Δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας ο οιονεί τροπικός κυκλώνας της κεντρικής Μεσογείου

Ξηρολίβαδο Βερμίου, του Γιώργου Τομπουλίδη. Φθινόπωρο των ισχυρών καταιγίδων αλλά και της γλυκύτητας του φυσικού περιβάλλοντος

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο, που έχει χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (μάτι και σπειροειδή διάταξη καταιγιδοφόρων νεφών γύρω από αυτό), αναμένεται να κινηθεί προς τη Βεγγάζη της Λιβύης κι έτσι δεν θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στα Δωδεκάνησα θα διατηρήσει το ΒΑ ρεύμα στην περιοχή μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες (Κρήτη - Δωδεκάνησα). Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς. 


Την Κυριακή (31/10), στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει.  

Τη Δευτέρα (1/11), βροχές προβλέπονται ως το απόγευμα στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές και από τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σε Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Τρίτη (2/11), βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στις περιοχές των βροχών πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.    

24 σχόλια:

  1. Πάντως το "ματάκι" του στα ανατολικά της Σικελίας, οπως το είδα πριν λίγες ώρες στη δορυφορική ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Θα συμφωνήσω πάντως απόλυτα με το φίλο που στην προηγούμενη δημοσίευση σχολίασε πως μας έχουν λείψει τα κλασσικά χαμηλά εκ Συρτης. Αυτά ουσιαστικά χρειαζόμαστε και όχι δυνητικως καταστροφικά τυφωνάκια- όσο καιρικό ενδιαφέρον και να παρουσιάζουν και όσο εντυπωσιακά κι αν είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω επίσης το πόσο επικίνδυνα μπορεί να αποδειχθούν αυτά τα τυφωνακια για τη ναυσιπλοΐα, και τους ναυτικούς μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που βάλατε τα πράγματα στη θέση τους κ. Ζιακόπουλε, διότι διαβάζοντας κάποιος μερικά ΜΜΕ θα νόμιζε ότι αύριο, μεθαύριο θα μας πλήξει τυφώνας.

    Στο Θυμάρι, μας την έκαναν, ωστόσο, τη ζημιά οι βοριάδες που μας ξήλωσαν μία τέντα, σπάζοντας τις βίδες. Παρόλα αυτά ακόμα και τα σκυλιά απολαμβάνουν την καθαρή ατμόσφαιρα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Eξαιρετική ήταν την Παρασκευή 29/10 και η διαύγεια στα κρυστάλλινα νερά, απ' όπου μάζεψα μερικές σακούλες και πλαστικά.

    Παρεμπιπτόντως, γιατί τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους στην Καλλιθέα; Μου έδωσε μια φίλη να κατεβάσω μια σακούλα και για να μην την αφήσω πάνω στον σωρό σκουπιδιών που είχε στα πεζοδρόμια δίπλα από κάθε κάδο, την πέταξα τελικά στο Π. Φάληρο. Τα αναφέρω όλα αυτά μήπως τα διαβάσει κάποιος αρμόδιος και δοθεί μια λύση με τα σκουπίδια στην Καλλιθέα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν απο λίγο επεσα πάνω στο δελτιο καιρου που παρουσιάζει η κ. Χριστίνα Σούζη.Ουδεμία αναφορά για κυκλώνα.Πέραν των γνωστών "μετεοαρχών" της,συνειρμικά μου ήρθε στον νου η γνωστή λαική παροιμία "από πίτα που δεν τρως.....".--------Π.Α.

    Υ.γ.Αλήθεια,εκείνη η Σύρτη θα "ξυπνήσει" καμιά φορα να μας στείλει κανένα βαρομετρικό της προκοπής με σοροκάδα?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπαίνουμε λοιπόν σιγά σιγά και στον Νοεμβριο,μπαίνει σαν καλοκαιράκι όπως διαφαίνεται στη συνέχεια άγνωστες οι βλέψεις του.Χριστοδουλε πέρσι τέτοια εποχή μας είχες δώσει μια εικόνα το τι δείχνουν τα σημάδια της φύσης για τον καιρό..χρωστάς και απαντήσεις στο κουίζ που είχες βάλει την προηγούμενη βδομάδα.Γιαννης από Χαλκιδα,καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείτε να μας πείτε το όνομα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά μου φαίνεται για μερικούς πάει για "κυκλώνειον άγος".Μεχρι και ΄σημερα επχειρούν να σώσουν το αφήγημα "πλανώντες και πλανώμενοι".----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άκρως φθινοπωρινή η χθεσινή ημέρα με πυκνή συννεφιά,πολύ δυνατό αέρα και αρκετή ψύχρα(κρύο θα έλεγα για την εποχή),πιο χειμωνιάτικο σκηνικό σήμερα με το "πουσι" που έριχνε το πρωί να γίνεται εδώ και μια ώρα ψιλόβροχο,οπότε είναι απαγορευτική κάθε εξωτερική δουλειά που έπρεπε να γίνει πριν ξεκινήσει το ελαιομαζεμα.
    Συντροφιά λοιπόν με το τζάκι,αφού η χαμηλή νεφωση σαν ομίχλη(Δεν έχει ξημερώσει για καλά ακόμη,σκοτεινιά επικρατεί) και το ψιλόβροχο να συνεχίζει,ας πούμε κάποια πράγματα που έχω "αποκωδικοποιησει" από την μητέρα φύση,τα πλάσματα της και ότι μπορώ να πιάσω με τις δικές μου κεραίες.(Φίλε Γιάννη,την Τρίτη από τις 10 το πρωί έως αργά το απόγευμα ήμουν στην Χαλκίδα και την γύρω περιοχή για δουλειές και είχα την χαρά να περπατήσω μεγάλη διαδρομή στα γύρω υψώματα πέριξ της Ριτσωνα,εκεί λοιπόν είδα πολλά ενδιαφέροντα και δει από τους εκει"μετεωρολογους" που δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις από όσα μου "λενε" οι δικοί μου και όσα ανέφερε ο φίλος Δημήτρης από Κορινθία).
    Αυτά που μου έχουν "πει" εδώ και πολύ καιρό όλα τα πλάσματα της φύσης όπως και ότι εγώ έχω συλλάβει με τις δικές μου κεραίες,συνηγορούν σε έναν πολύ ενδιαφέροντα χειμώνα με πολλά νερά ανεξαρτήτου μορφης(βροχή η χιόνι)και κατά διαστήματα και κατά περιοχή δυνατά έως πολύ δυνατά φαινόμενα.
    Ο καιρός θα αρχίσει να δείχνει το πιο χειμερινό του πρόσωπο αρκετά νωρίς θα έλεγα(ήδη το βλέπουμε σε πολλές περιοχές της χώρας)περίπου από το 3ο 10ημερο του Νοεμβρίου και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας έως και τον Μάρτιο,πάντα φυσικά προσαρμοζομενος στα νέα καιρικά δεδομένα και όχι όπως γνωρίζαμε εμείς οι άνω των 50+.
    Το έχω γράψει αρκετές φορές και συνεχίζω να επιμένω ότι πολλές περιοχές της χώρας,για να μην πω οι περισσότερες,θα πάρουν το αίματος πίσω από την καιρικη απραξία των τελευταίων ετών.
    Τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο καιρός και αυτός είναι που θα μας πει εάν ο "λογαριασμός του σπιτιού θα βγει στο "παζαρι"...
    Καλό Σ/Κ από την χειμερινή περιοχή μου(Ο καιρός αυτός οριακά φθάνει μέχρι τον Παρνασσό)με το ψιλόβροχο να γίνεται κανονική βροχή και τον σταθμό μου να πλησιάζει τα 2 χιλιοστά και την θερμοκρασία κολλημένη στους 10 βαθμούς.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά, τουλάχιστον το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα είναι καλοκαιρινό, κάτι λογικό αφού ο καιρός θα διορθώσει τον ψυχρό Οκτώβριο. Για τους λάτρεις της παράδοσης, το 2015 που ήταν και πάλι θερμό το ξεκίνημα του Νοεμβρίου, είχε ακολουθήσει ο ήπιος χειμώνας του 2016. Παραμονή Πρωτοχρονιάς είχε ρίξει, βέβαια, ένα ολιγόλεπτο χιονόνερο ακόμα και στο Θυμάρι (έχω ακόμα τη φωτογραφία από την παραλία) αλλά πέραν τούτου ουδέν.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και από εμένα. Τα στοιχεία και σήμερα επιμένουν για καλοκαιράκι την επόμενη εβδομάδα μετά τη διαταραχη της Δευτέρας. Το καλοκαιράκι του Νοεμβρίου που είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια,το είχε αναφέρει ο δάσκαλος σε προηγούμενη πρόγνωση ότι μπορεί να συμβεί αυτό έως αρχές Νοέμβρη εφόσον δεν συμβεί του Αγίου Δημητρίου. Φαίνεται να μας πλακώνει ο υποτροπικος για αρκετές μέρες εξαιτίας του σκαψιματος της Αφρικής από τον αυλωνα που θα κατέβει στην Ιβιρικη χερσόνησο. Βέβαια μπορεί να αλλάξουν τα στοιχεία ως τότε και να πάμε σε πιο ανατολικά σενάρια, διαφορετικά μας βλέπω με νοτιάδες, σκόνες και 25αρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξεκίνησαν βροχές εδώ στη Ρόδο, οπως και αναμενόταν άλλωστε. Περιμένουμε περισσότερα πάντως αύριο κ τη Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την Κυριακή 31/10 αρχίζει στη Γλασκώβη η Σύνοδος για το Κλίμα COP26. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, εκ των οποίων οι 17 δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050, αλλά η Κίνα και η Ινδία για το 2060 το νωρίτερο) ο Boris Johnson είχε έτοιμη και την ατάκα: "Στον αγώνα με την κλιματική αλλαγή χάνουμε με 5-1 στο ημίχρονο, αλλά μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή". Άσο ημίχρονο, δύο τελικό;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο υποτροπικος αεροχειμαρρος θα φερει το μικρο καλοκαιρακι! Αν υπαρξει και αποκοπη στον αυλωνα που θα κινηθει μεταξυ ιβηρικης και ιταλιας, τοτε θα εχουμε ζεστουλα για αρκετες ημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστόδουλος ευχαριστώ για την ανταπόκριση στο μύνημα μου,μακάρι όντως να υπάρχει ενδιαφέρον χειμώνας και να υπάρχει επίσκεψη λευκού επισκέπτη στα ανατολικά προσηνεμα(χιονοφιλος από χρόνια).Όσον για την βόλτα σου στα περί Ριτσώνας ο παππούς μου έλεγε ασπρίζει ο Χτυπάς κοντοζυγωνει το χιόνι Χαλκιδα.Καλη Κυριακή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλη την παρέα.
    Μετά από μία εξονυχιστική ματιά σε μοντέλα και ensemble έβγαλα κάποια νέα συμπεράσματα για το πρώτο μισό τού νέου μήνα.
    Καταρχάς λίγο προσοχή τις επόμενες ώρες και μέχρι τη Δευτέρα σε νοτιοανατολικό Αιγαίο και κυρίως εκτιμώ στο τόξο Καρπάθου Ρόδου Καστελόριζου καθώς εκεί ο πρώην κυκλωνάκος "Νέαρχος" λόγω της τροφοδότησης με υγρασία των ζεστών εκεί υδάτων,οι βροχές και οι καταιγίδες πρόσκαιρα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.
    Η υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα θα παραμείνει σε ψυχρά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασιακά.
    Για την επόμενη εβδομάδα δύο πράγματα έχουν κλειδώσει:
    1ον η αξιόλογη αλλαγή κυρίως στη δυτική Ελλάδα από Δευτέρα βράδυ έως Τετάρτη περίπου με αρκετά φαινόμενα κατά περιόδους και
    2ον η σταδιακή αισθητή άνοδος της Τ από Τέταρτη έως το σαββατοκύριακο σε επίπεδα των 25 με 27 βαθμών κυρίως σε κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα,ενώ στην βόρεια Κρήτη ίσως η θερμοκρασία ξεπερνάει για κάποιες ημέρες και τούς 30β!

    Αιτία όλων αυτών είναι η άνοδος τού υποτροπικού σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη καθώς ως "τραμπάλα" στα δυτικά και βόρεια της Ευρώπης επίκειται έλευση ψυχρών αερίων μαζών "σκάβωντας" σε εμάς όλη τη Βόρεια Αφρική πάνω μας.
    Προσωπικά αυτή η εξέλιξη ως οικογενειάρχη και νοήμων άνθρωπο δε με χαλάει καθώς ήδη εδώ και 5 μέρες περίπου η θέρμανση σε κάμπους και υψώματα στην Αιτωλοακαρνία έχει πάρει μπροστά λόγω χαμηλών θερμοκρασιών κυρίως τις βραδυνές και πρωινές ώρες(9β ήδη αυτή την ώρα πού γράφω).
    Άρα λοιπόν είναι πολύ νωρίς ακόμη για κρύο στη χώρα μας και όλους αυτό μας βολεύει στις δύσκολες μέρες πού ζούμε.
    Αυτό πού με καίει ακόμη είναι το θέμα των βροχών και στην υπόλοιπη χώρα.
    Με επιφύλαξη λοιπόν,καθώς τα στοιχεία είναι πολύ ρευστά για μετά τις 6 τού μήνα,θα πρέπει λογικά οι χαμηλές πιέσεις της κεντρικής μεσογείου(και όμως φίλοι μου,παρά τα ακραία φαινόμενα πού είχαμε εκεί όλες αυτές τις μέρες από βδομάδα έρχεται στις ίδιες περιοχές επιδείνωση διαρκείας)από την επόμενη Δευτέρα Τρίτη να μας προσεγγίσουν από τα δυτικά ρίχνοντας και τον υδράργυρο σε πιό φυσιολογικά επίπεδα και δίνοντας αρκετές βροχές με έμφαση τα δυτικά(για την υπόλοιπη χώρα θα δούμε).
    Τέλος,η στροφή σε ελαφρώς πιό χειμερινό μουντ πού περίμενα μετά τις 8 με 9 τού μήνα ίσως μας έρθει λίγο αργότερα,δηλαδή μετά τις 12 με 13 τού μήνα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
    Όλα αυτά τα μακρινά βέβαια θα τα βλέπουμε μέρα τη μέρα καθώς όπως προείπα τα στοιχεία μεταβάλλονται συνεχώς.
    Καλή Κυριακή και ας μην έχουμε παράπονο για τον Οκτώβρη γιατί αυτός έδωσε πολλά και σημαντικά πράγματα ανά περιοχή.
    Αύριο θα βγάλω και στατιστικά από κάποιες περιοχές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακριβώς όπως τα γράφει ο Φώτης είναι, καθώς και πρώιμο κρύο έχει κάνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ψυχρή εισβολή αναμένεται (αν και είναι μακρινό χρονικά το σενάριο, μπορεί να επιβεβαιωθεί λόγω της διόρθωσης, καθώς θα έχουν προηγηθεί υψηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου), η οποία θα επηρεάσει, όμως, κυρίως τα ανατολικά προσήνεμα. Λες και τους έλειψαν τα χιόνια τα τελευταία χρόνια. Από τη μία ψυχρή εισβολή (βάζω και τα ξεροβόρια μέσα) στην άλλη πάει την τελευταία πενταετία η Αττική, αλλά αυτή είναι η κλιματική αλλαγή, με συνέπεια τα πεδινά και παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδας να μη έχουν δει τίποτα από χιόνια και κρύα, λόγω της εμμονής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

    Μιας και ο λόγος, όμως, για την κλιματική αλλαγή, να επισυνάψω μερικές ακόμα δηλώσεις του Boris Johnson, καθώς πέρα από την πίστη του για ανατροπή της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα χάνει με 5-1 στο ημίχρονο, έκανε και μία παρομοίωση του σήμερα με την άνοδο και την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μετά την παρακμή της Ρώμης, σημειώθηκε ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα, ο κόσμος σταμάτησε ακόμα και να γράφει και να διαβάζει, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι και τώρα είναι στο χέρι μας αν θα πάμε πίσω ή μπροστά και προειδοποιώντας ότι οι μελλοντικές γενιές μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις τροφίμων και νερού και ακόμα περισσότερες συγκρούσεις και μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών.

    O Johsnon πίεσε επίσης την Κίνα να αρχίσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων από το 2025 και όχι το 2030, με την προοπτική να τις μηδενίσει το 2050 και όχι το 2060, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία που η εξάρτηση της από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης μειώθηκε σταδιακά από το 80% στο 1% (το 2008 ήταν ακόμα στο 40%). Περισσότερα περιμένουν τα άλλα κράτη και από την Ινδία, που έχει κάνει κάποια βήματα, στρεφόμενη προς την ηλιακή ενέργεια.
    https://news.sky.com/story/cop26-boris-johnson-pm-invokes-fall-of-the-roman-empire-as-he-warns-world-faces-uphill-battle-in-climate-fight-12454439

    Σε κάθε περίπτωση, αγαπάμε Boris Johnson. Όχι για τις πολιτικές του θέσεις, αλλά επειδή πριν μερικά χρόνια στο Μπίαριτζ της Γαλλίας, όπου γινόταν μία άλλη σύνοδος, έφυγε από το ξενοδοχείο και πήγε για μπάνιο, φτάνοντας, μάλιστα, μέχρι έναν μεγάλο βράχο, καταμεσής της θάλασσας. Και αποδεικνύοντας ότι είναι ένας από εμάς. Κολυμπάτε γιατί χανόμαστε.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ την γκρεμίζανε... Τα μοντέλα την ψυχρή εισβολή για μετά τις 13-14 Νοέμβρη, που την εξαφάνισαν και πάλι. Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, για την ώρα είναι το θερμό πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κάποια διόρθωση πιθανότατα θα υπάρξει μετά, αλλά μπορεί η θερμοκρασία να πέσει σταδιακά και όχι απότομα με μια ψυχρή κατεβασιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Ίσως το μόνο σημείο της ελληνικής επικράτειας που ενδεχομένως ενιωσε λίγο το χάδι του medicane να ήταν η Γαύδος στη μέση του Λιβυκού που χθες κατέγραψε 102 χιλιοστά υετου. Και συνεχίζει να βρέχει. Μπράβο στους μετεωκρητες που έχουν εγκαταστήσει εκεί- στη μέση του πελάγους κυριολεκτικά- σταθμό. Καλημερες από την ομοίως βροχερή αυτή τη στιγμή Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χτυπάς η Κτυπάς κατά πολλούς είναι βουνό Στερεάς Ελλάδος που ανήκει στο νομό Βοιωτίας.Ειναι πάνω από την πόλη της Χαλκίδας και ουσιαστικά χωρίζει αυτήν σαν φυσικό εμπόδιο από την πόλη της Θήβας και την Βοιωτία γενικότερα.Ειναι γνωστή και ως Ριτσώνα'εξου και η ανάβαση Ριτσώνας γνωστή στους περισσότερους αυτοκινητιστές(στροφές πολλές) με πλούσιο πευκοδάσος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλαβα. Πέρασα φέτος από εκεί για τρίτη φορά στη ζωή μου και μ' άρεσε πολύ. Ευχαριστώ για την απάντηση. Στο Google το δίνει και ως Μεσσάπιο όρος, 1.021 μ. Εκεί γυρίστηκε η σκηνή της ανάβασης του αγωνιστικού θρυλικού BMW 2002 ti της σπουδαίας κωμωδίας "Ζητείται επειγόντως γαμπρός" του 1971 με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου.

      Διαγραφή
  19. Ο Οκτώβριος έφτασε στο τέλος τού δίνοντας τμηματικά(για άλλη μία φορά) αρκετά νερά στη χώρα μας και θερμοκρασίες κάτω από τις κλιματικές τιμές τού μέσου όρου κατά 0,5 έως 1,5β όσο πάμε από νότια προς βόρεια.
    Ο Νοέμβριος έρχεται με κάποιες βροχές αλλά και αξιόλογη θερμή εισβολή στην πρώτη εβδομάδα τού με τη συνέχεια όμως άκρως ενδιαφέρουσα εκτιμώ.
    Αυτό πού έκανε μεγάλη εντύπωση τον μήνα Οκτώβρη είναι τα τεράστια ποσά βροχής που έπεσαν σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως σε Ιόνιο Αιτωλοακαρνία, Μαγνησία και Χαλκιδική.
    Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας και της Ιθάκης νομίζω ότι είχαμε ρεκόρ ύψους υετού της τελευταίας 10ετιας για να μη πω και παραπάνω.
    Συγκεκριμένα υετός Οκτωβρίου:
    Ιθάκη 585mm
    Ζαγορά Πηλίου 862mm! (εδώ βέβαια μιλάμε για μία ημιορεινή περιοχή πού βλέπει "καρφί" Αιγαίο και με το δικό της μικροκλίμα με τούς ΒΑ ανέμους,αλλά και πάλι εντυπωσιάζει το νερό πού έπεσε)
    Αγρίνιο 394mm ΕΑΑ(έχει όμως θέματα ο σταθμός καθώς πέφτει συνεχώς ο server το τελευταίο διάστημα)
    Αγρίνιο Ι.Σ. 415,5mm
    Γαβαλού Αιτωλοακαρνίας 311mm
    Αγγελόκαστρο Αγρινίου 643,2mm!!
    Θεοδώριανα Άρτας 566,2mm.
    Νομίζω ότι τόσο τεράστια ύψη βροχης σε διάστημα σχεδόν μίας εβδομάδας και κάτι θα κάνουμε πολύ καιρό να τα ξανά δούμε και βάση λογικής θα πρέπει να αποτελέσει σπάνιο γεγονός(με κάθε επιφύλαξη για τα επόμενα χρόνια πού έρχονται).
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία τα λέει ο mr Boris Ευάγγελε. Για το ένα δις τόνων τροφίμων ετησίως από τον "προηγμένο" κόσμο που καταλήγει στα σκουπίδια ( 1 εκατ/ριο η Ελλάδα) είπε τίποτα?.Όχι,δεν αγαπώ με τίποτα dear Boris.Είναι ένας μικρός, κοντόφθαλμος λαικιστής,χωρίς ευρύ όραμα,ο οποίος συνετέλεσε στο Brexit.Oπισθοδρόμηση,εθνικά κράτη,περιχαράκωση,ζωτικός χώρος κ.ο.κ. .-------Π.Α.

    Υ.γ.Καλα το λέει ο Θανος. Περίπλους Νεάρχου με"ολίγον" απο Γαύδο .Κατά τα άλλα,αλλού ο Νέαρχος και αλλού ο ......χος!!.
    Φώτη, ο τελευτών σήμερα Οκτώβρης σε γενικές γραμμές ήταν όπως τον προανήγγειλες.Περιμένουμε ο Νοέμβρης με πολλές βροχές να επιβεβαιώσει το γνωστό προσωνύμιο.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, ειρωνικό ήταν το σχόλιο μου ότι τον αγαπάμε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή