«Αποχαιρέτα την την χιόνα που χάνεις...» (Απολείπειν ο θεός …χειμώνα)




Τοπία από το Περτούλι Τρικάλων, 29-3-2019. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

9 σχόλια:

  1. Till next winter... Αν και στις 14 του Απρίλη, WINTER IS COMING!!!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε καν χειμώνα φίλε.. άνοιξη κ μόνο από δω κ πέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω φίλε ότι ο αγαπητός Χρήστος Κομπορόζος εννοεί ότι στις 14 Απρίλη αρχίζει ο νέος κύκλος των επεισοδίων του Game of Thrones, μίας σειράς που είναι γυρισμένη σε χειμωνιάτικα τοπία και σκηνικά, αλλά και χιονισμένα βουνά. Πουθενά σαν τη θάλασσα, βέβαια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς φίλε Βαγγέλη Σπανέ. Μετράμε αντίστροφα για τις 14 του Απρίλη. Αλλά εγώ θα πω: πουθενά σαν τα τοπία της φύσης ΚΑΘΕ εποχή (μην είσαι τόσο μονόπλευρος και μονότονος, χάνεις σημαντικά πράγματα από την όλη εικόνα και βλέπεις μόνο ένα μέρος της).

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  3. Απόσπασμα από το ποίημα αυτό του Καβάφη έχω και στο intro του facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφα τοπία Χριστόδουλε, θα σε μαλώσω, όμως, που οδηγείς και φωτογραφίζεις ταυτόχρονα με το κινητό σου. Πλάκα κάνω, φλυαρώντας, αφού παρά την αλλαγή ώρας, σηκώθηκα πάλι στην ώρα μου... (δηλαδή, μία ώρα νωρίτερα, αλλά και πάλι την ίδια ώρα μετά την αλλαγή σε θερινή). Παρεμπιπτόντως, η ΕΕ αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι είναι η βασίλισσα της γραφειοκρατίας, μετέθεσε για το 2021 την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Μιας και ο λόγος, όμως, για ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Copernicus (που μάλλον έχει αυτό το όνομα προς τιμήν του Πολωνού αστρονόμου και μαθηματικού Κοπέρνικου, ο οποίος έζησε τον 15ο και τον 16ο αιώνα)έκανε την πρώτη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το καλοκαίρι. Από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα επίπεδα του κλιματικού μέσου όρου, ενώ ένα βαθμό υψηλότερες από τις μέσες τιμές θα είναι από τον Μάιο ως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο του 2019. Και οι βροχές θα είναι κοντά στον κλιματικό μέσο όρο την παραπάνω περίοδο.

    Βροχερός θα είναι, εξάλλου, ο καιρός τη βδομάδα από 5 ως 11 Απριλίου, σύμφωνα με την εκτίμηση του πάντα έγκυρου Βασίλη Πανάκογλου (είχε πέσει μέσα ακόμα και στο ότι δεν θα χιονίσει στην Αττική εκείνο το παγωμένο τριήμερο του Φεβρουαρίου 23-25/2). Οι περισσότερες βροχές θα πέσουν στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, ενώ κάποια έντονα - ως και επικίνδυνα - φαινόμενα μπορεί να εκδηλωθούν την Κυριακή 7/4 (Ήπειρος) και τη Δευτέρα 8/4 (Θράκη, δυτική Ελλάδα από Ήπειρο ως δυτική Πελοπόννησο). Μακάρι να έχουμε ευεργετικές και ποτιστικές βροχές μόνο, απ' ό,τι κατάλαβα από την πρόγνωση.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/03/4-1142019.html

    Σε αντίθεση με το δυτικό Αφγανιστάν, όπου αιφνίδιες πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων, κατέστρεψαν σπίτια, αλλά και αυτοσχέδια καταφύγια που στέγαζαν εκτοπισμένες οικογένειες, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι πλημμύρες που ήταν απόρροια καταρρακτωδών βροχών, έπληξαν εφτά επαρχίες ενώ συνολικά 700 σπίτια καταστράφηκαν ή, υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι πλημμύρες ήρθαν να επιδεινώσουν μία έτσι κι αλλιώς απελπιστική κατάσταση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στην περιοχή, εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται εδώ και 17 χρόνια στο Αφγανιστάν.

    Παράλληλα, από τις πλημμύρες στις αρχές Μαρτίου είχε τεθεί σε κίνδυνο η φετινή σοδειά σιταριού. Ένας κάτοικος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αν δει κάποιος την καταστροφή που έχει συντελεστεί θα βάλει τα κλάματα". Παιδιά έπαιζαν σε σημεία γεμάτα λάσπη, μόλις οι βροχές τελείωσαν, ενώ οι γονείς τους προσπαθούσαν να τους στεγνώσουν κάποια από τα ρούχα τους. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια, ιστορικές τοποθεσίες, χιλιάδες εκτάρια γης, γέφυρες και δρόμους. Είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν, αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα, ενώ η χώρα δεν έχει και τις κατάλληλες υποδομές για να διαχειριστεί το νερό της βροχής, αλλά και αυτό από τα χιόνια που λιώνουν.

    Μόνο στην επαρχία Herat οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. "Έχουν την ξηρασία και τις πλημμύρες, έχουν και τον πόλεμο, είναι πολύ φτωχοί άνθρωποι και χάνουν όλα όσα έχουν" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του αφγανικού Ερυθρού Σταυρού Nilab Mobarez. Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί επηρεάστηκαν, ενώ γίνεται λόγος για τις χειρότερες πλημμύρες της εικοσαετίας. Πλημμύρες από καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν και στο Ιράν.
    https://www.reuters.com/article/us-afghanistan-floods/afghanistan-floods-kill-32-worsen-already-desperate-situation-idUSKCN1RB068?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά πληροφορημένο σε βρίσκω Βαγγέλη.
      Όντως κάπως ετσι θα πάει το επόμενο διάστημα απλά εγώ την έντονη αστάθεια θα την πήγαινα έως κ τις 17 περίπου του μήνα.
      Όσο για τη μακροπρόθεσμη το καλοκαίρι δε μπορώ να πιστέψω τίποτα ακόμα από τόσο νωρίς.
      Ίσως στις αρχές Ιουνίου θα έχουμε μια πιο πετυχημένη εκτίμηση.

      Διαγραφή
  5. Καιρός ήταν!
    Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα με εναλλαγή τεσσάρων διακριτών εποχών!
    Αλλού, μόνο με τον Βιβάλντι τις γνωρίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επειδη διαβαζω τα σχολια εχω να πω οτι κρητηριο για τον ερχομο της ανοιξης γενικα κατα βαση ειναι οταν ανθιζουν-πρασινιζουν τα δεντρα.η μεγαλυτερη αποδειξη η αλλιως στοιχειο που μας "λεει" οτι ο χειμωνας μας αποχαιρετησε και πλεον στην θεση του την εχει παρει η ανοιξη.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή