Ακόμα ένας γύρος βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά)


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) σταδιακά θα επηρεάσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα έχουν ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς. Την Παρασκευή (15/3), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και ως αργά τη νύχτα θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΔ με ένταση στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σάββατο (16/3), μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, και η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (17/3), αλλά και τις  πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, στη χώρα θα επικρατήσουν καιρικές συνθήκες προχωρημένης άνοιξης.

ΠΕΜΠΤΗ, 14 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη Μακεδονία κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν από τα ΒΔ και ως το βράδυ θα επεκταθούν και στις ΝΔ περιοχές. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι στα βόρεια ΝΑ έως ΒΑ 4 με 5 μποφόρ και στα νότια ΒΔ έως ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές το απόγευμα-βράδυ. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Για μία ακόμα φορά, πάντως, στη νότια Αττική το κύριο χαρακτηριστικό μίας κακοκαιρίας ήταν ο ισχυρός βοριάς. Αν και στο Θυμάρι είχαμε και περάσματα χιονόνερου παροδικά, στο τέλος έμεινε μόνο ο βοριάς, που ήταν πραγματικά αδυσώπητος και σαρωτικός στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ήταν τέτοια η έντασή του που σήκωνε τη θάλασσα στον αέρα και οι σταγόνες της (πίτυλος) έπεφταν πάνω σου σαν ντους. Ο πίτυλος, βέβαια, δεν φαίνεται στις φωτογραφίες που έβγαλα πάνω και κάτω από τα ανταριασμένα νερά.

    Επί της ουσίας το μόνο που κάνουν πλέον τέτοια κρύα είναι να επιμηκύνουν την περίοδο της γρίπης (πάνω από 110 θύματα μέχρι στιγμής). Και όσοι την υποτιμούν αρκεί να διαβάσουν το ακόλουθο άρθρο της Le Monde που αναφέρει ότι στη Γαλλία υπάρχει επιβράδυνση του προσδόκιμου ζωής εξαιτίας της εποχικής γρίπης, αλλά και της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου. To προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση δεν αυξήθηκε παρά 0,1 έτος, τόσο για τις γυναίκες (85,4 έτη), όσο και για τους άνδρες (85,4 έτη), μεταξύ 2017 και 2018. Και όταν υπάρχει φονική επιδημία της εποχικής γρίπης, όπως τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται και μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,1 ως 0,3 έτη για όσους γεννιούνται τις συγκεκριμένες χρονιές.

    Παίζει ρόλο και ότι η καταπολέμηση του καρκίνου δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, όσο για παράδειγμα η αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών παθήσεων από τη δεκαετία του 1970. Υπάρχει μία μείωση της θνησιμότητας στους άνδρες από τον καρκίνο, αλλά η θνησιμότητα παραμένει σταθερή στις γυναίκες και ένας λόγος είναι ότι αυξήθηκαν όσες κάπνιζαν μεταξύ 1950 και 1980 και είναι σήμερα οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης που παρατηρείται επιβράδυνση του προσδόκιμου ζωής. Και αυτή η επιβράδυνση οφείλεται και σε άλλες ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/03/13/esperance-de-vie-grippe-et-cancers-expliquent-le-ralentissement-des-progres_5435118_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συνονόματε, αποκλείεται να είχε χιονόνερο στο Θυμάρι. Υποθέτω ότι το συγχεεις με το drizzle, κοινώς ψιλοβροχο, όπως και οι περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορεί να ήταν και ψιλόβροχο. Ήταν μικροσκοπικές οι σταγόνες έτσι κι αλλιώς.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Βρε παιδιά ,τι έγινε στο Πέραμα Αττικής ;Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΑΑ έσπασαν όλα τα ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης πανευρωπαϊκό... Κι ακόμα καταγράφει καταρρακτωδη βροχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καποιο λαθος θα εχει ο σταθμος.καποιο τεχνικο προβλημα....

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Θα έτρεχε κι εκεί κανένα λούκι ομβρίων υδάτων μέσα στο βροχόμετρο, όπως στη Μυτιλήνη τις προάλλες, ή στη Μακρακώμη πέρυσι που το έβρεχε το ποτιστικό μπεκ κάθε απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Είναι στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος. Μπορεί τα παιδιά να σκαρώσαν καμία πλάκα :-) Πολύ... νερό πάντως!

      Καλημέρα
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή