Τα χιόνια του Νοέμβρη


Τοπίο στην Κόνιτσα τον Νοέμβριο.
Φωτ . Πάνος Τσιγκούλης 
Στη χώρα μας οι επικρατέστεροι άνεμοι τον Νοέμβριο είναι οι νότιοι, οι οποίοι φέρνουν στην περιοχή μας πολύ νερό. Όμως, το συγκεκριμένο μήνα παρατηρούνται και ψυχρές εισβολές, οι οποίες κάποιες φορές φέρνουν χιόνια ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής Ελλάδας. Πάντως, η συχνότητα των χιονοπτώσεων στην πεδινή κεντρο-νότια ηπειρωτική Ελλάδα τον Νοέμβριο είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, τον Νοέμβριο στην Αθήνα κατά μέσο όρο χιονίζει μία φορά κάθε έξι χρόνια. Εννοείται ότι με τη θέρμανση του κλίματος η παραπάνω συχνότητα μειώνεται ακόμα περισσότερο.


Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η πρωιμότερη χιονόπτωση στο Θησείο παρατηρήθηκε στις 5-11-1872 (με το νέο ημερολόγιο στις 17-11-1872). Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, τα τελευταία 60 χρόνια η πρωιμότερη χιονόπτωση στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) σημειώθηκε στις 26-11-1976. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 30 χρόνια στα βόρεια προάστια  της πόλης χιόνισε αρκετές φορές (5-11-1995, 22-11-2004, 5-11-2006).

Στη Βόρεια Ελλάδα τα ρεκόρ της πρωιμότερης χιονόπτωσης κατέχει ο Οκτώβριος. Αν περιοριστούμε στα τελευταία 30 χρόνια, το πιο πρώιμο χιόνι στη Θεσσαλονίκη έπεσε στις 5-11-1995. Σημειώνεται ότι την επομένη (6-11-1995) παρατηρήθηκαν εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή ελάχιστες θερμοκρασίες (Καστοριά -10, Φλώρινα -9 κ.ά.).

Στα Γιάννενα και την Κόνιτσα ένα από τα πιο πρώιμα χιόνια των τελευταίων δεκαετιών ήταν εκείνο της 22ας Νοεμβρίου 2005. Μιλώντας για τα χιόνια του Νοεμβρίου της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Κόνιτσας, θυμάμαι ένα «νότιο» χιόνι που είχα ζήσει, μαθητής όντας. Το χιόνι εκείνο έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μου από τις καταστροφές που είχε προκαλέσει στα δέντρα, τα οποία δεν είχαν χάσει ακόμα τα φύλλα τους. Το μεγάλο βάρος του χιονιού που έπεσε πάνω τους έσπασε κλαδιά και σε αρκετές περιπτώσεις άνοιξε ακόμα και τους κορμούς τους.
Καλή Κυριακή, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Ελβετικές Άλπεις η Πίνδος σήμερα! κανονικές Ελβετικές Άλπεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε, με βάση αυτό που γράφετε για την Κόνιτσα, σήμερα το ρεκόρ πρωιμότερης χιονόπτωσης (με χιονόστρωση) μπορεί και να έσπασε. Αν δεν είστε εκεί να το απολαύσετε, το βλέπετε από την κάμερα:

    https://www.meteocam.gr/KonitsaDrosopigi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Κόνιτσα είμαι, Γιώργο, αλλά το βλέπω μόνο στα γύρω βουνά και σε υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα. Πάντως, απολαμβάνουμε κλειστό χειμωνιάτικο καιρό με συνεχή βροχή.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Φοβερή εικόνα!
      Καλή Κυριακή από την καρά-χειμωνιάτικη κ ανεμώδη σήμερα δυτική Στερεά.

      Διαγραφή
  3. Στις 30 Νοεμβρίου 2016 είχε κάνει έναν πρώιμο χιονιά, προάγγελο της βαρυχειμωνιάς που ακολούθησε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2017 με την Αριάδνη κ.λ.π. Και σήμερα, όμως, ήταν μία πολύ δύσκολη βουτιά, αφού έμεινα και παραπάνω από ό,τι έπρεπε στα κρυστάλλινα νερά. Προσπαθώντας να φωτογραφίσω δύο γλάρους κι έναν θαλασσοκόρακα, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τουλάχιστον φωτογράφισα τις σταγόνες της βροχής και κάτω από την επιφάνεια, που μοιάζουν σαν εκατομμύρια φωτάκια, τα οποία λαμπυρίζουν. Τελικά βγήκα πάνω στην ώρα, όταν η βροχή άρχισε να δυναμώνει αρκετά.

    Τι να πουν, βέβαια, και στην Ινδία, όπου ένας κυκλώνας έπληξε την ένας κυκλώνας έπληξε τη νότια επαρχία Tamil Nadu, προκαλώντας 11 θανάτους και διακοπές ρεύματος, ενώ 80 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που βρίσκονταν στο πέρασμά του, όπως μεταδίδει το Reuters. O κυκλώνας εξασθενεί, πάντως, όσο κινείται προς την ενδοχώρα, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι οικογένειες των 11 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, θα πάρουν ως αποζημίωση 1 εκ. ρουπίες (14 χιλ. δολ.) έκαστη. Οι αρχές έστησαν επίσης 470 καταφύγια ανακούφισης, ενώ οι πληγείσες περιοχές εκκενώθηκαν από 80 χιλιάδες ανθρώπους.
    https://www.reuters.com/article/us-india-cyclone/cyclone-gaja-makes-landfall-in-south-india-kills-11-people-idUSKCN1NL1F6?il=0

    Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή έγιναν, εξάλλου, στο Λονδίνο, όπου πάνω από 70 άνθρωποι συνελήφθησαν, διότι επιχείρησαν να αποκλείσουν τις πέντε μεγαλύτερες γέφυρες της αγγλικής πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το Skynews. H οργάνωση Extinction Rebellion προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία στις πέντε αυτές γέφυρες, ενώ συντονισμένες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι ήταν στη γέφυρα του Westminster, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, ενώ είχαν σηκώσει και μερικά πανό. Σύμφωνα με το Skynews ήταν περίπου 1.000 άτομα, αλλά οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 6.000.

    Η οργάνωση Extincion Rebellion επικαλείται επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο καθώς αγνοείται από τις κυβερνήσεις, θα επιφέρει μεγάλη οικολογική καταστροφή και κοινωνική κατάρρευση τα επόμενα χρόνια. Ο ΟΗΕ έχει δώσει περιθώριο ως το 2020 για να αλλάξουμε τον ρου της ανθρωπότητας, είπε ένας εκ των διαδηλωτών, ο γιατρός Gail Bradbrook. "Aν αυτό δεν συμβεί η εξαφάνιση του ανθρώπου θα είναι πιθανή όταν ενηλικιωθεί η γενιά του γιου μου" προειδοποίησε ο ίδιος. "Ο κόσμος πρέπει να βγάλει το κεφάλι του από την άμμο και να συνταχθεί μαζί μας, διότι όλα αυτά είναι πολύ τρομακτικά" συμπλήρωσε ο Bradbrook.

    Όσο για τον αποκλεισμό των γεφυρών, ο Bradbrook υποστήριξε ότι επιλέχθηκε, διότι άλλες κινητοποιήσεις είχαν ελάχιστα αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν. "Το αίτημά μας είναι η κυβέρνηση να πει την αλήθεια για την κρίση που βιώνουμε, να μηδενιστούν οι εκπομπές ρύπων και να μειωθεί η κατανάλωση" εξήγησε ο ίδιος. Δύο γυναίκες που ήταν ντυμένες σαν μέλισσες είπαν ότι ανησυχούν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς "όλοι απειλούμαστε με εξαφάνιση". "Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο σημαντική, έρχεται τόσο γρήγορα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Άλλα άτομα που ήταν στη διαδήλωση, ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει την αμφιλεγόμενη πολιτική για το φυσικό αέριο.

    Πριν ξανανοίξουν οι γέφυρες, η αστυνομία είπε ότι η κινητοποίηση είχε άμεσες επιπτώσεις σε τρίτους που ήθελαν να πάνε στις δουλειές τους, αλλά και στα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούν τις γέφυρες για μετακινηθούν στο Λονδίνο. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για τη συμμετοχή τους σε διάφορες δράσεις. Οι 22 εξ αυτών συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα 12/11 όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν από τα κάγκελα στο εσωτερικό του υπουργείου Εργασίας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.
    https://news.sky.com/story/extinction-rebellion-protesters-block-london-bridges-over-climate-change-call-11556496
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποια στατιστικά στοιχειά ακόμα, όπως στην πεδινή βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας η ποιο πρώιμη νυφαδόπτωση και όχι καθαρή χιονόπτωση ήταν στις 26 Οκτωβρίου το 1997 και η ποιο όψιμη χιονόπτωση ήταν το 2003 στις 13 Απριλίου και τότε μάλιστα το χιόνι δεν ήταν εντελώς λευκό, σαν λασπόχιονο ήταν, αλλά το είχε στρώσει καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να με συμπαθείς τέως συμπολίτη μου, ήταν στις 27 Οκτωβρίου και στις 7 Απριλίου, τα έτη είναι σωστά. Επίσης 19 Απριλίου 1996 και 5 Μαΐου 1995 με ασθενή χιονόστρωση.

      Διαγραφή
    2. Κανένα πρόβλημα Χρήστο, σε ευχαριστώ για την διόρθωση! Εντυπωσιακές οι άλλες ημερομηνίες που γράφεις, αν και δεν τις θυμάμαι!

      Διαγραφή
  5. Όταν λέτε ημέρες χιονόπτωσης εννοείτε απλά την παρατήρηση νιφάδων χιονιού η και χιονοστρωσης;
    Διότι ως κάτοικος κέντρου Αθηνών τα τελευταία 25 χρόνια δεν θυμάμαι ποτέ χιονι Νοέμβρη μήνα ενώ το έστρωσε μόνο το 2002,2004,2008 και πρόπερσι...άλλο χιονι δεν θυμάμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Στις μετεωρολογικές παρατηρήσεις (συνοπτικές, αεροναυτικές, κ.λπ. ) η χιονόστρωση δεν έχει θέση. Ο αριθμός ημερών με χιονοσκεπές έδαφος σχετίζεται περισσότερο με την κλιματολογία.
      β) Τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι αντί το όρου αραιή χιονόπτωση χρησιμοποιείται ο όρος νιφαδόπτωση. Καινούργια πράγματα στη μετεωρολογία! Μα, οι δύο όροι (νιφαδόπτωση - χιονόπτωση) είναι απολύτως ταυτόσημοι. Οι μετεωρολογικόί κώδικες είναι σαφείς: για την ένταση του φαινομένου χρησιμοποιείται η κλίμακα: ασθενής, μέτρια ή ισχυρή χιονόπτωση. Σκέφτομαι να εισηγηθώ στον WMO αντί του όρου "θα σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση"να λέμε " θα μυγίσει"΄και αντι του όρου "θα σημειωθεί ισχυρή χιονόπτωση" να λέμε "θα ρίξει παπλαμούδες ή στουπιά"!

      Διαγραφή
  6. Στη Θεσσαλονίκη χιόνισε μέσα στην πόλη και στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2016, με πολύ καλή χιονοστρωση στα περίχωρα (Πανόραμα κλπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ.Ζιακοπουλε αν θελετε οποτε εχετε χρονο να βαλετε το κεφαλαιο απο το τομο σας( οι ψυχρες εισβολες στην ελλαδα και οι χιονοκακοκαιριες, επειδη εχουν περασει χρονια απο την εκδοση τους πιστευω δεν θα επηρεασει της πωλησεις των βιβλιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή