Ένας κύκλος έντονων καιρικών φαινομένων κλείνει και ένας άλλος ανοίγει!

Φθινόπωρο στον Υμηττό. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με κέντρα στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο επηρεάζουν με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές τη χώρας. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες θα αρχίσει και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αλλά με την αναμενόμενη προς ανατολάς κίνηση των προαναφερθέντων χαμηλών, τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 


Την Τετάρτη (13/10), η μέρα θα αρχίσει με λίγες βροχές στη ΒΑ Ελλάδα και τις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας, αλλά από το απόγευμα στα δυτικά οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Στη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΝΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Αναφορικά με την κακοκαιρία του διημέρου Πέμπτη και Παρασκευή (14 & 15/10), σημειώνονται τα παρακάτω:

(α) Στη μέση τροπόσφαιρα η ψυχρή εισβολή θα γίνει στην κεντρική Μεσόγειο, με συνέπεια το σχηματισμό οργανωμένου χαμηλού (συνέργεια στροβιλισμού και βαροκλινικότητας). Το σύστημα αυτό θα κινηθεί προς τη ΝΔ Ελλάδα που το φθινόπωρο κα το χειμώνα αποτελεί το ευπαθές σημείο (μαλακό υπογάστριο) από πλευράς εκδήλωσης ισχυρών βροχών, καταιγίδων και υπό προϋποθέσεις χιονοπτώσεων σε εκτεταμένες περιοχές.

(β) Η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού και το βάθος του, που δεν μπορούμε από τώρα να τα γνωρίζουμε με ακρίβεια, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατανομή των φαινομένων και την ένταση των συνοπτικής κλίμακας ανέμων.

(γ) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Αθήνα (πάντα ευπαθής στις πλημμύρες λόγω της μεγάλης επιφανειακής απορροής) και δυστυχώς οι πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


50 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον, η Δευτέρα 11/10 ήταν μία μέρα σχεδόν καλοκαιρινή για τη νότια Αττική. Ο νοτιάς και η ηλιοφάνεια - αφού η πρωινή συννεφιά διαλύθηκε γρήγορα κι έμειναν μόνο κάτι θύσανοι ψηλά - ανέβασαν τη θερμοκρασία πάνω και από τους 26 βαθμούς. Πρωταθλήτριες της καλοκαιρίας ήταν, βέβαια, για άλλη μία φορά η Ρόδος και η Κρήτη (30 ως 32,5 βαθμοί). Όπως λένε, βέβαια, όσο πιο πολύ καίει ο ήλιος, τόσο πιο πολύ θα βρέξει.

    Μακάρι όχι τόσο, όσο στην Κίνα, όπου στη βόρεια επαρχία Shanxi επηρεάστηκαν 1,76 εκ. άνθρωποι από τις πλημμύρες που προκάλεσαν την κατάρρευση σπιτιών και τουλάχιστον 70 κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως μεταδίδει το BBC. Για να έχουμε, βέβαια, μία σωστή τάξη μεγέθους, επηρεάστηκε κάτι περισσότερο από το 0,1% του πληθυσμού της Κίνας, δηλαδή, κατ' αναλογία στην Ελλάδα θα επηρεάζονταν 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία αντίστοιχη περίπτωση.

    Οι καταιγίδες δυσκολεύουν και τις προσπάθειες διάσωσης στην Κίνα, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις πλημμύρες που είχαν στοιχίσει 300 ζωές στην επαρχία Henan. Μέχρι στιγμής πάνω από 120 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, ενώ περίπου 17 χιλιάδες σπίτια κατέρρευσαν. Τέσσερις αστυνομικοί πέθαναν, εξαιτίας μία κατολίσθησης. Στη γειτονική επαρχία Hebei ένα λεωφορείο έπεσε σε πλημμυρισμένο ποταμό με συνέπεια τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ 11 αγνοούνται από τους συνολικά 51 επιβαίνοντες στο όχημα.

    Επίσης, οι πλημμύρες στην επαρχία Shanxi, όπου στην πρωτεύουσα της Taiyuan έπεσαν 185,6 χιλιοστά βροχής την περασμένη εβδομάδα - ενώ ο μέσος όρος του Οκτωβρίου από το 1981 ως το 2010 ήταν 25 χιλιοστά - μπορεί να αποδειχτούν χειρότερες και από αυτές της Henan. Για προληπτικούς λόγους έκλεισαν 60 ανθρακωρυχεία, 372 άλλα ορυχεία και 27 εργοστάσια με χημικά στην επαρχία και οι αρχές ζητούν με μηνύματα από μεγάφωνα να κουβαλούν οι γονείς τα παιδιά τους στους ώμους τους, να δίνουν προτεραιότητα σε γυναίκες και ηλικιωμένους και να μην πανικοβληθούν, γιατί όλοι θα σωθούν.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-58866854
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύχομαι να μην υπάρξουν αλλά προβλήματα και να μην δοκιμαστούν άλλο οι πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας.
    Προσωπικά δεν συμπαθώ καθόλου τις ραγδαίες βροχές. Μου αρέσουν οι χειμερινού τύπου,μέτριας έντασης και μεγάλης διαρκείας βροχοπτώσεις,που μαζί με τα χιόνια ενισχύουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην Φθιωτιδα γενικά έχουμε αυτές τις βροχές και δεν εμφανίζονται συχνά ακραίες εντάσεις.
    Δεν ξερουμε,άκουσα,ποσό έβρεξε στην βόρεια Εύβοια διότι δεν υπάρχει δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών επίσημου φορέα. Είναι ένα γεγονός αυτό. Καλώς έχει η Αττική και από έναν σταθμό σε κάθε γειτονιά αλλά δεν θα έπρεπε να είναι πιο πυκνό το δίκτυο και σε άλλες περιοχές;Παράδειγμα,όλη η νότια Πινδος,από Άγραφα και νοτιότερα,έχει το πολύ 15 σταθμούς ενώ ελάχιστοι από αυτους βρίσκονται στις πιο ορεινές περιοχές.Δεν θα βοηθούσε και στις προγνώσεις ένα πιο πυκνό δίκτυο;Ρωτούν τα ζαρκάδια,τα γεράκια και οι βελανιδιές...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πρόσφατη ανάρτηση του meteo.gr για τα τεράστια ύψη βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, φαίνεται στο χάρτη να έχουν δεχτεί 39 χιλιοστά οι Ωρεοί και 10 χιλιοστά η Ιστιαία στη βόρεια Εύβοια. Γενικά, έχεις δίκιο, βέβαια, ότι όπως συμβαίνει σχεδόν με τα πάντα, έτσι και οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι συγκεντρωμένοι ως επί το πλείστον στην Αθήνα.

      Παρεμπιπτόντως, τρεις δεκάλεπτες μπόρες έριξε στη Σαλαμίνα και ενδιάμεσα ο καιρός άνοιγε. Στην υπόλοιπη Αττική - τουλάχιστον στη νότια - ο ήλιος κράτησε τελικά όλη μέρα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Οταν σε μία περιοχή της Αθήνας μένουν 50.000 κόσμος λογικό να ενδιαφέρετε κάποιος περισσότερο από την χ-ψ περιοχή στο χωριό της Εύβοιας με 10 άτομα το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    3. To θέμα δεν είναι ποιος ενδιαφέρεται για τον καιρό, αλλά να έχουν οι επίσημοι φορείς ολοκληρωμένη εικόνα των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν ανά πάσα στιγμή ακόμα και στην πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας. Από την άλλη, επειδή είναι λίγοι οι κάτοικοι στην Εύβοια ή σε άλλες περιοχές της επαρχίας, πρέπει να τους αφήσουμε στο σκοτάδι;

      Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία δεκαετιών, να είναι τα πάντα συγκεντρωμένα στην Αθήνα κάνει κακό και στην πρωτεύουσα, που ασφυκτιά και στην επαρχία, που είναι εγκαταλειμμένη σχεδόν στη τύχη της. Και οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμα και δραματικές σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. στην υγεία, με την έλλειψη νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού, εξοπλισμού και υλικού.

      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Αφού μας πέθανε πρώτα, μας έδωσε 35 mm στη Θεσσαλονίκη. Για να δούμε τώρα στον δεύτερο κύκλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους Χρήστο, αναμενόμενο ήταν το καλό νερό και στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χρήστο,
      Ψιλοπράγματα μας έδωσε αλλά έστω κι έτσι καλά ήταν. Χθες το βράδυ φυσούσε παρά πολύ δυνατά στη Θεσσαλονίκη , μας πήρε και μας σήκωσε, κι έτσι σήμερα η μέρα εξελίχθηκε αναπάντεχα (οι προγνώσεις νομίζω έπεσαν έξω) σε ανοιξιάτικη μέρα, μαγιάτικη θα έλεγα. Ο ήλιος ζεσταίνει τα πάντα μόλις βγει. Το βράδυ βέβαια οι προγνώσεις δίνουν πάλι βροχές και φθινόπωρο. Για να δούμε
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
  4. Τρίτο συνεχόμενο απόγευμα θερμικής αστάθειας στα Μέγαρα!Το Σάββατο με σποραδικούς ομβρους, χθες και σήμερα μετά από έντονη ηλιοφάνεια και κουφόβραση φόρτωμα απότομα, αστραπόβροντα για καμιά ώρα πριν το ξέσπασμα, σαρωτική βροχή η οποία όμως σταμάτησε αμέσως με την έναρξή της, ούτε πέντε λεπτά! Η χθεσινή καταιγίδα διέσχισε την Πελοπόννησο πρώτα, η σημερινή όμως ήταν προδιαγραφών Μαΐου, αναπτύχθηκε από πάνω μας κυριολεκτικά και με το ξέσπασμα διαλύθηκε κάθε νέφωση!
    Στον τόπο μου λένε, "από το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα", αντίστοιχο του, από την αναβροχιά, καλό και το χαλάζι! Μετά από τόση ξηρασία,ας πάρουμε έστω και αυτό το λίγο, μιας και τόσο βίαια ξεσπάσματα δε θέλουμε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια! Βροχή σαν της Παρασκευής αν είχαμε για λίγες ώρες ακόμα συνεχώς θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος!
    Καλή συνέχεια και μακάρι τις επόμενες ημέρες και ώρες να πουν και οι υπόλοιπες περιοχές, Δόξα τω Θεώ και όχι βεβαίως, βόηθα Παναγιά!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλά 52mm στην περιοχή μου από χθες τη νύχτα έως αυτή τη στιγμή και ακόμη έχουμε δρόμο.
    Στην επικείμενη σοβαρή νέα αλλαγή από Τετάρτη βράδυ και από τα δυτικά ο δάσκαλος έχει δίκιο καθώς ανεξαρτήτως τι δίνουν τα μοντέλα ακόμη δε μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής τροχιά αυτού του κυκλωνικού και βαθέος συστήματος πού θα καλό-οργανωθεί στο Ιόνιο τις επόμενες ημέρες.
    Το σίγουρο είναι ότι όλη η χώρα σχεδόν θα βραχεί καλά,ενώ σίγουρα κάπου αλλού θα υπάρξουν πολύ έντονα φαινόμενα.
    Μέχρι αύριο το βράδυ θα ξεκαθαρίσει λογικά το τοπίο.
    Υ.Γ. Νέες πρόσκαιρα ισχυρές καταιγίδες έρχονται τις επόμενες ώρες και πάλι στις ίδιες περιοχές(δυτικά κεντρικά και ΒΔυτικα)με τη μορφή ψυχρού μετώπου(αλλαγή από νδυτικο σε ΔΒΔυτικο άνεμο)σαρώνοντας από βορά προς νότο και ρίχνοντας τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα.
    Μία προσοχή στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νεος γύρος επιδείνωσης του καιρού από την πέμπτη με διαταραχή από τα νοτιοδυτικά πράγμα που θα επηρεάσσει και μάλιστα έντονα και την ανατολική χώρα.Βέβαια αυτό δεν είναι θετικό απαραιτήτως σε όλες τις περιπτώσεις ιδαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές με μεγάλη κλίση εδάφους και δεν αναφέρομαι μόνο στην εύβοια διότι δεν είναι μόνο η βόρεια εύβοια.
    Αν συνεχίσει έτσι με αυτήν την πορεία ο καιρός,ο φετινός οκτώβριος θα χαρακτηριστεί ως πιο βροχερός μαζί με εκείνον του 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως προείπε και ο δάσκαλος το βαρομετρικό χαμηλό δεν γνωρίζουμε ακόμα τη θέση του και την ένταση του ,θεωρώ ότι όλα θα φανούν την τελευταία στιγμή.Να θυμησω ότι πριν ένα χρόνο με τον Ιανό μέχρι και την τελευταία στιγμή τα μοντέλα δίναν αλλού τα ακραία φαινόμενα και αυτά κινηθηκαν άλλου μη προβλέψιμα τότε,και είχε τις μεγάλες καταστροφές .Ας δείξουμε όλοι τι δέουσα προσοχή . Χρήστος από την ζεστή Όθρυ σήμερα με μια ολιγόλεπτη καταιγίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα θυμίζει"Ιανό",απεφάνθη ο κύριος Κλέαρχος.Την κολυμβήθρα γρήγορααα!.Κουμπάρα η Μαρίνα.Προσφέρομαι να κρατάω τη λαμπάδα!.Καληνύχτα μετεωρολογία......!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τα τελευταια τρεξιματα των μοντελων, φαινεται η υπαρξη δυο κεντρων. Η πρωτη στο βορειο ιονιο και το δευτερο αρκετα νοτια. Γενικα ειναι ενα συστημα με αρκετες μικροδιαταραχες. Αναμενομενες οι αλλαγες πορειας και οι σχηματισμοι δευτερευοντων κεντρων. Σημαντικη κακοκαιρια. Η διαρκεια και η εμμονη σε καποιες περιοχες θα πρεπει να προβληματισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκτώβριος και Νοέμβριος, άσχημη προϊστορία με πλημμύρες στην Ελλάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι. Και δεν έχει άδικο ο Κλέαρχος που παρομοίασε με τον Ιανό την επικείμενη κακοκαιρία. Ακόμα και μην πρόκειται για εξ ορισμού μεσογειακό κυκλώνα, θα βρέχει δύο μέρες σερί σχεδόν παντού.

      Οκτώβρης από τα μελλοντικά και όχι από τα παλιά είναι κατά τη γνώμη μου. Παλιά δεν έβρεχε ποτέ 10 μέρες σερί σε όλη την Ελλάδα, ούτε είχαμε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών, με ελάχιστες εξαιρέσεις επί 1,5 μήνα, σχεδόν από τις αρχές Σεπτέμβρη. Ο καιρός θυμίζει Δεκέμβρη. Και μπορεί με κάποια πιθανή διόρθωση τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη να μοιάζει με Σεπτέμβρη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Εκπτώσεις παντού. Αρκεί να μας συζητούν!

      Διαγραφή
    4. Φίλε Β.ΣΠ. μάλλον είσαι αρκετά ... ευαίσθητος στον κακό καιρο. Τρόπος του λέγειν βέβαια ο κακός, αν δε δεν αισθάνεσαι καλά με θερμοκρασιες 18-19 βαθμών. Απ όσο βλέπω μάλιστα στην περιοχή σου τη νότια Αττική, λίγες σταγόνες και λίγες ολιγόλεπτες μπόρες έπεσαν όλες αυτές τις ημέρες. Αν το να βρέξει ένα "ολόκληρο" διήμερο είναι κάτι τόσο αφύσικο για μέσα Οκτώβρη, η επιστημη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ήταν πιο ... "ομαλοί" δηλαδη οι Οκτώβριοι και Νοέμβριοι περασμένων ετών με τους 50ήμερους αντικυκλώνες που λέγαμε το νερο νεράκι και τα φύλλα κιτρινιζαν μετά τα Χριστούγεννα? Μάλλον είσαι πολύ μικρός σε ηλικία ή δεν έχεις ζήσει αλλού στην Ελλάδα πλην της ήπιας νότιας Αττικής, αν σου φαίνονται ακραίες 5-6 μέρες με βροχή και θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών(!). Οκτώβρης παλιακός κανονικός είναι, με όλο το σεβασμό. Οκτώβριοι από το μέλλον ήταν εκείνοι των τελευταίων ετών.
      Δήμος, Ιωάννινα

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου , μια χαρά Οκτώβριος είναι , μακάρι να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο.

      Δημήτρης Αθήνα

      Διαγραφή
    6. Ναι, είναι ακραίες οι θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών για τη νότια Αττική τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μάλιστα για αρκετές μέρες και τους δύο αυτούς μήνες. Όπως ήταν ακραία και τα σερί 45άρια τον Αύγουστο. Το ότι μπορεί να συμβούν δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακραία, αφού ξεφεύγουν πολύ από τον μέσο όρο. Με τις αναρτήσεις μου ήθελα να καταδείξω ότι ο καιρός έχει γίνει αλλοπρόσαλλος δυστυχώς στην Ελλάδα (αλλά και τι είναι νορμάλ στη χώρα μας, εδώ που τα λέμε).

      Για παράδειγμα σήμερα στη Σαλαμίνα πήγα το πρωί υπό ασθενή βροχή. Στο νότιο τμήμα του νησιού είχε λιακάδα και μόνο κάτι θύσανοι έβαφαν και λίγο άσπρο το απέραντο γαλάζιο του ουρανού. Και κάποιοι σωρειτομελανίες εμφανίζονταν αραιά και πού. Είχε τέτοια καλοκαιρία, που εκτός από μπάνιο κάναμε και ηλιοθεραπεία. Την ίδια στιγμή που μας έπαιρναν αγχωμένοι από τα βορειοδυτικά του νησιού, μήπως πάθαμε τίποτα, γιατί εκεί συνεχιζόταν η κακοκαιρία. Με μία σύντομη, αλλά αρκετά βίαιη μπόρα αυτή τη φορά. Μάλλον επρόκειτο για θερμική αστάθεια, όπως έγραψαν τις προηγούμενες μέρες κι άλλα παιδιά. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι βγήκε και ο ήλιος μετά.

      Μακάρι να είχαμε Οκτώβρη από τα παλιά. Με την ποτιστική βροχή, που ανέφερε και ο Δημήτρης Ρ. Γιατί παλιά δεν είχαμε τέσσερις μεσογειακούς κυκλώνες σε πέντε χρόνια. Δεν είχαμε τόσα θύματα και καταστροφές όσο τα τελευταία χρόνια (Μάνδρα, Χαλκιδική, Ιανός, Ξενοφώντας, Ζορμπάς, Αριάδνη, Μήδεια κ.λ.π.). Επί της ουσίας, το πρόβλημα δεν είναι ότι στην Αττική ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι παραδοσιακά καλοκαιρινοί και φέτος ήρθε η εξαίρεση, αλλά ότι πάνε να γίνουν κανόνας τα βίαια και τα ακραία φαινόμενα. Από τους χιονιάδες, στις πλημμύρες, μετά στους καύσωνες και πάλι στις πλημμύρες και ενδιάμεσα κάτι διαολεμένοι άνεμοι με κύματα 2 και 3 μέτρα που κάνουν τον Σαρωνικό να θυμίζει κάτι από Ατλαντικό.

      Αντικυκλώνα 50 ημερών δεν θυμάμαι ποτέ, όσο ασχολούμαι - λόγω χειμερινής κολύμβησης - με τον καιρό στην Ελλάδα. Μάλλον θα μπερδεύεστε με τον αζορικό αντικυκλώνα, που είναι επί μονίμου βάσεως πάνω από την Ισπανία. Εκεί ναι, ξεχνάει να κρυφτεί ο ήλιος. Χιόνισε μία φορά μετά από 40 χρόνια πέρσι στα ηπειρωτικά πεδινά - Βαρκελώνη, το αντίστοιχο του Πειραιά και Μάλαγα κ.λ.π. δεν είδαν νιφάδα - και έγινε παγκόσμιο θέμα. Άντε και στα δικά μας...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Ύψιστη προσοχή το διήμερο Πέμπτη- Παρασκευή_____ Κάτι μου λέει ότι ο Σαρωνικός κόλπος, θα μας πυρπολήσει κανονικά τους Αθηναίους και θα κάνει γερή ανατροφοδότηση των καταιγίδων. Καλημέρα σε όλους και με προσοχή στα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας,
    μου έκαναν εντύπωση η χθεσινή και προχθεσινή απογευματινή καταιγίδα εδώ στο Γέρακα. Είχαν Καλοκαιρινά χαρακτηριστικά. Απότομη μεταβολή του καιρού με ραγδαία βροχόπτωση για λίγα λεπτά και αμέσως ξαστεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Έρμος, και βαρύς στο μονοπάτι,ντιλέμ-ντιλέ-ντιλέμ,με το σακούλι άδειο και ενα μωρό στην πλάτη,ντιλέμ-ντιλέ-ντιλέμ....".Και το όνομα αυτού "Μπάλλος"(ορθότ.Μπάλος).Εύγε κουμπάρα.Προφανώς επειδή έχει δύο κέντρα.Ως γνωστόν ο Μπάλλος,συνήθως,χορεύεται ζευγαρωτά.--------Π.Α.
    Υ.γ.Δάσκαλε ,από συμπαράσταση ,όχι και απο συναντίληψη,μπορείς να μοιράσεις τις μπομπονιέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ!! Ειδικά χθες στην Πετρούπολη ήταν: ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Η βροχή με έπιασε την ώρα που περπατούσα στο δρόμο και είχα υπέροχη θέα σε ΒΔ, Α, ΝΔ και λίγο κέντρο. Αυτή η κίνηση των νεφών ήταν μαγευτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας! Έγιναν τα βαφτησια "Μπαλλος"!! Συγνώμη μετά τα Α δεν πάμε στο Β; Μήπως είναι Ballos!? Στην περιοχή μας πάντως έπεσαν τα λιγότερα χιλιοστά της χώρας ίσως!! Εδώ μια μικρή, απλοϊκή, ίσως λανθασμένη προσπάθεια ανάλυσης της κατάστασης στην περιοχή μας.. https://protiskairos.blogspot.com/2021/10/blog-post_11.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω την εντύπωση πως η περιοχή που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής,όσον αφορά στην επικείμενη κακοκαιρία,είναι η Αττική.Καλημερα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά, που θα γλιτώναμε. Χιονιάδες, βοριάδες - νοτιάδες, καταιγίδες - πλημμύρες, καύσωνες, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, φωτορύπανση, ακρίβεια, κίνηση, σκουπίδια παντού, εξυπηρέτηση πουθενά. Τουλάχιστον, έχουμε τη θάλασσα για παρηγοριά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. "Φέρτε μου τη θάλασσα να τη προσκυνήσω........."--------Π.Α.

      Διαγραφή
  16. Καραβατακης Αντώνιος13 Οκτωβρίου 2021 στις 2:11 μ.μ.

    Εχθές επιτέλους ήρθαν τα πρωτοβροχια κ Μυτιλήνη.Ξεχασμενοι από τον Θεό ειμασταν, εντελώς.Ο Όπως έλεγε ο παππούς μου,το θέμα είναι να πέσει η πρώτη βροχή τον Οκτώβριο, μετά αλλάζει η ατμόσφαιρα,ψυχραινει μου έλεγε απλοϊκά, όμως με μεγάλη αξία της λέξης,πολλά αλλάζουν στην πορεία του καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντως δεν είναι "δεμένα" τα ενσάμπλ του υετού για τις επόμενες δυο ημέρες.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους.
    Ακόμη και μεχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει η ακριβή τροχιά τού βαθέος βαρομετρικού χαμηλού από το "πάντρεμα" όλων των μοντέλων αλλά και των ensemble Ευρωπαίου και Αμερικάνου.
    Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα η νοτιότερα η τροχιά τού και μπορεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές.
    Προσωπική μού άποψη είναι ότι τα φαινόμενα εκεί όπου θα παρουσιάζουν τεράστια ραγδαιότητα(από νότια Θεσσαλία και κάτω) δεν θα είναι συνεχή και θα υπάρχουν και κάποια ανοίγματα στο επόμενο τριήμερο.
    Οι επιθέσεις δηλαδή των βροχών και των καταιγίδων θα είναι κατά κύματα.
    Πολύ νερό θα πέσει σε Χαλκιδική Θερμαϊκό και σε κάποια ΒΑνατολικά ηπειρωτικά τμήματα από πλευράς βόρειας χώρας.
    Η ΒΔυτική πολύ ορεινή χώρα θα πρέπει από αύριο να ντυθεί στα λευκά με δυνατές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και κλειστό γενικά καιρό, με τη δυτική Μακεδονία και τη Φλώρινα λόγω τού πολύ ψυχρού ΒΔυτικου ανέμου να κυνηγάει το χιόνι και κάτω από τα 900 με 1000μ.
    Οι κεντρικοί θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με χιόνια στις κορυφές των μεγάλων βουνών μας ενώ οι νότιοι θα απολαμβάνουν πιό τροπικό καιρό.
    Πάντως το σίγουρο είναι ότι θα πέσουν αρκετά χιλιοστά πανελλαδικά.
    Κάποιες περιοχές πού θέλουν οπωσδήποτε προσοχή(είτε λόγω μεγάλου όγκου νερού πού έχει πέσει έως τώρα,είτε έλλειψης πρασίνου και δασών)είναι το κεντρικό και νότιο Ιόνιο,η δυτική και ανατολική Στερεά Εύβοια(εννοείτε μαζί με τον Αργοσαρωνικό),όλη η Πελοπόννησος με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσσηνία,και αργότερα κάποια ανατολικά νησιωτικά τμήματα όπου έως τώρα έχουν αδικηθεί.
    Σε αυτές τις περιοχές πιστεύω ότι τα χιλιοστά θα κυμανθούν το επόμενο τριήμερο άνω των 70 με 80 και κατά τόπους ίσως πολύ παραπάνω.
    Τέλος ας μη ξεχνάμε και την "ουρά" τού συστήματος μετά το Σάββατο και έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας όπου θα συνεχίσει να δίνει κάποια φαινόμενα κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας και τα ΝΔυτικα τμήματα αυτής.
    Καλή καιροαπόλαυση λοιπόν με τις όποιες πιθανές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
    Υ.Γ. Ευτυχώς πάντως το συγκεκριμένο σύστημα δεν βάθυνε όσο φαίνονταν σε κάποια προηγούμενα τρεξίματα κ τα φαινόμενα αν κ θα είναι έντονα δε δείχνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα πλην των καμμένων περιοχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περίεργο πάντως που δεν ανέβηκε κάποια πρόγνωση ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να σας πω κάτι διαφορετικό από αυτά που σας είπα πριν από δύο ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Και είναι σωστή η τακτική του κ. Ζιακόπουλου, καθώς ο καταιγισμός πληροφοριών και το μπαράζ αναλύσεων για ένα θέμα, μάλλον άγχος, φόβο και ανασφάλεια προσθέτει, παρά κάτι παραπάνω στην ενημέρωση γύρω από αυτό. Κατά τις 8 το πρωί της Πέμπτης 14/10 έριξε, παρεμπιπτόντως, μία σύντομη μπόρα στο Π. Φάληρο (4 χιλιοστά σύμφωνα με το meteo.gr, που ήταν, όμως, αρκετά για μία στιγμιαία διακοπή ρεύματος, αλλά ευτυχώς δεν έσβησε ο υπολογιστής, επειδή το τροφοδοτικό συνεχίζει για κάποια δεύτερα να έχει ενέργεια και απλά έπεσε το ίντερνετ), αλλά ο ουρανός πάει τώρα να καθαρίσει μερικώς, επιβεβαιώνοντας και τον Φώτη ότι θα έχει ανοίγματα ο καιρός.

      Η θεαματική βελτίωση αναμένεται, πάντως, μετά τις 20 Οκτωβρίου, καθώς εδραιώνεται στα μοντέλα η τάση για καλοκαιρία και άνοδο της θερμοκρασίας κατά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Φώτη πάντα σχολαστικός.Να είσαι καλά. Εισαι πολύ πιο πάνω από ερασιτέχνης μετεωρολόγος.
    Βροχή θέλουμε και όχι καταστροφές.Εδω στην περιοχή μου έχει ρίξει νερό, όχι αρκετό βέβαια για να χορτάσει ο τόπος.Δε μπορώ να μετρήσω σε χιλιοστά.Με το τρακτέρ που οργώνω κάποια χωράφια για σπορά βοσκής (σανα), έχει κατέβει η υγρασία στο χώμα περίπου 20εκατοστα.Για αρχή είναι πολύ καλά.Εχει και συνέχεια.Δοξα τω Θεό.Μαλλον έχουμε Οκτώβρη από τα παλιά.Μακαρι να βρέξει και εκεί που δεν έχουν βραχεί ακόμη.Το έχει ανάγκη ο τόπος ύστερα από τόσο μεγάλη ανομβρία.
    Όσο μπορούμε προσοχή στα έντονα φαινόμενα που έρχονται.Καλο βράδυ στον κύριο Ζιακοπουλο και σε ολη την παρέα του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
    Πέτρο τα νέα από τα Δυτικά του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη το κοντόβραδο ερριξε απρόσμενα 6mm. Η επερχόμενη κακοκαιρία,την οποία κάποιοι τραβάνε από τα μαλλιά,προκειμένου να την αναγάγουν με το ζόρι 'εστω και σε οιονεί madicane,νομίζω ότι θα ευνοήσει περισσοτερο τα ανατολικά του Νομού μας. Εσύ σε ποιό σταθμό του Ε.Α.Α είσαι πιο κοντά?

      Το Φώτη τον ευχαριστούμε.Ο δάσκαλος σιωπών,προφανώς παραμένει στα της Δευτέρας.---------------Π.Α.

      Διαγραφή
  21. Κλέαρχος = τρομολαγνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι εξισώσεις. Αντίθετα, προσυπογράφω τις επιστολές του εκ Κορινθίας Πέτρου!

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να χρησιμοποιεί μερικές φορές βαρύγδουπες εκφράσεις ο Κλέαρχος και να βιάζεται να κάνει μία πρόγνωση μέρες πριν από την εκδήλωση ενός φαινομένου για να έχει την "πρωτιά", αλλά κακό μετεωρολόγο δεν τον λες. Κυρίως γιατί τα περισσότερα από όσα λέει, βγαίνουν τελικά.

      Το θέμα είναι να μην έχουμε και χειρότερα από αυτά που δείχνουν τα μοντέλα μέχρι και σήμερα το πρωί. Γιατί έχουν πέσει ήδη 20 χιλιοστά στο Χαϊδάρι και 19 στον Κορυδαλλό πριν ξημερώσει και πριν καν έρθει το σύστημα στην Αττική. Περικυκλωμένοι από σωρειτομελανίες είμαστε. Τουλάχιστον, ας επικρατήσουν οι στρωματοσωρείτες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για άλλη μία φορά.
    Ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα στη χώρα μας.
    Προσοχή μεγάλη στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς το σύστημα δεν αστειεύεται.
    Στην Αιτωλοακαρνία από χθες το βράδυ βρέχει ασταμάτητα ενώ μόλις τώρα ξεκίνησαν και ισχυρές καταιγίδες.
    Ρέματα,φρεάτια και φράγματα αρχίζουν και είναι στα όριά τούς και ακόμη καλά καλά δε ξεκινήσαμε.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Οκτώβριος στην Καλαμάτα, μετά και την πρωινή καταιγίδα που είχε και μικρό χαλάζι, έχει δώσει έως τώρα 144mm βροχής. Παρότι είναι πάνω από τον μέσο όρο του μήνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας φυσιολογικός Οκτώβριος. Φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες κάτι δυνατό έρχεται. Πάντως αν δεν δώσουν οι επόμενοι μήνες περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο, η χρονιά θα κλείσει με "έλλειμμα στο ταμείο"...για να μην ξεχνάμε ότι πέρασε ένα εξάμηνο πλήρους ανομβρίας, το οποίο συνδυάστηκε με όλα τα θερμοκρασιακά ρεκόρ κλπ. Η αιτία είναι γνωστή και ας μην την βλέπουμε ακόμη όλοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, εσείς μοιάζετε να μην κατανοείτε ότι όλα τα φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής είναι. Δηλαδή, η κλιματική αλλαγή παίρνει ρεπό όταν βρέχει καταρρακτωδώς 10 μέρες σερί και σήμερα, μάλιστα, έχουν αποκλειστεί άνθρωποι στη μισή Αθήνα και εμφανίζεται μόνο με τον ήλιο και τη ζέστη; Μην βλέπετε τα πράγματα μονόπλευρα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αν καταλαβαίνω σωστά και οι δύο κλιματική αλλαγή βλέπουμε. Βέβαια "καταρράκτες" δεν είδα, βροχές φθινοπωρινές μόνο, οι οποίες ως γνωστόν είναι έντονες. Για δε την Αθήνα 100mm σε μια μέρα με τόση αστικοποίηση και μόνο καμμένα δάση τριγύρω, ας μείνει ο κόσμος σπίτι του...

      Διαγραφή
  24. Τουλάχιστον, την Πέμπτη 14/10 - και σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής - είχε διαστήματα με ήλιο στο Θυμάρι, αν και έπιασε βροχή, μόλις βγήκα στην αγαπημένη μου ακτή. Μπήκα στο αμάξι, χωρίς να καταφέρω να πάω στους κάδους της ανακύκλωσης τις σακούλες που μάζεψα από τον πυθμένα, καθώς δυνάμωσε πολύ. Αλλά μέχρι να γυρίσω σπίτι καμιά 500αριά μέτρα από τη θάλασσα σταμάτησε η μπόρα και το θετικό είναι ότι στο Θυμάρι δεν κατέβασε χώματα - και ό,τι βλαβερή ουσία περιέχουν - στη θάλασσα, που είχε γίνει καφέ στο Λαγονήσι, τη Βούλα, το Φάληρο.

    Καφέ είχε γίνει παρεμπιπτόντως, σχεδόν όλος ο Σαρωνικός από τις βροχές και τους νοτιάδες, το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου 2015 και τότε Πέμπτη - Παρασκευή, που είχε έρθει και επίσημη επίσκεψη ο Ολάντ και έγραψε η Le Monde ότι μόλις πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα κρύφτηκε ο αθηναϊκός ήλιος. Ενδιαφέρον είναι και το ρεπορτάζ της Le Monde για τις καταιγίδες που έπληξαν τη Μασσαλία στις 4 Οκτωβρίου και είχαν ως συνέπεια χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να καταλήξουν στους δρόμους και τις παραλίες της γαλλικής πόλης, λόγω και της απεργίας των εργαζόμενων στα απορριμματοφόρα.

    Μία βδομάδα μετά και παρά τις προσπάθειες του ναυτικού πυροσβεστικού σώματος της Μασσαλίας, δυτών, εθελοντών και πολιτών το πρόβλημα παραμένει. Κι αυτό διότι μία μειοψηφία των πλαστικών επιπλέει στο νερό και καταλήγει στην ακτή, η πλειοψηφία βυθίζεται και αποτελεί τη λεγόμενη αόρατη ρύπανση. Παρεμπιπτόντως, το 80% της ρύπανσης στη Μεσόγειο προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Πρόκειται για μία καταστροφή, δυστυχώς συνηθισμένη για την παραθαλάσσια γαλλική πόλη, κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύπανση είναι χειρότερη και από πετρελαιοκηλίδα, διότι οι υδρογονάνθρακες διασπώνται, αλλά τα πλαστικά και άλλα απόβλητα η φύση δεν μπορεί να τα απορροφήσει.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/10/11/dechets-a-marseille-une-semaine-apres-les-intemperies-une-partie-des-plastiques-s-est-diluee-en-mer-et-constitue-une-pollution-invisible_6097917_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απο τις 9:00 το πρωί περίπου μέχρι τώρα που γράφω, ψιλόβροχο κατά διαστήματα στην περιοχή μου.Που και που ακούγονται στο βάθος από τα Δυτικά μπουμπουνιτα πολύ μακριά όμως.
    Πριν δύο ώρες εστάλη μύνημα από το 112.Προσοχη απ'όλους και θα δούμε τη συνέχεια της κακοκαιρίας.Ευχομαι να μην υπάρξουν ζημιές και προβλήματα από πολύ νερό.
    Πέτρο δε γνωρίζω κοντά σε ποιο σταθμό του Ε.Α.Α.βρισκομαι.Φανταζομαι ότι πρέπει να υπάρχει κοντά στην πόλη της Κορίνθου.Εγω βρίσκομαι 30χλμ νοτιοδυτικά της πόλης.Καλο μεσημέρι σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα
    Απίστευτες ποσότητες υετού στην Αττική
    Ο δάσκαλος από τη Δευτέρα το είχε γράψει ήδη για πλημμύρες στην Αθήνα. Μπράβο.
    Για να δούμε πού θα χτυπήσει στη συνέχεια ο Μπάλλος
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα Χριστούγεννα βλέπω να ξανα βρέχει πάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή