Η πιθανή εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα


Από πλευράς καιρού, η νέα εβδομάδα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την πρώτη περίοδο, που άρχισε ήδη στη Δ. Ελλάδα και θα τελειώσει στα μέσα της εβδομάδας, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ και οι βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και δυνητικά πλημμυρογόνες (Νοέμβριος γαρ). Εννοείται ότι κατά κανόνα οι βροχές θα είναι βροχές καταιγίδων, οι οποίες (καταιγίδες) είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι ή και ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα είναι συνεχή και πιο έντονα στη Δ. Ελλάδα και δευτερευόντως στη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο. Επισημαίνεται, πάντως, ότι κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.


Τη δεύτερη περίοδο, η οποία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αρχίσει από την Τετάρτη, οι άνεμοι στη χώρα θα γίνουν βόρειοι με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και το κατέβασμα των χιονοπτώσεων και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Την Πέμπτη, ο υετός θα περιοριστεί στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσει σχεδόν παντού. Την Παρασκευή, πολύ ψυχρές αέριες μάζες σιβηρικής προελεύσεως θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας με συνέπεια τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα της Πέμπτης ως τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Β. Ελλάδας. Γενικότερα, την Παρασκευή, θα επικρατήσει καιρός ισχυρού Β-ΒΑ ρεύματος με αποτέλεσμα την εκδήλωση υετού στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Το Σάββατο, αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα.  
Χρόνια πολλά στις Κατερίνες – Καλημέρα σε όλους.

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους , χρόνια πολλά σε όλους,αντριευει το κρυο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Ο χειμώνας προθερμαίνεται σιγά - σιγά. Μόνο να μην μας καεί στο ζέσταμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλύτερα από πέρυσι, όταν, τέτοια εποχή, λίγο ήθελα να ξαναρχίσω τα μπάνια και να πάω να βρω τον Βαγγέλη στο Θυμάρι. Τώρα, ως προς την εξέλιξη του χειμώνα, μιά κάποια κοινή συνισταμένη των εποχικών μοντέλων και εκτιμήσεων που βλέπω στο διαδίκτυο συνοψίζεται χοντρικά στο ότι: Δεκέμβρης και Γενάρης χειμωνιάτικοι, Φλεβάρης φουλ ανοιξιάτικος. Όλα αυτά βέβαια είναι μόνο για να γίνεται κουβέντα ως γνωστόν.

      Διαγραφή
    2. Μία λεπτομέρεια επίσης είναι ότι στις 30 Νοεμβρίου 2016 είχαμε και πάλι πολύ κρύο με βοριά και ακολούθησε βαρυχειμωνιά. Σε αντίθεση με πέρσι που 30/11 είχε νοτιά και ακολούθησε ήπιος χειμώνας. Αντίθετα, ο Δεκέμβριος του 2016 και ο Ιανουάριος του 2017 είχαν πολλές ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις, ενώ ο Φεβρουάριος, ειδικά από του Αγίου Βαλεντίνου και μετά ήταν σχετικά ήπιος (τελευταίο κρύο θυμάμαι στις 10-11/2). Να που και ο καιρός μπορεί να επαναλαμβάνεται τελικά, αφού και για φέτος προβλέπεται να είναι πολύ κρύα η τελευταία μέρα του Νοέμβρη.

      Προς το παρόν έρχονται, όμως, θυελλώδεις νοτιάδες. Και σήμερα Κυριακή ήταν σαν να ακούς τον νοτιά να έρχεται, που λέει και μία χειμερινή κολυμβήτρια, στην αγαπημένη μου ακτή. Για λίγες μέρες ο Σαρωνικός θα θυμίσει τη θάλασσα της Μάγχης, όπου οκτώ μετανάστες διασώθηκαν από τη γαλλική ακτοφυλακή με τη συνδρομή και της βρετανικής και επέστρεψαν στο Καλαί, όπως ανέφερε η ρεπόρτερ του Skynews Ali Fortescue. Προσθέτοντας ότι έκανε πολύ κρύο και οι συνθήκες στη θάλασσα ήταν πολύ επικίνδυνες. Πάνω από 100 μετανάστες έχουν επιχειρήσει να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον προηγούμενο μήνα, χρησιμοποιώντας μικρές βάρκες για να διασχίσουν τη θάλασσα της Μάγχης.

      Την περασμένη Πέμπτη 22/11 είχαν διασωθεί άλλα 14 άτομα, που επέβαιναν σε δύο βάρκες και το Σάββατο 24/11 ακόμα πέντε μετανάστες εντοπίστηκαν έγκαιρα στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Οι περισσότεροι δεν φορούσαν κάτι περισσότερο από μία φόρμα ή, παλτό και μερικοί υπέφεραν ήδη από υποθερμία, όταν τους περισυνέλεξαν. Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2019 τα σύνορα θα κλείσουν λόγω του Brexit.
      https://news.sky.com/story/sky-news-witnesses-migrant-boat-rescue-in-the-english-channel-11562980
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα,να στε καλά,η κακοκαιρία που έρχεται,μου θυμιζει τα σχολικά μου χρόνια,πριν 20 χρόνια περιπου,,νοτιαδες κ βροχές κ στο καπάκι που λέμε,κρυο,πολυ κρύο,χρονια πολλά στις Κατερινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χιόνια πολλά και χρόνια πολλά στιε Κατερίνες και τους Μερκούριους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει στις ΗΠΑ εκατοντάδες δισ. δολ. ως το τέλος του αιώνα, πλήττοντας από την υγεία μέχρι τις υποδομές αναφέρει έκθεση, που αναδημοσιεύει το Reuters και χαρακτηρίζει ανακριβή ο Λευκός Οίκος. Η έκθεση που προσυπογράφουν πάνω από δέκα κρατικές υπηρεσίες και τμήματα, υποστηρίζει ότι με την αύξηση των εκπομπών ρύπων σε ιστορικά επίπεδα, οι ετήσιες ζημίες σε κάποιους οικονομικούς τομείς θα είναι εκατοντάδες δισ. δολ. ως το τέλος του αιώνα και πάνω και από το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η παγκόσμια υπερθέρμανση θα πλήξει δυσανάλογα τους φτωχούς και την ανθρώπινη υγεία, θα προκαλέσει καταστροφές σε υποδομές, θα μειώσει τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, θα αλλάξει τις ακτογραμμές και θα αυξήσει το κόστος σε βιομηχανίες από τη γεωργία, μέχρι τις ιχθυοκαλλιέργειες και την παραγωγή ενέργειας.

    Όλα αυτά μπορούν, ωστόσο, να αποφευχθούν αν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, αν και κάποιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ισχυρές θύελλες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες είναι ήδη εδώ. Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής και έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική του Trump, που έχει απομακρυνθεί από την προστατευτική για το κλίμα διακυβέρνηση του Obama, μεγιστοποιώντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως το αργό πετρέλαιο, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη ξεπεράσει τη Ρωσία και τη Σ. Αραβία.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Lindsay Walters υποστήριξε ότι η έκθεση παίρνει το πιο ακραίο σενάριο, το οποίο αντιβαίνει με τις εδραιωμένες τάσεις. Ο Trump απέσυρε πέρσι τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που έχουν υπογράψει 200 κράτη, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει την αμερικάνικη οικονομία και θα αποφέρει ένα πολύ μικρό όφελος για το περιβάλλον. Ο Αμερικάνος πρόεδρος και αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του αμφισβητούν επίσης την κλιματική αλλαγή, αλλά η πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earthjustice του απάντησε ότι "αυτή η έκθεση, την οποία προσυπογράφουν και κρατικοί φορείς, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και συμβαίνει τώρα". Και άλλες έρευνες επιστημόνων έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που πέρα από τις ζημιές στις υποδομές, τη γεωργία και τα αποθέματα νερού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, να υποβαθμίσουν την ποιότητα του αέρα και να αυξήσουν επίσης τις ψυχικές ασθένειες.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-usa/clashing-with-trump-u-s-government-report-says-climate-change-will-batter-economy-idUSKCN1NS19D
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γνωστή σε όλους Βαγγέλη αυτή η "ηλίθια" εμμονή του Trump ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή κ μαζί με αυτόν δυστυχώς η μπάλα παίρνει κ άλλους πού λόγω συμφερόντων ή άγνοιας υποστηρίζουν την άποψη του.Εάν δεν περιοριστούν γρήγορα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,οι εκπομπές ρύπων κ εκτός των ηγετών κρατών όλοι εμείς οι απλοί θνητοί δε βοηθήσουμε από λίγο στο πρόβλημα είναι σίγουρο ότι σε λίγα μόλις χρόνια απο τώρα,λόγω των ακραίων φαινομένων,βίαιης υπερθέρμανσης του πλανήτη, αύξησης της στάθμης της θάλασσας κ μόλυνση του αέρα τούτος εδώ ο πλανήτης θα γίνει ακατοίκητος στέλνοντας μας όλους εκεί που θα μας αξίζει.
      Η κλεψύδρα αρχίζει κ αδειάζει επικίνδυνα γρήγορα κ πρέπει να βιαστούμε.
      Μάλλον στον αμερικανό πρόεδρο δεν του φτάνουν κ θέλει να πάρει κ άλλα μαθήματα από τη μητέρα φύση μπας κ λογικευτεί.

      Διαγραφή
    2. Να κάνω κι ένα update για τα "κίτρινα γιλέκα", καθώς αυτή τη φορά η συμμετοχή ήταν μικρότερη και συγκεκριμένα 106 χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία και 8.000 στο Παρίσι, έναντι περίπου 300 χιλιάδων πριν μία εβδομάδα. Όταν σκοτώθηκαν και δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 300. Αυτή τη φορά οι συλλήψεις ήταν 130, οι τραυματισμοί 20, ενώ oι αστυνομικοί, τους οποίους ευχαρίστησε ο Μακρόν για το θάρρος τους, έριξαν νερό με τις αύρες, χημικά, ακόμα και πλαστικές σφαίρες σε ένα περιστατικό και οι διαδηλωτές σταμάτησαν έναν δικό τους που πήγε να επιτεθεί σε πυροσβέστες. Άλλο ένα άτομο τέθηκε επίσης υπό κράτηση, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, καθώς είχε χειροβομβίδα και απαιτούσε να δει τον Macron, τον οποίο οι διαδηλωτές αποκαλούσαν κλέφτη και του ζητούσαν να παραιτηθεί.

      Αλλά από τη Γαλλία ας περάσουμε στο Βέλγιο, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κρίνεται ως προβληματική από την Κομισιόν, όπως αναφέρει η Le Monde. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε, μάλιστα, πρόσφατα στον κίνδυνο "να αθετήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" το Βέλγιο. Κι αυτό διότι η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου σταθερότητας θεωρείται αμφίβολη για τη χώρα. Δεσμευμένη να μειώνει το έλλειμμα κατά 0,6% ετησίως, όπως και τα άλλα κράτη μέλη, η κυβέρνηση συνασπισμού των φιλελεύθερων, των Φλαμανδών εθνικιστών και των χριστιανοδημοκρατών καθυστερεί, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στο 1,7% ως προς το ΑΕΠ και για το 2020.

      Αλλά αυτό που προκαλεί πραγματικά ανησυχία είναι το επίπεδο το δημόσιου χρέους. Γιατί όπως όλα δείχνουν θα υποχωρήσει οριακά κάτω από το 100% ως προς το ΑΕΠ το 2019, καθώς η εκτίμηση κάνει λόγο για 99,8%. Κάτι που συνιστά μία πτώση μόλις 8% μέσα σε πέντε χρόνια. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου θεωρούν την κριτική των Βρυξελλών άδικη (αυτό είναι που λένε συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες).
      Και υποστηρίζουν ότι η πολιτική εξορθολογισμού μπορεί να καθυστερεί, αλλά τα σχέδια της κυβέρνησης για στρατηγικές επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ φιλόδοξα.
      https://www.lemonde.fr/economie/article/2018/11/24/la-situation-budgetaire-de-la-belgique-preoccupe-la-commission-europeenne_5388007_3234.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Μα δεν υπάρχει "κλιματική αλλαγή" και μια χαρά κάνει ο Τράμπ και πολεμάει όλο αυτό το σάπιο σύστημα, μιας και το ξέρει από μέσα! Όλα αυτά τα δημοσιεύματα για όποιον τα ξέρει από μέσα τα πράγματα, είναι αστεία φυσικά.
      Για δείτε επίσης καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και σε όλο το φθινόπωρο, που Αμερική και Καναδάς έχουν από -7 έως -2 βαθμούς κάτω από τα κλιματικά και θα συνεχίσει όλο αυτό το σκηνικό και την ίδια ώρα χιονίζει σε Ωκεανία σε προχωρημένη άνοιξη, ή ακόμη και στην Αφρική έχουν κάτω από τα κλιματικά.
      Αλήθεια με +0,25οC του έτους πιστεύετε σε όλες αυτές τις "δοξασίες" περί υπερθέρμανσης;
      Και αντιγράφω απλά τα λόγια του Θ.Κολυδά (διευθυντή της ΕΜΥ, από πολύ πρόσφατη συνέντευξή του....
      "Το κλίμα αλλάζει, αλλά όχι με τους ρυθμούς που νομίζουμε. Αλλάζει με τους ρυθμούς και τους κανόνες που επιβάλλει η ίδια η Φύση...Τα τελευταία χρόνια οι μετεωρολόγοι, οι κλιματολόγοι, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα, έχουμε ως σταθερό σημείο αναφοράς τους αριθμούς. Με βάση τους στεγνούς αριθμούς, μπορεί όντως να φαίνεται ότι έχουμε κάποια δέκατα του βαθμού διαφορά στη θερμοκρασία μας σε σχέση 1950. Εκείνη την περίοδο, όμως, στο σημείο που έγινε η μέτρηση υπήρχαν 15 χιλιάδες σπίτια και αρκετό πράσινο. Τώρα, γύρω από τον ίδιο μετεωρολογικό σταθμό πιθανότατα υπάρχουν χιλιάδες πολυκατοικίες, τα δέντρα έχουν κοπεί, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι καθοριστικές. Είναι φυσικό να μην κυκλοφορεί πλέον ο άνεμος κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να ανέβει κάπως η μέση θερμοκρασία. Μιλάμε, όμως, για μια άνοδο σε τοπικό επίπεδο...Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή, αλλά την υπερτονίζουμε για λόγους μάρκετινγκ. Ας μην ξεχνάμε ότι το σύγχρονο οικολογικό κίνημα γεννήθηκε στην Αγγλία τη δεκαετία του '80 για λόγους που δεν ήταν αμιγώς οικολογικοί. Υπήρχαν και πολιτικές αιτίες...Εκείνη την περίοδο υπήρξε μια δαιμονοποίηση του άνθρακα. Υπάρχει μια άποψη που αναφέρει ότι η Αγγλική κυβέρνηση κατέφυγε σε μελέτες πανεπιστημίων που αναδείκνυαν τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του άνθρακα, για να απαντήσει στις απεργίες των ανθρακωρύχων.

      Μέχρι το 1975, οι New York Times και τα περιοδικά έβγαζαν πρωτοσέλιδα που προειδοποιούσαν για μια νέα εποχή παγετώνων και για επερχόμενα κύματα ψύχους. Αμέσως μετά, κυρίαρχη θέση στο οικολογικό ζήτημα κατέλαβε η αντίθετη ιδέα, της θέρμανσης του πλανήτη λόγω του διοξειδίου του άνθρακα...Σήμερα πλεόν υπάρχει και μια οικονομική πίτα που συνδέεται με την οικολογία, από την οποία όλοι θέλουν να πάρουν το καλύτερο κομμάτι που μπορεί να τους αναλογεί"...Νομίζω τα είπε όλα. Δείτε και το λινκ από τα λεγόμενά του: https://m.oneman.gr/keimena/diabasma/malebox/h-aiwnia-liakada-sto-myalo-toy-thodwrh-kolyda.5368865.html?fbclid=IwAR3O3UDO7N1LJ3IZH139MytPbyJ08PH8pQSQdhBpxtDo0BYeJ0vVGqBLCaQ

      Διαγραφή
    4. Aγαπητέ φίλε, πρώτον ο Τραμπ είναι άλλο ένα πιονάκι του συστήματος,που υποτίθεται ότι πολεμά. Είναι ο τύπος που κυνικά ομολόγησε ότι θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία, η οποία σφαγιάζει γυναικόπαιδα στην Υεμένη, μόνο και μόνο επειδή έχουν κέρδη. Αν και δεν είμαι ειδικός, η κλιματική αλλαγή δεν έχει να κάνει μόνο με την υπερθέρμανση, αλλά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ακόμα και εγώ ο άσχετος βλέπω ότι έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Είναι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές ακόμα και στη Σκανδιναβία και τη Γροιλανδία κ.λ.π. Επίσης, το διοξείδιο του άνθρακα, ακόμα κι αν δεν επιτείνει την κλιματική αλλαγή, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα κ.λ.π. Τέλος, ο κόσμος πάει μπροστά. Κάρβουνο έκαιγαν το 1900 τα τρένα και τα πλοία, δεν μπορεί να κάνουν το ίδιο και τον 21ο αιώνα. Και θέλοντας και μη, η ανθρωπότητα θα αποτραβηχτεί και από το πετρέλαιο σταδιακά, καταφεύγοντας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Είναι νομοτελειακό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. "Φίλος μεν Θεόδωρος, φιλτάτη δ’ αλήθεια"
      α) Η ανάλυση του πεδίου των θερμοκρασιών (πραγματική κατάσταση), η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εύρεση των διαχρονικών θερμοκρασιακών αποκλίσεων, αρχίζει από το 1979 και έχει κατασκευασθεί με συγκεκριμένο τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη της μόνο τις σημειακές παρατηρήσεις θερμοκρασίας ούτε σταματάει στις περιοχές που υπάρχουν συμβατικοί μετεωρολογικοί σταθμοί. Καλύπτει όλον τον πλανήτη με αποτέλεσμα η διαφορά της όποιας "αστικής επίδρασης" σχεδόν να εξαλείφεται.
      β) Όταν χρησιμοποιούμε μέσες τιμές, οι 0,8 ή 0,9 βαθμοί δεν είναι λίγοι.
      γ) Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, δύο απανωτοί βαρείς χειμώνες στη Β. Αμερική και την Ευρώπη, ήταν για κάποιους αρκετοί να μιλήσουν για επερχόμενη εποχή παγετώνων. Η αποτυχία εκείνων των πρόχειρων προγνώσεων δεν συνεπάγεται αποτυχία της σημερινής κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι πραγματική και εξηγείται μόνο με την ασταμάτητη αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
      δ) Όταν μιλάμε με επιστημονικά επιχειρήματα, καλό είναι να μην μπλέκουμε στην κουβέντα μας πολιτικές σκοπιμότητες και συνωμοσίες. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη.

      Διαγραφή
    6. Ο Τράμπ και οι λοιποί δήθεν "αντισυστημικοί", που τελευταία φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα, καρασυστημικοί είναι στην πραγματικότητα και πιστά σκυλιά των πιο αντιδραστικών πολιτικών κύκλων και των πιο αδυσώπητων οικονομικών συμφερόντων. Υπάρχει όμως και χειρότερος "αντισυστημικός" από τον Τραμπ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας. Τόσο αντισυστημικός, που ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τα βασανιστήρια ως ανακριτική μέθοδο και να διαλύσει ό,τι υπάρχει από κοινωνικό κράτος στη χώρα του.

      Διαγραφή
    7. Φίλε ανώνυμε ενώ θέλεις να μιλήσεις με επιστημονικά στοιχεία στην ουσία κρατάς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αλήθειας από αυτούς.
      Μετά βάζεις ως δικαιολογία τον ψυχρό χειμώνα πέρσι στην Αφρική κ όχι τον συνεχόμενα αφύσικα ζεστό καιρό στη Βόρεια Ευρώπη κ τη Σκανδιναβία μαζί με τις φονικές πυρκαγιές που επικρατούν εκεί.Στέκεσαι δηλαδή στην αντίδραση που προσπαθεί να κάνει η φύση γι όλα αυτά που συμβαίνουν βλέποντας το ως φυσιολογικό.
      Νομίζω ότι ακόμα κ ο πιο άσχετος απλός άνθρωπος που βρίσκεται σε μια πιο ώριμη ηλικία κ θυμάται τα παλιά γνωρίζει πολύ καλά ότι το κλίμα έχει αλλάξει.Δε θα επεκταθώ άλλο στο θέμα καθώς με κάλυψαν με την απάντηση τούς κ οι προλαλήσαντες.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνώ και εγω με τον Βαγγέλη ο κόσμος παει μπροστά διότι και η εποχη του λίθου δεν τελείωσε επειδή ξέμεινε ο άνθρωπος απο πέτρες αλλα επειδή βρέθηκε κατι καλύτερο.

      Διαγραφή
    9. Φιλε κ.Ματραλη δε νομιζω να ειναι ασχετος ο Κολυδας ουτε κι αλλοι αρκετοι επιστημονες που εσκεμμενα ο φασισμος των κλιματιστων δεν τους δινουν βημα ν αποκαλυπτουν αληθειες. Το Ετμεαρ στη Δεη μου φαινεται και λοιπες χρεωσεις ληστρικες γουσταρετε να τις πληρωνετε εγω οχι!

      Νικ Νικ.

      Διαγραφή
    10. Βλέπεις με παρωπίδες φίλε δυστυχώς.Η ΔΕΗ(δίκαια το αναφέρεις)δεν έχει καμία σχέση με το θέμα που συζητάμε ενώ αν διάβασες παραπάνω δεν αναφέρω κανέναν επιστήμονα ως "άσχετο" απλά μίλησα με κάποια απλά στοιχεία(όπως κ οι υπόλοιποι)Που θα μπορούσαν να σε πείσουν να αλλάξεις λίγο τη γνώμη σου πάνω στο θέμα,μάλλον μάταια.Δε πειράζει ίσως το καταλάβεις μετά από χρόνια.

      Διαγραφή
    11. H μόνη αλήθεια αγαπητέ Νικ Νικ. η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει καταστρέψει (αποδεδειγμένα) το περιβάλλον, οπότε αργά ή, γρήγορα το ίδιο θα συμβεί και με το κλίμα. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη την κλιματική αλλαγή. Γιατί θα είναι κακό να μειωθούν οι εκπομπές του ρυπογόνου και καρκινογόνου διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και η χρήση του επίσης ρυπογόνου με αμέτρητες οικολογικές καταστροφές πετρελαίου, για το οποίο γίνονται και δεκάδες πόλεμοι σε όλο τον πλανήτη και έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες χώρες και εξαθλιωθεί εκατομμύρια άνθρωποι; Προς όφελος όλων θα είναι να αποτραβηχτεί η ανθρωπότητα από τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Θα χάσουν μόνο όσοι κάνουν (λαθρ)εμπόριο. Και βάζουν και κυρώσεις σε ανταγωνιστικές χώρες για να έχουν το μονοπώλιο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά για τη μέρα κ καλή Κυριακή.
    Οπότε μετά το "καλό" νερό που έχει πέσει το τελευταίο διάστημα στα δυτικά επισημάνετε μεγάλη προσοχή κυρίως σε αυτές τις περιοχές για να μην έχουμε πάλι τις περσινές καταστροφές(1-2 Δεκεμβρίου) στα δυτικά κ την Αιτωλοακαρνανία ή τις καταστροφές της Μάνδρας(Νοέμβριος) το ίδιο περίπου διάστημα.
    Όσο για την ψυχρή εισβολή φαίνεται να είναι δυνατή σε όλη τη χώρα κ κυρίως στα ανατολικοβόρεια(λογικό είναι)χώρις δυστυχώς κ πάλι αξιόλογες χιονοπτώσεις καθώς ο υετός στο πικ της ψυχρής εισβολής θα "ψοφήσει"(σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια)ενώ κ τα σημερινά στοιχεία επιμένουν σε ένα ήπιο μικρό διάστημα μεταξύ 2 κ 5 Δεκεμβρίου με ανοιξιάτικο σχεδόν καιρό κ από του Αγίου Νικολάου το ενδιαφέρον να ξανά φουντώνει.
    Το καλό είναι ότι έρχονται πολλά νερά ενώ για τη συνέχεια όπως λέει κ ο φίλος από την Πίνδο ελπίζουμε να μη "καεί" ο χειμώνας στο ζέσταμα!
    Ας χαρούμε λοιπόν αρχικά τα "αστροπελέκια" που έρχονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα μερομήνια που πολλοί δε τα λαμβάνουν υπόψιν, φέτος βγαίνουν, καθώς μιλούσαν για πρώιμες χιονοπτώσεις τέλη Νοεμβίου αρχικά και κατά δεύτερον για χιονοπτώσεις τις μέρες των Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Οκτώβριο όμως απ' ότι νομίζω είχαν μεγάλη αστοχία.

      Διαγραφή
    2. Δεν το πρόσεξα, ίσως γιατί δεν με ενδιέφερε ο Οκτώβριος! πάντως για τον μήνα Νοέμβριο έχει πέσει μέσα και εάν όντως κρυώσει πολύ (όπως λένε όλοι) στα τέλη της εβδομάδας ο καιρός, τότε μιλάμε για μια καλή πρόβλεψη/παρατήρηση που έγινε 3 μήνες πριν.

      Διαγραφή
  8. υπαρχει τιποτα φως στον οριζοντα να χιονιστουν οι αυλες μας;

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε από Καρδίτσα, να παρακολουθείς και το μπλογκ του Βασίλη Πανάκογλου, που κάνει σπέσιαλ προγνώσεις για Θεσσαλία.

      http://e-meteolarissa.blogspot.com/

      Διαγραφή
  9. Ασθενείς βροχές κατά διαστήματα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

    Τα μερομήνια μπορεί να έχουν κάποια αξία στην επιστήμη της λαογραφίας, αλλά καμμία απολύτως αξία στην επιστήμη της μετεωρολογίας ως εργαλείο πρόγνωσης του καιρού. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα.

    Φιλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκωτσέζικο ντους μας επιφυλάσσουν τα μοντέλα (που αλλάζουν τις μακροπόθεσμες προβλέψεις κάθε μέρα) και κατά συνέπεια και οι (καταπληκτικές) αναλύσεις που κάνει ο Βασίλης Πανάκογλου! :-) Χθες τα μοντέλα έκαναν κυβίστηση και τώρα δείχνουν υψηλές πιθανότητες για καλή κατάβαση ψύχους από Σιβηρία μεριά. Για να δούμε...

    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2018/11/3-15.html

    Καλή εβδομάδα σε όλους,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω παντως θυμαμαι οι Χειμωνες παλια δεν ηταν ετσι. Χαρακτηριστηκα το Φθινοπωρο εμπαιμε με βιαιο τροπο πολλες βροχες και νορμαλ θερμοκρασιες. Περπατουσα Νοεμβρη μηνα και υπηρχε παγετος εξω ενω τωρα γυριζεις με το κοντομανικο. Οι διαταξεις τυπου Σιβηρικος δεν υφισταται πια. Κυνηγαμε να πιασουμε το τζοκερ για να γραφτει η ιστορια σαν διαταξη - αυλωνα. Η Αθηνα κλεινει 10 χρονια χωρις ιστορικο χιονιά. Αρνητικο ρεκορ. Η κλιματικη αλλαγη ειναι εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορικος χιονιας τυπου 2008 ή 2004 ή 2002 συμβαίνουν κάθε 30 χρόνια, όπως το περιέγραφε ο μέγιστοε Λαζάνης. Αρα το πιο πιθανό βάσει στατιστικής, είναι να μην ξαναδούμε τετοιους τρομερούς χιονιαδες. Ομως ο καιρος δεν ξερει απο στατιστικη και γελαει οταν διαβαζει για κλιματικες αλλαγες σε καθετι που συμβαινει.Σταματηστε επιτελους αυτη την παραμυθα.Και κυριως διαβαστε και να σνεφτεστε.

      Νικ.Ν.

      Διαγραφή