Αξιόλογη μαρτιάτικη κακοκαιρία


Βαρομετρικό χαμηλό, που κινείται από τη Ν. Ιταλία προς το Ν. Αιγαίο, θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά, βόρεια ημιορεινά) και τοπικές καταιγίδες. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν γρήγορα στα ανατολικά και τα νότια και με την απομάκρυνση του προαναφερθέντος χαμηλού προς την Α. Μεσόγειο, σταδιακά θα σταματήσουν. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Πέμπτη (14/3), αρχικά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, αλλά μέσα στην ημέρα μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τη ΒΔ Ευρώπη θα προκαλέσει νέο κύκλο βροχών, χιονοπτώσεων (ορεινά) και τοπικών καταιγίδων, οι οποίες, όμως, δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΔ. Την Παρασκευή και το Σάββατο (15-16/3), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. Τέλος, την Κυριακή (17/3), θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 
  
Καλή Σαρακοστή, φίλοι μου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το πρωί. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νότια και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από βορρά προς νότο. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες το πρωί και στην Πάρνηθα χιονοπτώσεις. Βελτίωση κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 13 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή σε όλους!
    Ας χαρούμε αυτές τις δύο αξιόλογες μίνι διαταραχές που θα μας επηρεάσουν(η μία ήδη πλήττει την περιοχή μου)γιατί από το Σάββατο πάμε εκ νέου σε καλοκαιρία με τα 20αρια να επιστρέφουν τουλάχιστον έως τις 22 με 23 του μήνα με πιθανή αλλαγή μετέπειτα.
    Πάντως κάπου εδώ θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε τον φετινό ευχάριστο Χειμώνα που είχαμε,καθώς η Άνοιξη δεν κρατιέτε λόγω κ της μεγάλης πιά διάρκειας της ημέρας κ να ποντάρουμε σε μία ψυχρή κ άστατη Άνοιξη που θα μας φέρνει κατά διαστήματα μπόρες κ κάποια χιόνια στα ορεινά.
    Τα καλά κρύα κ τα καλά χιόνια πέρασαν.....σε άλλους έκαναν τη χάρη κ σε άλλους όχι,αναμένοντας πιά τον επόμενο λευκό επισκέπτη σε περίπου 9 μήνες από τώρα(πάντα μιλάω για πεδινά-ημιπεδινά).
    Πάντως ευτυχώς ο Μάρτιος φαίνεται να κλείνει κοντά στα κλιματικά δεδομένα αν πάνε τα πράγματα ως έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν από το Μάρτιο του 87 έχουν περάσει ...μόνο 32 χρόνια, από τον σούπερ-χιονιά της 28 Μαρτίου 1931 ( http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/03/blog-post_3.html#more ) έχουν περάσει ήδη 88! Στατιστικώς οι πιθανότητές μας είναι σαφώς καλύτερες. Βρε λές;

      Διαγραφή
    2. Χαχα,λες Γιώργο??
      Πάντως σαν τζόκερ μοιάζουν οι πιθανότητες όπως δείχνουν τα στοιχεία.
      Εγώ πάλι την είπα τη γνώμη μου,η ψαλίδα αρχίζει κ κλείνει δραματικά για κάτι πολύ δυνατό.
      Ακόμη κ κάτι ανάλαμπες που δείχνουν κάποια μακροπρόθεσμα προς τις 25 κ μετά γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο τέλος θα μαζευτούν!
      Το βλέπουμε συνεχώς αυτό όσοι ασχολούμαστε με τα μοντέλα.
      Κράταμε λοιπόν "μικρούτσικο" καλάθι έτσι ώστε κ να έρθει κάτι απρόσμενο να το χαρούμε διπλά.
      Τέλος να πω ότι εκτός από το ασταμάτητο νερό που πέφτει σήμερα κυρίως από το μεσημέρι κ μετά,έχει βάλει τόσο αέρα κ τόσο κρύο που χιονίζει δυνατά από τα 700 μόλις μέτρα ενώ κ στην πόλη του Καρπενησίου το'χει στρώσει για τα καλά για πολλοστή φορά φέτος!

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα φίλο Φώτη, αν και η επιθυμία Γιώργο είναι πάντα δεδομένη. Ο όψιμος χιονιάς -αν και μπορεί να επιφέρει πάρα πολλές καταστροφές- έχει μια εντελώς διαφορετική αίσθηση. Ίσως είναι το γεγονός των έντονων εναλλαγών που δίνει αυτή την αίσθηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σημερινή διαφορά θερμοκρασίας στην πόλη της Φλώρινας που την Καθαρά Δευτέρα έπιασε 20,3 βαθμούς, ενώ σήμερα έπεσε στο 0 σύμφωνα με την ΕΜΥ. Δεν θέλω καθόλου να σε (μας) απογοητεύσω, αλλά στις παρατηρήσεις του Φώτη νομίζω θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ότι το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά από το 1987 ή ακόμα περισσότερο το 1932 και τέτοια φαινόμενα γίνονται όλο και πιο σπάνια (προσωπική αίσθηση). Κατά τα λοιπά ολιγόλεπτες βροχούλες σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και τίποτα περισσότερο. Μια χαρά. Να αναφέρω και κάτι ακόμα ετεροχρονισμένα. Την Παρασκευή το ξημέρωμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος υπήρξε ομίχλη, η οποία σε ένα μεγάλο μέρος του ήταν πολύ πυκνή. Πάνω στην παραζάλη μου να βρω το πάρκιγκ και να προλάβω την πτήση δεν κατάφερα δυστυχώς να τραβήξω μερικές φωτογραφίες. Την επόμενη(;). Καλό σας βράδυ!

      Διαγραφή
    4. Μην το πάει για Πρωταπριλιά μόνο, Γιώργο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Γκρίζα η θάλασσα σήμερα, ασορτί με τον γκρίζο παγετώνα στη Χιλή. Στην Παταγωνία, από όπου αποκόπηκαν δύο παγόβουνα, κι ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς είναι κάτι που συμβαίνει όλο και πιο συχνά, όπως μεταδίδει το Reuters. Tα δύο παγόβουνα αποκόπηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και στις 7 Μαρτίου και αποτελούσαν μέρος ενός μεγαλύτερου κομματιού πάγου, στο μέγεθος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου, που είχε αποκολληθεί από τον παγετώνα από το 2017. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι επιστήμονες συνδέουν τα κομμάτια πάγου που σπάνε όλο και πιο συχνά, με τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα στην αποκόλληση πάγων από την ανατολική πλευρά του παγετώνα, ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο και σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, που αύξησαν τη στάθμη των υδάτων και ίσως όλα αυτά να έπαιξαν ρόλο. Ερευνητές από πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Βραζιλίας, μαζί με εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Ανταρκτικής της Χιλής μελετούν τον Γκρίζο Παγετώνα από το 2015. Τον Δεκέμβριο του 2019 η Χιλή θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
    https://www.reuters.com/article/us-chile-glacier/fresh-iceberg-ruptures-in-chiles-patagonia-raise-alarm-idUSKBN1QT1QZ?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυνατό ανεμοβροχη στα πεδινά με 3β. χιονοθυελα απο ενα υψόμετρο και πάνω...Καλαμπάκα
    κάτω,και σε όλα τα ριζα,ισως και να το γύρισε σε χιόνι και εκεί... άντε να δούμε μέχρι το πρωί...?
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σφοδρή χιονόπτωση έχουμε για μια ακόμη φορά στη δυτική φθιώτιδα,ακόμα και κάτω από τα 600μ. Από τους 18 βαθμούς χθές πέσαμε στους 0. Καλό βράδυ σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τις 12 το μεσημέρι σε ενα συνεχόμενο άνοιξε κλείσε και ξεσπάσματα μπορας μαζί με χαλάζι, αλλά και από τις 6 το απόγευμα όταν και έκλεισε ο καιρός και άρχισε να βρέχει σταθερά και συνεχόμενα,με την θερμοκρασία να πέφτει συνεχώς ώρα με την ώρα και εδώ και 2 ώρες να ρίχνει πολύ δυνατό χιονόνερο και θυελλώδη ανεμο(ριπες σίγουρα πάνω από 8 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 2 βαθμούς)και σε όλα τα ορεινά του Ελικώνα να χιονιζει και να το πιάνει για τα καλά έως και τα 500 μέτρα, ήμουν κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι στα πιο δυτικά της χώρας θα είχε καλό χιόνι.
    Η επιβεβαίωση ήρθε, τόσο από τον Γιώργο από Νομη, όσο και από τον Δημήτρη.ρ όπως και τον Φώτη.
    Τα σημάδια ήταν ολοκάθαρα σε όλη την φυση μέρες τώρα και ας έκανε υψηλές θερμοκρασίες.
    Το κρίμα είναι για τους αγρότες του κάμπου μου,που μάταια πασχίζουν να τραβήξουν το νερό, πληρώνοντας από την τσέπη τους, ένα ποσό πολύ πάνω από τις 100.000 ευρώ,με αβέβαια αποτελέσματα, καθώς το χωμα έχει "βουλιάζει"τόσους μήνες τώρα.
    Ο καιρός όμως έχει τον τελευταίο λόγο.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άργησε πολύ ο βοριάς να έρθει στο νησί,εβρεχε ασταμάτητα από το μεσημέρι,πριν λίγο μας ήρθε,δροσερος,φρεσκος αέρας,που σε ξυπνάει παρά την περασμένη ώρα 2 ξημερώματα,κ σε υπενθυμίζει ότι ο Μαρτης γδαρτης είναι εδώ,κ κάνει πάλι το κέφι του,καλο ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά, στην Καλαμαριά έριξε 7,5 mm βροχή. Είχαμε να δούμε τόση βροχή σχεδόν δύο μήνες! Μέχρι και θέμα συζήτησης έγινε η χθεσινή βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο άνεμος σιγά σιγά στρέφεται και εδώ σε πιο ΒΑ που συνήθως εδώ στην πόλη της Ρόδου υποδηλώνει και το σταμάτημα της βροχης και το άνοιγμα. 25 χιλιοστά έπεσαν από τα ξημερώματα και εδώ σε μια απότομοη επιστροφή στο χειμώνα από τις ανοιξιάτικες συνθήκες που είχαμε χθες. Στα ορεινά του νησιού συνεχίζει να ρίχνει πάντως μπόλικο νερό
    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή