Ανάλαφρα και χρήσιμα

Υδατοδεξαμενή στο παλιό δασικό ιταλικό χωριό Campocciaro της Ρόδου, η οποία ίσως δει καλά νερά στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας. Η φωτογραφία είναι του Θάνου του Ρόδιου. 

Οι ατμοσφαιρικές διαταραχές συνεχώς κινούνται. Ακόμα και στα αποκομμένα από τη γενική κυκλοφορία βαρομετρικά χαμηλά παρατηρούνται συνεχώς αλλαγές που είναι καθοριστικές για τις καιρικές συνθήκες των περιοχών που επηρεάζουν. Όταν με καθορισμένα μετεωρολογικά κριτήρια ονομάζεις «ΑΘΗΝΑ» ένα συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό που περνώντας από τη χώρα θα προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει καλώς, αν και προσωπικά με βρίσκει αντίθετο η συνθηματικού τύπου ενημέρωση των πολιτών με τις αναπόφευκτες υπερβολές που τη συνοδεύουν. 


Όταν, όμως, γενικά και αόριστα ονομάζεις «ΑΘΗΝΑ» ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό κύμα που με υφέσεις και εξάρσεις θα επηρεάσει επί αρκετές ημέρες την περιοχή μας, κάνεις εκπτώσεις στην επιστήμη της μετεωρολογίας, χάνεις αξιοπιστία και δεν προσφέρεις ουσιαστική βοήθεια στους πολίτες. Στην περίπτωση αυτή για τις εξάρσεις που έρχονται μπορείς να μιλήσεις για: (α) στάσιμη κυκλοθυμική «ΑΘΗΝΑ», (β) κόρες και εγγονές της ΑΘΗΝΑΣ, (γ) ΑΘΗΝΑ 1, ΑΘΗΝΑ 2, ΑΘΗΝΑ 3 κατά το Spider-Man 1, Spider-Man 2, Spider-Man 3 ή (δ) να κάνεις νέα βαφτίσια!

Όταν ρωτάς έναν Μετεωρολόγο «Τι χειμώνα θα κάνεις φέτος;» τον φέρνεις σε δύσκολη θέση. Όχι μόνο γιατί οι μεγάλης διάρκειας προγνώσεις δεν είναι ακόμη επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμες, αλλά και γιατί η ερώτηση είναι ασαφής χωρίς κριτήρια, όπως είναι οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού από τις κανονικές (μέσες) τιμές τους. Ορισμένοι θα ήθελαν να γνωρίζουν και το πόσες φορές θα χιονίσει ή και τα κατά περίπτωση ύψη της χιονόστρωσης, αλλά σε κάτι τέτοια μόνο οι προφήτες και οι μάντεις μπορούν να απαντήσουν.

Τον Οκτώβριο το πιο συνηθισμένο μοτίβο στη σειρά των ατμοσφαιρικών διαταραχών είναι εκείνο που ξεκινάει με τις διαταραχές που φέρνουν τα πρωτοβρόχια, συνεχίζει με τις ψυχρές εισβολές που φέρνουν χιόνια ακόμα και στα βουνά της νότιας Ελλάδας και τελειώνει με την κάλυψη της περιοχής μας από υψηλές πιέσεις. Το μοτίβο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί περισσότερες από μία φορές, αλλά η φάση της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας παρατηρείται συχνά προς το τέλος του μήνα και είναι αυτή που μας φέρνει το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

46 σχόλια:

  1. Ακριβώς όπως τα λέτε κύριε Ζιακόπουλε έχουν τα πράγματα, αφού μετά τις βροχές, θα έρθουν και χιόνια στα ορεινά την προσεχή εβδομάδα, αλλά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι μάλλον θερμό, όχι μόνο διότι το εμφάνισε ήδη ο τζίφος, αλλά και με τη λογική της "διόρθωσης".

    Παρεμπιπτόντως, η Google και το YouTube παίρνουν μέτρα ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει η Le Monde. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύουν αναρτήσεις που αντιβαίνουν στην επιστημονική συναίνεση, σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Δεν θα επιτρέπουν επίσης σε άτομα, που κάνουν τέτοιες αναρτήσεις, να αποκομίζουν διαφημιστικά έσοδα. Ο νέος κανονισμός αφορά μηνύματα, τα οποία αρνούνται ότι μακροπρόθεσμα το κλίμα υπερθερμαίνεται και ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκαλούν την κλιματική αυτή αλλαγή.

    Το YouTube έχει ήδη πάρει μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των αντιεμβολιαστικών αναρτήσεων, αλλά δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο και για την άρνηση της κλιματικής αλλαγής μέχρι στιγμής. Το Facebook, από την άλλη, επικοινωνεί συχνά τις προσπάθειες του να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή, χωρίς προς το παρόν απαγορεύσεις. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να γίνει ένας διαιτητής, ένας χωροφύλακας της αλήθειας, ωστόσο, όλες αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν κατηγορηθεί ότι για να έχουν διαφημιστικά έσοδα φτάνουν στο σημείο να ενθαρρύνουν κιόλας αναρτήσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

    Τον Ιανουάριο του 2020 η ΜΚΟ Avaaz είχε κατηγορήσει το YouTube ότι κατευθύνει εκατομμύρια χρήστες προς βίντεο που αρνούνται την κλιματική αλλαγή. Το YouTube είχε απαντήσει τότε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τις προβληματικές αναρτήσεις, αλλά δεν θέλει να λογοκρίνει και όσους δεν παραβιάζουν τους κανόνες. "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες", δηλαδή.
    https://www.lemonde.fr/pixels/article/2021/10/08/google-et-youtube-prennent-des-mesures-pour-lutter-contre-la-desinformation-climatique_6097549_4408996.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε όποιος κατάλαβε κατάλαβε,αναλυτικοτατος δεν έχω να προσθέσω κάτι .Στην Όθρυ μέχρι στιγμής βροχή κατά διαστήματα χωρίς ιδιαίτερες ακρότητες ποτιστικου τύπου με κάποιες εξάρσεις που και που ,περιμένοντας το τέλος της εβδομάδος που μας έρχεται και τα πρώτα χιονακια στην κορυφή γερακοβουνι 1723 Μ υψόμετρο για να δούμε θα ασπρίσει .Ένας οκτωμβριος από τα παλιά θα έλεγα εγώ που είχαμε χρόνια να δούμε την καλημέρα μου . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για το υπέροχο άρθρο σας,να είστε καλά!! Καλό Σαββατοκύριακο!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! Ξεχάσαμε τα τελευταία χρόνια τι σημαίνει βροχερός Οκτώβρης!Στα Μέγαρα αν και δεν ήρθαν τα έντονα φαινόμενα, ευτυχώς, βρέχει κατά περιόδους από λίγο! Θέλαμε περισσότερο νερό γιατί όλοι οι μήνες του 2021 είναι ιδιαίτερα ελλειμματικοί σε υετό, του Ιουνίου δεν πιάνεται ενώ και το 2020 ήταν πολύ ξηρό! Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι και τα προηγούμενα πιο υγρά έτη οι βροχές ήταν καταρρακτώδεις και σύντομες και με πολλές ενδιάμεσες ξηρές περιόδους.Στην παρούσα κακοκαιρία προσωπικά, για την περιοχή μου,αν όπως έβρεχε κατά περιόδους ωραία, ποτιστικά με εξάρσεις συνέχιζε για κανένα τρίωρο θα ήταν το ιδανικό. Όμως η επιστροφή του αυθεντικού βροχερού σκηνικού του Οκτώβρη είναι το καλύτερο! Υγρασία, επανατροφοδότηση και ξανά βροχές για μερικές μέρες. Θα έρθει ίσως και η ισχυρή καταιγίδα σε κάποια φάση. Ωστόσο, τα 8-10 χιλιοστά που δέχτηκε κατά τόπους η Αττική και αλλού λιγότερο έχει μεγάλες πιθανότητες να αξιοποιηθούν από τη γη πριν προλάβουν να εξατμιστούν! Η νυχτερινή υγρασία αυτής της εποχής παίζει το ρόλο της.
    Οι γιαγιάδες μου έλεγαν παλιά ότι,τον Οκτώβρη, όταν δεν υπάρχει βοριάς η βροχή έρχεται ανά πάσα στιγμή. Και πράγματι, όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι αυτή την περίοδο, όταν ξεκινούσε κύκλος βροχών, έβρεχε μια ολόκληρη νύχτα ασταμάτητα,χορταστικά, το πρωί έβγαινε ήλιος αλλά σε λίγες ώρες φόρτωνε πάλι έβρεχε,μπουμπούνιζε, ξανά ήλιος μετά βροχερό απόγευμα βράδυ και πάει λέγοντας... μέχρι που έκλεινε ο κύκλος και ακολουθούσαν οι ωραιότερες ημέρες για εκδρομές στην εξοχή εκείνη την εποχή,οι ημέρες Οκτωβριάτικης καλοκαιρίας, ημέρες κατάλληλες για οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς φόβο κρύου ή ζέστης, με τη φύση καθαρή, αναγεννημένη,με τη μοσχοβολιά του μούστου και την αναμονή της ελαιοσυγκομιδής του Νοέμβρη!
    Για σκεφτείτε, πόσο μας λείπουν αυτές οι εικόνες,η παλιά κανονικότητα!
    Η τωρινή κακοκαιρία μου θύμισε κάτι από τους παλιούς Οκτωβρίους! Βέβαια με τέτοιες τροπικές θερμοκρασίες θάλασσας, επόμενο είναι οι προσηνενες περιοχές να ζήσουν και ακρότητες όπως συνέβη με το βόρειο Ιόνιο... Μακάρι να επέστρεφε η παλιά κανονικότητα...τι να πω;
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην αφήσω ανεκμετάλλευτη την ασιστ σου Χρήστο!
      Το παρακάτω απόσπασμα δημοσίευσα πριν από κάποιους μήνες στο περιοδικό "ΚΟΝΙΤΣΑ" της ιδιαίτερης πατριδας μου:
      «Το φθινόπωρο το φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και ήχων που σε μαγεύει. Το πράσινο χορτάρι της δεύτερης ελληνικής άνοιξης, τα κιτρινοκόκκινα φύλλα των δένδρων και τα σκούρα χρώματα των φρεσκοοργωμένων χωραφιών συνθέτουν έναν εξαίσιο πίνακα άπιαστης ζωγραφικής που όμοιό του δεν βρίσκεις εύκολα στον κόσμο. Το τραγούδι των κοκκινολαίμηδων, οι ήχοι από τα κουδούνια των κοπαδιών που πορεύονται προς τα χειμαδιά τους (στις μέρες μας αυτά σχεδόν έχουν εκλείψει) και οι θόρυβοι από τις τελευταίες εξωτερικές δουλειές των ανθρώπων ενόψει του χειμώνα συνθέτουν τη μπαλάντα του φθινοπώρου, της πιο μυστηριώδους και για πολλούς της πιο γοητευτικής εποχής του χρόνου. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς εξωραϊσμένες αναμνήσεις από τα αξέχαστα παιδικά μου χρόνια, από τον απολεσθέντα παράδεισο της νιότης και της ανεμελιάς. Η αρμονία των αντιθέσεων και η γλυκύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της εποχής αυτής όχι μόνο στην Κόνιτσα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας δεν είναι δεδομένη. Ελάχιστοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη έχουν το προνόμιο να βιώνουν, όπως εμείς, ένα φθινοπωρινό τοπίο που δεν καταπιέζει την ανθρώπινη ψυχή, αλλά την ωθεί προς τον ήρεμο στοχασμό, τη γαλήνη και τη χαρά!»

      Διαγραφή
    2. Τα αγριόχορτα βροχής αυτής της εποχής είναι τόσο νόστιμα και τόσο μοναδικά! Θυμάμαι τους περιπάτους στον κάμπο και τα βουνά και το αντάμωμα τόσων ανθρώπων για το μάζεμα χόρτων! Ε
      Όταν έβρεχε στην ώρα του και ο πιο φτωχός θα έβρισκε κάτι να φάει!
      Όσο για τα πρόβατα, εγώ δεν τα πρόλαβα στην πόλη, ωστόσο μου διηγήθηκε η υπερήλικη γιαγιά της συζύγου μου, ότι ήταν παράδοση στον τόπο μου τα οικόσιτα πρόβατα να τα παίρνουν οι επαγγελματίες τυροκόμοι για τα βουνά μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Γεωργίου και να επιστρέψουν μετά τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Δημητρίου στα σπίτια! Μάλιστα, στεκόταν στο πως κατά την επιστροφή τους αμέσως αναγνώριζαν τα σπίτια των κυρίων τους και έτρεχαν χωρίς καθοδήγηση να μπουν στις γνώριμες αυλές τους!
      Χρήστος Παπαηλίας

      Διαγραφή
  5. Προς το παρόν πάντως κύριε Δημήτρη και παρα τις βόλτες μου στα ορεινά του νησιού την προηγούμενη εβδομάδα, ετοιμάζομαι αυτή τη στιγμή να κάνω μπάνιο 😄. Απίστευτες οι αντιθέσεις της πατρίδας μας κ τίποτα εδω δεν μαρτυρεί ότι κάπου 300χλμ σε ευθεία γραμμή από εδώ ρίχνει νεροποντες. Πάντως τις έχουμε και εδώ ανάγκη τις βροχουλες και μακάρι να έρθουν από βδομάδα.
    Και μια σύντομη αναφορά για το Cambocciaro η Αγία Ελεουσα στα ελληνικά. Ήταν ένα από τα 4 χωριά που έχτισαν οι Ιταλοί τη δεκαετία του 20 στο νησί. Στο συγκεκριμένο εγκατέστησαν Ιταλούς υλοτομους από μια κοιλάδα των Άλπεων για να αξιοποιήσουν το δασικό πλούτο του νησιού. Σύντομα και λόγω του αριστου κλίματος έγινε και τόπος παραθερισμου αξιωματικών του φασιστικού στρατού. Το χωριό έχει υπέροχα κτίρια ιταλικού αποικιοκρατικου στυλ που δυστυχώς ρημάζουν. Έφτιαξαν μαλιστα κ την Υδατοδεξαμενή της φωτο για καλύτερη διαχείριση των νερών της περιοχής. Μετά την ένωση με την Ελλάδα κ την αποχώρηση των Ιταλών απο τη Ροδο φτιάχτηκε σανατωριο στο χωριό στο οποίο πολλά παιδιά με φυματίωση από τη βορεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενήθηκαν. Άλλα έγιναν και αλλά δυστυχώς πέθαναν. Έκλεισε το 1971. Σήμερα το χωριό στέκει εγκαταλελειμμενο, αλλά και άκρως ατμοσφαιρικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία και τις πληροφορίες σου, Θάνο.

      Διαγραφή
    2. Μπράβο Θάνο και για τη βουτιά. Κάλλιστα, μπορείς να συνεχίσεις τα μπάνια τις καλές μέρες και εφόσον υπάρχουν η διάθεση και ο χρόνος. Απλά, τον χειμώνα χρειάζεσαι χοντρά ρούχα για μετά τη βουτιά και ζεστό ντους στη συνέχεια, ακόμα και όταν έχει λιακάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πάντα ζηλεύω τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες της Ρόδου, που μπορεί να έχει και πάνω από 15 βαθμούς, όταν στην Αττική επίκειται ψυχρή εισβολή.

      Παρεμπιπτόντως ήταν πιο ζεστά σήμερα 9/10 τα νερά στον πυθμένα απ' ό,τι στην επιφάνεια. Μπορεί να ήταν και κάτι παροδικό, βέβαια, και να μην άρχισαν να κρυώνουν από τώρα. Είχε κατεβάσει και μερικά σκουπίδια, αλλά τα μαζέψαμε, τα περισσότερα ένας κύριος που είχε φέρει και μία μεγάλη μαύρη σακούλα και μπράβο και σε αυτόν, λοιπόν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Kαι ήμουνα έτοιμος να υποβάλω ερώτημα για τα περί της Αθηνάς,όχι βέβαια της Παλλάδος,αλλά δάσκαλε με πρόλαβες.Ανέγνων,έγνων.Πεποίθησή μου είναι ότι μακροπρόθεσμη λεπτομερής πρόγνωση καιρού δεν θα επιτευχθεί ποτέ.Οι αδυναμίες είναι εγγενείς και αφορούν στη σύσταση και δομή των περί ων ο λόγος συστημάτων.Όσο για τους προφήτες ισχύει το "ουδείς μετά Χριστόν προφήτης.------------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη Θεσσαλονίκη αρνείται πεισματικά για μία ακόμη φορά να βρέξει και μείναμε στο ασσόδυο, όπως συμβαίνει συνήθως στις μεγάλες κακοκαιρίες, ιδίως στις βαπτισμένες. Το ξαναλέμε, εδώ βρέχει μόνο όταν δεν βρέχει αλλού στη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο σε καταλαβαίνω πως νιώθεις όταν στα δυτικά της περιφέρειας οι βροχές δίνουν και παίρνουν και εσείς μένετε με τα "ψίχουλα",όμως δε μπορεί,λογικά από το βράδυ και μετά θα αρχίσει να ανοίγει η κάνουλα και στην Θεσσαλονίκη.
      Δάσκαλε,φοβερή και πάλι η ανάρτησή σας σε όλα της.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απολύτως! Τρεις μέρες τώρα συννεφιά και αέρας χωρίς βροχή. Οι ψιχάλες δεν συνιστούν βροχή. Για να δούμε, το πάνε από μέρα σε μέρα
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  8. Σας ρωτάμε γιατί γνωρίζετε πολλά στατιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αυτο το υπεροχο και εξαιρετικο blog καθε μερα που περναμε παντα κατι μαθαινουμε, ευχαριστουμε κ.Ζιακοπουλε.

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε,μια απορία, έπαιξε και θερμική αστάθεια στους σημερινούς τοπικούς ομβρους το μεσημέρι;
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, εφόσον είχε προηγηθεί ηλιοφάνεια.

      Διαγραφή
    2. Υπήρχε ηλιοφάνεια με ορογραφικές νεφώσεις και κάποιες μετά από ανύψωση της νυχτερινής υγρασίας. Ευχαριστώ πολύ...
      Χρήστος Παπαηλίας

      Διαγραφή
  11. Καραβατακης Αντώνιος9 Οκτωβρίου 2021 στις 7:52 μ.μ.

    Καλό σαββατοκύριακο Δάσκαλε,τα χρώματα του φθινοπώρου δεν συγκρίνονται με καμιά εποχή, σήμερα το πρωί που είχε ψιλόβροχο κ έκανα την καθιερωμένη βόλτα στην εξοχή, ήτανε πράγματι μαγεία.Βροχες δυστυχώς δεν ήρθαν Μυτιλήνη, όπως κ φαινόταν εχθές από την πορεία του συστήματος, όμως για την επόμενη εβδομάδα κάτι φαίνεται ότι θα πάρουμε κ εμείς.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Του αυτού συναισθηματικού κλίματος με τον δάσκαλο είμαι και εγώ καθόν χρόνον φθίνουν οι οπώρες, αλλά η Περσεφόνη φεύγει από την αγκαλιά της γης και βγαίνει" στου κόσμου το μπαλκόνι".Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στο κλασικό εργο του Vivaldi "Tέσσερις Εποχές" και να ακούσει τη μουσική που του ενέπνευσε το Φθινόπωρο.Καληνύχτα σε όλους και εν αναμονή των νέων επεισοδίων του καιρικού σείριαλ "Αθηνά",τα οποία διαβλέπω ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους.
    Καταρχήν έχω απορία από τον δάσκαλο καθώς δηλώνω άσχετος με το θέμα,να μπορέσει να μας εξηγήσει σε ποιές περιπτώσεις έχουμε σχηματισμό ομίχλης ή νεφών stratus και πως αυτά επηρεάζουν στην τελική πρόγνωση τού καιρού.
    Νομίζω είναι καιρός(φθινόπωρο και μετέπειτα χειμώνας)να εμβαθύνουμε τις όποιες γνώσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε συνέχεια τού πρώτου σχολίου μού και μελετώντας διεξοδικά όλα τα μοντέλα σε όλες τις στάθμες τούς έχω να κάνω κάποιες επισημάνσεις στα νέα βαρομετρικά πού βρίσκονται καθ'οδόν.
    Αρχικά παρατηρούμε ότι η ράχη υψηλών πιέσεων στη δυτική Ευρώπη το επόμενο διάστημα δε λέει να υποχωρήσει τουλάχιστον έως τα τέλη της νέας εβδομάδας με σταθερά την πίεση στη Μ. Βρετανία στα 1032hPa.
    Αυτό από μόνο τού πυροδοτεί τις χαμηλές πιέσεις με τις ασταθείς λιμνάζουσες αέριες μάζες πάνω από την ανατολική μεσόγειο για περισσότερη χρονική διάρκεια και ένταση.
    Στη συνέχεια έχουμε κάθοδο από τα βόρεια της Ευρώπης αρκετά ψυχρών αερίων μαζών οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα φτάσουν έως τη χώρα μας(από Πέμπτη κυρίως και μετά,και Τρίτη Τετάρτη στα πιό δυτικοβόρεια πρόσκαιρα θα έχει ψύχρα για την εποχή),όχι όμως αυτούσιες καθώς δείχνουν να σταματούν ακριβώς πάνω από τα βόρεια σύνορά μας με συνεπακόλουθο την διατήρηση ισχυρού χαμηλού πάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον έως το Σάββατο.
    Επίσης στο σύστημα πού θα οργανωθεί την Τετάρτη δυτικά μας θα διαπιστώσουμε και από τα δύο μεγάλα παγκόσμια μοντέλα,τόσο στους χάρτες επιφανείας,όσο και στο γεωδυναμικό ύψος των 500hPa,ότι οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκές την Πέμπτη προς την Παρασκευή για περαιτέρω βάθυνση τού χαμηλού(σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει η εποχή,όπως και τα θερμά νερά ακόμη τού Ιονίου)με αποτέλεσμα να αποκτήσει τροπικά και συνάμα στροβιλοειδή χαρακτηριστικά με ένα καλοσχηματισμένο κέντρο στα 998hPa.
    Θα μπορούσε κατά την ταπεινή μού γνώμη να χαρακτηριστεί εκλαϊκευμένα ως ένα προ-medicane το οποίο στα επόμενα τρεξίματα η θα χάσει ενέργεια και θα αποδυναμωθεί η θα ενισχυθεί.Θα το δούμε.
    Τέλος στο αυριανό-μεθαυριανό χαμηλό εκτιμώ ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή καθώς θα επηρεαστούν πάνω κάτω οι ίδιες περιοχές με χθες και προχθές.
    Θα βρέχει συνεχώς δυνατά και για πολλές ώρες συνοδεία χαλαζιού σε κάποια δυτικά(για το φίλο συντοπίτη από το Αγρίνιο που ρώτησε,υπάρχει κάποια πιθανότητα για χαλάζι και στην περιοχή τού Αγρινίου αλλά αυτό θα είναι σε τοπικό επίπεδο και δεν μπορεί επακριβώς να προβλεφθεί πού θα πέσει)ενώ θα δημιουργηθούν και ζώνες σύγκλισης σε ηπειρωτικά μέρη από επιφανειακούς ανατολικούς ανέμους από τα ανατολικά με νδυτικο η ΒΔυτικο από τα δυτικά όπου θα μπορούν να δώσουν ανατροφοδοτήσεις δημιουργώντας θέματα σε ήδη κορεσμένες από νερό περιοχές.
    Κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι η ΒΑνατολική Θεσσαλία,η Πιερία με την Ημαθία και γενικά τον Θερμαϊκό,και πιθανόν περιοχές τού Πατραϊκού κόλπου και της Αιτωλοακαρνίας τις πρωινές γενικά κυρίως ώρες της Δευτέρας.
    Να τονίσω βέβαια ότι κάποιες καταιγίδες τοπικά ισχυρές τις επόμενες ημέρες θα βγάλει και στην υπόλοιπη ανατολική χώρα,την Πελοπόννησο(έμφαση δυτικά κεντρικά και νότια)και την ΒΑνατολική ηπειρωτική μαζί με νησιά ανατολικού Αιγαίου.
    Μπορεί να κούρασα αλλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πού μελέτησα από τα τελευταία τρεξίματα.
    Καλό ξημέρωμα από την ηλεκτρικά φορτισμένη αυτή τη στιγμή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η εμμονή των αντικυκλώνων τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Ευρώπη, που φέρνουν τη μία κακοκαιρία μετά την άλλη στην Ελλάδα, δεν είναι μία σαφής ένδειξη κλιματικής αλλαγής; Μόνο πέρσι για 1,5 μήνα (Δεκέμβρη ως μέσα Γενάρη) άλλαξε το μοτίβο και μετά πάλι τα ίδια. Έχει φτάσει η Ελλάδα να έχει περισσότερες βροχές και καταιγίδες από την Αγγλία και περισσότερα χιόνια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καλά για Ισπανία δεν το συζητάω, μία χώρα στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με εμάς και χιόνισε πέρσι μετά από 40 χρόνια στη Μαδρίτη.

      Και επειδή είχαμε και δύο καύσωνες σε μία πενταετία, έγινε και μέγα θέμα. Νομίζω ότι όλοι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, χάνουμε και το ωραίο κλίμα που είχε η χώρα μας κάποτε. Το ήπιο ελληνικό κλίμα, το οποίο συνιστούσαν κάποτε και γιατροί στο εξωτερικό σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα για την αποθεραπεία τους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ακόμα μία απόδειξη για τους ισχυρισμούς μου, είναι αυτό που γράφεις, Φώτη, για τον ενδεχόμενο σχηματισμό μεσογειακού κυκλώνα, που θα είναι ο τρίτος τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αν συμβεί. Ξεκάθαρο σημάδι κλιματικής αλλαγής, αφού απ' ό,τι είχα διαβάσει στο meteo.gr μέχρι και την τελευταία πενταετία, είχαμε μόλις δύο μεσογειακούς κυκλώνες στην Ελλάδα τα προηγούμενα 40 - και βάλε - χρόνια.

      Κατά τα άλλα, πώς λείπουν οι βροχές από την Ελλάδα, όταν είχαμε ένα βροχερό πρώτο 15ήμερο τον Ιούνιο και άλλο ένα πάει να συμπληρωθεί τώρα. Δηλαδή, ουσιαστικά δεν έβρεξε καθόλου Ιούλιο και Αύγουστο. Ιt's not a big deal. Αλλά ακόμα και οι καύσωνες ήρθαν μετά από ένα ψυχρό πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου και έδωσαν τη θέση τους σε ψυχρότερους από τα κανονικά επίπεδα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μέχρι στιγμής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, Φώτη και συγχαρητήρια για την ακατάπαυστη προσπάθεια που καταβάλλεις για τα καιρικά νυχθημερόν.
      Όσον αφορά τις βροχές στη Θεσσαλονίκη, άστο καλύτερα, μπλέξαμε στο ασσόδυο, που λέει και ο φίλος ο Β.ΣΠ. Πάντως, από κρύο "καλά" πάμε, χθες άναψα το καλοριφέρ, για πρώτη φορά τόσο νωρίς.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σε όλους τούς φίλους.
      Βαγγέλη συμφωνώ στα περισσότερα πού είπες όμως να σού υπενθυμίσω ότι το ίδιο κόλλημα των αντικυκλώνων το τρώμε και εμείς πολλές φορές το χρόνο σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια.
      Όσο για την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων σε σχέση με παλιά είναι πολύ απλό... θερμότερες θάλασσες εντονότερα φαινόμενα.
      Γενικά έχει χαθεί η κανονικότητα τού παρελθόντος.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη μου, το κόλλημα του καιρού με συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές επί αρκετους μήνες (είτε αυτό λέγεται βροχοχαμηλο, είτε αντικυκλωνας) δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Έχει χαθεί η αίσθηση της καιρικης εναλλαγης γενικά. Το πρώτο 15ημερο του Ιουνίου ήταν πράγματι βροχερό (μάλλον με αστάθειες θα το ελεγα), αλλά πριν ή άνοιξη του 2021 που προηγήθηκε ήταν άνομβρη. Το 2022 μπορεί ενδεχομένως να σπάσουν υετικά ρεκορ εκεί που φέτος έχουμε ανομβρία, αλλά κ αυτό μάλλον επιβεβαίωση της μη κανονικοτητας είναι κ όχι αποκατάσταση καιρικης ισορροπίας

      Διαγραφή
  15. Μπορεί να έριξε πολύ νερό όπως σε κάποιες κοντινές σε μένα περιοχές, αφού υπήρχε μεγάλη τοπικότητα,έκανε όμως καλή δουλειά καθώς στην χθεσινή μου βόλτα με τα σκυλιά μου(αλλά και για να μαζέψω ελιές για φαγητό)Το έδαφος είχε μαλακώσει πολύ και τα παπούτσια μου έπιασαν λάσπη.
    Η φύση τέτοια εποχή και μάλιστα μετά από βροχή είναι πολύ όμορφη φίλε Αντώνη Καραβατακη,εάν μάλιστα περπατήσεις μέσα σε δάσος και μπορείς να ακούσεις και το "τραγούδι" που λένε όλα τα δέντρα και τα φυτά,τότε θα νομίζεις ότι ζεις ένα όνειρο.Άυτο όμως θέλει πολύ εκπαίδευση.
    Φφφιιιλε Βαγγέλη Σπάνε,το έχω ξαναγράψει,εγώ δεν στέκομαι στα μερομηνια τα οποία τα τελευταία όντως δεν βγαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μάλιστα το έγραψε κάποιος φίλος πέρσι,αλλά προσπαθώ να πιάσω επαφή με την φύση και τα πλάσματα της,όπως και να πιάσω με τις δικές μου "κεραίες" όλα όσα έρχονται και όχι μόνο καιρικά δρώμενα.
    Μπορεί να φαίνονται παράξενα όλα αυτά σε σένα και στους υπόλοιπους φίλους,όμως πιστεύω ότι γνωρίζεις πως όλα όσα μας περιβάλουν(χλωρίδα και πανίδα) είναι μια αλληλένδετή αλυσίδα και κάθε τι είναι ενεργό μέλος της που κινείται συνεχώς,δεν υπάρχει δηλαδή τίποτα που να μένει αδρανές και όλα συμμετέχουν σε μια ζωντανή διαδικασία,άλλο που εμείς δεν μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε,καθώς όπως πολλές φορές έχω γράψει,από την στιγμή που γεννιόμαστε και μετά απομακρυνόμαστε από την φύση και έτσι χάνουμε κάθε επαφή μαζί της,
    Εάν μπορέσουμε όμως να έρθουμε ξανά κοντά της τότε θα δούμε απίστευτα πράγματα και πάνω από όλα θα γνωρίσουμε και τον πραγματικό εαυτο μας αυτόν που έχουμε "χασει",άλλα ούτε αυτό το γνωρίζουμε δυστυχώς και έτσι χάνουμε την ευκαιρία να δούμε τον πραγματικα απίστευτο Κόσμο που μας περιβάλλει,καθώς εμείς το μόνο που μπορούμε να δούμε,είναι ότι μας επιτρέπει η ανθρώπινη φυσιολογία μας...
    Αυτά τα λίγα και συγνώμη εάν κούρασα.
    Καλή απόλαυση σε όσα όμορφα σκηνικά έρχονται.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία και ενδιαφέροντα είναι πάντα όσα επισημαίνεις για τη φύση, Χριστόδουλε, από την οποία δυστυχώς οι άνθρωποι έχουμε αποξενωθεί και λειτουργούμε σαν να μην είμαστε μέρος της.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Στην κάμερα της Ζαγοράς φαίνονται μέσα στην ομίχλη κάποια σπίτια, να βρισκονται ακόμα στην θέση τους...
    Καλημερα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. _Καλημέρα.Ευχαριστούμε Φωτη για την ανάλυση.Ατενίζω την περιοχή σου άκρως φορτωμένη. Εμείς εκτός παιγνίου.Ίσως αύριο τραβήξουμε έστω καμιά ντάμα!.

    -Χριστόδουλε προσέχω στο τέλος τον όρο και έννοια Κόσμος. Έχουμε ,νομίζω,ξαναπεί ότι πρώτος ο Πυθαγόρας ονόμασε το συνολικό περιβάλλον "κόσμον"(=στολίδι),"δια την εν αυτώ τάξιν".Λέγεται ότι ο ίδιος είχε κώδικα επικοινωνίας με πολλά από τα ζώα.Τώρα όσο για το "κατά φύσιν" και "παρά φύσιν".....ίσως μια άλλη φορά.Να είσαι καλά, να περιηγείσαι ,να διερευνάς,να ανιχνεύεις και να αποκαλύπτεις,όπως άλλωστε και ο ΄Πυθαγόρας!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. H Ανάβυσσος ήταν σήμερα Κυριακή 10/10 πρωταθλήτρια της βροχής στην Αττική με 17 χιλιοστά και συνολικά 33 αυτό το τριήμερο, που δέχτηκε το 1/4 του ετήσιου υετού για την ευρύτερη περιοχή. Και για το Θυμάρι, δηλαδή. Με ασθενή βροχή βούτηξα και στο Π. Φάληρο (1 χιλιοστό κατέγραψε ο τοπικός σταθμός του meteo), αλλά και σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό. Μέσα στη βαριά συννεφιά τέσσερις θαλασσοκόρακες που κολυμπούσαν στη σειρά, φάνταζαν σαν μικρογραφία από γόνδολες που κάπως έτσι θα ξεπρόβαλαν από την ομίχλη σε κάποια αλλοτινή χώρα και εποχή.

    Το μόνο που με χάλασε ήταν που είδα live έναν ψαροτουφεκά να σκοτώνει ένα άτυχο κεφαλόπουλο. Ούτε σε μία μέρα με κακοκαιρία δεν αφήνει ο άνθρωπος τα πλάσματα της θάλασσας σε ησυχία.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειναι λιγο νωρις ακομα, αλλα μαλλον εχει κλειδωσει η δημιουργια χαμηλου στο ιονιο απο την ερχομενη τεταρτη-πεμπτη. Η θεση του οπως φαινεται σημερα, το βαθος του και η πορεια του το καθιστουν ως ενα αρκετα επικινδυνο συστημα. Πολυ νερο και με διαρκεια σε πολλες περιοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πέτρο παρόλο το ΝΑ ρεύμα βροχή τίποτα μέχρι στιγμής.Βαγγελη Σπανε εάν είχαμε βροχερό Ιούνη,τα πουρνάρια δε θα ήταν τόπους τόπους ξερά αυτή την στιγμή.Ουτε οι ελιές ωχρες.Για ποιες βροχές μιλάς;Εγώ βλέπω έναν καιρό, αλλού να ρίχνει με το κανάτι και αλλού με το σταγονόμετρο.Και φυσικά εδώ στα Ανατολικά και Νότια της χώρας,έναν ανύπαρκτο χειμώνα που πέρασε.
    Καλή Κυριακή σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο περσινός χειμώνας με 4-5 ψυχρές εισβολές (16-18 Ιανουαρίου, 27-28 Ιανουαρίου, 13-16 Φεβρουαρίου, 25η Μαρτίου και μία ακόμα πιο light τον Απρίλιο) κάθε άλλο παρά ανύπαρκτος για τα ανατολικά και νότια ήταν. Για την Αττική τουλάχιστον, δεν ξέρω κατά πόσο χιόνισε στην Κορινθία. Πάντως, χιόνισε σχεδόν σε όλα τα πεδινά της Ελλάδας κάποια στιγμή, ενώ στην Αθήνα έπεσε το περισσότερο χιόνι από το 2008 και γνωρίζω άτομο στον Διόνυσο που ζούσε με κομμένο ρεύμα σχεδόν μία βδομάδα, με 6 βαθμούς μέσα στο σπίτι, με τρόφιμα που είχε προνοήσει να αγοράσει και μαγείρευε στο τζάκι με ξύλα που έκοβε από τα πεσμένα δέντρα, ενώ νόμιζε ότι θα πεθάνει. Έτσι μου είπε τουλάχιστον.

      Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας άνθρωποι αποκλείονται κάθε χρόνο για κάποιες μέρες, αλλά το περσινό θύμισε την ταινία με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να παλεύει στα χιόνια με την αρκούδα. Για πρωτεύουσα στο νότο της Ευρώπης είναι too much. Μέσα στην πόλη της Αθήνας χιόνισε, άλλωστε, και το το 2013 (7 Ιανουαρίου)και το 2015 (9-12 και 18 Φεβρουαρίου) και το 2016 (29-30 Δεκεμβρίου) και το 2017 (9-10 Ιανουαρίου) και το 2019 (7-8 και 15-16 Ιανουαρίου και 29-30 Δεκεμβρίου) και το 2020 (ελαφρώς στις 6-7 Ιανουαρίου) και το 2021 (28 Ιανουαρίου, 15-16 Φεβρουαρίου, 25 Μαρτίου). Τα χιόνια της Αθήνας δεν βλέπουν ούτε κατά διάνοια πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Μασσαλία και η Νίκαια στην Κυανή Ακτή, η Λισσαβώνα, το Πόρτο, η Νάπολι, η Ρώμη δηλαδή, όσες βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ευρώπης.

      Το θέμα δεν είναι, όμως, αυτό, αλλά η εμμονή που παρουσιάζουν τα διάφορα καιρικά μοτίβα, διότι με αυτό τον τρόπο προκαλούνται και περισσότερες ζημιές. Ήδη, υπάρχουν αναφορές για 200 πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια και άλλα 30 στη Λάρισα, κι ενώ το κυρίως πιάτο της κακοκαιρίας φαίνεται να έρχεται δυστυχώς την προσεχή εβδομάδα. Το ότι οι βροχές είναι χρήσιμες, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορεί να γίνουν και καταστροφικές όταν έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια. Και δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά, με τα παραδείγματα της Γερμανίας, του Βελγίου και της Τουρκίας το καλοκαίρι που μας πέρασε να είναι ακόμα νωπά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  21. Eφ όσον τα 700mm της Ζαγοράς σε 3 ημερες είναι ακριβή,ο Παγασητικός μπορεί να λειτούργησε ως μηχανισμός τοπικής κυκλογένεσης?.Άλλο τι?.Πάντως....incredibile auditu!!.--------Π.Α.
    Υ.γ. Δάσκαλε περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αύριο την πρόγνωση για τα κυοφορούμενα την Πέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα στην ώρα τους, Πέτρο. Δεν ξεμπλέξαμε ακόμα με το παρόν σύστημα. Νομίζω ότι οι επόμενες 36 ώρες θα είναι δύσκολες για πολλές περιοχές της χώρας.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  22. Αλλεπάλληλες μπόρες στα νότια προάστια. Γυρίζοντας από την Καλλιθέα, στη Συγγρού δεν έβλεπα μπροστά μου, με τη βροχή να έρχεται κατά μέτωπο με αέρα - ενώ δεν φυσούσαν άνεμοι συνοπτικής κλίμακας- αλλά μόλις έφτασα Φάληρο σταμάτησε. Κόπηκε το ρεύμα, όμως, σε περιοχές γύρω από το Τροκαντερό, εκεί που είναι τα γήπεδα στην παραλία. Τώρα βρέχει πάλι, αλλά όχι με τόση ένταση, αν και οι κεραυνοί πέφτουν βροχή κι αυτοί.

    Μια φίλη που πήγαινε Σαλαμίνα με πήρε τηλέφωνο και ήταν έτοιμη να γυρίσει πίσω, αλλά έκανε εκείνη τη διακοπή η αρχική μπόρα και κατάφερε να φτάσει στα καραβάκια στο Πέραμα. Διαβάζοντας και το παραπάνω σχόλιο του κ. Ζιακόπουλουλου, ο καιρός να βάλει το χέρι του...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ώρα 18:50.Σκοτεινιασε ο τόπος.Πολυ γρήγορα.Μολις που πρόλαβαν τα ζώα(γίδια) να πάνε στο μαντρί.
    20λεπτη σφοδρή καταιγίδα με πάρα πολύ δυνατό αέρα.Πολλοι κεραυνοί. Τούτη τη στιγμή ο καιρός έχει ηρεμήσει. Αυτό που λέμε ότι αλλού με το κανάτι και αλλού με το σταγονόμετρο.
    Βαγγέλη ο χιονιάς της Αθήνας δε μας επηρέασε.Οπως και καμία άλλη σημαντική κακοκαιρία τον περασμένο χειμώνα.Μονο ψιλοβροχα και ψοφοκρυο.Οχι βέβαια μόνο εδώ στην περιοχή μου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.Τωρα πάει αυτό.Περιμενουμε τα φρέσκα νερά.Μακαρι να έρθουν σε όλη την Ελλάδα.Μακρια από πλημμύρες και καταστροφές.Οπως το λες και εσύ Βαγγέλη.
    Καλό βράδυ σε όλους και προσοχή στα καιρικά φαινόμενα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Από το στρατόπεδο της Θήβας,που είναι ύψωμα,φαινόταν καθαρά η γραμμή λαίλαπας που με τρομερά αστραποβροντα και κεραυνούς ερχόταν με φόρα προς την περιοχή μου και πριν φτάσω στην είσοδο του χωριού μου,ξεκίνησε βροχοθυελλα που με κράτησε μισή ώρα σχεδόν μέσα στο αυτοκίνητο.
    Μόλις εκείνη κόπασε,συνέχισε επί 2 ώρες περίπου ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης.
    Θέλω να δώσω συγχαρητήρια πολλά στον Φώτη Ματραλη,που για μια ακόμη φορά έπεσε διάνα σε όσα είπε γιαψτην περιοχή μου μέχρι και την ώρα επακριβώς που θα ξεκινούσαν τα φαινόμενα.
    Φυσικά είναι άξιος συγχαρητηρίων και για όλα όσα μας ανέπτυξε πολύ όμορφα στην τελευταία του εκτίμηση και δείχνει πόσο πολύ διαβάζει κάτι το οποίο το γνωρίζω πολύ καλά και το έχω αναφέρει πάμπολλες φορές.Και και συγχαρητήρια φίλε μου,έχεις όλα τα προσόντα για να γίνεις επαγγελματίες Μετεωρολογος.
    Ελπίζω να πάρουν καλό νερο και περιοχές που το στερούνται,χωρίς ζημιές και προβλήματα.
    Φίλε Πέτρο,έχεις δίκιο σε όσα είπες για τον Πυθαγόρα που όντως είναι ο πρώτος που ονόμασε Κοσμο(στολίδι,κοσμημα)αυτό που ο δημιουργός με περισσή επιμέλεια έφτιαξε στο πέμπτο και τελευταίο μέρος του(μουσικου;)έργου του(θα δούμε τι θα ακολουθησει).
    Για να μπορέσει βέβαια κάποιος να "δει αυτό το στολίδι θα πρέπει να ανέβει τον δύσκολο και δύσβατο ελικοειδες(Ελικωνας)δρόμο του,για να μπορέσει κάποια στιγμή περνώντας μέσα απο την πύλη του ηλίου(Π-ηλιο)να βρει και να δει τον Όλυμπο(τον δικό του Ό-λυμπο).
    Κάπου εδώ γυρίζουμε και πάλι στον Μέγιστο Ησίοδο,τον τεράστιο Όμηρο και τον γίγαντα Δημόκριτο(ακολουθούν οι υπόλοιποι)Και χάνεται η μπάλα...που Πρέπει όμως να βρεθεί...
    Μεγάλη συζήτηση φίλε,μακάρι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τα πούμε από κοντά.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 140mm τρέχουσα στην περιοχή μού(βόρεια της πόλης τού Αγρινίου) και 300mm τρέχουσα στο Αγγελόκαστρο(20 χιλιόμετρα μόλις νοτιοδυτικά της πόλης).
    Πραγματικά ο Οκτώβρης μέχρι στιγμής δίνει τα ρέστα του.
    Ευτυχώς τα πλημμυρικά επεισόδια μέχρι στιγμής ήταν λίγα στο νομό(πυκνή βλάστηση σε αντίθεση με τα ανατολικά).
    Αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο οργανώνεται τεράστιο σύμπλεγμα καταιγίδων με κίνηση ανατολική.
    Μεγάλη προσοχή λοιπόν τις επόμενες ώρες και αύριο καθώς ήδη έχει κορεστεί πολύ το έδαφός και σίγουρα με αυτά που έρχονται στις περιοχές κυρίως πού έχουμε πει θα υπάρξουν θέματα.
    Καλή καιροαπόλαυση με όσο δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το GFS πάντως στο τελευταίο του τρέξιμο (12z)φέρνει πρόωρα τον χειμώνα στη Θεσσαλονίκη με μονοψήφιες θερμοκρασίες από το πρωί της Πέμτης και όλη την Παρασκευή. Σε συνδυασμό με τις βροχές και τους βορειάδες και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα αυτά θα επαληθευθούν θα μιλάμε για άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό. Είναι νωρίς ακόμα βέβαια, ας τελειώσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας και βλέπουμε για το επόμενο.

    Την Κυριακή βροχή από το πρωί μέχρι το απόγευμα, με ένα νέο ξέσπασμα τις βραδινές ώρες, με τη βροχή να συνεχίζεται μέχρι και τώρα (και πιθανώς να συνεχιστεί και μέχρι το πρωί) αλλά με μικρότερη ένταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Β.Α. Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα ο παρών επίμονα βροχερός καιρός,καθώς ειχε αρκετά χρόνια να μπει με τόση ...φόρα ο Οκτώβρης (και) εδω στην Ροδόπη. Βεβαια άγνωστη ειναι η συνέχεια και δεν αποκλείω εκπλήξεις ανομβρίας αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δάσκαλε καλημέρα. Βιάστηκα να προεξοφλήσω το πέρας του τρέχοντος για την περιοχή μου.Στη συνέχεια του χθεσινού πήραμε,εμείς οι"πτωχοί τω υετώ",20 ολόκληρα χιλιοστά.Σημερα όλοι μιλάνε για την "ωραία βροχούλα".Η.....λακέρδα βλέπεις....!.
    φώτη με πρόλαβες.Αυτή η διαφορά Αγρινίου-Αγγελοκάστρου είναι εντυπωσιακή και για μένα δυσερμήνευτη.Το τοπικό ανάγλυφο δεν τη δικαιολογεί.Κατακόρυφες αναπτύξεις?.Το σύμλεγμα των καταιγίδων το γνωστοποίησα στην παρέα και αναμένουμε μερίδιο .Έστω,λογω κυκλοφορίας,και τα απόνερα υμών των δυνατων παικτών.Να είσαι καλά να μας τα λές.
    Περικλή απο το στόμα σου και στου..... Βλαδίμηρου το αυτί!.Κατά τα άλλα καιρός ήταν και για τη Θεσσαλονίκη. -----------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η Δευτέρα 11/10 δεν ξημέρωσε στη νότια Αττική με βροχή, ενώ η βαριά συννεφιά στο Φάληρο νωρίς το πρωί, έδωσε τη θέση της στη λιακάδα όταν έφτασα μετά το μεσημέρι στην αγαπημένη μου ακτή. Τα σωρειτόμορφα νέφη είχαν εξαφανιστεί. Και έμειναν μόνο κάτι θύσανοι (αυτά τα λεπτά σύννεφα που προηγούνται ή έπονται μίας καταιγίδας) ψηλά, να με συντροφεύουν στη δεύτερη βουτιά. Αφού είχα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο Φάληρο και στη συνέχεια πήγα στο Μαρκόπουλο για μία δουλειά, κατέληξα στο Θυμάρι, παίρνοντας μαζί και τα σκυλιά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Εκεί που και με νοτιά τα νερά είναι πιο καθαρά και σε αντίθεση με το γκρίζο του Φαλήρου, φάνηκε το απέραντο γαλάζιο, παρά τη φουσκοθαλασσιά.

    Ο ενισχυμένος νοτιάς, σε συνδυασμό και με την ηλιοφάνεια, ανέβασε, εξάλλου, τη θερμοκρασία πάνω από τους 26 βαθμούς στο Σούνιο, την Καλλιθέα, τη Σαλαμίνα και τη Βλυχάδα Αττικής. Η πραγματική αίσθηση ήταν ακόμα πιο ζεστή. Μία καλοκαιρινή μέρα μέσα σε μία βδομάδα κακοκαιρίας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή