Στα ανατολικά και τα νότια πέφτει η αυλαία της τελευταίας μέτριας εντάσεως κακοκαιρίας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από το Ιόνιο προς το Ν. Αιγαίο θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Με την κίνηση του συστήματος αυτού προς την Α. Μεσόγειο, τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 16 βαθμούς. Το Σάββατο (16/3), μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση, εκτός από τα νοτιοανατολικά πελάγη και κυρίως το Καρπάθιο, όπου οι ΒΔ άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει αισθητή άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι χαμηλή και κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. Την Κυριακή (17/3), οι καιρικές συνθήκες στη χώρα θα θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη με ήλιο σχεδόν παντού και ανέμους δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Με αραιή συννεφιά, τοπικές ομίχλες το πρωί, ασθενείς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες θα περάσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) κυρίως στην Α. Μακεδονία. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν παντού. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες που τη νύχτα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Και 20αρια και διψηφιες ελάχιστες οσονούπω. Νομίζω δεν υπάρχουν αμφιβολίες πλέον. Από εδώ και πέρα το οποίο κρύο αν έρθει θα είναι αχρείαστο, κοστοβορο και χωρίς να έχει πράγματα να δώσει. Υπομονή 9 μήνες λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή μέχρι τις 22 Μαρτίου λέω εγώ. Δεν ξόφλησε ακόμα ο γερο-χειμώνας. Κατ΄εμέ, δεν υπάρχει αχρείαστο κρύο. Αλλά εγώ είμαι καιρικός εξτρεμιστής, στο φαιό άκρο του καιροφιλικού φάσματος. Του καιροφιλικού, όχι του πολιτικού! Να μην παρεξηγηθούμε!

      Διαγραφή
    2. Γιώργο κάτι δείχνει για τέλη του μήνα αλλά κ αυτό ψόφιο μου φαίνεται θα καταλήξει.
      Το είπα κ προχθές κ συμφωνώ με τον Βαγγέλη,9 μήνες αναμονή για κάτι δυνατό.
      Ας χαρούμε τις όποιες ξαφνικές αλλαγές της Άνοιξης κ ας πορευτούμε με αυτές,αν κ ξέρω πως σαν σκληροπυρηνικός που είσαι σε απογοητεύω.
      Πάντως το τελευταίο τριήμερο μόνο Άνοιξη δε θυμίζει ο καιρός στην περιοχή μου(όπως κ σε πολλές άλλες σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Βαγγέλη Σπανού από τη νότια Αττική)καθώς οι οι βροχές κ τα χιόνια που εκδηλώνονται(έφτασαν μέχρι τα 350μ προχθές τη νύχτα)μαζί με τους δυνατούς κ ψυχρούς ΒΔυτικούς ανέμους μας έχουν αναγκάσει να φορέσουμε τα χοντρά μας ρούχα κ να καίμε καλοριφέρ κ τζάκι καθημερινώς κ πάλι.
      Από Σάββατο κ μετά ο ελαφρύτερος ρουχισμός θα επιστρέψει.

      Διαγραφή
    3. "the carnival is over", Καθαρή Δευτέρα σαν Πρωτομαγιά, αλλά νομίζω ότι τα χρώματα της φύσης, αυτή την εποχή, είναι σημαντική παρηγοριά για τους χιονόφιλους, με ειδική μνεία στο πράσινο.
      κατά τ'άλλα Γιώργο, μαζί σου, είναι φαιός και φαιδρός (θα συμπλήρωνα) ο έρωτας, πάσης φύσεως.
      καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  2. Σχεδόν ανοιξιάτικη ήταν και η Πέμπτη και μάλλον επειδή και τις προηγούμενες μέρες επικρατούσε καλοκαιρία, μπερδεύτηκαν τα δελφίνια και 6-7 εμφανίστηκαν καμιά 300αριά μέτρα από τις ακτές της Βουλιαγμένης. Τόσο, κοντά, αλλά και τόσο μακριά για να τα βγάλω μία καλή φωτογραφία. Σαν κουκκίδες στο απέραντο γαλάζιο φαίνονταν μετά. Σαν τη μέλισσα που έβγαλα σώα λίγο αργότερα από τα κρυστάλλινα νερά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Τα δελφίνια προσεγγίζουν τις ακτές συνήθως τον Απρίλιο για αναπαραγωγή, οπότε αν δεν κυνηγούσαν τίποτα σαρδέλες, γιατί πετούσαν και γλάροι γύρω τους, μάλλον ξεγελάστηκαν από τις ζεστές δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

    Η περιοχή που θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη είναι, εξάλλου, η Αρκτική και σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύει η Liberation, η θερμοκρασία της θα αυξηθεί 3 με 5 βαθμούς ως το 2050, ακόμα κι αν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Μία υπερθέρμανση που θα έχει δραματικές συνέπειες για τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και για το κλίμα γενικότερα. Και με το αισιόδοξο σενάριο οι πάγοι δύο ετών και άνω θα έχουν μειωθεί κατά 45% μέχρι τα μέσα του αιώνα.
    https://www.liberation.fr/direct/element/en-2050-les-temperatures-de-larctique-auront-augmente-de-3-a-5c_95034/

    Παρεμπιπτόντως, βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους η ταινία Arctic. H περιπέτεια ενός πιλότου που πέφτει με το αεροπλάνο του στον Βόρειο Πόλο. Όταν επιτέλους ένα ελικόπτερο εμφανίζεται πάνω από τους πάγους η σωτηρία μοιάζει πολύ κοντά, αλλά μπορεί να είναι και τόσο μακριά...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άγγιξε το μηδέν σήμερα το πρωί η θερμοκρασία,μολις 1 βαθμό είχε και όλα ηταν άσπρα από την πάχνη.
    Ούτε το μεσημέρι ζεστανε, καθώς είχε αρκετό αέρα και "τσιμπουσε"για τα καλά.
    Εδώ και μια ώρα βρέχει δυνατά και δυνάμωσε ο αέρας,με αποτέλεσμα να κάνει αρκετό κρύο,οταν στα ορεινά του Ελικώνα ξεκίνησε ηδη να χιονίζει.
    Σίγουρα η άνοιξη είναι προ των πυλών, τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει,αλλά πριν μπει για τα καλά,έχει να μας χαρίσει ακόμη αρκετές συγκινήσεις.
    Μια τέτοια ήταν και η προχθεσινή κακοκαιρία που όμοια της έιχα πολλά χρονια να απολαύσω και φυσικά με κράτησε ξύπνιο μέχρι τις 3 το πρωί να χαζεύω αυτήν την βροχοθυελλα, που είχε και τις ζημιές καθώς ο θυελλώδης άνεμος ξεριζωσε πολλά δέντρα, ένα εκ των οποίων ήταν ένα πεύκο άνω των 200 ετών σε διπλανό χωριό.
    Λόγω της μικρής απόστασης, αλλά της δουλειάς μου, είχα πολλές φορές σταματήσει κάτω από αυτό για να θαυμάσω την υπέροχη μουσική Συναυλία από εκατοντάδες πουλιά που φιλοξενούσε το υπέροχο αυτό πεύκο.
    Αισθάνθηκα πολύ άσχημα που το είδα πεσμένο στο έδαφος, ανήμπορο πλέον να σταθεί στα πόδια του...
    Κρίμα...
    Αναρωτιέμαι πόσα πολλά πράγματα θα μπορούσε να μας διηγηθεί, από όλα αυτά που "ειδε"απο τόσο μεγάλο ύψος στην διάρκεια της ζωής του...της τόσο μεγάλης αξίας για όλα όσα απλόχερα μας χάρισε...
    Η μαμά φύση όμως,είχε άλλη επιθυμία και μας στέρησε την αγέρωχη παρέα του, αλλά και το"σπιτι"για χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς που φιλοξενούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δεις Χριστόδουλε τι βελανιδιές μεγαθήρια,μνημεία της φύσης, χάνονται τα τελευταία χρόνια εδώ στα μέρη μου. Η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να συντελείται μια μεγάλη καταστροφή στα δάση μας, τα οποία αναπνέουμε πια στις πόλεις μας. Πρόκειται για ένα έγκλημα για το οποίο κανείς δεν θα απολογηθεί...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, ίσως είναι νόμιμες υλοτομίες του Δασαρχείου στα πλαίσια ανανέωσης του δάσους, επειδή οι λαθροϋλοτόμοι συνήθως δεν κόβουν μεγάλα δένδρα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς δεν είναι νόμιμες. Το δασαρχείο έδωσε ελάχιστα ξύλα φέτος. Δεν δόθηκαν χρήματα για υλοτομία. Δεν φταίει και ο κόσμος όμως. Να ζεσταθεί θέλει. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που πουλάνε αυτά που κόβουν. Καλημέρα σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Τότε να καταγγείλετε επίσημα την πράξη στο Δασαρχείο, στη Διεύθυνση Δασών, στη Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και φυσικά πού αλλού; Μα στον Εισαγγελέα, βέβαια. Το να καταγγέλλετε και να κατηγορείτε έτσι ανεύθυνα και πρόχειρα στο διαδίκτυο, δεν ωφελεί κανέναν.

      Διαγραφή
    4. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σε ενόχλησε αγαπητέ Χρήστο Σιμούλη. Εγώ περιέγραψα εν συντομία μια κατάσταση που συμβαίνει στην επαρχία, δεν έκανα καμία καταγγελία μέσω του μπλογκ και κυρίως δεν κατηγόρησα κανέναν .Τώρα ως προς τις καταγγελίες δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν είναι εύκολο να σου εξηγήσω, αν έμενες όμως σε αγροτική περιοχή και ήσουν κομμάτι αυτής, θα καταλαβαινές. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Πάντως το "ανέυθυνα και πρόχειρα" δεν μου άρεσε, μάλλον εμείς βρεθήκαμε κατηγορούμενοι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Παντώς το δασαρχείο επεμβαίνει όταν υπάρχει καταγγελία. Κάνει την δουλειά του.Αν σε ενόχλησε αυτό , θέλω να εξηγήσω πως το πρόβλημα δεν είναι του δασαρχείου αλλά του κεντρικού σχεδιασμού. Για παράδειγμα, δεν έπρεπε ποτέ μπει κι άλλος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Νομίζω όμως οτι όλοι ξέρουμε πάνω-κάτω τι συμβαίνει.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Η δημοκρατία μας πρεσβεύει να σεβόμαστε τους νόμους και να τους εφαρμόζουμε ανεξαρτήτως του πού ζούμε. Αν δεν μας αρέσει ο κεντρικός σχεδιασμός, διαμαρτυρόμαστε επίσημα εγγράφως, ή με την ψήφο μας και δεν αυτοδικούμε.

      Διαγραφή
    7. Επειδή στην ίδια χώρα ζούμε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και τελειώνει εδώ το θέμα. Θα μένω και εγώ μόνο στα του καιρού. καλό βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  5. Το ξέρω καλά και εγώ φιλε Δημήτρη αυτό που λες και έχεις απόλυτο δίκιο.
    Τα ίδια πάνω κάτω γίνε ται και στην περιοχή μου,με τους επιτήδειους να έχουν βάλει χέρι και να κόβουν δέντρα απαράμιλλης ομορφιάς και όπως σωστά είπες μνημεία της φύσης.
    Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω τον Χρήστο Σιμουλη, δυστυχώς πολλές φορές τους καλύπτουν αν δεν τους βοηθούν κιόλας (Έχει παρατηρηθεί και τέτοιο κρούσμα)άτομα από το Δασαρχείο και οι ζημιές αυτού του είδους είναι τεράστιες.
    Ευτυχώς δεν έχουν τολμήσει να πειράξουν ούτε στο ελάχιστο το όμορφο πευκοδάσος που περιβάλλει το χωριό μου πατάω το ήμισυ.
    Εκεί το Δασαρχείο, κάνει την δουλειά του στο ακέραιο και έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα καλά που αυτό μας χαρίζει.
    Βέβαια όπως προσφάτως έγραψα, είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι στο έπακρο,πόσο χρήσιμο είναι για όλους μας το όμορφο πευκοδάσος και το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού και γιαυτο δεν έχει γίνει ούτε μία απόπειρα για την παραμικρή ζημιά.
    Προσωπικά έχω δεχθεί από αυτούς τους επιτήδειους πολλές απειλές και μου έχουν κάνει πολλές καταγγελίες, μέχρι που με έχουν δικάσει με ψευδομαρτυρες και Π......ες,αλλά το θεωρώ καθήκον μου να παραδώσω στα παιδιά μας, ότι καλύτερο μπορώ από αυτά που "παρελαβα"απο τους προκατόχους μου και έτσι, με την συνδρομή αρκετών ακόμη, θα παλέψουμε κόντρα σε όλους και όλα.
    Πριν μια εβδομάδα σε κουμπάρο μου, τόλμησαν όχι μόνο να του καταπατησουν το χωράφι 4 στρεμμάτων, αλλά και να κόψουν 5 ελιές άνω των 200 χρόνων και μια βελανιδιά που σίγουρα πλησιάζει αν δεν ξεπερνά τα 300 χρόνια.
    Σε απόσταση λιγότερη των 200 μέτρων, και δίπλα στην Ι.Μ.Αγ.Γεωργιου,έχω κτήμα με 25 ελιές, που οι 10 από αυτές τις βρήκε η γιαγιά μου,από την δική της γιαγιά.Οταν ο πατέρας ήταν γεννηθείς του 1913,καταλαβαίνεται ότι οι ελιές φθάνουν σχεδόν τα 350 και πλέον χρόνια.
    Χαριτολογώντας ο πατέρας έλεγε, ότι εάν δεν έχουν "δει"αυτες οι ελιές την άλωση της Κωνσταντινούπολης, σίγουρα την έχει "δει"η βελανιδιά που υπάρχει στο σύνορο με την μονη, καθώς προϋπήρχε και τον κορμό της χρειάζονται 5 ενήλικες για να τον αγκαλιάσουν!!!
    Σε συνεργασία με τον ηγούμενο της μονής Μωυσή, έχουμε κηρύξει ανένδοτο αγώνα για την διάσωση αυτού του υπέροχου δέντρου,που στην σκιά του έχουν ξαποστάσει αλλά και ξεδιψάσει χιλιάδες περαστικοί από την πηγή που βρίσκεται δίπλα του αλλά και σε ενα πηγάδι που και αυτού η διαδρομή, χάνεται στον χρόνο.
    Όσο και να φανεί παράξενο σε μερικούς, είναι θέμα τιμής για μένα, να μην χαθεί ούτε κλαδί από το δέντρο αυτό.
    Συγγνώμη που ξέφυγα, αλλά νομίζω πως έπρεπε...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια ισχύουν και για σένα, Χριστόδουλε. Αν έχεις οτιδήποτε να καταγγείλεις, κάνε το επίσημα, όχι έτσι, στον αέρα.

      Διαγραφή
  6. Εννοείται αγαπητέ φίλε Χρήστο, ότι έχω κάνει επώνυμες καταγγελίες και γιαυτο έγραψα ότι δέχτηκα και δέχομαι απειλές και μάλιστα με έχουν σύρει στα δικαστήρια δικάζοντας με,όπως έγραψα με ψευδομαρτυρες και Π.....ες.
    Δεν με πτοούν όμως και θα συνεχίσω να το κάνω.
    Νομίζω πως σε πρόλαβα με το να γράψω ότι δεν θέλω να σε στεναχωρήσω και ούτε φυσικά υποννοω ότι επειδή είναι κάποιοι λίγοι επίορκοι, είναι όλοι στο δασαρχείο το ιδιο.
    Τους περισσότερους τους γνωρίζω προσωπικά και είναι εξαίρετοι σαν υπάλληλοι, αλλά και σαν άνθρωποι και κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους.
    Δυστυχώς όμως ειδικά στην Θήβα λειτουργούν τελείως διαφορετικά και στο θέμα της δικαιοσύνης ,με αποτέλεσμα να γίνονται όργια. Η Θήβα έχει μείνει στην νοοτροπία της παλαιάς πολης-κρατος,με οδυνηρά αποτελέσματα. Είναι παθών και το έχω νιώσει στο πετσί μου.Δεν θα τους κάνω όμως την χάρη και θα συνεχίσω να πράττω αυτό που πιστεύω.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή