Φθινόπωρο με κάποιες εξαιρέσεις!

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με κέντρα στην Αδριατική και την Τυρρηνική Θάλασσα κινείται αργά Α-ΒΑ και προκαλεί βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Επισημαίνεται ότι και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το ΒΔ Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα, με συνέπεια ό κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων να είναι και πάλι υπαρκτός. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της λόγω της συννεφιάς και των βροχών. Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτή η μεταβολή του καιρού δεν θα γίνει αισθητή στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθώς εκεί δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σχεδόν σε καλοκαιρινά επίπεδα. 


Το Σαββατοκύριακο (9-10/10), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κατά περιόδους στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και στις περιοχές των βροχών οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Τη Δευτέρα (11/10) θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά την Τρίτη (12/10) οι βροχές σταδιακά θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στη Β. Ελλάδα θα είναι αισθητή. 

35 σχόλια:

  1. H Πέμπτη 7/10, ήταν η πιο ζεστή, μέχρι στιγμής, μέρα του Οκτώβρη για την Αττική, καθώς κόπασαν οι βοριάδες και δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι βροχές, ενώ επιφύλαξε και μία έκπληξη μοναδική. Δεν ήταν η μέδουσα πελαγία που μετά από μήνες επανεμφανίστηκε στην αγαπημένη μου ακτή. Αλλά μία τεράστια λίτσα, μεγαλύτερη και από εκείνη που είχα φωτογραφίσει τον Σεπτέμβρη στη Βάρκιζα. Πρέπει να ήταν σχεδόν 1,5 μέτρο και σε όσους έδειξα τις φωτογραφίες είπαν ότι επρόκειτο για κάποιο καρχαριοειδές.

    Ήταν, όμως, απλά μία λίτσα, συγγενικό είδος του μαγιάτικου και του κυνηγού, θηρευτής κι αυτή του βυθού. Αλλά παρά την επιβλητική σιλουέτα της, φοβισμένη στη θέα του ανθρώπου. Έτσι, μετά τα αρχικά πλάνα που την τράβηξα, άρχισε να απομακρύνεται σε χαλαρό τέμπο. Εγώ τα έδινα όλα, την ακολούθησα για καμιά εκατοστή μέτρα, αλλά όταν σταμάτησα για μία στιγμή να πάρω μια ανάσα, την έχασα για πάντα, κάπου στο απέραντο γαλάζιο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να βρέξει να κάτσει η στάχτη και να καθαρίσει ο τόπος. Γλέντι ετοιμάζω, με τσίπουρα και προβατίνα στην γειτονιά μου. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλασικό φθινώπορο από τα παλιά που τα τελευταία χρόνια είχε εξαφανιστεί.Εδω στην Όθρυ ο καιρός θυμίζει αυτό που αρμόζει στην εποχή που διανύουμε,και αυτή η εποχή έχει τα ωραία της με το ψιλόβροχο που έχουμε αυτή την ώρα πέφτοντας στα χρυσοπρασινα φύλλα του απέραντου δρυοδασος συνθέτουν μια ωραία φθινωπορινη ημερα με πολύ βαριά σύννεφια ,αρκεί να μην έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.Τωρα σε ότι αφορά την περετερω προοπτική του καιρού θεωρο ότι μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο βροχών που κατά διαστήματα θα είναι έντονες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 350 mm θα πιάσει η Κέρκυρα σ' αυτόν τον κύκλο των βροχών. Θα μου πείτε: "μέχρι πότε θα είναι αυτός ο κύκλος;". Κι εγώ απαντώ: Ένας Θεός ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα έτσι σωστός Χρήστο, θα σπάσουν τα βροχόμετρα πάλι στα ΒΔυτικα.

      Διαγραφή
    2. And the winner is Θεοδώριανα Άρτας με 130 χιλιοστά so far... Στην Κέρκυρα πρέπει να έχει σταματήσει τώρα να βρέχει, γιατί πριν λίγο είχε την πρωτιά με 127 χιλιοστά. Και περιοχές των Ιωαννίνων, αλλά και της Κόνιτσας στην πρώτη οκτάδα με 95-115 χιλιοστά, σύμφωνα με τους σταθμούς του meteo.gr.

      Στον αντίποδα, θερμοκρασίες 26-27 βαθμών σημειώθηκαν τοπικά σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο. Κοντά στους 25 και η Αττική, αφού εξασθένησε π βοριάς, ενώ από το απόγευμα γύρισε και σε νοτιά πια. Αναπτύχθηκαν και θυσανοστρώματα στον ουρανό, οι αραιές αυτές νεφώσεις που προηγούνται ή έπονται μίας κακοκαιρίας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα! 164mm έφτασαν τα Θεοδωριανα Ευάγγελε! 84 η Παραμυθιά και 60 η Ηγουμενίτσα! Πραγματικά έπεσε πολύ νερό σήμερα αλλά χωρίς μεγάλες ραγδαιοτητες και με λίγα ηλεκτρικά. Πιο πολύ ποτιστικες συνεχόμενες βροχές που τις χρειαζόταν ο τόπος. Είχαμε στεγνώσει πραγματικά και έπεται και συνέχεια!

      Διαγραφή
  5. Στην Ήπειρο τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο έντονα όσο τα παρουσιάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς πού υπάρχουν και οι μετεωρολογικοί σταθμοί και είναι ιδιαίτερα πυκνοί στην Ηπειρο,έτσι ώστε να μην παίρνουμε σοβαρά υπόψη τέτοια σχόλια.
      Ανώνυμε μήπως ήθελες να πνιγεί ο τόπος όλος?
      Έχουν πέσει στο σύνολο των σταθμών της Ηπείρου και της Κέρκυρας 100 πλας χιλιοστά μέσα σε 18 ώρες και συνεχίζει.
      Δλδ πόσο άλλο να θέλει κάποιος?
      Στα δικά μας τώρα,πολύ νερό πέφτει αυτή τη στιγμή και στην Αιτωλοακαρνία(ευτυχώς όχι με ακραίο τρόπο)με τούς σταθμούς μας(μέσα και ο ιδιωτικός μού) να καταγράφουν από 29 έως 56 χιλιοστά μέχρι αυτή την στιγμή ενώ έχει ακόμη όρεξη.
      Πολύ δυνατοί ήταν έως τώρα και οι ΝΑ άνεμοι όπου ξεπέρασαν τοπικά τα 8 μποφόρ.
      Προσοχή θέλει και αύριο στο Ιόνιο τα ΔΝΔυτικά ηπειρωτικά αλλά κ στη Μακεδονία(κυρίως Πέλλα Πιερία Ημαθία και μέσα στο Θερμαϊκό τα ξανά είπαμε για ποιό λόγο) αλλά πιθανώς τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες και στα ανατολικά ηπειρωτικά όπου κάποιες μπόρες-καταιγίδες ίσως έχουν ραγδαίο χαρακτήρα.
      Τέλος,όλα δείχνουν ότι πάμε για προχωρημένο φθινόπωρο με αλλεπάλληλα χαμηλά και σταδιακά πτώση περαιτέρω της θερμοκρασίας κυρίως για τα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας με τα πρώτα χιόνια στα βουνά να καραδοκούν.
      Καλό ξημέρωμα από την άκρως βροχερή Αιτωλοακαρνία.

      Διαγραφή
    2. Είσαι σιγουρος?......-------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ο φίλος θέλει να πει προφανώς ότι οι βροχοπτώσεις δεν είχαν έντονο χαρακτήρα (ραγδαιότητες, ανέμους, χαλάζι). Η βροχή έπεφτε ήρεμα και απαλά. Είχαν όμως διάρκεια. Έτσι εξηγούνται και τα μεγάλα ύψη βροχής.

      Διαγραφή
    4. απάντηση 9:08:
      Είναι σίγουρο πως καταγράφηκαν αυτά τα ποσά τιμών στα ύψη υετού στους σχετικούς μετεορολογικούς σταθμούς της περιοχής η απλώς έχουν την τάση να φουσκώνουν δηλαδή να "τσιμπούν" τους αριθμούς τους προς τα πάνω;Εγώ απλώς έχω μια σκέψη και προβληματίζομαι χωρίς να έχω σκοπό να δημιουργήσω θέμα.
      Δεν είναι δυνατόν η δυτική ελλάδα κάθε τρεις και λίγο να μετατρέπεται σε "αμαζόνιο"(ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ με αυτόν τον χαρακτηρισμό)και να μαζεύει με τόσο ευκολία και άνεση στο πόδι αυτούς τους μεγάλους όγκους νερού από υετούς.

      Διαγραφή
    5. Φιλέ μού ανώνυμε μάλλον δε μένεις στη δυτική Ελλάδα για να δεις με πόση ραγδαιότητα και ένταση μπορεί και βρέχει ειδικά σε περιοχές κοντά στην Πίνδο γι'αυτο τα λες αυτά.
      Οι σταθμοί τού ΕΑΑ είναι ότι πιό εξελίξιμο και αντικειμενικό μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή,και άλλωστε οι ίδιοι σταθμοί τού αστεροσκοπείου είναι εγκατεστημένοι και στην υπόλοιπη χώρα.
      Πως γίνεται το λάθος να είναι μονόπλευρο??
      Τέλος,και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας έχουν πάρει ήδη 200 πλας χιλιοστά.
      Μήπως και εκεί κάτι γίνετε?
      Ας μη τα βλέπουμε όλα καχύποπτα.

      Διαγραφή
  6. Ελπίζουμε αύριο να βρέξει αξιοπρεπώς εδώ στην Αττική να κατακατσει η στάχτη από τα καμμένα, θα πρέπει να επισημανθεί το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς βροχή εδω στην Αττική τα τελευταία χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή το ανέφερε και ο συμπολίτης Φραγκίσκος παραπάνω, τι εννοείτε να κατακαθίσει η στάχτη; Έχοντας βιώσει τη μεγάλη πυρκαγιά στο Θυμάρι το καλοκαίρι του 2012, τα καμένα μύριζαν έντονα για μήνες μετά κάθε φορά που έβρεχε. Προοδευτικά αυτό σταμάτησε, ενώ λίγες μέρες μετά τη φωτιά σε ξηρές συνθήκες δεν υπήρχε καμία οσμή καμένου. Αυτό παρατήρησα και στον Διόνυσο που είχε φωτιά φέτος και βρέθηκα πρόσφατα, καμένα υπήρχαν, αλλά καμία δυσοσμία.

      Κατά τα άλλα η μέρα (8/10) ξημέρωσε με τον ήλιο να κάνει παιχνίδια με τα σύννεφα, τα οποία πυκνώνουν σιγά, σιγά, βάφοντας με ωραία χρώματα τον αττικό ουρανό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη μου, δεν υπάρχει δυσοσμία Καμένου. Να βρέξει να κάτσει η στάχτη γενικά, από τις επιφάνειες και όπου υπάρχει. Να γίνει λίγο το έδαφος νωπό, στην καμένη γη. Να καθαρίσει η ατμόσφαιρα θέλουμε γενικά. Καλημέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. "Δυσοσμία Καμένου" (με κεφαλαίο).Αναπόφευκτος ο συνειρμός!.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Στο μεταξύ επειδή λόγω της συμμετοχής του στην προηγούμενη κυβέρνηση το όνομα του Καμμένου έπαιζε σχεδόν παντού επί σειρά ετών, πολλοί έκαναν λάθος και έγραφαν και το καμένο με δύο "μ". Ο Φραγκίσκος το έγραψε, πάντως, σωστά, ενώ έχει δίκιο και ότι στην καμένη γη πρέπει να γίνει το έδαφος νωπό. Στην ατμόσφαιρα δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα μετά από τόσους βοριάδες, αλλά γενικά η βροχή χρειάζεται για να ποτιστούν δέντρα και φυτά και να φυτρώσει νέα βλάστηση στα καμένα.

      Μέχρι στιγμής, πάντως, λίγα πράγματα στην Αττική - με εξαίρεση τα βορειοδυτικά του νομού - ενώ στα νότια απλά ψιχάλισε για λίγο και ο σταθμός της Αναβύσσου δεν έχει καταγράψει καν τον υετό. Και στο λεκανοπέδιο παίζουν επίσης ΠΡΟ ΠΟ (1-2 χιλιοστά, δηλαδή). Στο δε Θυμάρι είχαμε και διαστήματα με ήλιο - τώρα μετά το μεσημέρι έχει αρχίσει και πυκνώνει σταδιακά η συννεφιά - ενώ είχε και άλλους τέσσερις λουόμενους στην παραλία, όπου νομίζοντας ότι δεν θα είναι κανένας, κατέβασα και τα σκυλιά. Φιλήσυχα είναι, άλλωστε, συμβιώνουν αρμονικά ακόμα και με τις γάτες, αλλά κάποιος μπορεί να φοβηθεί, ακόμα και αν απλά τρέξουν προς το μέρος του για να του κάνουν απλά χαρές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη μου πάντως είμαι πολύ χαρούμενος, με τις βροχές που είχαμε στο Παλαιό Φάληρο. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα μαζέψουμε αρκετά χιλιοστά βροχής, και το προσεχές διάστημα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επιστρέψουν και θα εκδηλωθούν ξανά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Αφού πρώτα μας έβγαλε το λάδι, άρχισε να βρέχει και στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεοδώριανα Άρτας,τρεχουσα κακο(καλο)καιρία,248,8mm.Δερβένι Κορινθίας,ετήσιος υετός,224mm.Πηγή meteo.gr.Χωρίς σχόλια.Εμείς ξεκινήσαμε την απελθούσα νύχτα με 7mm.Αναμένουμε στο τέλος της μακράς συνέχειας να κάνουμε ταμείο σωρευτικά.Αναρωτιέμαι τι συνολικό υετό θα καταγράψουν στο τέλος κάποιες περιοχές !.Φθινόπωρο "απ τα παλιά".Κάποιος το είχε προείπει.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ισχυρές καταιγίδες σήμερα στην Αιτωλοακαρνία με τρέχουσα έως τώρα στην περιοχή μου 73mm και συνεχίζουμε.
    253mm στα Θεοδώριανα Άρτας μέχρι στιγμής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά κατέγραψε 12,8 χιλιοστά ο σταθμός της Αναβύσσου, ξεπερνώντας και τη βροχομάνα (για Αττική) Σαλαμίνα, όπου έπεσαν 12 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Καθόλου άσχημα και τα 9,2 χιλιοστά στο Φάληρο και τα 8,6 στην Καλλιθέα, ενώ πρωταθλήτρια της βροχής στον νομό αναδείχτηκε η Μάνδρα με 13,8 τόνους νερού ανά στρέμμα. Γενικά, όσο πιο δυτικά και νότια, τόσο πιο πολύ έβρεξε σήμερα στην Αττική, ενώ στα βορειοανατολικά λιγότερο (3,4 χιλιοστά στον Διόνυσο, 4 χιλιοστά στην Εκάλη, 4,2 στο Μαρούσι, 4,8 στην Κηφισιά κ.λ.π.), με εξαίρεση την Αγία Παρασκευή (8 χιλιοστά).

    Πάντως, με βροχή αστάθειας έμοιαζε το απογευματινό πέρασμα, από την άποψη ότι ήταν σχετικά σύντομο, μετά βγήκε ο ήλιος και έκανε και ζέστη και όχι με φθινοπωρινού τύπου φαινόμενα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γράψτε λάθος. Πρωταθλήτρια βροχής στην Αττική η Κερατέα με 27,6 χιλιοστά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην Αίγινα, επίσης, καταγράφηκαν 21 χιλιοστά βροχής, στα βορειοδυτικά του νησιού που βρίσκεται και το λιμάνι. Βίοι αντίθετοι στην Κρήτη, όπου η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 29,5 βαθμούς. Ανάλογη καλοκαιρία και στα Δωδεκάνησα, όπως έγραψε και ο κ. Ζιακόπουλουλος.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στο Θυμάρι η μπόρα πρέπει να ήταν αρκετά δυνατή απ' ό,τι μου είπαν και μπήκαν σε σπίτια νερά, ενώ χάλασαν και οι λάκκοι φυτών, αλλά τουλάχιστον είναι καλά γάτες και σκυλιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες αλλά και το Σαββατοκύριακο σε ανατολική Θεσσαλία(ήδη στο Πήλιο έχουμε 221mm και θα πέσουν πάρα πολλά ακόμη)περιξ Θερμαϊκού και κυρίως Πιερία,αλλά κ στα δυτικά παρόλο που θα υπάρχουν και ανοίγματα στον καιρό τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν σφοδρό χαρακτήρα.
    Όλα δείχνουν παρατεταμένες βροχές και από την Κυριακή και μετέπειτα,ενώ και στη συνέχεια μάλλον πάμε για έναν ιστορικό από τα παλιά Οκτώβρη(ποιός να το είχε πει πριν καιρό αγαπητέ Πέτρο όπως είπες και εσύ δε θυμάμαι.....,🤔😜εντάξει πλακίτσα κάνουμε)
    Δάσκαλε θέλουμε ανάλυση ευρωπαϊκής κυκλοφορίας το επόμενο διάστημα καθώς θα υπάρξουν πολλές αλλαγές και με την κάθοδο ψυχρού αέρα από τα βόρεια της Ευρώπης νοτιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι βέβαιο οτί τα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφηκαν σε διάφορα βροχόμετρα από διάφορες περιοχές της ηπείρου και αλλού,έχουν ανταπόκριση στην πραγματικότητα;
    Γίνεται άραγε συχνή συντήρηση των βροχόμετρων η μήπως γράφουν αβέρτα με την παραμικρή ψιχάλα,διότι εμένα μου φαίνεται πως πολλές φορές έχει να κάνει με το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι εντελώς λάθος,το έγραψα και παραπάνω.
      Ότι γίνετε σε όλη τη χώρα όπου υπάρχουν σταθμοί του ΕΑΑ,το ίδιο γίνεται και στα ΔΒΔυτικά.
      Οι σταθμοί τού αστεροσκοπείου είναι ότι πιό αξιόπιστο μπορούμε να έχουμε στη χώρα μας από πλευράς θερμοκρασίας και βροχής αυτή τη στιγμή.

      Διαγραφή
  16. Μέχρι τώρα η Αργολιδοκορινθία φτωχή σε χιλιοστά βροχής.Περιμενουμε τη συνέχεια.
    Ο παραδοσιακός τρόπος για μέτρημα χιλιοστών βροχής είναι αξιόπιστος;(ένα σκεύος με κάθετα τοιχώματα σε υπαίθριο χώρο ενοω).
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα,
    συνήθως παρακολουθώ χωρίς να σχολιάζω και προσπαθώ ν' αφομοιώνω όσες περισσότερες γνώσεις μπορώ. Παρ' όλα αυτά, επειδή όλοι έχουν μάθει την αγάπη μου για καιρό, σήμερα σας μεταφέρω την ανησυχία του γαμπρού μου. Με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να ρωτήσω αν προβλέπεται χαλάζι τις επόμενες ημέρες για την περιοχή του Αγρινίου. Είναι αγρότης και όπως καταλαβαίνετε ανησυχεί για τη σοδειά του.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάρα πολλοί καιρόφιλοι έχουν δικά τους αξιόπιστα βροχόμετρα,οπότε,αν επήρχε μεγάλη απόκλιση με τις καταγραφές του δικτύου του Ε.Α.Α.,θα το είχαν αναφέρει.Σε κάποιες περιπτώσεις όντως η συντήρηση είναι πλημμελής,αλλά και τότε οι αποκλίσεις δεν είναι πολύ μεγάλες.Υπάρχουν βέβαια και ελάχιστες σπάνιες περιπτώσεις,που κάποιος "ποτίζει" ένα βροχόμετρο,όπως προσφυώς είχε παρατηρήσει στο παρελθόν ο Χρήστος Σιμούλης,αλλά τότε το πράγμα βοά.Ειδικά στην Ήπειρο αποκλείεται να είχε ξεφύγει από το φίλο μας τον Γιάννη τον Θεσπρωτό.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επαληθεύτηκαν στο ακέραιο,τόσο οι "Μετεωρολόγοι μου",όσο και το φεγγάρι στο γύρισμα του (που ήταν το 3ο "όμορφο"γύρισμα και το πιο δυνατό).
    Η μερίδα του λέοντος πήγε εκεί που αναμενόταν και η συνέχεια δείχνει να είναι ακόμη καλύτερη προσεχώς και μάλιστα να απασχολεί και αλλά τμήματα της χώρας.
    Οι εκπλήξεις που περίμενα ήρθαν τελικά τόσο σε βροχή,όσο και στα χιόνια που φαίνεται ότι μπορεί να κάνουν και πιο "αισθητη" την παρουσία τους.
    Πιστεύω ότι πολλές περιοχές της χώρας(για να μην πω οι περισσότερες) θα πάρουν το αίμα τους πίσω για τις 2-3 τελευταίες χρονιές,αλλά ας μην προτρεχω καλύτερα.
    Στην περιοχή μου τώρα, έριξε καλή ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης με 10 χιλιοστά συνολικά,ενώ στις πιο ορεινές περιοχές ξεπέρασε τα 20 χιλιοστά.
    Καλό ήταν για τις ελιές, όλα τα φυτά και τα δέντρα.
    Ανακούφιση για όλα τα ζωντανά πλάσματα.
    Τα καλύτερα έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μερομήνια έπαθαν πανωλεθρία, πάντως, για τον Οκτώβριο, Χριστόδουλε. Συγκεκριμένα, έγραφαν ότι από 1-27 Οκτώβρη δεν θα υπάρχει ούτε σύννεφο στον ουρανό και θα κάνουμε παρέλαση με βροχές (28-31/10) και μάλλον πάει να γίνει το αντίθετο. Αν τελικά επαληθευτεί το δεκαήμερο σερί βροχών, που δίνουν τα μοντέλα, θα είναι το δεύτερο μετά από εκείνο του Ιουνίου.

      Δύο καύσωνες, δύο μεγάλες περίοδοι με πολλή βροχή, από όλα έχει τελικά η κλιματική αλλαγή. Και είναι πιθανό και οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών να οφείλονται σε αυτή. Ειδικά στην Αττική, που στη δεκαετία του 1990 χιόνιζε μία φορά στην πενταετία (και πολύ λέω, έναν χιονιά το 1992 μόνο θυμάμαι) και τώρα χιονίζει 4-5 φορές τον χρόνο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Καλημερα σε ολους. Η κυκλοφορια ειναι ονειρο! Συνεχομενα χαμηλα απο τα βδκα θα δινουν αλλεπαλληλες κακοκαιριες. Αλλα πιο αβαθη που θα περνανε βορειοτερα,και αλλα πιο νοτια και πιο ισχυρα. Σαν αυτο που φαινεται στις 14 του μηνα! 2 τα ενδεχομενα. 1ο: να κινηθει πιο ανατολικα με περισσοτερο κρυο. 2ο: να μπει ιονιο και να βαθυνει πολυ. Η αττικη φαινεται να ειναι στο επικεντρο αυτη την φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή