Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά κι έτσι δεν θα επηρεάσει την περιοχή μας, στην οποία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια και οι Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Από πλευράς θερμοκρασίας, στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι και πάλι μεγάλο το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος (η διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης θερμοκρασίας του εικοσιτετραώρου), γεγονός που αυτή την εποχή δεν είναι ασυνήθιστο. 


Την Τετάρτη (6/10), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται βασικά από τις βραδινές ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 5 και αργότερα 6 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (7/10), βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στη Δ. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την κεντροδυτική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (8-9/10), ο καιρός γενικά θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι  δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

33 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Φειδωλός πολύ ο Δάσκαλος και συγκρατημενος για τις βροχές. Δεν αναφέρεται σε πλημμύρες, ακρότητες και καταστροφές όπως έδειχναν μέχρι χτες κάποια μοντελα, ιδίως για την Ηπειρο που όμως σήμερα κάπως τα μάζεψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως είναι μεγάλο το θερμοκρασιακό εύρος και έγινε περισσότερο αντιληπτό σήμερα Δευτέρα 4/10 που έκανε αρκετή ζέστη. Η γάτα μου έπιασε, μάλιστα, μια μικρή σαύρα, αλλά ευτυχώς πρόλαβα και την έσωσα πριν την ξεπαστρέψει, τιμώντας και την παγκόσμια μέρα των ζώων. Ελπίζω να γλίτωσαν και όλα τα αθώα πλάσματα της θάλασσας από έναν ψαροντουφεκά που εμφανίστηκε στο Θυμάρι, στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου είχε τουλάχιστον 5 Beaufort βοριά. Ως συνήθως στη νότια Αττική, ένα από τα τελευταίαερη που κοπάζουν οι βοριάδες.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... στη νότια Αττική, ένα από τα τελευταία μέρη που κοπάζουν οι βοριάδες... ήθελα να γράψω, αλλά έκανα συγχώνευση δύο λέξεων.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ευάγγελε η φύση εποίησε φυτοφάγα,σαρκοφάγα και παμφάγα.Σκέπτεσαι μήπως,λέω μήπως,κάποιες φορές λειτουργείς "παρά φύσιν"?.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά οι γάτες τις σκοτώνουν τις σαύρες για παιχνίδι όχι για τις φάνε, για αυτό προσπαθώ να τις γλιτώσω, ενώ οι άνθρωποι σκοτώνουμε πολύ περισσότερα ζώα απ' ό,τι χρειαζόμαστε. Και το χειρότερο είναι ότι τεράστιες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν. Δεν υπάρχει μέτρο, δηλαδή, ούτε δίκαιη κατανομή των πόρων και των αγαθών γενικότερα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Ειδικά ως προς το τελευταίο συμφωνώ.Κάτι ανάλογο και τις συνέπειές του πραγματεύεται στο βιβλιο του "Η επερχόμενη αναρχία" ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Robert Kaplan.
      Η συγχώνευση που αναφέρεις αποτελεί γλωσσικό φαινόμενο,το οποίο στη γλωσσολογία ονομάζεται σύμφυρση .Π.χ. εκέκραξα (εκραξα+κέκραγα),Ματζαβίνος (τρωγω άρτον+πίνω οίνον=τρώγω οίνον)--------Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Αν δεν το γυρίσει σε ατόφιο νοτιά σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκοπή δεν θα δούμε από πλευράς αξιόλογων βροχοπτώσεων πανελλαδικά. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Χαίρε Δάσκαλε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ηπειρός της δείχνουν τα καιρικά μοντέλα να πνίγεται την πέμπτη συν τα νερά που πολύ πιθανώς να ξαναδεχτεί νερά και τις επόμενες μέρες μετά από αυτήν(την πέμπτη).
    Εχω περιέργεια να δω πόσα χιλιοστά βροχής θα μαζέψει μέχρι που να λήξει ο μήνας διάφορες περιοχές της.Εχω την προαίσθηση και την εκτίμηση οτί ο όγκος νερού δεν θα είναι λίγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *δεν θα είναι λίγος που θα πέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω και εγώ με το φίλο Γιάννη ότι όντως σειγκρατημενος ο δάσκαλος αλλά εγώ πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές ως την ένταση και κατανομή των φαινομένων . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία χαρά βροχές και καταιγίδες αναφέρει ο δάσκαλος παιδιά,δεν καταλαβαινω σε τι αναφέρεστε.
    Καταιγίδες τοπικά ισχυρές αναφέρει σε δυτική Ελλάδα δυτική κεντρική Μακεδονία κ Θεσσαλία(όπως είχα αναφερθεί και εγώ ακριβώς προχτές στο σχόλιο μού)
    Άλλωστε ούτε καταστροφές θέλουμε,ούτε ακραίες καταστάσεις.
    Τέλος στο παιχνίδι των βροχών και καταιγίδων την Παρασκευή φαίνεται να μπαίνει δυναμικά επιτέλους και η Αττική.
    Για τα δυτικοβόρεια τουλάχιστον,μάλλον θα έχουμε συνέχεια με τις βροχές ενώ και η θερμοκρασία σταδιακά θα ξανά πέσει.
    Όλα μία χαρά και έρχονται να συμπέσουν με τις μακρινές εκτιμήσεις τού Χριστόδουλου από αρχές Αυγούστου πού έλεγε πως ότι καλό έρθει αυτό θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα είναι από τις 10 Οκτώβρη και μετά.
    Εγώ δεν ξεχνάω.
    Αύριο εκτιμώ θα έχουν κλειδώσει τα στοιχεία της επερχόμενης κακοκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη αναφέρομαι σε αυτά που διάβασα στα ΜΜΕ και στα σαϊτ από διάφορους προγνωστες περί επικίνδυνων φαινομένων και πλημμυρών, ιδίως στη βορειοδυτική Ελλάδα.


      Διαγραφή
    2. Και όμως Γιάννη,για την ΔΒΔυτικη χώρα(και όχι μόνο)τα πράγματα χρήζουν κάποιας προσοχής.
      Όλα τα μοντέλα συγκλίνουν για πολύ νερό.
      Ο δάσκαλος πάντα περιμένει να μιλήσει με σιγουριά βέβαια και καλά κάνει.

      Διαγραφή
  8. Μετά την ανάρτηση του δασκάλου κρατώ "μικράν πήραν" ως προς τα ύψη υετού,ιδιαίτερα για την περιοχή μου.Πάντως όλα δείχνουν ότι ο αγώνας...συγγνώμη ο Φώτης δικαιώνεται.Πολύ ενδιαφέρουσα η αναμονή.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πέτρο,φίλε Αργύρη σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά έτσι και αλλιώς έτσι λειτουργώ εγώ.
      Όταν δω ότι είμαι σίγουρος για κάτι και το πιστεύω μετά από αρκετή ανάλυση θα βγω και θα το πω.
      Μόνο όμως όταν βλέπω κάτι σοβαρό και όχι για ψύλλου πήδημα όπως γίνεται συχνά πυκνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
      Τα νέα στοιχειά δε διαφοροποιούνται σε αυτά πού είπαμε.
      Περιμένουμε και το δάσκαλο για αναλυτική πρόβλεψη της παρατεταμένης όπως όλα δείχνουν αυτής κακοκαιρίας.

      Διαγραφή
  9. Το φθινωπορο καταφτανει τελος τα ψεμματα Αναμενεται ισχυρη μεταβολη του καιρου Φτανει πλεον το καλοκαιρι το παρατραβηξε εφετος Εδω στο ΡΙΟΝ εαν ειναι δυνατον εχουμε εξι μηνες πληρη ξηρασια και αυτο γιατι απο αρχες ΑΠΡΙΛΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 32ΜΜ ΒΡΟΧΗΣ !!!! Περιμενω ομως να αλλαξουν αρδην τα πραγματα γιατι λατρευω τα καιρικα φαινομενα και φετος μου εχουν λειψειΦΙΛΕ ΦΩΤΗ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΜΥΣΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΖΑΜΙΑ ΕΝΩ ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΥΙΖ ΣΟΥ Ευγενεστατε κυριε ΚΑΜΑΡΙΝΕ ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΘΕΤΟ Αλλωστε το νομισμα εχει δυο οψεις και δεν ειναι ολα μαυρο η ασπρο ΚΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ με το καλο και εκει γυρω στα μεσα του μηνα φαινονται και τα πρωτα χιονακια πανω ομως απο τα 1900Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, η κλιματική αλλαγή έχει αποτέλεσμα τις καιρικές ανωμαλίες, οι οποίες είναι προς το θερμόμετρο και το ξηρότερο. Τέλος πάντων ας χαρούμε αυτά που επιτέλους έρχονται και εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που κάνει λάθος στα περί της κλιματικής αλλαγής.

      Διαγραφή
  10. Υπομονή.... όλοι θα βραχούν στην ώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νεα σελήνη Τετάρτη, αλλάζει ο καιρός θα βρέξει, έτσι μαντευαν την αλλαγή του καιρού παλιά οι άνθρωποι στην επαρχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η θεση του χαμηλου ειναι σουπερ για ολη την δυτικη ελλαδα. Στα ανατολικα θα βραχουμε απο το ψυχρο μετωπο. Αξιολογη μεταβολη και με διαρκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω,πω τι βλέπουν σήμερα τα μάτια μου για τον Νομό μου!!!.Δημήτρη λές?,Φώτη λες?.Γένοιτο κατά το ρήμα τους,εν ειρήνη.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πέτρο η Κορινθία όπως όλα δείχνουν θα έχει τα περισσότερα φαινόμενα κ ίσως πιό έντονα(είναι νωρίς ακόμα)στο δεύτερο οργανωμένο μέτωπο που θα μας επηρεάσει Κυριακή προς Δευτέρα και μετά.
      Παρόλα αυτά και στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης και την Παρασκευή,θα έχετε κάποιο καλό πέρασμα από μπόρες και καταιγίδες.
      Το σημαντικότερο είναι ότι το σερί ανομβρίας σπάει και για την εκεί περιοχή.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα,
    Το ζήτημα δεν είναι οι βροχές που όπως φαίνεται θα επισκεφτούν αρκετές περιοχές στη χώρα και είναι αναμενομένο μετά από το καλοκαίρι που έφυγε αλλά αν έχουμε και την πρώτη ψυχρή εισβολή από την Κυριακή, δηλαδή π.χ. θα πέσουν γύρω στους δέκα βαθμούς οι θερμοκρασίες στα αστικά κέντρα της Μακεδονίας; Κι αν γίνει κάτι τέτοιο θα κρατήσει για κάποιες μέρες ή θα είναι παροδικό; Αναμένουμε τους προγνώστες, στην ώρα τους βεβαια γιατί η Κυριακή ακόμη είναι σχετικά μακριά για ασφαλή πρόβλεψη.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξ ορισμού παροδικές είναι οι ψυχρές εισβολές, Κωνσταντίνε. Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι λογικό να πέσει η θερμοκρασία λόγω βροχών, αλλά προς τα μέσα του μήνα οι μέγιστες τιμές θα ανέβουν και πάλι. Είναι πολύ νωρίς για να παγιωθεί κρύο, τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Άλλωστε, και σήμερα 5/10 σχεδόν καλοκαιρινή είναι η μέρα στην Αττική.

      Ίσως να εξαιρούνται από όλα τα παραπάνω κάποια ορεινά και ηπειρωτικά τμήματα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Πέτρο βλέπω και διαβάζω όλα όσα λέγονται και γράφονται για την επερχόμενη αλλαγή του καιρού.Πολυ όμορφη η προσμονή της αλλαγής του καιρού.Ειμαι όμως συγκρατημένος, γιατί αν δεν βρέξει για μια ακόμα φορά,τότε έρχεται η απογοήτευση.Μακαρι επιτέλους να δούμε καλά νερά που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.
    Καλό απόγευμα σε ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρέξει. Ο ήλιος έκαιγε σήμερα, κάτι που συνήθως προμηνύει βροχή, όταν κάνει και ζέστη για την εποχή. Και σήμερα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς στη Σπάρτη, τους 29 στη Ρόδο και τους 28 σε άλλες περιοχές της νότιας, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Κόνιτσας του κ. Ζιακόπουλουλου.

      Όσο για την Αττική, με το ζόρι ξεπέρασε τους 25β., ελέω βοριάδων (τα 92 χλμ/ώρα που καταγράφηκαν στην Κάρυστο επηρεάζουν αρκετά τα νότια του νομού).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Κακοκαιρία διαρκείας τουλάχιστον μέχρι τις 15 τού μήνα στη χώρα μας.
    Αξιόλογες βροχές σε πρώτη φάση στο ιόνιο και τα ηπειρωτικά και μετέπειτα όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής και στο Αιγαίο.
    Πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι και η πολιτική προστασία κυρίως τού βορείου Ιονίου, της Ηπείρου,της δυτικής Στερεάς, της ΒΔυτικης Πελοποννήσου, της δυτικής Θεσσαλίας και τα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας(κυρίως η Πιερία και περιξ τού Ολύμπου καθώς το επιφανειακό ανατολικό ρεύμα με το δυναμικό αίτιο θα δημιουργήσει δυνατή σύγκλιση ως συνήθως στην περιοχή) διότι θα πέσουν πολλά χιλιοστά και θα έχουν τα φαινόμενα και μεγάλη ένταση και διάρκεια(το ζεστό Ιόνιο δεν αστειεύεται αυτή την εποχή).
    Καλημέρα και καλή κακοκαιρία να έχουμε με ωραία φαινόμενα και όσο δυνατόν λιγότερες ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βγει ακριβώς ό,τι δείχνουν τα μοντέλα, αποκλείεται να μην έχουμε προβλήματα. Το διακύβευμα είναι μάλλον να μην έχουμε καταστροφές και απώλειες. Να μην ζήσουμε καταστάσεις που βίωσαν στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Τουρκία το καλοκαίρι που μας πέρασε.

      Αυτή είναι δυστυχώς η κλιματική αλλαγή. Ή δεν θα βρέχει καθόλου ή θα γίνεται ο κατακλυσμός του Νώε. Αν και τα μοντέλα σπάνια πετυχαίνουν την ακριβή ποσότητα του υετού, έχει να βρέξει πολύ καιρό και δυστυχώς δεν είναι καθόλου απίθανο ένα ξέσπασμα με τις όποιες συνέπειες του. Μακάρι οι βροχές να είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας από αυτές που τώρα φαίνονται στους χάρτες και απλά να ανακουφίσουν τη γη, χωρίς να ταλαιπωρήσουν ανθρώπους και ζώα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Φώτη καλημέρα σε όλους,

      Τελικά τα συμπεθέρια συμφώνησαν στο όνομα. Βαφτίστηκε Αθηνά η επερχόμενη κακοκαιρία.
      Στο παιχνίδι των λέξεων: όπως στο «καλό καλοκαίρι» υπάρχει πλεονασμός έτσι και στο «καλή κακοκαιρία» που ευχήθηκες Φώτη υπάρχει σχήμα οξύμωρο. Εύχομαι οι βροχές που θα πέσουν να είναι χρήσιμες στη γη που διψά ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Κωνσταντίνε,ένα ωραίο οξύμωρο σχήμα θεωρώ το "Χαίρε νύμφη ανύμφευτε".Αλλά και του Φώτη,ειδικά για την περίσταση,είναι επιτυχημένο.Να είσαι καλά.------Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Γειά σου Φώτη με τη μεταμεσονύκτια ανάρτησή σου.Ευχαριστώ για την "καθ ημας"ενημέρωση.Αυτό της Πιερίας,Ανατολικο ρευμα+δυναμικό αίτιο,ας έρθει και στα μερη μας.Μας πάει "γάντι".Ετσι Δημήτρη?.Τούτη τη φορά η υπογραφή φαίνεται να είναι με σινική μελάνη.Περιμένουμε και τον δάσκαλο για το.....γνήσιον!.Ας είναι καλή η....ομελέτα και ας σπάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα αυγά!.Εύχομαι μια καιροαπόλαυση διαρκείας για όλους.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τουλάχιστον, το πρωινό τρέξιμο του Ευρωπαίου περιορίζει πολύ τα φαινόμενα στην Αττική με σύντομα περάσματα από βροχή, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι την Παρασκευή. Και κάτι ψιλά το Σάββατο και την Κυριακή. Το τρέξιμο, πάντως, του τζίφου εξακολουθεί να φέρνει πανελλαδική νεροποντή. Μεγάλες ποσότητες υετού για τα δυτικά και τα βόρεια δίνει, βέβαια, και το ευρωπαϊκό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όσο πλησιάζει η αλλαγή του καιρού δείχνει να ξεκαθαρίζει καλύτερα ότι πάμε για καλές βροχές.Μαλιστα μέρα με τη μέρα φτιάχνει και καλύτερα από θέμα βροχών.
    Είναι καιρός επιτέλους παιδιά για κάτι το αξιόλογο από θέμα υετού.Ολη η φύση το περιμένει.
    Πολύ σωστά βέβαια αναφέρεται πιο πάνω, μακριά από καταστροφές.Πρεπει όπως μπορεί και ο καθένας μας να δείξει και την απαιτούμενη προσοχή.Με το καλό να έρθουν τα πρωτοβροχια.Πετρο καιρός να ανταρωσει η Ζήρια (Όρος Κυλλήνη).
    Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή