Ολοταχώς προς τα πρώτα κρύα της χειμερινής περιόδου


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ ισχυρών ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 και πιθανώς τοπικά τα 8 μποφόρ. Κατά τα λοιπά, η θερμοκρασία στα ανατολικά και τα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές. Την Τετάρτη (14/11) θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (15-16/11) ψυχρές αέριες μάζες από τη ΒΑ Ευρώπη θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα η εικόνα του καιρού στη χώρα και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της να γίνει χειμωνιάτικη. Επισημαίνεται ότι πέρα από τους δυνατούς βοριάδες και το κρύο θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). 
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Ασθενείς βροχές στην Α-ΝΑ Θεσσαλία και την Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Ασθενείς βροχές στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.



7 σχόλια:

  1. Άρα κλασσικό φθινόπωρο όχι φέτος! Από έναν παρατεταμένο Απρίλη -με την εξαίρεση της έλευσης του "Ζορμπά"-περνάμε στον Χειμώνα! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να δούμε θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι; Γιατί το ΣΚ ειδικά, αλλά και τη Δευτέρα είχε πολλούς λουόμενους στη δαντελένια ακρογιαλιά και σχεδόν όλοι έλεγαν ότι τους φάνηκαν ζεστά τα νερά. Πάει, θα μας φάνε τη... δουλειά. Και δεν θα έχει και βροχές με δυνατό βοριά.

    Βροχή είχε, ωστόσο, στο Παρίσι, αλλά την αψήφησαν εκατοντάδες άτομα για να διαδηλώσουν ενάντια στην παρουσία του Donald Trump στη Γαλλία, κατηγορώντας τον ότι είναι εχθρός της ειρήνης, όπως αναφέρει η Le Monde. Trump = Guerre - Tραμπ ίσον πόλεμος, έγραφε χαρακτηριστικά ένα πανό που είχε αναρτηθεί στα πόδια του αγάλματος της Δημοκρατίας, ενώ ένα μπαλόνι σε σχήμα μωρού με το πρόσωπο του Αμερικάνου προέδρου ήταν επίσης σε περίοπτη θέση. Η συγκέντρωση παρά τη βροχή έγινε μετά από κάλεσμα της συλλογικότητας "Ούτε πόλεμος, ούτε καθεστώς πολέμου" ενώ στο στόχαστρο των διαδηλωτών - ανάμεσά τους ήταν και μέλη του μαύρου κινήματος - δεν βρέθηκε μόνο ο Donald Trump, αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, που ήταν επίσης στο Παρίσι.

    Ο Donald Trump που ταξίδεψε μαζί με τη σύζυγό του Melania στη γαλλική πρωτεύουσα για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επέλεξε να μην παρευρεθεί στο φόρουμ για την ειρήνη. Προτίμησε να βρεθεί σε ένα αμερικάνικο νεκροταφείο κοντά στο Παρίσι για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες στρατιώτες των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
    https://www.lemonde.fr/ameriques/article/2018/11/11/parallelement-aux-commemorations-du-11-novembre-une-manifestation-anti-trump-s-est-tenue-a-paris_5382073_3222.html

    Οι διαδηλωτές ξέχασαν, πάντως, να αποδοκιμάσουν τον Benjamin Netanyahu, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από το Παρίσι στο Ισραήλ, μετά το νέο κύμα βίας που ξέσπασε στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Reuters. Το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για εφτά νεκρούς Παλαιστίνιους από αεροπορικές επιδρομές και μία μυστική έφοδο, που η Χαμάς υποστηρίζει ότι είχε στόχο έναν διοικητή της. Το Ισραήλ αναφέρει, από την άλλη, ότι σκοτώθηκε ένας αξιωματικός του και ότι αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον δύο ρουκέτες, ενώ δεν υπήρχαν τραυματίες στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

    Η βία που ανάγκασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να διακόψει μία σύντομη επίσκεψη στο Παρίσι για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ξέσπασε σύμφωνα με τη Χαμάς, όταν από ένα αμάξι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έναν από τους διοικητές της. Άνδρες της Χαμάς κυνήγησαν το αυτοκίνητο μέχρι τα σύνορα, ενώ κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν πάνω από 40 πυραύλους στην περιοχή. Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της Χαμάς Νοur Baraka, ενώ τέσσσερις συνολικά ήταν στρατιωτικοί.

    Το Ισραήλ ανέφερε ότι σκοτώθηκε και ένας αξιωματικός του και άλλος ένας τραυματίστηκε, ωστόσο, αν αρχίσει και πάλι να χτυπά διοικητές της Χαμάς, τότε θα κλιμακώσει την ένταση. Η βία ξεσπά συχνά στα σύνορα από τις 30 Μαρτίου 2018, όταν και άρχισαν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων και παρά τις προσπάθειες Αιγύπτου, Κατάρ και ΟΗΕ για μία μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός.
    https://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians-violence/israeli-fire-kills-seven-during-gaza-raid-israeli-officer-killed-idUSKCN1NG0U0?il=0

    Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres και για το λιμάνι της Χοντεϊντά στην Υεμένη, προειδοποιώντας ότι αν υποστούν ζημιές οι δομές του, θα προκύψει μία κατάσταση απόλυτης καταστροφής, όπως γράφει η Liberation. Ο Guterres υπενθύμισε και ότι η Υεμένη βιώνει ήδη μία ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 149 άνθρωποι στη Χοντεϊντά, εκ των οποίων αρκετοί ήταν πολίτες.
    https://www.liberation.fr/direct/element/_89831/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή αλήθεια είναι ότι συναισθήματα χαράς κ ευθυμίας,διαπερασαν όλο το είναι μου,γιατι όχι,χειμωνιατικο σκηνικό,πολυ καλό βράδυ σε όλους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποσο στεναχωριεμαι κυριε ζιακοπουλε που ο καθε μετεωρολογος και εσεις θα πρεπει να εξηγησει με απλα λογια το τι αχταρμα θα προκαλεσει καιρικα ο υποτροπικος που φανηκε χθες στα μοντελα, το επομενο διαστημα. δεν περιγραφω καν δεν αξιζει...κριμα (απο τη σκοπια ενος κρητικου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους, όντως αμάν πια με τον υποτροπικο ,τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Διαφαίνονται τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Πίνδου όπως είχαμε επισημάνει πριν κάποιες μέρες (δεν ξέρουμε βέβαια αν θα έχει καλό υετό γιατί βλέπω βοριάδες ). Να πω επίσης ότι χιόνια από μέσα Οκτωβρίου και μετά ειδικά στα πολύ ορεινά της ΒΔ Πίνδου (γι αυτές τις περιοχές μιλάμε πάντα εννοείται και όχι για τα πεδινά) είναι σύνηθες φαινόμενο, το έχουμε δει πολλές φορές το έργο, φέτος, βέβαια, είχαμε μόνο κάποιες πασπάλες γιατί δεν είχαμε κάποιο καλό χαμηλό από δυτικά (υποτονικά πράγματα). Να πούμε τέλος ότι σε περιοχές της Πίνδου (κυρίως πάνω από τα 1400 μ.) το κλίμα χαρακτηρίζεται σχεδόν υπαλπικό - αλπικό, ο χειμώνας εκεί έχει ξεκινήσει και έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα 6μηνο - 7μηνο και η περίοδος του χιονιού γύρω στο 5μηνο. Αυτή είναι η μαγεία του ελληνικού κλίματος, έχει τα πάντα.
    ΥΓ. Σε κάποια μελλοντική ανάρτηση τις επόμενες μέρες θα αναφερθώ για την οδήγηση στο χιόνι διότι οι λάτρεις του χιονιού είναι πολλοί και πολλοί από αυτούς εξορμούν στα χιόνια χωρίς προηγούμενη εμπειρία αγνοώντας κάποιους απλούς μεν αλλά βασικούς κανόνες (π.χ. το να κάνει κανείς ακόμα και μισή ώρα να βάλει αλυσίδες και να τις βάζει και λάθος είναι σύνηθες και επιεικώς αδικαιολόγητο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώσε μας τα φώτα σού κάποια στιγμή γιατί κ εγώ ως λάτρης του χιονιού δηλώνω ψιλό άσχετος από οδήγηση στο χιόνι!

      Διαγραφή