Επιστρέφουν οι βοριάδες


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ Ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στην Α-ΒΑ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Παρασκευή (23/11), υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στα ανατολικά ως τα 7 και στα δυτικά ως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Το Σάββατο (24/11), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία εξασθένηση των βοριάδων σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή (25/11), η εικόνα του καιρού θα αλλάξει και πάλι, καθώς έρχονται νοτιάδες και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα βροχές. Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, το σενάριο βροχές και στο τέλος το κρύο «τ’ Αντριός» φαίνεται ρεαλιστικό!    
  
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στις περιοχές Σερρών και Χαλκιδικής. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στο Α. Αιγαίο –Δωδεκάνησα πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 6 και στο ΒΑ Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά από το απόγευμα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς. 


21 σχόλια:

  1. Έχετε δίκιο κ. Ζιακόπουλε, όπως και οι υπόλοιποι αναγνώστες του blog. Δεν ξανακάνω σχόλιο που να μην έχει σχέση με τον καιρό ή, το περιβάλλον και τη φύση. Στην Κίνα, εξάλλου, συνελήφθησαν 576 λαθρέμποροι σκουπιδιών τους δέκα πρώτους μήνες του 2018, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και το πρακτορείο Xinhua. Συνολικά η Κίνα χειρίζεται 412 ποινικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούν 1,46 εκ. τόνους στερεών σκουπιδιών για μία περίοδο δέκα μηνών, όπως επισημαίνει το Xinhua. Oι τελωνειακές αρχές έχουν θέσει, μάλιστα, σε προτεραιότητα την καταστολή της λαθραίας εισόδου ξένων σκουπιδιών στη χώρα.

    Η Κίνα έχει δεσμευτεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι αυτή τη χρονιά θα απαγορεύσει 24 είδη ανακυκλώσιμων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και σταδιακά θα καταργήσει και τις αποστολές άλλων σκουπιδιών. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσει άλλα 32 είδη, όπως σκεύη, πλοία, εξαρτήματα αυτοκινήτων και υλικά από ανοξείδωτο ατσάλι, των οποίων η απαγόρευση θα αρχίσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η Κίνα ήταν μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος αποδέκτης σκουπιδιών από όλο τον κόσμο, με τις αποστολές να φτάνουν τα 47 εκ. τόνους το 2015.

    Πλέον οι απαγορεύσεις, θα υποχρεώσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να στραφούν σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας για να στέλνουν τα σκουπίδια τους. Οι εισαγωγές σκουπιδιών της Κίνας έδωσαν δουλειά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που κάνουν σκραπ (είναι η σύνθλιψη πλοίων κ.λ.π.) ή, ανακύκλωση πλαστικού. Αλλά, πλέον η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλο αυτό αντιβαίνει με τη γενικότερη προσπάθεια που κάνει η Κίνα να καθαρίσει τα δικά της απόβλητα και να αναβαθμίσει την οικονομία της.
    https://www.reuters.com/article/us-china-waste-smuggling/china-arrests-576-waste-smuggling-suspects-from-january-october-xinhua-idUSKCN1NQ08E?il=0

    Αλλά μιας και ο λόγος για σκουπίδια, μία φάλαινα φυσητήρας που ξεβράστηκε στην ακτή, αυτή τη φορά στην Ινδονησία, είχε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες πλαστικού, συνολικού βάρους 6 κιλών, όπως μεταδίδει το BBC. Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στο στομάχι της νεκρής φάλαινας ήταν 115 πλαστικά ποτήρια, 4 πλαστικά μπουκάλια, 25 πλαστικές σακούλες και 2 σαγιονάρες. Αν και δεν είναι γνωστή η αιτία θανάτου της, οι περιβαλλοντολόγοι κάνουν λόγο για μία απαίσια και απαράδεκτη εικόνα. Η χρήση πλαστικών μίας χρήσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ασία, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 60% του πλαστικού που καταλήγει στους ωκεανούς προέρχεται από την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με μία έρευνα του 2015.

    Οι πλαστικές σακούλες σκοτώνουν εκατοντάδες θαλάσσια πλάσματα κάθε χρόνο και τον Ιούνιο του 2018 είχε βρεθεί μία φάλαινα πιλότος με 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι της. Μία έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα προειδοποιεί ότι το πλαστικό στις θάλασσες θα έχει τριπλασιαστεί σε μία δεκαετία, εκτός κι αν τα απορρίμματα περιοριστούν. Στο τέλος του 2017 ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η ζημιά για τη θαλάσσια ζωή είναι μη αναστρέψιμη από τους 10 τόνους πλαστικού που καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς. Τουλάχιστον σώσαμε σήμερα μία μέλισσα που είχε πέσει στη θάλασσα, αλλά κι ένα γατάκι ενός μηνός το πολύ, λίγο πριν το αρπάξουν τα ατίθασα σκυλιά του Θυμαρίου.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-46275742
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την Κυριακή έρχονται οι "νεροκουβαλητες" άνεμοι τουλάχιστον για την βδ Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι φαίνεται Δημήτρη, έρχονται κι άλλα νερά. το εντυπωσιακό του καιρού του προηγούμενου τριημέρου ήταν η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά (από σχετική ανάρτηση του meteo.gr το αντελήφθην), κυρίως την Κυριακή. απότομο κρύο στον ηπειρωτικό κορμό, εκατέρωθεν της Πίνδου και περίπου μέχρι Λαμία. Χιόνια σε πόλεις της Δ. Μακεδονίας, ενώ στα Τρίκαλα η ελάχιστη της ημέρας σημειώθηκε το μεσημεράκι, 3.4 βαθμοί στις 13:20! την ίδια ώρα στην Αθήνα είχαμε γύρω στο 15άρι, Χανιά 18 και Θεσσαλονίκη γύρω στους 10..

      καλημέρα σε όλες και όλους.

      Διαγραφή
  3. Ποτε θα ερθουν οι παλαιοι χειμωνες με τα κρυα απο πλυ νωρις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ποτέ. Και είμαι ο τελευταίος που χαίρεται γι αυτό. Εκτός και αν η τήξη των πάγων της Αρκτικής οδηγήσει σε εξασθένηση του Ρεύματος του Κόλπου. Αλλά τότε θα αντιμετωπίσουμε τέτοιου μεγέθους προβλήματα που η καιροφιλία μάλλον θα αποτελεί πολυτέλεια.

      Διαγραφή
  4. Πάμε λοιπόν για το απαραίτητο (κατά τη γνώμη μου) διάλειμμα με ξεροβόρι (που καθαρίζει την ατμόσφαιρα και ξελαμπικάρει το μυαλό μας) και μετά ολοταχώς για καινούρια νερά, να μουλιάσουν και όσοι δεν μούλιασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω να ξανά μουλιάζει η περιοχή μού Γιώργο,ήδη τα ποτάμια όλα ξανά γέμισαν εδώ μετά την περασμένη ανομβρία.
      Απο Κυριακή φαίνονται δυνατά πράγματα.
      Άντε με το καλό να συνδυαστεί κ με ψυχρές αέριες μάζες προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να μπούμε κ σε χριστουγεννιάτικο μούντ!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, με όλο τον σεβασμό στους φίλους και αναγνώστες αυτού του μπλογκ οφείλω να παρατηρήσω ότι κάπου περισσεύει η υποκρισία. Δεν διάβασα, να διαμαρτύρεται τόσο καιρό κανείς για την πολύ καλή αποδελτίωση της παγκόσμιας επικαιρότητας, που κάνει καθημερινά με αρκετό κόπο ο φίλος Βαγγέλης. Εκεί, όπου οι αναφορές σε θύματα πολεμικών συγκρούσεων, εμφυλίων ή μη, δολοφονίες με ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα, νεκροί από πείνα, κρύο, πυρκαγιές ακραία φυσικά φαινόμενα κλπ, σε όλες τις ηπείρους είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση στο αξιόλογο ρεπορτάζ του Βαγγέλη. Εγώ για αυτές τις αναφορές και τα πραγματικά νέα, που δεν διαβάζω αλλού, τον περιμένω κάθε μέρα.
    Καιρόφιλοι όλοι, με ενδιαφέρον όμως και για τα υπόλοιπα τεκταινόμενα. Η αντιπαραβολή απόψεων και η διαφορετική ματιά στην βάση του αλληλοσεβασμού μόνο κακό δεν κάνει σε μια παρέα «μεγάλων παιδιών», ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βολτερος,Δεν σύμφωνω,ουτε με μία λέξη,απο όσα λες,αλλα θα υπερασπίζω κ με το τιμημα της ζωης μου ακόμη,το δικαίωμα σου,ελευθερα να λες,οσα πρεσβευεις,απλως φίλε Βαγγελη,δεν είναι δίκαιο για το μπλογκ του κ ζιακοπουλου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στην θεσσαλονικη βρεχει σχεδον ολη μερα κατα διαστηματα μεχρι και τωρα ενω η προβλεψη ελεγε μονο για το πρωι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Επίτρεψέ μου φίλτατε να σου πω ότι αυτές δεν είναι αξιόλογες βροχές δεδομένης και της εποχής που διανύουμε. Βροχές είναι αυτές που σημειώθηκαν π.χ. στα Τρίκαλα, οι οποίες, σύμφωνα με τον φίλο τον Νίκο τον Παππά, ακόμη και αυτές δεν είναι απολύτως επαρκείς.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε φίλε, οι μόνες προβλέψεις που δεν πέφτουν έξω είναι οι αστρονομικές, διότι οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων είναι περιοδικές. Βέβαια, υπάρχουν και οι προφητείες, αλλά ξεμείναμε από προφήτες (ουδείς μετά Χριστόν προφήτης). Γενικότερα, θέλω να πω πως η αριθμητική πρόγνωση του καιρού είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο (τον μεσαίωνα τους σημερινούς μετεωρολόγους αναμφίβολα θα τους είχαν στείλει στην πυρά), αλλά δεν είναι τέλειο.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Ψεκάδες είναι αυτές στη Θεσσαλονίκη φίλε ανώνυμε.
      Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τον Χρήστο ότι μέχρι στιγμής η Θεσσαλονίκη από τα χαμηλά που πέρασαν έχει πάρει ελάχιστο υετό.
      Όταν στα δυτικά(Π.χ. Αιτωλοακαρνανία)Με κάθε χαμηλό πέφτουν για "πλάκα" 20 με 25 χιλιοστά βροχής σε μια μέρα δε μπορεί ειδικά ο βορειοελαδίτης να ειναι ευχαριστημένος με 2 κ 5 χιλιοστά αντίστοιχα.
      Θέλει νερό ο τόπος κ όπως όλα δείχνουν θα το πάρει.

      Διαγραφή
    4. Ας δούμε λοιπόν πόσα mm έχει καταγράψει η Μίκρα (ΕΜΥ) στο φετινό τρίμηνο του φθινοπώρου (έως 21/11/2018):

      ΣΕΠ ..... 7,9
      ΟΚΤ ..... 0,2
      ΝΟΕ ... 17,4

      ΣΥΝ ... 25,5

      Διαγραφή
    5. Γεια σου, τέως συμπολίτη μου.

      Διαγραφή
  8. Εχθές έβαλα ξυπνητήρι στης 3 το πρωί για να προετοιμαστώ χαρούμενος και να θαυμάσω αργότερα το πέρασμα της καταιγίδας από την Αττική η οποία ήταν πολύ σύντομη αλλά ισχυρή με μεγάλη ραγδαιότητα βροχόπτωσης και αέρα αλλά και συνοδεία κεραυνών και δυνατές βροντές και ήταν και εκκωφαντικές στο ξέσπασμα της καταιγίδας. Άξιο θαυμασμού ήταν η λαίλαπα καταιγίδων που είχε σχηματιστεί και πού σάρωνε κινούμενη από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ερχόμενη από την ανατολική Πελοπόννησο κομμάτι αυτής μπήκε στον Σαρωνικό κόλπο και έδωσε πολύ όμορφο θέαμα. Μαγεία ήταν την ώρα που έκανε λάμψεις έβλεπες τα πυκνά νέφη και την δομή τους. Στην συνέχεια μύριζε η ατμόσφαιρα οξυγόνο και καθαρό ποιοτικό αέρα και έκατσα μέχρι το ξημέρωμα μετά το πέρας της καταιγίδας να θαυμάσω την ανατολή του ηλίου και τα αστέρια στην καθαρή ατμόσφαιρα με διάσπαρτα νέφη. Με το χαμόγελο ξύπνησα στης 3 το πρωί και αργά το πρωί κοιμήθηκα πάλι με το χαμόγελο. Έχω ένα παρτέρι δίπλα στο σπίτι μού με πολύ πυκνά πεύκα τα οποία τα βάζω σημάδι κοιτώντας στους κορμούς τούς να δώ εάν βράχηκαν οί κορμοί τούς όποτε βρέχει Και άν το χώμα έχει ποτιστεί από την βροχή και εχθές από την κόμη τους μέχρι το χώμα όλα ήταν βρεγμένα τα πεύκα οπότε η καταιγίδα έκανε δουλειά και πότισε αλλά και ξέπλυνε. Μου έλειψαν αυτές οι καταιγίδες πού σαρώνουν από δυτικά προς ανατολικά και να παρακολουθείς τον χάρτη ηλεκτρικών εκκενώσεων Και Την δορυφορική υπέρυθρων νεφώσεων τα σχηματίζει η καταιγίδα μια πανέμορφη νοητή γραμμή και να γυαλίζει το μάτι σου βλέποντας την. Καταιγίδα εχθές και μετά βοριάς η ατμόσφαιρα είναι φοβερή και φαίνεται ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των καταιγίδων ο Ελλαδικός χώρος σύντομα. Καλημέρα στους καιρόφιλους και σε όλη την παρέα, Καλημέρα στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Βροχές ανά περιόδους στον ορίζοντα κυρίως προς τέλος Νοεμβρίου (και πιο πριν από αυτή την Κυριακή και μετά). Κρύο χειμωνιάτικο κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά από τέλη Νοεμβρίου και κυρίως από 6 Δεκεμβρίου (Αγίου Νικολάου). Χιόνια κλασικά από 15 Δεκ και μετά χοντρικά. Ο Δεκέμβριος διαφαίνεται με χειμωνιάτικες θερμοκρασίες για τη χώρα και με χιονοεπεισόδιο στα προσήνεμα (είδα πολλά μπλέ χρώματα θερμοκρασίας στα 1500 μ. μέχρι και -8, -10 πάνω από τη χώρα - και Αιγαίο-, σε μοντέλα που πιάνουν την τάση γενικότερα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι θέσφατο και σε σύγκριση με μοντέλο που πιάνει θερμοκρασίες όχι βέβαια φαινόμενα, το λέω εμπειρικά από παρατήρηση τουλάχιστον 10 ετών).
    ΥΓ. Τα χιόνια της προηγούμενης βδομάδας παραμένουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και μειωμένα (πάνω από τα 1900 μ.) στα οποία γενικότερα και θα χιονίζει στις βροχές, που έρχονται τις επόμενες ημέρες. Το έδαφος ειδικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα είναι κορεσμένο από νερά λόγω των βροχών και χιονιών των προηγούμενων ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους,εχθες το μεσημέρι μετά τις πρωινές καταιγίδες,ειχε φοβερή λιακάδα,που πράγματι χαιροτανε ή ψυχή σου,μετα τα μεσάνυχτα ομως,ηρθανε κ πάλι βροχές,μιλαμε για πολύ βροχή,μεχρι τώρα επιμένει ένα ψιλοβροχο,περιμενουμε το βοριά το απόγευμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και κατά πόσο είναι ανθρωπογενής, για τις μετεωρολογικές βόμβες, για το πώς καιρικά φαινόμενα έπαιξαν ρόλο σε ιστορικά γεγονότα, για τη Σαχάρα, όπου κάποτε έβοσκαν ζώα, για τον Βόσπορο που κάποτε είχε παγόβουνα, για τη Μάνδρα, για το Μάτι, αλλά και για την ΕΜΥ, που σύντομα θα αποκτήσει το δικό της κανάλι.
    https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/malebox/h-aiwnia-liakada-sto-myalo-toy-thodwrh-kolyda.5368865.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το νέο χαμηλό έχει όνομα Φρειδερίκη.
    Η Κουίν οφ δε ρειν

    ΑπάντησηΔιαγραφή