπως θα θέλαμε μακάρι όλες οι μέρες μέχρι το τέλος Ιουνίου να ήταν σταθερά όπως την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη! Αλλά όταν δε βρέχει όταν πρέπει πλακώνουν τα Μαγιάτικα χαλάζια! Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις αν και μακριά, ότι,"Άη Γιάννης το πήζει, Άη Χριστόφορος το ρίχνει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα δάσκαλε. Χρόνια πολλά κ του χρόνου. Υγεία εύχομαι σε όλους κ ευημερία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη, καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα! Λόγω κλιματικής αλλαγής ο Μάιος έχει γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός μήνας...βλέπε ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω φίλε το αντίθετο τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου . Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
    2. Χρήστο, όσον αφορά την δεύτερη μέρα του Μάη, μάλλον για τέλος Μάρτη μοιάζει. Βροχή συνεχόμενη πολλές ώρες χωρίς καθόλου σπάσιμο της συννεφιάς.

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα σε όλους σας.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα και φυσικά στον δικό μας Θωμά.
    Φίλε Πέτρο,είναι πολύ μεγάλος ο πόνος να βλέπεις δέντρα να ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο και ειδικά αυτά που ξεπερνούν σε ηλικία τα 200-300 χρόνια.
    Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο.
    Θα περιμένουμε μήπως και δώσουν καινούργια βλαστάρια πριν προχωρήσουμε στην μερική ή ολική κοπή τους.
    Εάν συμβεί το τελευταίο(ολική κοπη)τότε θα έχουμε ξύλα για τους επόμενους 2-3 χειμώνες,δίχως ίχνος υπερβολής.
    Στην τελευταία κακοκαιρία που ο Παρνασσός έβαλε χιόνι αρκετά χαμηλά αμπέλια στον κάμπο της Κωπαιδος έπαθαν μεγάλες ζημιές.
    Ελπίζω να μην έχουμε αλλες ζημιές στο μέλλον, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστός Ανέστη και καλό μήνα δάσκαλε και σε όλους , νομίζω τα είπατε όλα πολύ ωραία και θεωρώ κάπως έτσι θα κυλήσει ο μήνας προς το τέλος του καλοκαιράκι σιγά σιγά ως τότε άστατο καιρό με βροχουλες και ψυχρά ,θα τα δούμε στην πορεία σιγά σιγά πάντως αυτή η εβδομάδα και ίσως και άλλη θα χαρακτηριστεί από αστάθειες και σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας αυτό βλέπω εγώ . Χρήστος από την ψυχρή κάπως Όθρυ και ιδιαίτερα το απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα με υγεία . Θυμάμαι μια παροιμία που λέει ακόμα πατέρας μου ..Στον Καταραμένο τόπο βρέχει Μαη μήνα ...και εύχομαι να μην επαληθευτεί ...Βασίλης Θριασιο πεδίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο καιρός και οι θερμοκρασίες του Μαρτίου Απριλίου συμβαίνουν τώρα. Το καλοκαίρι αργεί, η άνοιξη αγνοείται… αν τον Σεπτέμβρη κάνει 30 βαθμούς και τον Οκτώβρη 25 μην βγει κανένας και παραπονεθεί που ζεσταίνεται γιατί θα τον στείλω διακοπές στην Αγία Πετρούπολη
    Χιουμοριστικό το ύφος αλλά πραγματική η αδημονία για καλοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως όμορφη ποτιστική βροχουλα η σημερινή! Χρειαζόμασταν δύο τρεις τέτοιες τον Απρίλη αλλά έστω και στις καθυστερήσεις... από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα, λένε στον τόπο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα καλό μήνα! όλα καλά μια χαρά πάει, δεν είναι ανάγκη να ψηθουμε από τώρα έχουμε μήνες μπροστά.. Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ, πού είναι εκείνες οι υπέροχες μαγιάτικες καταιγίδες εν αιθρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Βασίλη από το Θριάσιο πεδίο,βεβαίως υπάρχει αυτή η παροιμία παλαιόθεν και είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει και το νόημά της,αλλά τα πάντα τελούν υπό αίρεσιν........- Η σημερινή βροχούλα εδώ στα Δυτικά της Κορινθίας κατωτέρα πάσης μοντελικής προβλέψεως και πάσης προσδοκίας.Αλλά τι να κάνουμε. Από το μπίτι καλή ν κι Αφροδίτη ,λένε στον δικό μου, Χρήστο!. Καλά νάμαστε,πάμε γιάλλα. =======Π.Α.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους τούς φίλους.
    Όπως αναμέναμε άλλαξε ο καιρός από χθες το βράδυ σε μεγάλο μέρος της χώρας.
    Στην περιοχή μού μέχρι στιγμής 8,5mm βροχής και μέγιστη το μεσημέρι 16β το λες άνετα φθινόπωρο.
    Αυτή η βροχή είναι βάλσαμο γιά τη γη καθώς πέφτει ποτιστικά και γενικά σιγανά η λίγο πιό δυνατά για πολλές ώρες.
    Ότι πρέπει!
    Γενικά ευνοήθηκε όλο το δυτικό κεντρικό και νότιο διαμέρισμα της χώρας αυτή τη φορά από ποτιστικού τύπου βροχές.
    Ωραίο διάλειμμα.
    Όπως έχω ξανά γράψει και τα σημερινά στοιχεία θέλουν τον καιρό από τις 7 8 Μαΐου και μετά να γίνετε εκ νέου άστατος και σχετικά ψυχρός(σε μοτίβο άνοιξης πάντα το τονίζω) σε μεγάλο μέρος κυρίως της ηπειρωτικής χώρας μας.
    Καλά το πάει και Μάιος...
    Τέλος να πω ότι ο Απρίλης βγήκε στο σύνολό τού κοντά στα φυσιολογικά γιά την εποχή επίπεδα με μικρή απόκλιση προς τα πάνω στα νότια.
    Όλα νορμάλ μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή