Ορνιθίες...


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις σχετικά χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΑ ρεύματος εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Παρασκευή (22/3), υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στη Μακεδονία και τη Β-ΒΔ Κρήτη. Οι ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο (23-24/3), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Κατά τα άλλα, η ένταση των βοριάδων καθώς και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξουν σημαντικά. Τέλος, τη Δευτέρα (25/3), μόνο στην περιοχή της Κρήτης είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. 

Σημείωση: Από το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ως το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου πολλές φορές στη χώρα μας επικρατούν Β-ΒΑ άνεμοι μέτριας κατά κανόνα έντασης. Το πρώτο τμήμα των ανέμων αυτών, οι οποίοι θεωρούνταν από τους αρχαίους περιοδικοί, καλούνταν από τους προγόνους μας προ-ορνιθίες και το δεύτερο ορνιθίες.


ΠΕΜΠΤΗ, 21 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές το πρωί στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχών το πρωί στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανή βροχή νωρίς το πρωί. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.


9 σχόλια:

  1. Έχει ήδη γυρίσει σε βοριαδάκι και σε συνδυασμό με τη συννεφιά κάνει πλέον και δροσιά. Πάντως, είδα και μυρμήγκια και σαύρες τόσο στο Θυμάρι, όσο και στη Βάρκιζα, αλλά και κάτι άλλο - ανησυχητικό αυτό. Πρόκειται για τα πρασινοφύκη, που τρέφονται με ορυκτά, ενώ φύονται πάντα μόνο σε βράχια κατά μήκος της ακτογραμμής. Το χρώμα τους είναι από λαχανί ως ανοιχτό πράσινο, μοιάζουν κάπως με βρύα στην υφή και μπορεί να καλύψουν πολύ μεγάλες επιφάνειες. Φέτος είναι περισσότερα ακόμα και από τους μήνες μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και δεν αποκλείεται να οφείλονται σε βλαβερές ουσίες που παρασύρθηκαν με χώματα στη θάλασσα από τις πολλές βροχές.

    Μιας και ο λόγος, όμως, για βροχές, φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 1.000 από τον κυκλώνα που χτύπησε τη Μοζαμβίκη εκφράζονται πλέον ανοιχτά, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, όπως αναφέρει ο Guardian. Μέχρι στιγμής ο τυφώνας Idai έχει στοιχίσει τη ζωή σε 215 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, εκατοντάδες ακόμα αγνοούνται και 1,5 εκ. έχουν πληγεί από τις καταστροφές και τις πλημμύρες.

    Οι κάτοικοι στο λιμάνι Beira που έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς έχουν μείνει χωρίς τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσβαση στο ίντερνετ. Ένας γιατρός που κατάφερε να φτάσει αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Μαπούτο, είπε ότι έβλεπε από ψηλά γκρεμισμένα κτίρια, πεσμένα δέντρα και κομμένα καλώδια και ότι οι φτωχότεροι επλήγησαν περισσότερο. Όσοι ζούσαν σε καλά σπίτια και ξενοδοχεία βγήκαν αλώβητοι από αυτά, αλλά εκείνοι που έμεναν σε πρόχειρα και κακοφτιαγμένα κτίσματα είναι η πλειοψηφία και ανάμεσά τους ήταν και τα περισσότερα θύματα.

    Bίντεο και φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους να έχουν σκαρφαλώσει σε δέντρα, άλλοι ήταν μέχρι τη μέση μέσα στο νερό που παρέσυρε ακόμα και στέγες και άλλα συντρίμμια. Κάτοικοι της πόλης Beira λένε ότι ήταν τυχεροί που επέζησαν, κάποιοι μιλούν για θαύμα, ενώ σχεδόν κανένας δεν περίμενε τέτοια καταστροφή. Ο Idai άρχισε σαν τροπική ύφεση στη Μοζαμβίκη στις 4 Μαρτίου με σφοδρές βροχοπτώσεις στη χώρα της ανατολικής Αφρικής και το Μαλάουι. Μετά κινήθηκε ανατολικά προς το λιμάνι της Μοζαμβίκης Beira, έχοντας ενισχυθεί πλέον σε κυκλώνα και έπληξε και μέρη της γειτονικής Ζιμπάμπουε, προκαλώντας κι εκεί καταστροφές.

    Οι πλημμύρες δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς καταστράφηκαν σοδειές, ακόμα και χωράφια αγροτών, κάτι που σημαίνει πείνα τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Κριτική από τους πολίτες δέχονται και οι ηγέτες της Μοζαμβίκης και της Ζιμπάμπουε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξέμειναν από τρόφιμα και η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έφτασαν σε κάποιες περιοχές με τα μεγάλα αυτοκίνητά τους, περιορίστηκαν απλά σε υποσχέσεις, ενώ υπάρχει κόσμος που πεινάει.
    https://www.theguardian.com/world/2019/mar/18/cyclone-idai-death-toll-climbs-over-120-in-mozambique-and-zimbabwe
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δασκαλε για να μασ πεισ το καιρο πρεπει να χουμε βγαλει το πανεπιστημιο?δεν εκαταλαβα πραμα γιαννης ανωγεια κρητη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sorry που επεμβαίνω, αλλά νομίζω ότι ο κ. Ζιακόπουλος έχει το σπάνιο ταλέντο να γράφει με τέτοιον τρόπο, που να μπορεί να τον παρακολουθήσει από καθηγητής μετεωρολογίας μέχρι και ο πλέον αδαής σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόγνωση του καιρού. Κι εγώ δεν καταλαβαίνω πάντα την επιστημονική ορολογία, αλλά πάντα διαβάζω ευχάριστα τα κείμενά του και τις ιστορικές αναδρομές που κάνει ταξιδεύοντάς μας σε άλλες εποχές. Και σχεδόν κάθε φορά κάτι καινούριο θα μάθω τελικά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. βροχουλες αυριο στην θεσσαλια....

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χωριό μου φίλε Καρδίτσα είναι στα σύνορα με το ν.Καρδιτσας,εκεί πού είναι το Πεδινό,το Προάστιο(πιστεύω να τα ξέρεις)απ'την πλευρά των Τρικάλων,απ'την άλλη μεριά του Πηνειού δηλ.
      Όσο για τις μπόρες που ρώτησες δεν έχω άμεσες πληροφορίες,απ'αυτά πού αντίκρυσα όμως πιστεύω ψιχάλες σίγουρα θα έριξε χωρίς να αποκλείω και μπόρες.Το μόνο που κατάφεραν σίγουρα όπως είπα ήταν να ομορφηνουν την ημέρα,και να με εκπλήξουν λίγο εμένα γιατί δεν περίμενα με τους δυνατούς ΝΔκους πού επικρατούσαν τις προηγούμενες μέρες και την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα που επικρατούσε να αντικρύσω κάτι τέτοιο.
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  4. Το μόνο που έχω να επισημάνω εγώ είναι ότι δυστυχώς τα νέα από πλευράς βροχών συνεχίζουν κ είναι πολύ άσχημα καθώς για πολλές πολλές ημέρες αυτό το ανούσιο ΒΑ ενισχυμένο ρεύμα που θα επικρατεί δε θα αφήνει καμία αξιόλογη διαταραχή να επηρεάσει τη χώρα μας.
    Το πρόβλημα της ανομβρίας για την δυτική κεντρική κ κυρίως βόρεια χώρα εξακολουθεί να είναι μεγάλο κ για να ξανά φέρω το θέμα πιστεύω ότι σε αυτό έχει βάλει το χεράκι της κ η κλιματική αλλαγή.
    Δηλαδή κολλημένες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες για μήνες που μπορεί να δίνουν από τη μία πλημμύρες κ καταστροφές σε κάποιες περιοχές κ σε άλλες ανομβρία κ ξηρασία επίσης για πολύ μεγάλο διάστημα.
    Πάντως για μένα κακά τα ψέματα αν δε σταματήσει σύντομα αυτή η διάταξη κ δεν πάρει μπροστά η Μεσόγειος το επόμενο διάστημα,πλην της νότιας τοπικά νησιωτικής χώρας μη περιμένουμε τίποτα από αξιόλογες κακοκαιρίες παρά μόνο καμιά αστάθεια της πλάκας.
    Για χιόνια,το πουλάκι πέταξε(Άντε στα βουνά)οπότε παρακαλάω να ξεκουμπιστεί αυτό το ανούσιο ξεροβόρι που το μόνο που μπορεί να φέρει είναι καμία ίωση παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο χάρτης απόκλισης υετού Ευρώπης Φεβρουαρίου του ΝΟΑΑ δίνει τραγικά ποσοστά υετού για δυτική και βόρεια χώρα, με τις υψηλότερες θετικές αποκλίσεις να καταγράφονται στην ...Αττική και στις Κυκλάδες, δηλαδή στις κλιματολογικά ξηρότερες περιοχές της Ελλάδας!

      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

      Δυστυχώς δεν αποθήκευσα τους αντίστοιχους χάρτες για Δεκέμβρη και Γενάρη. Αλλά..., υπάρχει και το αλλά: Χιονίστηκε φέτος ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ η βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Δεν είναι και λίγο αυτό στους καιρούς μας!

      Χιόνια υπήρξαν! (κατά το ..."λεφτά υπάρχουν")

      Διαγραφή
    2. Και κάτι ακόμα, φίλε Φώτη. Εγώ, κυριολεκτικά και μεταφορικά (ψυχολογικά), ανάσανα μ΄αυτό το ξεροβόρι, συνήλθα, πήρα τ΄απάνω μου! Η πρόωρη έντονη θερμή ανωμαλία (με την μετεωρολογική έννοια) των προηγούμενων ημερών με είχε τσακίσει, και σωματικά και πνευματικά. Έχεις βεβαίως αναμφισβήτητα δίκιο ότι χρειάζονται επειγόντως βροχοφόρα συστήματα. Και όχι αστάθειες, γιατί είναι ακόμα πολύ νωρίς για αστάθειες.

      Διαγραφή
  5. Σήμερα, πρώτη ημέρα της Άνοιξης, παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας και της Γης.
    Δασοπόνος Δασαρχείου - Αγροφυλακής Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή