Ο Μάρτης και οι γυναίκες του

Μάρτης, ο μήνας της καμέλιας
στο ΒΑ Πήλιο.
Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης
Υπάρχει μύθος που λέει ότι ο τρέχοντας μήνας έχει δύο γυναίκες: μία ωραία και μία άσχημη. Το βράδυ κοιμάται ανάμεσά τους και όταν γυρίζει προς την πλευρά της όμορφης γυναίκας του κάνει τις μέρες του ανοιξιάτικες, ενώ όταν γυρίζει προς την πλευρά της άσχημης γυναίκας κάνει τις μέρες του χειμωνιάτικες. Έγραψε για το συγκεκριμένο θέμα ο Καμπούρογλου: «Οσάκις ο Μάρτης εστρέφετο προς την ωραίαν εφαιδρύνετο και απήστραπτεν όλος, οσάκις δε προς την δυσειδή, εσκουντούφλιαζε και ήτο πλήρης οργής. Αλλά η δυσειδής ήτο πλουσία, η δε ωραία πτωχή. Της ασχήμου τα καλά έτρεφον και ενέδυον και την ωραίαν. Διά τούτο, όπως μη δυσαρεστηθεί η άσχημος και πάρει τα καλά της και φύγει, ο ατυχής Μάρτης γυρίζει το πλείστον κατά το μέρος της ασχήμου» (Δημητρίου Καμπούρογλου, Ιστορία των Αθηναίων, Τόμος Γ΄,1898).

3 σχόλια:

  1. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου είχε πει και το "όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, μα είναι ο άνεμος που φταίει". Πάντως, στη σύγχρονη εποχή οι ανοιξιάτικες μέρες του Μαρτίου είναι συντριπτικά περισσότερες από αυτές που έχουν χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στην Αττική και στα νότια. Βέβαια, η Τετάρτη 13/3 ήταν πολύ ψυχρή, κυρίως λόγω του δυνατού βοριά, σαν μία χειμωνιάτικη νότα στη μελωδία της άνοιξης.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πολλές περιπτώσεις, πίσω από τους μύθους και τις παροιμίες κρύβονται κλιματικοί δείκτες, που είναι ικανοί να μας κάνουν να βλέπουμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Σαν σήμερα ο μεγάλος του 1987 μαρτιάτικος χιονιάς της Ευρυτανίας και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή