Ο καιρός της εβδομάδας

Ο Βόλος από το βουνό των Κενταύρων. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 24 βαθμούς. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα είναι σχετικά χαμηλές.


Την Τετάρτη (20/10), οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών βροχών θα περιοριστούν σημαντικά και από το απόγευμα οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Πέμπτη (21/10), προβλέπονται λίγες νεφώσεις και το πρωί ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 

Την Παρασκευή (22/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα είναι πιο πυκνές και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Οι  άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Το Σαββατοκύριακο (23-24/10), αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές και βαθμιαία στροφή των ανέμων από Ν-ΝΔ σε Β-ΒΑ, με συνέπεια την Κυριακή να πέσει η θερμοκρασία. 

30 σχόλια:

  1. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Κατα την γνωμη μου το ερχομενο σκ δεν βλεπω σημαντικη αλλαγη στον καιρο. Η διαρκεια και η εκταση που θα παρει η αλλαγη, θα εξαρτηθει απο το ποσο θα αντεξει η αντικυκλωνικη σφηνα στην βρετανια και ποσο βορεια θα μπορεσει να κινηθει, ωστε να καθυστερησει την ατλαντικη ροη που φαινεται να εχει μια δυναμικη. Εκτιμω πως δεν θα αντεξει. Οσο πιο ισχυροι ειναι οι αντικυκλωνες στην δυτικη και βδκη ευρωπη, τοσο οι αυλωνες βρισκουν τον χωρο και τον χρονο ωστε να κινηθουν πιο "γεματοι" νοτιοτερα, να βγουν αποκοπες κ.λ π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βροχές μάλλον θερμικής αστάθειας είχαμε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 18/10 στον Πειραιά (6,6 χιλιοστά), τη Νίκαια (6 χιλιοστά), στο Νέο και το Παλαιό Φάληρο (5,2 και 2 χιλιοστά αντίστοιχα) και κάτι ψιλά σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη (από 0,2 χιλιοστά έκαστη) και Πέραμα (0,4 χιλιοστά). Ερχόμενος από το ηλιόλουστο Θυμάρι έβλεπα τα σωρειτόμορφα σύννεφα να έχουν σχηματίσει ένα μέτωπο, αλλά λέω, δεν μπορεί, πάλι θα βρέξει;

    Όταν έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες στην παραλιακή, στο ύψος του Ελληνικού, σκέφτηκα το πλυντήριο που είχα απλώσει, αλλά ευτυχώς με βοριά δεν βρέχεται το συγκεκριμένο σημείο που είχα απλώσει. Βέβαια, με την υγρασία δεν έγινε δουλειά. Τουλάχιστον, κατεβαίνοντας νωρίτερα στον βυθό για να μαζέψω μία σακούλα, φωτογράφισα μία σουπιά. Είχε κρυφτεί στην άκρη της σακούλας, κάτι που αποτελεί ακόμα μία απόδειξη πώς τα πλάσματα της θάλασσας ξεγελιούνται από τα σκουπίδια. Παλιότερα είχα δει σε ντοκιμαντέρ κάβουρες ερημίτες να φωλιάζουν σε καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, αντί για άδεια κοχύλια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φασουλι το φασουλι γεμίζει το σακούλι,λέει η λαϊκή παροιμία και αυτό ακριβώς βγήκε στην πράξη.
    2,3 χιλιοστά προχθές και αλλά 2,7 χιλιοστά σήμερα από το μεσημεριάτικο ξέσπασμα,φθάσαμε αισίως τα 100 χιλιοστά σύνολο τρέχοντος μηνός.
    Το δυτικό ρεύμα που επικρατεί και μάλιστα αρκετά ενισχυμένο,δίνει αρκετή ψύχρα και αυτά τα,έστω λίγα,χιλιοστά υετου,κράτα χαμηλά την θερμοκρασία και κάνει την θέρμανση απαραίτητη τα βράδια.
    Πολλά είδαν τα μάτια μου και άκουσαν τα αυτιά μου στο πανέμορφο βουνό των Κενταύρων,ταιριάζουν με όλα όσα έχω δει και στην περιοχή μου,θα περιμένω και την μεθαυριανή πανσέληνο για να δω τι θα πει και ο μεγάλος μας "αδερφός"(Αν και νομίζω συμφωνεί με οσα αναφέρει πιο πανω ο Αλέξανδρος) και μετά θα συζητήσουμε τα μελλούμενα.
    Συνεχίζω να πιστεύω σε μια πολλή καλή υετοφορα χρονιά με πολύ ενδιαφέρον φαινόμενα.
    Ας το δείξει ο χρόνος αυτό...
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μπερδεμένα τα στοιχεία για τον καιρό από το Σάββατο και μετά.
    Πολλά και διαφορετικά σενάρια "παίζουν" στα παγκόσμια μοντέλα.
    Προσωπική μού άποψη το να πούμε ότι θα βρέξει λίγο τελικά ή ότι θα έχουμε σφοδρή κακοκαιρία εγκυμονεί μεγάλο ρίσκο αποτυχίας.
    Εγώ προσωπικά στο μέσο όρο πού έβγαλα εκτιμώ ότι από Παρασκευή κ μετά η ΔΒΔυτικη χώρα θα έχει αρκετές βροχές με τη βοήθεια τού γαρμπή,μαλακός καιρός και λίγα τοπικά φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα,ενώ από Κυριακή και μετά και έως τις αρχές Νοέμβρη το μόνο πού μπορώ να πω γενικά(δεν μπορώ λόγω έλλειψης χρόνου να εξηγήσω αναλυτικά την πιθανή κυκλοφορία στην Ευρώπη)είναι ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει μεγάλο και από πλευράς βαρομετρικών αλλά και κάποιων ψυχρών καταβάσεων κυρίως στη βόρεια χώρα.
    Θα τα βλέπουμε μέρα τη μέρα.
    Κατά τα άλλα το μουντ στη χώρα παρέμεινε και σήμερα φυσιολογικά φθινοπωρινό με τα όλα τού,καλά πάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα.Εδώ ο πτωχος συγγενής καρβέλια βλέπει για το Κυριακοδεύτερο!.Και με ευνοική κυκλοφορία .Φώτη περιμένω πότε θα δέσει το γλυκό.Να ξεκολλήσουμε και μεις από τα ψιχουλα.----------Π.Α.

    Υ.γ.Άλλαι μεν βουλαί Βαγγέλη,άλλα δε καιρός κελεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τα θέλουμε τα 200μμ σου,πάρτα πίσω.(άχ και να ήταν χιονιάς...)
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί τη ευκαιρία, ο όγκος του υετού τριπλασιάζεται, όταν μετατρέπεται από βροχή σε χιόνι; Πάντως, είναι και λίγο παράδοξο που έρχεται σχεδόν καπάκι νέα ισχυρή κακοκαιρία και ενώ δεν είναι πλέον ζεστά τα νερά της θάλασσας (κρύωσαν από τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας) για να εμπλουτίσουν με υγρασία το σύστημα. Μιας και ο λόγος, όμως, για θάλασσα, ερασιτέχνης δύτης βρήκε στο βόρειο Ισραήλ ένα σπαθί 900 ετών από την εποχή των Σταυροφοριών το οποίο θα γίνει μουσειακό έκθεμα, όπως μεταδίδει το BBC.

      Το σημείο που βρέθηκε το σπαθί είναι ένα απάνεμο μέρος όπου προστατεύονταν από τις θαλασσοταραχές πολλά εμπορικά και άλλα πλοία τους προηγούμενους αιώνες, δηλαδή, και κατά τις Σταυροφορίες, οι οποίες είχαν στόχο να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους από τη μουσουλμανική κυριαρχία. Επίσης από το μεγάλο μέγεθος του σπαθιού και το γεγονός ότι είναι σιδερένιο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος που το κρατούσε θα έπρεπε να ήταν πολύ δυνατός. Αλλά και γενικότερα ότι οι άνθρωποι της εποχής μάλλον ήταν ψηλότεροι και δυνατότεροι από εμάς και είχαν πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταλήγουν να είναι φιλάσθενοι, εξαιτίας της καθιστικής ζωής, της πολυφαρμακίας, της κακής διατροφής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.λ.π.

      Το θέμα είναι άλλο, βέβαια. Ότι τόσα χρόνια στα κρυστάλλινα νερά, δεν έχω βρει παρά σκουπίδια, σακούλες και άλλα πλαστικά. Εντάξει, έχω βρει και μία βέρα, αλλά είχε οξειδωθεί και μερικά ευρώ στον βυθό. Και μία μεγαλούτσικη άγκυρα, καρφωμένη στον πυθμένα σε βάθος 6-7 μέτρων έχω δει στο Φάληρο το Παλαιό. Εκεί που την Τρίτη 19/10 βρήκα μία σύριγγα με το καπάκι ευτυχώς και την πήγα στα σκουπίδια μαζί με κάτι άλλα πλαστικά.
      https://www.bbc.com/news/world-middle-east-58963025
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Καλημερα σε όλους.Τα στοιχεία επιμένουν.Να δούμε.Έρχεται κεφάτος και ο "χειμωνάκος"του αγίου Δημητρίου,κατά Χρήστον Σιμούλην.Χρήστο το σύνηθες καλοκαιράκι φαίνεται ότι απεδήμησε ή και εξεδήμησε!.Φέτος έχουμε άλλο φθινόπωρο,όπως ευκαίρως και σαφώς έχει πει ο φίλος μας Φώτης.Δάσκαλε περιμένουμε αύριο την επικύρωση της προσεχούς κακο(καλο)καιρίας.
    Ευάγγελε καλά τα λες για τις Σταυροφορίες,όμως δυστυχώς αξετράπησαν.Το 1204 διέπραξαν τα αίσχιστα στην Πόλη.Μέχρι και βιασμούς επί της Αγίας Τραπέζης της Αγίας Σοφίας.Βέβαια ας πρόσεχαν και οι Βυζαντινοί.Έτσι το 1453 κάποιοι,όχι λίγοι,προτιμούσαν τους Τούρκους από τους Δυτικούς...--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι μπορεί να παγιωθεί μία κατάσταση όσον αφορά τον καιρό, δηλαδή, αυτό που λέμε συχνά "χειμώνιασε πια" δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Κάτι που βλέπουμε, άλλωστε, κάθε χειμώνα με μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας - ακόμα και με 20-25 βαθμούς στην Αττική - τα οποία διακόπτονται, βέβαια, από ψυχρές εισβολές, βροχές και σαρωτικές των ανέμων ριπές.

      Παρεμπιπτόντως, σήμερα ήταν αρκετά δυνατός ο βοριάς και άδεια η δαντελένια ακρογιαλιά, αλλά όταν κόπασε, γλύκανε ο καιρός αρκετά. Μάλλον καλοκαιρία επικράτησε, λοιπόν, τελικά.

      Πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική ήταν, τέλος, η επισήμανση για τις Σταυροφορίες. Αν και γνώριζα ότι οι Σταυροφόροι είχαν διαπράξει φρικαλεότητες κατά την πρώτη άλωση (1204 μ.Χ.), αγνοούσα ότι αρκετοί στην Πόλη προτιμούσαν τους Τούρκους το 1453.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Χαίρετε, καθηγητά κ. Π.Α. Πείτε μας σας παρακαλώ κάτι για το "αξετράπησαν".

      Διαγραφή
    3. Όπως και στην ελληνιστική περίοδο κάποιοι Έλληνες προτιμούσαν τους Ρωμαίους από τους Μακεδόνες.

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη δεν έτυχε να ακούσεις το καλλιο σαρίκι τούρκικο παρά τιάρα παπική.

      Διαγραφή
  8. Θα δώσω μια εξήγηση από κάποιο σημάδι της φύσης ,μιας και τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι στιγμής είναι πολύ μπερδεμένα.Πατατηρωντας σήμερα και χθες στους δρόμους εμφανίστηκαν πολλά φίδια να λιαζονται αυτό το έχω παρατηρήσει και άλλες φορές και έρχεται κακοκαιρία μεγάλη ίσως και διάρκεια ,Ιδωμεν όμως γιατί πρόκειται για ένα σημάδι της φύσης που δεν παιφτει έξω . Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα δουμε.Αν και δεν νομιζω για θεσσαλία να κανει πολλά πολλά φαινόμενα με τα περισσότερα να αφορούν τα δυτικά και την πελοπόνησο.όπως και να εχει στην τελική οτι είναι ερθει από νερά θα πέσουν απο την κυριακή και μετά.μεχρι το σαββατο θα ειναι καλός ο καιρός.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Θέλω να πιστεύω σ'αυτή την αλλαγή του καιρού που φαίνεται, ότι θα βραχούν επιτέλους όλες οι περιοχές της Ελλάδας.Πετρο το ελπίζω.
    Οι ποτιστικες βροχές είναι βάλσαμο αυτή την εποχή για τον τόπο.
    Χριστόδουλε έχω να σου πω κάτι, μιας και γνωρίζεις πολλά σημάδια της φύσης.
    Όλο το καλοκαίρι φέτος, έβλεπα και ακόμη βλέπω, μακρινούς δρόμους από μυρμήγκια.Φετος μου έχει κάνει εντύπωση.Δεν ήταν τόσο πολύ άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια.Ειναι κάποιο σημάδι αυτό για καλό χειμώνα;
    Καληνύχτα σε όλους τους φίλους του ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τεράστιο θέμα Χρήστο.Λίγα λόγια.Υπήρχε ομολογημένος σκοπός ,η απελευθέρωση των Αγίων Τόπων,και πολλοί ανομολόγητοι.Το πλήθος που συμμετείχε ήταν εντελώς ετερόκλητο.Από φιλόδοξους ευγενείς,luben στοιχεία,αγράμματους φτωχούς χωρικούς ,μέχρι αδίστακτους εγκληματίες που βγηκαν από τις φυλακές λαμβάνοντας Παπικό συγχωροχάρτι.Όλους αυτούς συνέδεε κοινός ανομολόγητος στόχος.Το "πλιάτσικο".Επομένως ,επιεικώς έκανα χρήση του "εκτρέπομαι",αφού συμμετείχαν εξ αρχής ad hoc. ----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε ζιακόπυλε καλησπέρα, θα ήθελα μιας και αύριο έχουμε 21 Οκτωβρίου να μας παραθέσετε κάποια μετεωρολογικά στοιχεία για την μεγάλη νεροποντή που έπληξε το λεκανοπέδιο το 1994 και άν μπορεί να συγκριθεί με την πρόσφατη κακοκαιρία που δοκίμασε τις αντοχές των υποδομών του λεκανοπεδίου.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν βοηθάει αυτό και όπως την έζησε ο δάσκαλος http://ziakopoulos.blogspot.com/2016/10/1994.html?m=1 Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  12. Με ατράνταχτο δεδομένο ότι στην φύση τα πάντα είναι έμψυχα,ακόμη και τα φαινομενικως ακίνητα,όπως και το ότι όλα "μιλάνε" και όλα "τραγουδανε"(αρκεί να μπορει κάποιος να τα ακουσει)ας βάλω κάποια κουίζ.
    1ο (για δυνατούς λύτες):Γιατί οι"μετεωρολογοι μου" άφησαν φέτος τους στενούς "επαρχιακούς" δρόμους με την μόνη λωρίδα ανά κατεύθυνση και "βγηκαν" στις μεγάλες "λεωφόρους" των 3ων ή 4ρων λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση;
    2ο (για πολύ δυνατούς λύτες):Κάθε χρόνο,τα χελιδόνια όταν μαζεύονται σε ομάδες για το ταξίδι σε πιο ζεστά μέρη,τραγουδούν όμορφες "νοτες".
    Γιατί φέτος το τραγούδι τους είχε άλλη "συνθεση" και οι στίχοι ήταν πιο "γιορτινοι";
    3ο (για λιγους):Γιατί οι "μετεωρολογοι μου"ενώ μετά μανίας αποθηκευαν όλο και περισσότερη τροφή, από πολύ νωρίς μάλιστα, κάποια στιγμή την έβγαλαν έξω την καθάρισαν από τα περιττά πριν την ξαναβαλουν μέσα και συνεχίσουν το έργο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδιά ωραία τα κουίζ και τα σημάδια τη φύσης αλλά σε αυτά εγώ δε μπορώ να δώσω απάντηση γιατί πολύ απλά δεν το κατέχω το σπορ παρόλο πού ενδιαφέρομαι να μάθω...
    Από προγνωστικής σκοπιάς πάντως το μόνο πού έχω να πω είναι ότι ο καιρός της επόμενης εβδομάδας θα αποτελέσει πολύ δύσκολη "δουλειά" για όλους τούς μετεωρολόγους επαγγελματίες και μη,καθώς αυτό το τεράστιο χαμηλό που θα αποκοπεί από την κυκλοφορία και θα "τριγυρνά" ανατροφοδοτώντας στην κεντρική μεσόγειο δεν ξέρει κανένα μοντέλο ακόμη ποιά τροχιά θα διαγράψει και πού θα εξασθενήσει.
    Το μόνο βέβαιο είναι πως αν κατέβει το κρύο πού διαφαίνεται την επόμενη βδομάδα για δύο τρείς μέρες και φτάσει μέχρι την χώρα μας στα κεντρικά και βόρεια κυρίως,συνδυαστικά με τούς ΒΑνατολικούς θυελλώδης ανέμους πού πιθανόν να έχουμε μη περιμένουμε αξιόλογες βροχές καθώς το χαμηλό θα σμπρωχθεί δυτικά προς το Ιόνιο λόγω των υψηλών πιέσεων των Βαλκανίων.
    Όλα αυτά βέβαια μέρα τη μέρα την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αλλάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετά την εκτίμηση τού εποχικού Ευρωπαϊκού και σχετικά αξιόπιστου μοντέλου(ECMWF)για αυξημένα ύψη χιονιού στα Βαλκάνια και την περιοχή μας φέτος το χειμώνα,έρχεται η σειρά των Αμερικάνων τού accuweather να βγάλουν σήμερα μόλις τη δική τούς πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα όπου σας την παραθέτω παρακάτω στο λινκ

    https://www.google.com/amp/s/www.accuweather.com/en/winter-weather/accuweathers-2021-2022-europe-winter-forecast/1032617/amp

    Το κείμενο είναι μεγάλο και στα αγγλικά και διαθέτει εικόνα με χρωματισμούς στην Ευρώπη.
    Με λίγα λόγια για την ανατολική μεσόγειο και τη χώρα μας προβλέπει θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα τού μέσου όρου,ενώ οι βροχές και τα ισχυρά χαμηλά δε θα έχουν σταματημό,αυξάνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω πλημμύρες.
    Η ανατολική Ευρώπη επίσης θα βιώσει έναν σκληρό χειμώνα φέτος(καλό παράθυρο για εμάς).
    Για να δούμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με όλο τον σεβασμό φίλτατοι, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει πρόγνωση / εκτίμηση για τον καιρό από τη συμπεριφορά των ζώων, τα οποία απλά προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες και τις αξιοποιούν προς όφελος τους. Για παράδειγμα τα φίδια είναι ψυχρόαιμα, δηλαδή, σε αντίθεση με τους ανθρώπους δεν μπορούν να ζεσταθούν από μόνα τους και χρειάζονται τον ήλιο. "Μαζεύουν", λοιπόν, όσο περισσότερο ήλιο μπορούν τη μέρα, προκειμένου να έχουν ενέργεια για να κυνηγήσουν τη νύχτα.

    Το ξημέρωμα, μάλιστα, τα φίδια είναι ακόμα σχεδόν παγωμένα μέχρι να τα ζεστάνει ο ήλιος και δεν θα ξεχάσω κάποτε τον παππού μου που έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις σε έναν άλλο ορειβάτη, ο οποίος εκμεταλλευόμενος αυτή την πρωινή αδυναμία των φιδιών τα πατούσε με τις μπότες του, σε μία πράξη θρασυδειλίας. Επί της ουσίας, τα φίδια μπορεί να λιάζονταν χθες Τετάρτη 20/10, επειδή μετά από συνεχόμενες βροχερές και συννεφιασμένες μέρες, βρήκαν με τον ήλιο την ευκαιρία να "φορτίσουν ξανά τις μπαταρίες" τους. Όταν αυτό δεν θα είναι πια εφικτό, αφού θα κρυώνει προοδευτικά ο καιρός, θα πέσουν σε χειμερία νάρκη, ακριβώς επειδή λόγω έλλειψης ήλιου, δεν θα μπορούν να έχουν ενέργεια.

    Όσο για τα μυρμήγκια, δεν αποκλείεται να ισχύει ο άγραφος νόμος της φύσης που λέει "φάε τώρα όσο περισσότερο μπορείς, γιατί δεν ξέρεις πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα". Επί τη ευκαιρία, όλα αυτά τα χορταράκια, τα σποράκια κ.λ.π., που μαζεύουν τα μυρμήγκια δεν τα τρώνε τα ίδια, αλλά τα αποθηκεύουν στη φωλιά τους για την ανάπτυξη ενός μύκητα, που είναι αυτός από τον οποίο τρέφονται. Κατά μία έννοια καλλιεργούν, δηλαδή, τα μυρμήγκια και αυτό ίσως να εξηγεί την έντονη δραστηριότητα τους κατά περιόδους, π.χ. μετά τις βροχές μπορεί να βρήκαν αρκετά κομμένα χορταράκια και πεσμένα σποράκια στο έδαφος και εκμεταλλευόμενα την καλοκαιρία έσπευσαν να μαζέψουν όσα μπορούν.

    Σίγουρα, τα μυρμήγκια είναι ενεργά στην καλοκαιρία, όπως και τα χελιδόνια της θάλασσας - ένα είδος μικρόσωμου γλάρου - έρχονται στα μέρη μας όταν χειμωνιάζει στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη που ζουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προβλέπουν τον καιρό, απλά προσαρμόζονται σε αυτόν. Ίσως τα σκυλιά, επειδή έχουν πολύ οξύτερη ακοή από τους ανθρώπους και για αυτό φοβούνται τους ήχους από τις βροντές ή απλά από μία κροτίδα, διότι τους ακούν πολύ πιο δυνατά από εμάς, να μπορούν να αισθανθούν μία καταιγίδα κάμποση ώρα πριν συμβεί. Ακριβώς, επειδή ακούν τις βροντές που είναι ακόμα πολύ μακριά και δεν γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους πριν πλησιάσει το σύστημα κακοκαιρίας πολύ κοντά.
    Β. ΣΠ.
    Μέχρι εκεί, όμως. Το να βγάζουμε συμπεράσματα για τα μελλούμενα του καιρού από τη συμπεριφορά των ζώων, νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το hope casting, δηλαδή, αυτό που θέλουμε εμείς να συμβεί. Κι εγώ έβλεπα παλιότερα τα μελανούρια και τις ζαργάνες σε αφθονία το φθινόπωρο στην επιφάνεια της θάλασσας και έλεγα, "ωραία ο χειμώνας θα είναι ήπιος". Αλλά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία δική μου προσδοκία. Τα ψάρια απλά εκμεταλλεύονταν την καλοκαιρία και τον ήλιο για να τραφούν με μικροοργανισμούς στα μεσόνερα και την επιφάνεια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την καρδιά περιβόλι μας έκανε το Accuweather, καθώς με εξαίρεση τη νότια Ισπανία και τη νότια Πορτογαλία που θα έχουν διαστήματα με ήπιο καιρό, όλη η υπόλοιπη Ευρώπη θα βιώσει έναν μουντό χειμώνα. Συγκεκριμένα, ανεμοθύελλες αναμένονται στη Γαλλία - πέρσι είχαν καταγραφεί 12 - αλλά και στη βόρεια Ισπανία και σε κάποιες περιπτώσεις καταρρακτώδεις βροχές. Οι χώρες, όμως, που αναμένεται να "πνιγούν", λόγω των μεγάλων ποσών υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι η Ιταλία, τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και η Τουρκία, που θα βιώνουν τη μία καταιγίδα μετά την άλλη με συνέπεια να σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα και να υπερχειλίζουν ακόμα και ποτάμια. Τουλάχιστον, τμήματα της Ιταλίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων θα έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο του χειμώνα.

    Σε αντίθεση με την ανατολική Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία θα πέσει (λόγω μετατόπισης της πολικής δίνης) κάτω από το κανονικό στην κεντρική Ουκρανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία και τη Σλοβακία. Και καθώς τα συστήματα κακοκαιρίας, που θα προκαλούν πλημμύρες στην Ιταλία και τα Βαλκάνια, θα κινούνται βορειότερα, θα φέρουν ακόμα και χιονοθύελλες στην ανατολική Ευρώπη. Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το φαινόμενο του Δεκεμβρίου του 2020 στο Κίεβο, όταν είχαν παγώσει οι δρόμοι, με συνέπεια πάνω από 500 ατυχήματα.

    Από αυτή την άποψη στη βόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) μάλλον θα είναι ευχαριστημένοι με τον ξηρό χειμώνα που αναμένεται εκεί, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις φονικές πλημμύρες του καλοκαιριού που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους στη Γερμανία και το Βέλγιο. Μεγάλα διαστήματα ξηρασίας δεν θα υπάρξουν, πάντως, πουθενά στην Ευρώπη. Μάλιστα, προς το τέλος του χειμώνα αναμένονται και ψυχρές εισβολές (λόγω του φαινομένου La Nina) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Στο δεύτερο μισό του χειμώνα η κυκλοφορία στη βορειοδυτική Ευρώπη θα γίνει ανατολική κατεβάζοντας τη θερμοκρασία κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Και αυξάνοντας και τις πιθανότητες για χιονοπτώσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όσο και στο τμήμα από τη Γαλλία ως την Πολωνία. Αυτό δεν θα συμβεί με μία ισχυρή ψυχρή εισβολή, αλλά από πολλά επεισόδια κρύου μικρότερης έντασης, που θα φέρουν ασθενείς και μέτριες χιονοπτώσεις.

    Από τα συμφραζόμενα του Accuweather, στην Ελλάδα πάμε για έναν χειμώνα όχι ψυχρό, αλλά πολύ βροχερό, όπως το 2018. Και τότε είχε προηγηθεί ένα καλοκαίρι με καύσωνες, περίπου όπως και το φετινό.
    https://www.accuweather.com/en/winter-weather/accuweathers-2021-2022-europe-winter-forecast/1032617
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα γίνει

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη,δεν σε βλέπω καλά φέτος τον χειμώνα.Από την Ουκρανία περνάει ο δρόμος του χιονιού για την Ελλάδα,όπως έχει πει και ο δάσκαλος.Σε πειράζω,καλημέρα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Απλή μετάφραση και μετά μία περίληψη της πρόγνωσης του Accuweather έκανα παιδιά. Φυσικά, δεν λέω ότι θα βγει, κανείς δεν το ξέρει αυτό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Αντικυκλώνας και θυελλώδεις ΑΒΑ άνεμοι θα σαρώσουν τη χώρα από Δευτέρα με τις όποιες βροχές να είναι ασθενικές και τοπικού χαρακτήρα τελικά.
    Έως τότε βροχές θα έχουμε κατά διαστήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά και ΝΔυτικα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας συνοδεία ΝΔυτικών ανέμων.
    Καλοκαιράκι τού Αγίου Δημητρίου δεν υφίσταται καθώς ειδικά στη βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι ψυχρός ενώ όσοι έταζαν κυκλώνες πάνω από τη χώρα νωρίς νωρίς μάλλον για άλλη μία φορά πάνε στον κουβά.
    Για τη δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνία είναι βάλσαμο ότι δε θα έχουμε νέο γύρο έντονων φαινομένων μετά τις εκτεταμένες καταστροφές πού είχαμε,όμως υπάρχουν ακόμη περιοχές πού "πονάνε" στο θέμα υετού.
    Υπομονή,καθώς όλα μα όλα τα μακρινά όπως σας έγραψα και σε παραπάνω σχόλια δείχνουν μεγάλη ανάκαμψη από πλευράς υετού αλλά και χιονιού φέτος το χειμώνα.
    Άλλωστε νωρίς είναι ακόμη και η κυκλοφορία μόνο βαρετή δε μπορείς να πεις ότι είναι σε σχέση με άλλες χρονιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευάγγελε νομίζω ότι όλα έχουν θέση στη ζωή μας.Και η επιστήμη και η παράδοση και...οι ευσεβείς πόθοι!.Βέβαια εις το μέτρον ενός εκάστου.Τα της επιστήμης τη επιστήμη και τα της παραδόσεως τη παραδόσει."Μείζων πασών αρετών διάκρισις" έχουμε ξαναπεί.
    Αυτά που αναφέρεις για τα φίδια,ισχύουν και για τις χελώνες,τις αγαπημένες μου.Άλλωστε και αυτές στα ερπετά συγκαταλέγονται.------Π.Α.

    Υ.γ.Αλήθεια,"τι νόημα έχει το όνειρο(η ζωή) χωρίς μικρές νοθείες",που λέει και ο ποιητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου αρέσουν και οι θαλάσσιες χελώνες, που τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται συστηματικά το Θυμάρι. Στην πυρκαγιά του 2012 είχαμε σώσει αρκετές χελώνες από τις φλόγες και τα αυτοκίνητα, καθώς έβγαιναν αλαφιασμένες στους δρόμους. Τελικά οι περισσότερες επιβίωσαν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή