Συνθήκες προχωρημένης άνοιξης!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) η χώρα θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους, την ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι συνθήκες αυτές θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό τόσο των ομιχλών όσο και των θερμοκρασιακών αναστροφών, οι οποίες τις πρωινές ώρες κρατούν παγιδευμένους τους ατμοσφαιρικούς ρύπους πάνω από τις μεγάλες πόλεις. Την Παρασκευή (8/3), η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει, αλλά το Σάββατο (9/3) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπεται περισσότερη συννεφιά και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Την Κυριακή (10/3), θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ το πολύ 5 μποφόρ. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα (11/3), ο καιρός θα είναι γενικά καλός με εξαίρεση ίσως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να βρέξει μετά το μεσημέρι.

ΠΕΜΠΤΗ, 7 Μαρτίου 2019



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις παροδικά στα ΒΑ πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στη Θεσσαλία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Ισχυρός νοτιάς σήμερα στο νησί,ανοιξη πρώιμη πράγματι,θυμαμαι τον κ ζιακοπουλο που είχε πει περισυ,οτι είναι ο άνεμος των χελιδονιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 24 βαθμοί σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας!!! Επιτέλους να γιορτάσουμε απόπειρα και καρναβάλια και καθαρή Δευτέρα με άνοιξη μετά από πόσα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι! Μετά από τόσα χρόνια που τα περάσαμε με ...σιβηρικό ψύχος και παγετώνες! Έχουνε ξεσαλώσει οι "θερμολάγνοι" τις τελευταίες μέρες. Αλλά,... πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, παιδιά.

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη Γιώργο αλλά μιλάω πάντα για τη μισή χώρα, χοντρικά από Θεσσαλία και πάνω! Τις περισσότερες χρονιές περνάμε αποκριές με κρύο, βροχή και σύννεφα ειδικά την τελευταία πενταετία. Και η Πάτρα!Για την Αθήνα δεν μιλούσα ούτε για την Κρήτη για τον απλούστατο λόγο ότι η Αθήνα δεν έχει «χειμώνα» τι να κάνουμε έτσι είναι το κλίμα της, έχει λίγες μέρες βροχής και ήπιες θερμοκρασίες.
      Ένας χαρούμενος θερμό λάγνος!
      ΥΓ: Οι χιονόφιλοι πάλι θα χαρούν και αυτοί και το κάνουν κάθε μέρα αφού κατακλύζουν τα ορεινά και τα χιονοδρομικά κέντρα αυτό το διάστημα! Αλλά στα πεδινά ας χαρούμε την εποχή και τον ήλιο!

      Διαγραφή
    3. αποπειρα?τι εννοεις?

      οσο αφορα το τριημερο της τελευταιας κυριακης αποκριας-καθαρη δευτερα εχει να κανει να κανει καλο καιρο απο το 2009 τουλαχιστον για εδω δευτερα.
      μεσα σε αυτα τα 10 χρονια ειχε βροχες(ολες τις ημερες του τριημερου η μια απο αυτες).
      οσο αφορα τα χιονια απο την λαμια και βορειοτερα ειναι εφικτο να χιονισει στα πεδινα ακομα και αρχες απριλιου οσο παραξενο και να φαινεται.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. *για εδω καρδιτσα.....
      θα πρεπει να προσεχω καθως με αυτην την βιασυνη γραφω αλλαντιαλλων.......

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  3. Εδώ φίλε Αντώνη ο αέρας δεν σταματά σχεδόν ποτέ.
    Αυτός είναι και η αιτία που δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 20 βαθμούς.
    0-14 Την Δευτέρα (με ομίχλη το πρωί)
    2-16 εχθές(ξανά ομιχλη) και 4-18 σημερα.
    Καλά είναι όμως γιατί στέγνωσε λίγο και μπορούμε να κάνουμε και καμία δουλειά στα κτήματα.
    Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια στο μπλοκ (ελπίζω το βράδυ),πάντως οι "μετεωρολογοι"μου δεν εμφανίζονται καθόλου στο προσκήνιο.
    Δεν ξέρω τι ξέρουν παραπάνω από εμάς και δεν μας το λένε.
    Χρονιά τους παρατηρώ και ακόμη δεν μπορώ να τους μάθω 100%.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρης Κορινθια6 Μαρτίου 2019 στις 9:00 μ.μ.

    Αυτή η ζέστη δε μου αρέσει καθόλου για αρχές Μάρτη.Τα φυτά θα προχωρήσουν πολύ.Αλιμονο από όψιμο πάγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και μια ψύχραιμη και αντικειμενική διαπίστωση, που δεν είναι ούτε η γκρίνια του άρρωστου κρυολάγνου (σαν την αφεντιά μου), ούτε και το ντελίριο του αφηνιασμένου θερμολάγνου, που δεν βλέπει ότι, μετά από έναν ΚΑΝΟΝΙΚΟ χειμώνα (κάτι όλο και πιο σπάνιο τα τελευταία χρόνια) έρχεται πρόωρη και αφύσικη για την εποχή ζέστη, σύμφωνα με τα κλιματολογικά στάνταρντς:

      http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

      Διαγραφή
    2. Και όπως μαρτυρούν κ τα ensembles από Δευτέρα απόγευμα από τα δυτικά ξανά έρχονται οι βροχές κ από Τρίτη ξανά χειμωνιάζει σε αρκετές περιοχές της χώρας.
      Καλή είναι αυτή η παύση με Ανοιξιάτικό καιρό αλλά όχι γιά πολύ.
      Έχουμε δρόμο μπροστά μας για το Καλοκαίρι κ αλίμονό μας αν ξεκινούσαν από τώρα οι ζέστες.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα στην παρέα. Γιώργο, δοκίμασα να ανοίξω τα link με τον τρόπο που είπες, αλλά δυστυχώς δεν έχω firefox. Σε chrome και internet explorer πράγματι δεν δουλεύει. Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω ότι οι παραλιάκηδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ κι εκεί και εποφθαλμιούν σε πρώιμη επιμήκυνση του αιώνιου ελληνικού καλοκαιριού. Δε λέω, καλές όλες οι εποχές, αλλά ειδικά το καλοκαίρι είναι ανεκτό μόνο Ιούλιο-Αύγουστο (βαριά-βαριά) και με θερμοκρασίες όχι μεγαλύτερες από 30-32 βαθμούς (να πω και κανένα αστείο...). Θα ευχηθώ κι εγώ η αχλάδα να έχει πίσω την ουρά της όσον αφορά τα καιρικά ρέστα του χειμώνα και ας έχουμε... συμμάχους τους "μετεωρολόγους" του Χριστόδουλου. Κάτι θα ξέρουν κι αυτοί. Κατά τα λοιπά, καιρικό ενδιαφέρον στο μηδέν αυτές τις μέρες. Καλύτερα, λέω, αν θυμηθώ και τον περσινό χειμώνα που εκτός από αυτό το μηδενικό είχε και σκόνες. Να είστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
    4. Ένας από τους βασικούς λόγους που σταμάτησα να γράφω. Έκανε σχόλιο ένας άνθρωπος για την καλοκαιρία κι αμέσως η απάντηση που διχάζει με αναφορές σε θερμολάγνους και κρυολάγνους, οι οποίοι υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Δεν τολμάει κανείς να γράψει κάτι διαφορετικό από τη "γραμμή" που δίνουν κάποιοι σε αυτό το blog και αμέσως κάποιος θα του την "πέσει". Και σιγά την υπερβολική ζέστη που κάνει. Πάντα έχει τέτοιες θερμές μέρες ο Μάρτιος, απλά ήρθαν λίγο πιο νωρίς και η θερμοκρασία σίγουρα θα "διορθώσει".

      Άραγε πέρα από την αφύσικη για την εποχή ζέστη, έγινε καμία ανάλυση για τις αφύσικες βροχές που έπνιξαν (κυριολεκτικά) κόσμο, που πλημμύρισαν ολόκληρες περιοχές με αποκορύφωμα την Κρήτη, ενώ ακόμα και στο Θυμάρι ακόμα βγάζουμε νερά από το υπόγειο από τα μέσα Ιανουαρίου. Έγινε καμία ανάλυση για τους -10 με -15 βαθμούς που είχαν αρκετά μέρη στη βόρεια Ελλάδα για 15 μέρες σερί; Μόνο όταν έχει ζέστη υπάρχει για κάποιους η κλιματική αλλαγή. Όταν έχει πολύ κρύο, το οποίο παρεμπιπτόντως αύξησε δραματικά φέτος τα θύματα από τη γρίπη σε σχέση με πέρσι, έχει απλά χειμώνα.

      Τι θα πει φυσιολογικό και αφύσικο στην τελική; Οι 20 βαθμοί της Ισλανδίας και της Βρετανίας ήταν φυσιολογικές αρχές Ιανουαρίου, όταν σε πολλά μέρη της Ελλάδας είχαμε υπό του μηδενός; Οι +28 βαθμοί της νοτιοδυτικής Γαλλίας ήταν φυσιολογικοί, όταν και πάλι φλερτάραμε με το 0 στην τελευταία ψυχρή εισβολή του Φεβρουαρίου; Παρεμπιπτόντως, πήγα δύο σερί μέρες στην Πάρνηθα 25 και 26/2 (μετά τις παγωμένες βουτιές εννοείται). Την πρώτη μέρα φυσούσε τόσο πολύ που αν δεν προλάβαινα να κρατηθώ από έναν στύλο θα με είχε ρίξει κάτω μία ριπή. Ήταν πιο δυνατή και από αυτές που βίωσα κατά καιρούς στη θάλασσα και φέτος τον χειμώνα.

      Και μία φιλική συμβουλή πριν εξαφανιστώ και πάλι. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας γεμίζουν και προϋποθέτουν και τη δική σας συμμετοχή / δραστηριότητα. Όταν κοιτάζεις σαν τζογαδόρος κάθε μέρα τα μοντέλα, προχωρώντας 10 και 15 μέρες μπροστά, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να γεράσεις γρήγορα. Βγείτε στον ήλιο, πηγαίνετε και για μία παγωμένη βουτιά, κλείστε και τα καλοριφέρ(δεν το άναψα ούτε μία ώρα και φέτος, βάζοντας το λιθαράκι μου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής), να δούμε και πόσο σας αρέσει και στην πράξη το κρύο τελικά. Από θεωρία χορτάσαμε, φτάνει. Ώρα για πράξη και δράση. Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Φιλέ Βαγγέλη, δεν νομίζω ότι τα όσα γράφτηκαν παραπάνω (και από εμένα) στοχοποιούν όσους αγαπούν το καλοκαίρι, τη ζέστη ή την παραλία ούτε διχάζουν. Ούτως ή άλλως νομίζω ότι τα σχόλιά σου είναι άκρως επιθυμητά και σεβαστά από όσους γράφουν εδώ μέσα επώνυμα. Όπως επίσης και τα σχόλια κάθε φίλου που γράφει επώνυμα -ανεξαρτήτως καιρικών προτιμήσεων. Άρα η ουσία βρίσκεται σε όσους γράφουν ανώνυμα και πολλές φορές μοιάζει να τρολάρουν. Δεν είδα και πολλές φορές το αντίθετο και πίστεψέ με, έχω κάνει αρκετά μεγάλη βόλτα μέχρι να καταλήξω εδώ που υπάρχει και ισορροπία (ελέω χρηστού διαχειριστή) και σεβασμός απόψεων. Όσον αφορά το αν κάνεις κοιτά τα μοντέλα ή όχι, νομίζω ότι και αυτό είναι μέρος της αγάπης που μπορεί να έχει για τον καιρό και της επιθυμίας να μάθει κάτι όσον αφορά τη μετεωρολογία. Δεν έχει να κάνει μόνο με αναζήτηση χιονιάδων (υπάρχει κι αυτό, αλλά δεν το λες και τζόγο πια, ανεξάρτητα από το χιούμορ που γίνεται στις συζητήσεις). Όλα τα παραπάνω με φιλική διάθεσή εννοείται. Πάντως βουτιά πριν τον Ιούνιο, Βαγγέλη, δύσκολο πράγμα. Μια φορά έχω βουτήξει Πρωτομαγιά και ένιωθα σαν να έχω βγει από κατάψυξη. Καλή σας μέρα!

      Διαγραφή
    6. Βαγγέλη δε θα σου πω αν θες να ξανά γράψεις η όχι,αυτό το αποφασίζεις εσύ.
      Εμείς αγαπάμε τη φύση,το κλίμα(και σε παραδέχομαι για το πόσο ευαισθητοποιημένος κ ενεργός είσαι σε θέματα ρύπανσης του περιβάλοντος)αλλά αγαπάμε πολύ κ την μετεωρολογία με ότι αυτό συνεπάγεται.
      Εγώ προσωπικά όλες τις εποχές τις χαίρομαι αλλά Μάρτιος είναι ακόμα κ έχουμε δικαίωμα σε αυτό το μπλογκ να ονειρευόμαστε βροχές χιόνια κ κρύα.
      Ο καθένας έχει την αποψή του κ το κόλλημά του αλλά στη σελίδα του δασκάλου νομίζω πως κερδίζουν οι απανταχού καιρόφιλοι με τις όποιες απόψεις έχουν,πάρα άτομα που θέλουν να γράψουν απλά για να μας την "σπάσουν" μέσα στο Χειμώνα με το που ξεμυτίσει ο ήλιος κ βγάλει λίγο ζέστη.
      Όπως είπε λοιπόν κ ο δάσκαλος "ειρήνη υμίν" γιατί στην τελική δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε.

      Διαγραφή
    7. Ευάγγελε, εγώ όταν γράφω για θερμολάγνους και κρυολάγνους, πρώτα απ΄όλα αυτοσαρκάζομαι, ως ...καιρικός εξτρεμιστής. Και είναι φανερό αυτό στα περισσότερα σχόλιά μου σε κάποιον που έχει και μιά αίσθηση του χιούμορ.

      Η ενασχόληση με τον καιρό δεν είναι ένα "παθητικό" χόμπυ, ιδίως όταν έχεις αναλώσει (και εξακολουθείς να το κάνεις) εκατοντάδες ώρες για να διαβάσεις, να μάθεις να ερμηνεύεις τους χάρτες και τα καιρικά φαινόμενα, όσο μπορείς, γιατί δεν είμαστε όλοι μαθηματικοί και φυσικοί και το πράγμα απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο.

      Κανονικός χειμώνας ήταν αυτός που ζήσαμε φέτος (για την Ελλάδα μιλάω), με βάση τους κλιματολογικούς μέσους όρους. Ούτε ακραίες θερμοκρασίες είχαμε, ούτε ακραίες χιονοπτώσεις. Είχαν κάποιες περιοχές ακραίες βροχοπτώσεις και ζημιές, αλλά αυτό, με την κλιματική αλλαγή, δυστυχώς τείνει να γίνει "ρουτίνα" και θα αφορά στο μέλλον όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά τα άλλα, με κάλυψε απόλυτα με το σχόλιό του ο φίλος Φώτης. Όπως επίσης και ένας μετεωρολόγος σε κάποιο κανάλι (όχι από τα "πρώτα ονόματα") που δήλωσε ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ένας "πλούσιος χειμώνας" (μου άρεσε πολύ αυτή η διατύπωση), φέρνοντας σε αμηχανία την τηλεπαρουσιάστρια που άλλα, ενδεχομένως τρομολαγνικά, περίμενε προφανώς να ακούσει.



      Διαγραφή
    8. Ιπποκράτη, αν δεν μπορείς να εγκαταστήσεις τον Firefox (ενδεχομένως να γίνεται η δουλειά και με Opera), τότε ο μόνος τρόπος να ανοίγεις τους συνδέσμους είναι να επιλέγεις "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις", οπότε τους ανοίγεις από το mail σου. Αλλά γιατί να μην εγκαταστήσεις τον Firefox; Δεν ξέρω τι συσκευή χρησιμοποιείς και, πίστεψέ με, εγώ είμαι ακόμα με ένα παλιού τύπου κινητό χωρίς Internet, οπότε, αν μπαίνεις με κινητό δεν ξέρω εκεί τι γίνεται με τους περιηγητές.

      Διαγραφή
    9. Γιώργο, σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους θα βολευτώ.

      Διαγραφή
  5. "Ταῦτα δὲ αὐτῶν λαλούντων αὐτὸς ὁ Ἰησοῦς ἔστη ἐν μέσῳ αὐτῶν καὶ λέγει αὐτοῖς· Εἰρήνη ὑμῖν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι από την άλλη, παρότι γνήσιος χιονόφιλος (που όμως λατρεύει και το καλοκαίρι με τη θάλασσα), παρακαλάω να αλλάξει προς το πιο κρύο ο καιρός γιατί απλά στις 17 τρέχω στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας και με τις σημερινές συνθήκες θα είναι ανυπόφορη η ζέστη για τέτοιο αγώνα. Αλλά επίσης πολύ τον χάρηκα τον καιρό τις 2 τελευταίες ημέρες. Χρειάζονταν κι αυτό (Λαμέρα ακούς;)

    Βαγγέλη Σπανέ, απεχθανόμαστε τα ανώνυμα τρολ, κ προφανώς εσύ δεν είσαι τέτοιο. Εδώ όλοι χωράνε, και στο κάτω κάτω της γραφής, ο δάσκαλος αποφασίζει για τα σχόλια που περνάνε, άρα η γνώμη του καθενός μας στην τελική δεν μετράει.

    Φεύγω για... ολιγοήμερη προετοιμασία για Λονδίνο :-). Θα κάνω από εκεί καιρικό ρεπορτάζ.

    Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανόνισέ μου έναν ημιμαραθώνιο με χιονοθύελλα και έρχομαι να τρέξω μέχρι τελικής πτώσεως (γιατί θα είναι σίγουρη η πτώση!)

      Διαγραφή
    2. τριπλοσυνάδελφε Χρήστο (από καιρό, τρέξιμο και Πολυτεχνείο, αν θυμάμαι καλά), ο ημιμαραθώνιος στις 17 Μαρτίου είναι ένας, και ξεκινά κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων για να τερματίσει κάτω από το ενετικό φρούριο.
      τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει όντως δυνατό ήλιο και περί τους 20 βαθμούς. στατιστικά, κάποια χρονιά θα άλλαζε αυτό. βλέπω, λοιπόν, στο φρέσκο update των μοντέλων πολλά νερά από Πέμπτη έως Σάββατο τουλάχιστον. το καλό σενάριο, θα είναι να τελειώσουν οι βροχές και να μας μείνει μια δροσερή συννεφιά την Κυριακή το πρωί. θα δούμε, είμαστε μακριά ακόμα..

      Γιώργο, για τρέξιμο σε χιονοθύελλα δεν ξέρω, σε διαβεβαιώ όμως ότι τρέξιμο σε χιονοσκεπές έδαφος με μηδενική θερμοκρασία είναι απολαυστικότατο, ενώ 10 Km με ήλιο και 15 βαθμούς είναι να σε κλαιν οι ρέγγες.

      έξω να είμαστε και να κινούμαστε, συμφωνώ με Βαγγέλη, η δραστηριότητα, η αεροβική κίνηση είναι τα καλύτερα αντικαταθλιπτικα, έξω με χιόνι ακόμα καλύτερα, συμφωνώ με το φίλο εκ ΒΔ Πίνδου..

      Διαγραφή