Ανταπόκριση από το Πήλιο

Ανθισμένη μανόλια. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Καλή Σαρακοστή, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. Tα όμορφα και φωτεινά χρώματα της Ελλάδας απέναντι στο μουντό - ως καταθλιπτικό - σκηνικό της βόρειας και δυτικής Ευρώπης. Για να τα λέμε και όλα, βέβαια, θετική εντύπωση προκαλεί πόσο καθαρές είναι οι πόλεις του Λονδίνου και της Στουτγκάρδης. Ειδικά στη φωτό από την αγγλική πρωτεύουσα είναι σαν να έχουν σφουγγαρίσει το πεζοδρόμιο. Ακόμα κι έτσι προτιμώ την Ελλάδα - άλλωστε, πάντα θα βρεθούν άνθρωποι σαν την κοπελίτσα χθες στο Θυμάρι (όπου είχα και παρέα στη βουτιά για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο), η οποία μάζευε σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

    Εκατοντάδες ήταν και σε άλλες παραλίες, χιλιάδες στην παραλιακή, βγήκε ο κόσμος να ξεσκάσει από τη δικτατορία... Ναι, δικτατορία έχουμε, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Δικτατορία των αγορών, των τραπεζών και των πολυεθνικών, που έχουν υποκαταστήσει τις εθνικές κυβερνήσεις και αποφασίζουν για το αν θα έχουν να φάνε ή, θα πεινάσουν, για το αν θα ζήσουν ή, θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ανέκαθεν έτσι ήταν, βέβαια, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο βρασμού...

    Και βλέπουμε εκατομμύρια να πεθαίνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και τους πολέμους στην Αφρική και την Ασία, εκατοντάδες θύματα από τα όπλα στις ΗΠΑ και τα μαχαίρια στο Λονδίνο καλή ώρα. Και τις οικονομικές ανισότητες να διευρύνονται σε τέτοιο βαθμό που 8 άτομα έχουν ίση περιουσία με 3,5 δισ. ανθρώπους - τους πιο φτωχούς στον πλανήτη. Τουλάχιστον στην Ελλάδα έχουμε και τη λιακάδα. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά. Κρύφτηκε, βέβαια, σήμερα ο ήλιος, έτσι για τα τον νοσταλγήσουμε και λίγο. Οπότε από σήμερα έχουμε κακοκαιρία. Με 15-17 βαθμούς, βέβαια. Είναι κι αυτό μια πολυτέλεια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας και καλή Σαρακοστή. Στην Καλαμαριά, φέτος μετά από πολλά χρόνια οι αμυγδαλιές άνθισαν μήνα Μάρτιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς μαρτυρείται η προχωρημένη άνοιξη από την αμυγδαλιά. Μια φωτογραφία μάρτυρας της πρόωρης άνοιξης και συνάμα όμορφη. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, Φραγκίσκο, ότι οι αμυγδαλιές ανθίζουν Φλεβάρη, πριν τον ερχομό της άνοιξης, δηλαδή. Και ότι ο Χρήστος Σιμούλης, γράφοντας ότι φέτος στην Καλαμαριά άνθισαν Μάρτη, θέλει να πει ότι άργησαν. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, βέβαια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Πράγματι άργησαν, εδώ έχουν ανθίσει και Δεκέμβριο!

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο! Δεν τα πάω καθόλου καλά με τις αμυγδαλιές και είμαι τελείως άσχετος ειλικρινά. Πίστευα ότι ανθίζουν από Απρίλιο. Ευχαριστώ για την διόρθωση και την ενημέρωση. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. επειδη ανθισαν μαρτιο οι αμυγδαλιες και οχι φλεβαρη οπως συνηθιζεται αυτο ειναι η αποδειξη οτι φετος ειχαμε αρκετα βαρυ χειμωνα.
      ισως και να αποτελει "σημαδι"(να το πω ετσι)ως προιωνος οτι θα κανει στην πορεια μερικα ακομη κρυα και χειμερινο καιρο.θα το δουμε!θα δειξει!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  4. ομορφη εικονα!βγαλμενη απο φυση!
    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον κήπο μου πάντως έχουν ανθίσει κ δέντρα που την ανθοφορία τους τη βλέπουμε κυρίως Απρίλιο...γράφω κ βλέπω μπροστά μου μια ολανθιστη βερικοκια κ μια αρκετσ ανθισμένη κορομηλια, ενώ τα φουξια μπουμπούκια της σκάει κ η ροδακινια ενός γείτονα. Μαγεία η άνοιξη που παρά τον τόσο βροχερό χειμώνα φαίνεται φουριοζα στην έλευση της (και ας κάνει ένα μικρό διάλειμμα αύριο)
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάνο, καλημέρα. Δεν είναι πρόωρη η ανθοφορία των δένδρων που αναφέρεις και μάλιστα για Ρόδο.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και δεν είναι ασυνήθιστη η προωρη ανθοφορία φίλε μου ειδικά εδώ κάτω, απλά μου έκανε εντύπωση το πόσο γρήγορα έγινε (πέρσι με εξαιρετικά ήπιο χειμώνα και με πολύ λιγότερες βροχές τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλιου βγήκαν τα ανθάκια τους). Ισως να είναι αυτό που λέει ο Χριστόδουλος: η αρκετή και σχετικά απότομη ζέστη των τελευτάιων δύο εβδομάδων. Ηταν πάντως μαγεία το Σάββατο να βλέπω τη βερικοκιά να ανοίγει μέσα σε ένα μόλις δίωρο τα λευκά της ανθάκια και να μεταμορφώνεται σε τόσο λίγη ώρα. Με τα μωβ της ροδακινιάς του γείτονα δημιουργούσαν μια απίστευτη χρωματικά εικόνα...Η μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης
      Την καλημέρα μου σε όλους από την άκρως βροχερή σήμερα Ρόδο (βουτιά απότομη στο χειμώνα)
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
  6. Η αρκετή ζέστη που έκανε τις τελευταίες ημέρες, ξεγέλασε πολλά καρποφόρα δέντρα και όχι μόνο άνοιξαν τα μπουμπούκια τους,αλλά γέμισαν και φύλλα.
    Στην πορεία μου το πρωί για την δουλειά, είδα ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από αυτό που άφησα την Παρασκευή.
    Περπατούσες στον δρόμο και νόμιζες ότι ήταν Μάιος.
    Όλα καταπράσινα...
    Μέσα σε 4 ημέρες είχαν γεμίσει με φύλλα τα περισσότερα δέντρα.
    Όμως ότι πολλές αμυγδαλιές ανθίζουν τώρα, δεν είναι και τόσο καλό σημάδι.
    Φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα, όσοι ασχολούμαστε και με αγροτικές παραγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή