Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το
συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α.
Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ΒΑ ανέμων. Στη διάρκεια του νέου
εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) την
εικόνα του καιρού στη περιοχή μας θα αλλάξει ένα χαμηλό που θα κινηθεί από τη
Ν. Αδριατική νοτιοανατολικά. Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές και τοπικές
καταιγίδες κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, με
την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας θα πέσουν και χιόνια βασικά στις ορεινές
περιοχές. Το Σάββατο (17/11) τα
καιρικά φαινόμενα που προαναφέρθηκαν θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, αλλά δεν θα
έχουν παντού την ίδια ένταση. Τα μικρότερα ποσά υετού αναμένονται στη Β-ΒΑ
Ελλάδα και την Ήπειρο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και η
θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Την Κυριακή
(18/11) η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές
και μάλιστα στη Β. Ελλάδα τα φαινόμενα σε σχέση με σήμερα θα ενταθούν. Τη Δευτέρα (19/11) τα καιρικά
φαινόμενα σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα σταματήσουν, αλλά τις
απογευματινές ώρες στη Δ. Ελλάδα αναμένονται και πάλι βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι
θα εξασθενήσουν γρήγορα και θα επικρατήσουν νοτιάδες ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι
ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια θα
σημειωθεί παγετός..
Παρασκευή,
16 Νοεμβρίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
16-11-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές
βροχές στη δυτική και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία. Χιόνια στα
ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Βροχές
και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 3 έως 16 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές
και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 3 έως 15 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές
και τοπικές καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα
Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.
Αττική:
Ασθενείς
βροχές κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως
15 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές
βροχές. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.
Η σημερινή μέρα, πάντως, έδειξε γιατί δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις (εννοώ μία βδομάδα μετά) των μοντέλων. Κι αυτό διότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κάποια άλλα σάιτ έδιναν πολλή βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες για την Πέμπτη (προφανώς αυτό έβλεπαν στα μοντέλα) και τελικά είχε μεν συννεφιά, αλλά και μεγάλα διαστήματα με ήλιο, εξασθένησε και ο βοριάς και έσκασαν μύτη και άλλοι τρεις λουόμενοι στη θάλασσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά μιας και ο λόγος για θάλασσα, για ειρωνεία της τύχης κάνει λόγο o Guardian με αφορμή ότι η έλλειψη θαλάσσιου πάγου στη θάλασσα της Αρκτικής, απόρροια της ταχύτατης υπερθέρμανσης της περιοχής, μπλοκάρει την πρώτη επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκα. Πρόκειται για μία ακόμα αναστροφή του Trump στις πολιτικές Obama, ο οποίος είχε απαγορεύσει τις γεωτρήσεις στην πολική περιοχή. Για να γίνει η εξόρυξη, έπρεπε η εταιρία Hilcorp Energy να φτιάξει ένα τεχνητό νησί από χαλίκι πέντε μίλια ανοιχτά των ακτών. Αλλά για την κατασκευή του νησιού των 9 στρεμμάτων χρειαζόταν να έχει επεκταθεί ο χειμερινός πάγος μέχρι εκεί, προκειμένου να τον καλύψουν με χαλίκι και αυτό να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια.
Η έλλειψη πάγου στην ακτογραμμή περιπλέκει, όμως, τα σχέδια της Hilcorp να αντλεί 70 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και συνολικά 150 εκ. σε δύο δεκαετίες. Για την ασφαλή μεταφορά του χαλικιού από την ακτή, απαιτείται ένα σχετικά παχύ στρώμα πάγου, κάτι που δεν υπάρχει και η κατασκευή του νησιού μετατίθεται για το 2020. Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί υπερθέρμανση στον πλανήτη, η οποία στην Αρκτική είναι διπλάσια από τον μέσο όρο. Η περιοχή βίωσε τον πιο θερμό χειμώνα (2017) στην ιστορία της με τους επιστήμονες να επισημαίνουν την καθυστέρηση με την οποία πάγωσε ο Αρκτικός Ωκεανός.Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Nasa ανακοίνωσε ότι η έκταση του πάγου ήταν η έκτη χαμηλότερη όλων των εποχών, ενώ η συρρίκνωσή του στην τελευταία δεκαετία έφτασε το 13%. Μία σειρά μελετών έχει δείξει ότι ο πάγος σχηματίζεται αργότερα πλέον στη στεριά και σπάει με καθυστέρηση και στη θάλασσα. Και επιχειρήσεις σαν τη Hilcorp θα αντιμετωπίσουν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον με το λιώσιμο των πάγων να χαλάει τα σχέδιά τους.
Η κυβέρνηση Trump έκανε άνοιγμα σε περιοχές όπως η Αρκτική για εξορύξεις στο πλαίσιο της στρατηγικής του Αμερικάνου προέδρου "Κυριαρχία των ΗΠΑ στην ενέργεια". Περιβαλλοντολόγοι αποδοκιμάζουν τα σχέδια εξορύξεων στην Αρκτική, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να μειωθούν δραστικά τα ορυκτά καύσιμα αν ο κόσμος θέλει να αποφύγει την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή. Προειδοποιούν επίσης για το κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας. "Το να κάνουμε εξορύξεις στην Αρκτική είναι σαν να περιμένουμε την καταστροφή να συμβεί" ανέφερε χαρακτηριστικά η Kristen Monsell, νομική διευθύντρια στο ωκεανογραφικό κέντρο βιοποικιλότητας. "Αυτό το σχέδιο ανοίγει τον δρόμο καταστροφής της Αρκτικής, διότι σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας η απορρύπανση μίας έτσι κι αλλιώς ευάλωτης λόγω της κλιματικής αλλαγής περιοχής θα ήταν αδύνατη.
https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/15/arctic-oil-drilling-texas-hilcorp-beaufort-sea
Υ.Γ: Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στη Μάνδρα, το meteo έχει έναν πανελλαδικό χάρτη με τις πλημμύρες που έχουν σημειωθεί Νοέμβριο και απομονώνει σε έναν άλλον την Αττική, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας.
Βαγγέλης Σπανός
Αμήν και πότε θα έρθουν οι νοτιάδες να γράψουμε κανένα χιλιοστό στα βορειοανατολοκά!! Τι πράγμα και αυτό με την περιοχή μας! Αν κάπου θέλει 10 προυποθέσεις για φαιμόμενα εδώ θέλει 20!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε επιτέλους πανελλαδικές βροχες
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηδένα προ του τέλους μακάριζε.
ΔιαγραφήΕγώ πάλι δεν κατάλαβα την πρόγνωση δάσκαλε... Πανελλαδικά τα φαινόμενα; πότε θα αρχίσει το κρύο και πότε θα φύγει; πού θα πνέουν νοτιάδες πού βοριάδες. Θα περιμένουμε αύριο μια πιο σαφή τοποθέτηση...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αν είναι εφικτή βεβαίως)
Με αυτά που μπορώ να δω από τους χάρτες για τους ανέμους κ λόγω του μικροκλίματος της περιοχής,οι πιο επικίνδυνοι ριπαίοι άνεμοι θα εντοπίζονται αύριο στον πατραϊκό κόλπο καθώς κ σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας,της Ηπείρου κ της Αχαΐας που πρόσκεινται προς την Πίνδο(καταβατικοί) κ το Παναχαϊκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη προσοχή λοιπόν από αύριο κ μέχρι Κυριακή σε όσους ταξιδεύουν,βρίσκονται έξω ή περάσουν τη γέφυρα(για φέρι μποτ ούτε λόγος)
Σύννεφα αισιοδοξίας (!) στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσθενή βροχή στη πολη των Ιωαννίνων και χιόνια στα βουνα απο τα 1500 μέτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ολους εχει το...πανερι.Καλημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα από τα βροχερά Γιάννινα! Το πρώτο χιόνι στο Μιτσικέλι!!! Τι πιο ωραίο από το να το βλέπεις ξυπνώντας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣέργιος
Συννεφα αισιοδοξιας χαμηλα βαρια σχετικη απνοια και ετοιμος για κατι αξιολογο ολο το πρωι και στον αγιο νικολαο κρητης αλλα σε μιση ωρα μαλλον αλλαξε το ρευμα σε πιο δυτικο που καθαρισε την οποια απειλη και επανεφερε τα παντα στην φυσικη του κατασταση ηρεμια για να παει και ο κοσμος στις ελιες εστω και αργα.
ΑπάντησηΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άξονας Ανήλιο - Αυγό - Βασιλίτσα - Σμόλικας κυρίως πάνω από τα 1350μ. έχει την τιμητική του τις τελευταίες ώρες. Έχει σκάσει χαμηλό από Αδριατική - Β. Ιόνιο και ρίχνει χιόνι με Δ-ΝΔ!!!! Αν συνεχίσει έτσι στα χιονοδρομικά θα πιάσει σίγουρα πάνω από 40 πόντους. Να σημειώσουμε ότι τέτοιο χιόνι μέσα Νοεμβρίου λίγες φορές έχει ρίξει. Βέβαια δεν αποκλείεται να το σηκώσει εάν ανέβουν οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε ακόμη σε στάνταρ αρνητικές 20ωρου την ημέρα. Ο καιρός βέβαια πάνω από τα 700μ. είναι καθαρά χειμωνιάτικος. Βλέπω να ρίχνει συνεχώς μέσα στο ΣΚ, ενώ για Κυριακή ίσως έχουμε έξαρση φαινομένων. Να θυμίσουμε επίσης ότι είμαστε σε περίοδο των πιο μικρών ημερών του έτους οπότε πάνω από τα 1600-1700μ. το χιόνι πλέον θα μας χαιρετίσει τον Μάιο στην καλύτερη περίπτωση. Αν στο επόμενο χρονικό διάστημα πέσουν οι θερμοκρασίες και βγει και άλλο καλό σύστημα από Δ-ΒΔ θα μιλάμε για δυνατό χειμώνα.
ΥΓ1. Είχα γράψει πριν 10 μέρες ότι καιρός στις νότιες Ελβετικές Άλπεις (χιονοδρομικό συγκεκριμένα) που έπεσε πολύ χιόνι είναι καιρικά συγκοινωνούν δοχείο με τη NW Pindo (παρατηρημένο).
ΥΓ2. Όταν έρχεται τέτοιο σύστημα από Δ-ΒΔ δεν σταματάει μετά εύκολα. Να μου το θυμηθείτε ότι κυρίως στον Δ-ΒΔ άξονα της χώρας ενδέχεται να έχουμε φαινόμενα στη συνέχεια με πολύ καλή συχνότητα. Η κακοκαιρία μάλιστα αυτή δεν είναι εξπρές.
Έτσι πιστεύω κ εγώ,άνοιξε η πόρτα των χαμηλών από Αδριατική κ όπως δείχνει θα κάνει αρκετό καιρό να σταματήσει.Αν ευνοήσουν κ οι θερμοκρασίες θα βγάλει καλά πράγματα από Πίνδο κ δυτικότερα κ γιατί όχι κ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
Διαγραφή