“No North African low? No rain-party”


Καιρικές επισημάνσεις:

- Με χρονικό ορίζοντα τριημέρου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) η κακοκαιρία, που άρχισε ήδη να επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας, θα είναι πανελλαδική. Οι περιοχές της χώρας που θα δουν σημαντικές βροχές τελευταίες θα είναι οι βορειοανατολικές και αυτό θα συμβεί στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα της Κυριακής ως το πρωί της Δευτέρας.
 
- Καταιγίδες θα σημειωθούν βασικά στις νότιες και ανατολικές νησιωτικές περιοχές. Μόνο την Κυριακή είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πελοπόννησος, ΝΑ Στερεά, Θράκη).

-Το υψόμετρο των πόλεων της Δ. Μακεδονίας είναι το κρίσιμο υψόμετρο για τις χιονοπτώσεις στη Β. Ελλάδα και τις δυτικές ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Στην Ήπειρο το κρίσιμο υψόμετρο είναι λίγο μεγαλύτερο. Πέραν αυτού, με το Α-ΒΑ ρεύμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει σημαντικός υετός.

-Προβλήματα λόγω ισχυρών ανέμων είναι πιθανό να υπάρξουν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα μεγαλύτερα από αυτά εντοπίζονται στη Δ. Ελλάδα, όπου οι κατεβατοί ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά.


Καλό  Σαββατοκύριακο και προσοχή στο δρόμο, φίλοι μου

19 σχόλια:

  1. Πλήρης ενημέρωση σαφής και περιεκτική
    Καλό χειμώνα λοιπόν επισήμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως συνήθως, ο άνεμος θα κάνει τη διαφορά, δηλαδή. Και σήμερα που ο βορειανατολικός ήταν σχετικά ασθενής, δεν ένιωθες και τσουχτερό κρύο στην αγαπημένη μου ακτή. Παρεμπιπτόντως, απεγκλώβισα και μία σάλπα που είχε παγιδευτεί στις λιμνούλες που σχηματίζουν τα βράχια της δαντελένιας ακρογιαλιάς. Μάλλον την ψάρεψαν και την άφησαν εκεί, όπου αργά ή, γρήγορα θα πέθαινε από έλλειψη οξυγόνου ή, τροφής. Την έριξα, όμως, ξανά στα κρυστάλλινα νερά. Εκεί που είδα μετά από καιρό και σκαθάρι, ένα "χειμωνιάτικο" ψάρι. Τα "καλοκαιρινά" μελανούρια και μαγιάτικα den φάνηκαν αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις σάλπες, τους κέφαλους, τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις καλόγριες, τις πέρκες, τους χάνους και τους γύλους που είναι παντός καιρού.

    Όσον αφορά το καιρικό μέλλον, το τοπίο παραμένει θολό, αφού από τη μία είχαμε το ήπιο πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη και τους νοτιάδες που θα ακολουθήσουν από βδομάδα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και από την άλλη αυτή τη σχετικά ψυχρή εισβολή. "Το μέλλον είναι θολό" (L' avenir est flou) έγραψε, εξάλλου, στο πρωτοσέλιδο η βελγική εφημερίδα L' avenir (το μέλλον), κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά της και παίρνοντας σαφή θέση ενάντια στις 60 απολύσεις εργαζομένων, επί συνόλου 280, δηλαδή, σχεδόν του 25% του προσωπικού, όπως επισημαίνει η Liberation.
    https://www.liberation.fr/direct/element/_90073/

    Αντίθετα, ξεκάθαρο φαίνεται να είναι το μέλλον σχετικά με την κλιματική αλλαγή με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry να προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστεί, η Ευρώπη θα δεχτεί μία μαζική μετανάστευση από την Αφρική, όπως γράφει ο Guardian. Βαδίζουμε προς την καταστροφή εκτός κι αν ανταποκριθούμε σε μερικές απειλητικές για την ανθρώπινη ύπαρξη αλλαγές και έχουμε και έναν πρόεδρο, που αρνείται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και απέσυρε και τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού" άφησε και αιχμές ο Kerry για τον Τrump, ενώ χαρακτήρισε αδύναμη τη Merkel λόγω της μετανάστευσης, που έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ιταλική πολιτική. "Φανταστείτε τι θα γίνει αν επικρατήσει ξηρασία στη βόρεια Αφρική και δεν μπορεί να παράξει τα απαραίτητα αγαθά για τη σίτιση του πληθυσμού της, αλλά και στην Νιγηρία των 500 εκ. κατοίκων, σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν ορδές μεταναστών, που θα χτυπήσουν την πόρτα βόρεια της Μεσογείου" προειδοποίησε ο Kerrry.

    O πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Obama, υπενθύμισε και ότι οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζονται ιστορικά βήματα που δεν έχουν ξαναγίνει για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση της θερμοκρασίας 0,5 βαθμών. Έφερε παραδείγματα με τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, αλλά και με τους τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία που στοίχισαν στις ΗΠΑ 265 δισ. δολ., ρίχνοντας στο Χιούστον μέσα σε πέντε μέρες νερό που πέφτει σε ένα ολόκληρο έτος στον Νιαγάρα και φέρνοντας ανέμους, που έπνεαν επί μία ολόκληρη μέρα με ταχύτητα 185 μιλίων την ώρα. Είπε επίσης ότι το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα στο Παρίσι, που θα έπρεπε να έχει κεφάλαια 100 δισ. ευρώ, διαθέτει μόνο 6 δισ. ευρώ, κάνοντας πολύ δύσκολο για τις φτωχές χώρες να πάρουν τις σωστές ενεργειακά αποφάσεις.

    Ζήτησε επίσης από τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε καινοτομίες και από τους ψηφοφόρους να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικοί θα πάρουν σοβαρά το ζήτημα. Υπεραμύνθηκε της ΕΕ, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε για να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο, αλλά επισημαίνοντας ότι οι δαίμονες του αντισημιτισμού και του ρατσισμού επιστρέφουν. Ο Kerry υποστήριξε ότι μαζί με τον Obama είχαν πει σε καθαρά συμβουλευτικό τόνο ότι θα ήταν καλύτερα για τη Βρετανία να μείνει στην ΕΕ και υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος του, από την οποία αποχώρησε ο Trump. Τέλος, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για τους Δημοκρατικούς, που προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
    https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/16/john-kerry-europe-must-tackle-climate-change-or-face-migration-chaos
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Δημήτρη καλησπέρα. Πώς βγάζετε το συμπέρασμα ότι κρίσιμα υψόμετρα χιονοπτωσης θα ειναι τα 650 η 700 μετρα (πχ κοζανη) . Σύμφωνα με τις ενδειξεις βλεπω 0 βαθμους στα 850 μεσημερακι κυριακη, και επιπεδα παγοποιησης κοντα στα 1400 μετρα.. Αντε να κατεβουνε τα χιονια μεχρι τα 850-900 μετρα...πιο κατω πως το εξηγειτε? ευχαριστώ πολύ,, Φώτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Πολύ καλό χιόνι στα ορεινά (και κατοικήσιμα) για μέσα Νοεμβρίου αυτή τη στιγμή, πάνω δε από τα 1500μ. καλή χιονόστρωση. Θα ήθελα με την ευκαιρία και επειδή είναι πολλοί οι λάτρεις του χιονιού να πω ορισμένα πράγματα για την οδήγηση στο χιόνι: α) το καλύτερο όλων είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με τετράδα χιονολάστιχων (καλού κακού ας υπάρχουν και αλυσίδες αλλά δεν θα χρειασθούν σε μια τέτοια περίπτωση), β) όσοι σκοπεύουν να κάνουν χρήση αλυσίδων καλό θα είναι να εξασκούνται πρώτα στο βάλε βγάλε πριν βρεθούν σε πραγματικές συνθήκες (με δέκα δοκιμές στην πυλωτή πιστεύω μαθαίνει κανείς να τις βάζει αμέσως και χωρίς κόπο), γ) σε χιονισμένο δρόμο ξεκινάμε πάντοτε με δεύτερη ταχύτητα στην ανηφόρα διότι με την πρώτη σπινιάρει το αυτοκίνητο και στη χειρότερη μπορεί να κολλήσει και με το φρένο να πάρει πίσω, ενώ στην κατηφόρα με χιόνι για ασφάλεια κατεβαίνουμε με πρώτη και το πολύ πολύ πατάμε ελαφρά φρένο που δεν πολυχρειάζεται, πάντοτε όμως με πρώτη, δ) μην κάνετε πειράματα με πολύ μικρά αυτοκίνητα (κατσαριδάκια) στα πολύ ορεινά και με συνθήκες χιονιού, ε) πρέπει να αποφεύγει κανείς το οδήγημα στην έξαρση των φαινομένων και ειδικά στην Ε.Ο. στην οποία όταν χιονίζει έχει παγερούς βοριάδες και τα χιλιόμετρα με φαινόμενα μπορεί να είναι πολλά, στ) μην πάτε για πρώτη φορά σε πολύ ορεινό μέρος με χιόνι αν δεν έχετε ξαναπάει, καλύτερα να κάνετε πρώτα μια αναγνωριστική βόλτα με κανονικές συνθήκες για να ξέρετε την περιοχή (το ίδιο ισχύει και για τις πεζοπορίες στα βουνά), ζ) πάντοτε να έχετε στο αυτοκίνητο πολύ καλό χειμωνιάτικο εξοπλισμό (χειμερινές κάλτσες, ζεστά ρούχα, ειδικά παπούτσια για χιόνι, ειδικά τζάκετ, ζεστές κουβερτούλες φλις, νερά, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες κλπ. έτσι ώστε ακόμη και αν χρειασθεί να παραμείνετε κάπου να είστε άνετοι χωρίς άγχος), η) φροντίζουμε το αυτοκίνητο να είναι συνεχώς φουλαρισμένο και να έχει γίνει η σωστή χειμερινή προετοιμασία αυτού, θ) έχουμε μαζί μας πάντοτε ένα καλό φακό (ειδικά για σήμα μες στη νύχτα και φορτιστή για το κινητό τηλέφωνο, ι) υπολογίζουμε το χρόνο διαδρομής και φροντίζουμε να οδηγούμε σε ασφαλείς ώρες και να γνωρίζουμε σε τι απόσταση βρίσκονται κατοικημένα μέρη, προπαντός δεν χρειάζετε με συνθήκες χιονιού να επιλέγετε διαδρομές που βρίσκονται στη μέση του πουθενά και μακριά από μέρη που κατοικούνται. Καλές βόλτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω και ότι ποτέ δεν φτυαρίζουμε το χιόνι από πόρτες αυτοκίνητα κ.λ.π., όσο η χιονόπτωση είναι σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανακοπής. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το φαινόμενο, να βγει ο ήλιος ή, να μαλακώσει ο καιρός για να κάνουμε την όποια χειρωνακτική εργασία. Σύντομα θα αρχίσουν, εξάλλου, και οι εκδρομές με πούλμαν στον πανέμορφο Παρνασσό, αλλά και σε άλλα βουνά φαντάζομαι, που είναι και φθηνές και γίνεται και χαβαλές. Για κάποιον που δεν θέλει να πάρει αμάξι, δηλαδή. Για κατοίκους της Αττικής ο Παρνασσός (όπως και τα Καλάβρυτα) είναι μία προσιτή επιλογή. Μπορείς να πας στο χιονοδρομικό για σκι, πανοραμική βόλτα με τους κλειστούς αναβατήρες και να δεις το πάλλευκο τοπίο κυριολεκτικά μέσα από τα σύννεφα ή, απλά για καφέ στο σαλέ, αλλά και να μείνεις στο Λιβάδι, ένα χωριουδάκι σχεδόν πάντα χιονισμένο το χειμώνα, ανάμεσα στο βουνό και την Αράχωβα, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν πιάνει χιόνι συχνά.

      Από την άλλη, βέβαια, πουθενά σαν τη θάλασσα. Ακόμα και τον χειμώνα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να αναφέρω ότι πρέπει να ελέγχουμε και αν έχει φράξει η εξάτμιση από το χιόνι - αυτό συμβαίνει, βέβαια, σε περιπτώσεις που έχει σκεπάσει τα πάντα. Η εξάτμιση είναι το μοναδικό ίσως που πρέπει να καθαρίσουμε, αν πρόκειται, βέβαια, να πάρουμε το αυτοκίνητο, προκειμένου να φεύγουν τα καυσαέρια και να μην συσσωρεύεται διοξείδιο του άνθρακα στο όχημα. Πόσα, όμως, πρέπει να ελέγξεις για να πας στα χιόνια ε; Ενώ στη θάλασσα, βάζεις μία ζακέτα και μία φόρμα πάνω από το μαγιό και είσαι έτοιμος για βουτιά στα κρυστάλλινα νερά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Αν και η εικόνα ενός χιονισμενου δάσους με μαγεύει, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου:σαν την ομορφιά της θάλασσας δεν υπάρχει. Το καλύτερό μου: τα χιονισμένα θαλασσινά τοπία. Να αναφέρω ότι όλη την ημέρα έπεσε τρελό νερό σε όλο το νησί, ενώ για ένα δίωρο ήμασταν χωρίς ρεύμα

      Διαγραφή
    4. Και στη θάλασσα χρειάζεσαι πολλά: τσάντα θαλάσσης, αντηλιακό για το σώμα, αντηλιακό για το πρόσωπο, αμμωνία για τα τσιμπήματα, σαγιονάρες, πετσέτα για το σώμα, πετσέτα για το πρόσωπο, παπούτσια για τα βράχια, βατραχοπέδιλα, μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης, αναπνευστήρας, γυαλιά ηλίου, καπέλο, πόσιμο νερό, ραδιοφωνάκι, ομπρέλα, ξαπλώστρα, τραπεζάκι για τον φραπέ, πετσέτα για την ξαπλώστρα, liposan, γαλάκτωμα after sun, κολλύριο για την ενδεχόμενη επιπεφυκίτιδα, δεύτερο μαγιό, σορτσάκι, μπλουζάκι, ενώ το αυτοκίνητό μας πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες: έλεγχος υγρών και ψυγείου εν γένει, κολάρων, αντηλιακά σκίαστρα, μεμβράνες και κουκούλες, έλεγχος κλιματισμού κλπ.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σας. Αν χθες το 1.5 mm βροχής της Θεσσαλονίκης αποτελεί είδηση, τότε να γράψω και λεπτομέρειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίος ο πατριώτης μου ο NW Πίνδος. Σωστά και χρήσιμα αυτά που γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      ...Τώρα θα αναφερθώ σε κάποια από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδος ...Στον άξονα Πολυνέρι πάνω από το χωριό (εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής) διασταύρωση δεξιά για Φιλιππαίους - Σαμαρίνα και αριστερά για Σμίξη χιονοδρομικό - Πανόραμα - Λάβδα πρέπει να γίνεται χαμός και αύριο δίνει στην ευρύτερη περιοχή 60 χιλιοστά χιονουετού πάνω από τα 1000 - 1100. Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι άλλη φορά μέσα Νοεμβρίου να έχει ρίξει τόσο χιόνι. Στα 1500 πλησιάζει έμαθα το μισό μέτρο μέχρι στιγμής. Ίσως το 1987 και το 2002-2003 που είχε θαφτεί από το χιόνι όλη η περιοχή θυμάμαι κάτι ανάλογο (λιγότερο μάλλον τότε το Νοέμβριο). Γι αυτό έχω πει ότι ΄΄σια παν΄΄ 3-4 καλά τριήμερα να βγάλει ο καιρός είναι αρκετά.
      Η Θεσσαλονίκη βλέπει καλό χιόνι μόνο με τέτοιο σύστημα τριημέρου από τα δυτικά προς ανατολικά αν βγει μέσα στο χειμώνα και όχι με εξπρές κακοκαιρίες (δεν προλαβαίνει να κρυώσει ο καιρός και μόλις κρυώσει έχει φύγει ο υετός).

      Διαγραφή
    2. Αύριο το πρωί θα επιχειρήσουμε να ανέβουμε στην Βασιλίτσα απο την Σμιξη το χιονι ειναι πολύ όπως μας ενημέρωσαν κάποιοι απο το χωριό θα κάνουμε μια προσπάθεια να φτάσουμε οσο πιο ψηλά στο βουνό και αυριο θα σου πω...

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Η εκτίμηση μου είναι ότι από Σμίξη και πάνω (κυρίως από τη λιμνούλα δυο χιλιόμετρα πάνω από Σμίξη προς χιονοδρομικό) το ύψος του χιονιού θα είναι πάνω από 80 πόντους σίγουρα (65 χιλιοστά χιονουετού δίνει μόνο αύριο με -2 έως -1 και έχει ήδη ρίξει αρκετά). Καλά στα απάτητα στην Ελιμεία, Σμόλικα κλπ. άστο... μόνο για αύριο δίνει πάνω από 70 χιλιοστά με αρνητικές -8, που σημαίνει μεγάλο ύψος χιονιού για την εποχή.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα από Ρόδο όπου βρέχει από τα ξημερώματα κ μάλλον σε λίγες ώρες θα έχουμε κ καταιγίδα σύμφωνα με τη sat...θερμοκρασία 13 βαθμοί τώρα (ψυχρά χειμερινή για τα δεδομένα του νησιού Νοέμβρη μήνα), αλλά ο άνεμος είναι πια ήδη ΝΔ κ έτσι αναμένουμε υψηλές θερμοκρασίες κ πιο έντονα φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να συμπληρωσω και εγω με την σειρα μου στα οσα ειπωθηκαν.Εκτος απι την απαραιτητη εξασκηση στο πως φοραμε τις αλυσιδες,να γνωριζουμε οτι αυτες μπαινουν εκει που εχει κινηση το αυτοκινητο,δηλαδη σε οσα εχουν μπροστινη κινηση μπαινουν μπροστα και οταν εχουν πισω κινηση μπαινουν πισω.Φαινεται τοσο απλο,αλλα χρονια στους δρομους φιλοι,εχω πολλα τετοια.Ακομη,εαν εχετε διπλο διαφορικο και το χιονι ειναι τοσο πολυ που χρειαζονται αλυσιδες,τοτε αυτες μπαινουν παντα μπροστα.Αποφευγουμε τις αποτομες κατηφορες και οπως εγραψε ο φιλος απο πινδο,το φρενο απαλα η"τσιμπιτα"που λεμε.Δεν κανουμε"μαγκιες"οπου και να ειμαστε,γιατι η οδηγηση στο χιονι κσι σε παγο,ειναι τελειως διαφορετικη απο τον στεγνο δρομο.Αποφευγουμε να παμε σε μερη που δεν γνωριζουμε και ενημερωνουμε δικους μας για το που βρισκομαστε και που πηγαινουμε.Ειδικα σε διαδρομες σε ορεινα η πολυ ορεινα,ο καιρος αλλαζει αποτομα και οταν εχει πολυ χιονι τα παντα μοιαζουν ιδια.Ακουμε παντα τις τοπικες προγνωσεις,γνωριζουμε τις ιδιαιτεροτητες της καθε περιοχης που κινουμαστε.ρωταμε τους ντοπιους και σε ακραιες περιπτωσεις ΔΕΝ κινουμαστε εαν δεν υπαρχει αναγκη.Σωστα φιλε μου εγραψες για τον εξοπλισμο του αυτοκινητου,ακομη να υπαρχει,εφοσον εχουμε μαζι μας παιδια ενα θερμο με ζεστο νερο για γαλα και φυσικα σταφιδες και κονιακ.Φιλε Βαγγελη,ωραιο το Λιβαδι,αλλα εχει ενα ",κακο":ενω βαζει συνεχεια χιονι,το λιωνει γρηγορα.Ειναι περιοχες του Ελικωνα με πολυ χαμηλοτερο υψομετρο,που αν ριξει το χιονι που ριχνει στο Λιβαδι,θα το λιωσει την ανοιξη.Ειναι λιγο περιργο,οπως και η δυσκολια της Αραχωβας στο να βαζει χιονι.Ειναι ομως πολυ ωραιο μερος και το επισκεπτομαι συνεχεια.Καλες βολτες σε ολους-ες και καλο χειμωνα και επισημα πλεον.Υ.Γ:Ειδατε που εισαστε "παραπονιαρηδες";Αφου ειπαμε,για ολους εχει το πανερι(καιρικο)διαλεχτε-διαλεχτε που λενε και στο παζαρι.Αντε καλη αρχη λοιπον.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα κ καλό Σαββατοκύριακο.
    Φοβερές εικόνες σήμερα το πρωί αυτές που αντίκρισα στην Αιτωλοακαρνανία με τα χιόνια να έχουν κατακλύσει όλα τα ορεινά μας από τα 1000 μόλις μέτρα κ πάνω ενώ στα ακαρνανικά όρη που βρίσκονται δυτικά του Αγρινίου τα χιόνια έφτασαν τη νύχτα ακόμη κ πάνω από τα 700 με 800 μέτρα!
    Εικόνες που τόσο έλειψαν από τον περσινό Νοέμβρη.Απο το βράδυ τα καλύτερα έρχονται καθώς τα φαινόμενα θα ενταθούν.
    Το μόνο κακό ότι από βδομάδα θα το γυρίσει σε νοτιά κ βροχή αλλά είπαμε,Νοέμβρη έχουμε ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Δεν μας πειράζει αυτό καλύτερα να υπάρχει κινητικότητα ακόμη και με βροχές. Εν τω μεταξύ επειδή από εδώ και πέρα και για ενάμισι περίπου μήνα είμαστε στις μικρότερες μέρες του χρόνου τα χιόνια αυτής της περιόδου βαστάνε, δεν λοιώνουν εύκολα. Η ατμόσφαιρα με τα χιόνια που έπεσαν θα είναι πλέον σχετικά ψυχρή και αν έρθει κανένα καλό σύστημα το πρώτο 15ημερο του Δεκεμβρίου έδεσε ο χειμώνας μετά.

      Διαγραφή
  10. Ακούγοντας το πρωί του Σαββάτου τις διηγήσεις κάποιων ανθρώπων που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, επειδή ήταν στο Πολυτεχνείο, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω εκτός από τη χούντα είχαν κάνει εισβολή και βρετανικά τανκς τον Δεκέμβριο του 1944, πήρα θάρρος για να πάω για βουτιά. Κάποιοι αψήφησαν τις σφαίρες κι εσύ φοβάσαι λίγο κρύο και τη βροχή, είπα μέσα μου φωτογραφίζοντας τις σταγόνες της να πέφτουν στη θάλασσα. Αλλά και γόνο που έμοιαζε κι αυτός σαν σταγόνες βροχής, καθώς τα μικροσκοπικά ψαράκια λαμπύριζαν από το θαμπό φως του ήλιου που έλουσε για λίγο τα βράχια της αγαπημένης μου ακτής.

    Το πόσο θαμπός είναι, εξάλλου, ο αέρας στην Καλιφόρνια μετά τις φονικές πυρκαγιές, περιγράφει το BBC, υποστηρίζοντας ότι το βόρειο τμήμα της πολιτείας των ΗΠΑ έχει πλέον την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα σε όλο τον κόσμο, κι ενώ σχολεία έχουν κλείσει, πτήσεις έχουν ακυρωθεί και οι αναζητήσεις για αναπνευστικές μάσκες στο ίντερνετ έχουν αυξηθεί. Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φονικές πυρκαγιές, καθώς εντοπίστηκαν άλλες τρεις σοροί, ενώ πάνω από 600 είναι οι αγνοούμενοι. O Trump ταξιδεύει στην Καλιφόρνια σήμερα Σάββατο 17/11 για να επιθεωρήσει την κατάσταση και να συναντηθεί με πυρόπληκτους. Η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν οκτώ μέρες, άφησε λίγα περιθώρια στον κόσμο για να διαφύγει, ενώ ο αέρας στο Σαν Φραντσίσκο και το Όκλαντ είναι πλέον ανθυγιεινός.

    Ενδεικτικά το να αναπνέει κάποιος στο Σαν Φραντσίσκο είναι σαν να καπνίζει δέκα τσιγάρα, ενώ στην κοινότητα Paradise που αποτεφρώθηκε σαν να καπνίζει 22 τσιγάρα. Αξιωματούχοι της υγείας ζητούν από τον κόσμο να μένει μέσα στο σπίτι του, από το να ρισκάρει να αναπνεύσει τον καπνό. Πλέον, η πυρκαγιά έχει περιοριστεί κατά 45%, αλλά κανείς δεν περιμένει ότι θα τεθεί υπό έλεγχο και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κάνει στάχτη 145 χιλιάδες στρέμματα. Υπάρχουν και άλλες εστίες σε κοντινές περιοχές, ενώ η κοινότητα Paradise θέλει χτίσιμο από την αρχή, κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια. Ακόμα και από τα συνεργεία διάσωσης κάνουν λόγο για μία καταστροφή που είδαν για πρώτη φορά στην καριέρα τους, ενώ στις έρευνες, που μπορεί να κρατήσουν βδομάδες, συμμετέχει και ο στρατός.

    Τα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές παραμένουν άγνωστα, ωστόσο κάτοικοι κατέθεσαν ήδη μηνύσεις σε βάρος τοπικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, από βλάβη σε μία γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης. Ιστορικά η περίοδος των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια αρχίζει το καλοκαίρι και τελειώνει το φθινόπωρο, αλλά πλέον υπάρχει κίνδυνος να διαρκεί όλο τον χρόνο. Χαμηλή υγρασία, θερμοί άνεμοι και ξηρό έδαφος μετά από έναν μήνα χωρίς βροχή άνοιξαν τον δρόμο για την πυρκαγιά. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον David Peterson υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Καλιφόρνια, αλλά στις επόμενες δεκαετίες θα το κάνει, καθώς ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται.

    Και ένα πιο θερμό κλίμα θα αυξήσει τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών, ενώ περισσότερες ξηρασίες θα δημιουργούν και περισσότερη καύσιμη ύλη για τις φωτιές, σύμφωνα με τον ίδιο. Παγκοσμίως, η περίοδος των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 19% μεταξύ 1978 και 2013. Και μέχρι το 2050 οι φωτιές μπορεί να καίνε περιοχές δύο και τρεις φορές μεγαλύτερες από ό,τι τώρα. Και καθώς θα επιμηκύνεται η περίοδος των πυρκαγιών παγκοσμίως, όλος αυτός ο άνθρακας που θα απελευθερώνεται σαν καπνός στην ατμόσφαιρα, θα έχει σοβαρή επίδραση στην κλιματική αλλαγή.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46242253
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγω για θεσσαλονικη και αυριο βλεπω 0 μμ σταθερη αξια η θεσσαλονικη εχει καταντησει το πιο ξηρο μεροσ στην ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή