Γιατί πνίγηκε χθες η Αθήνα;


Κατά κανόνα, στη χώρα μας, η διάρκεια μιας θερινής καταιγίδας δεν ξεπερνάει τη μία ώρα και οι φθινοπωρινές καταιγίδες μπορούν να διαρκέσουν 2 και 3 ώρες. Η διάρκεια των χθεσινών καταιγίδων στην Αθήνα ήταν υπερδιπλάσια του μέσου χρόνου ζωής των φθινοπωρινών καταιγίδων και αυτό από μόνο του είναι σπάνιο γεγονός. Σε όσα ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα αίτια του φαινομένου που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Πρωτεύουσα.


Στις περιπτώσεις των μετωπικών υφέσεων η ποσότητα και η ένταση του υετού εξαρτώνται από:

(α) Τις μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις του αέρα.

(β) Τη συνεχή τροφοδότηση των χαμηλών στρωμάτων της ατμόσφαιρας με υγρό και θερμό, άρα δυνητικά ασταθή, αέρα.

(γ) Την έκλυση της δυναμικής αστάθειας στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και

(δ) Την ορογραφία της περιοχής.

Χωρίς αμφιβολία χθες πάνω από την Αθήνα συμμετείχαν όλοι οι παραπάνω παράγοντες. Κατά τη γνώμη μου, ο δεύτερος και ο τέταρτος παράγοντας ήταν καθοριστικοί. Οι επί πολλές ώρες πνέοντες Ν-ΝΑ άνεμοι στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας (βλέπε χάρτη) τροφοδοτούσαν συνεχώς την περιοχή με υγρές και θερμές αέριες μάζες, οι οποίες, ανυψούμενες λόγω θερμοδυναμικών και μηχανικών (ορογραφικών) αιτίων, συμπυκνώνονταν και έπεφταν με τη μορφή νερού. Οι απώλειες των υδρατμών λόγω της συμπύκνωσης αναπληρώνονταν συνεχώς από το ζεστό κα υγρό αέρα που έφερνε το Ν-ΝΑ ρεύμα στη περιοχή και με αυτό τον τρόπο ο «κουβάς» γέμισε και άδειασε πολλές φορές. Η αιτία της επί πολλές ώρες πνοής των Ν-ΝΑ ανέμων βρίσκεται στην κίνηση της μεγάλης κλίμακας διαταραχής που από την Β. Ευρώπη έφθασε ως τη Ν. Τυνησία για να πάρει στη συνέχεια τη στροφή, κατευθυνόμενη πλέον προς την περιοχή μας.

Στα του καιρού της χθεσινής και της σημερινής ημέρας, αξιοσημείωτο γεγονός είναι και η πρόκληση ισχυρών βροχών και καταιγίδων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, προφανώς λόγω των παραγόντων που προαναφέρθηκαν.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, φαίνεται ότι η κακοκαιρία έχει ακόμα ουρά!

  

21 σχόλια:

  1. Να είστε καλά κύριε Ζιακοπουλε.Ευχαριστουμε για την λεπτομερή και επιστημονική ανάλυση των καιρικών φαινομένων που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.
    Εδώ στην περιοχή μου τη νύχτα που πέρασε έριξε πολύ νερό.Οχι με καταιγίδες, αλλά με ισχυρές βροχές κατά διαστήματα.Βεβαια κοιμόμουν κιόλας για να λέμε την αλήθεια.Παντως το πρωί είδα ότι έχει ρίξει αρκετό νερό.
    Η μέρα ξεκίνησε με κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες με κάποιες αστραπές, και τώρα ο καιρός έχει ανοίξει. Έχει και δυνατό ΝΑ άνεμο.Θα δούμε τη συνέχεια.
    Καλό μεσημέρι.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σαρωνικός κόλπος έδωσε ρέστα εχθές Πέμπτη και συνεχίζει να δίνει στην ανατροφοδότηση των καταιγίδων. Στα όρια τους οι ποταμοί, Κηφισός, Ιλισός. Τα ξημερώματα ξέσπασε καταιγίδα αρκετά ισχυρή (όπως την έβλεπα στο Παλαιό Φάληρο) τόσο σε ραγδαιότητα βροχής όσο και σε ηλεκτρική δραστηριότητα. Έπεσε και ένας κεραυνός αρκετά κοντά! Όπως λέει ο Δάσκαλος "Έχει ουρά ακόμα" Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφτασε και στο Θυμάρι η ουρά, που αναφέρει ο κ. Ζιακόπουλος και που σε άλλες περιοχές πρέπει να είναι ολόκληρος ο γάιδαρος (από αυτό που λέμε, φάγαμε τον γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά του). Τουλάχιστον, είχε αρκετά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας η Παρασκευή (15/10). Η θάλασσα ήταν, βέβαια, θολή από τα χώματα που μετέφεραν οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν την Πέμπτη 14/10. Παρά το γεγονός ότι η βροχή που καταγράφηκε στο Θυμάρι ήταν μόνο 42 χιλιοστά (φτάσαμε να λέμε μόνο τους 42 τόνους νερού ανά στρέμμα), σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Αττικής που έπεσαν από 100 ως 200 χιλιοστά βροχής, ενώ τα 425 χιλιοστά της Ελευσίνας μήπως είναι λάθος του βροχόμετρου εκεί; Στον συνοπτικό χάρτη του meteo.gr γράφει 182 χιλιοστά, αλλά αν κλικάρεις στην πόλη της Ελευσίνας η σημερινή μέτρηση είναι 424,8 χιλιοστά.

    Έχει χαθεί η μπάλα γενικά. Μετά από άλλη μία κακοκαιρία που ταλαιπώρησε τα μάλα την Αττική, αλλά και την Εύβοια, όπου δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρός ο 69χρονος κτηνοτρόφος.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη εδώ στα πολύ Δυτικά με το ζόρι ~10mm.Oύτε που καταλαβαίνουμε κακοκαιρία .Κρίμα στο δυνατό ΝΑ ρεύμα.Βέβαια περιμένουμε και την .....ουρά!----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο με εκπλήσσει που παρόλο το ΝΑ ρεύμα, δεν έβρεξε αρκετά στο μέρος σου.Και με έναν φίλο από το Ξυλόκαστρο που μίλησα το απόγευμα,μου είπε και αυτός ότι έριξε λίγα πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον διότι είχαμε φαινόμενα αστάθειας ως επί το πλείστον, με συνέπεια σε μία περιοχή να γίνεται κατακλυσμός και στην όμορη της να ρίχνει απλά ψιλόβροχο. Τουλάχιστον αυτό συνέβη στην Αττική. Για παράδειγμα όταν στο Περιστέρι είχαν πέσει κάποια στιγμή 138 χιλιοστά, η γειτονική Νίκαια είχε καταγράψει μόνο 36. Ομοίως, όταν το Φάληρο ξεπερνούσε τα 100 χιλιοστά, ο Πειραιάς είχε 28 κ.λ.π.

      Σαν σήμερα, στις 16/10/2011 έβρεχε επίσης καταρρακτωδώς. Ήταν Κυριακή και η πρώτη μέρα μετά από χρόνια που δεν κάπνισα, καταφέρνοντας να κόψω τελικά και το τσιγάρο. Θυμάμαι ότι είχα βγει από το σπίτι μόνο για να αγοράσω από ένα μπακάλικο γιαούρτι για τον αδερφό μου, που έπαιρνε αντιβίωση. Το ότι έβρεχε αδιάκοπα με είχε βοηθήσει πολύ στην πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο, γιατί δεν πήγα για καφέ, για βόλτα ή για μπάνιο, καθώς αν το είχα κάνει μπορεί και να κάπνιζα.

      Την απόφαση να σταματήσω το κάπνισμα την είχα πάρει, πάντως, μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 15/10/21, που φυσούσε δυνατός βοριάς στο Θυμάρι και καθώς ανέβαινα στην επιφάνεια, έχοντας καθίσει λίγο παραπάνω απ' ό,τι έπρεπε στον βυθό, μου έκοψε την ανάσα. Οι κακές καιρικές συνθήκες εκείνου του ΣΚ μάλλον έπαιξαν το ρόλο τους για να υλοποιήσω μία δύσκολη απόφαση. Η πιο καλή κακοκαιρία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Ωραίος ο δάσκαλος!
    Να τη και η ουρά τού συστήματος πού λέγαμε.
    Ευτυχώς πάντως σήμερα αν και εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική,αυτές δεν έχουν σχέση με τις χθεσινές όπως άλλωστε έδειξαν και τα ensemble χθες ότι θα έχουμε λιγότερα φαινόμενα στο νομό.
    Κατά τα άλλα στα ΔΝΔυτικα μόνο βελτίωση δεν θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες.
    Αρχίζει εκ νέου επιδείνωση με αρχικά σύγκλιση ΝΔυτικου και ανατολικού ανέμου κάπου στη Αιτωλοακαρνία και την ΒΔυτικη Πελοπόννησο,και αργότερα έχουμε καθαρό ΔΝΔυτικο ρεύμα πού θα δώσει και πάλι καλό νερό σε νότιο ιόνιο και ΔΝΔυτικα ηπειρωτικά τμήματα και κυρίως πέριξ του Πατραϊκού κόλπου.
    Μάλιστα όποιος δεν έχει δει ακόμη τον "ΜΠΑΛΛΟ" "μπορεί να μπει τώρα στη δορυφορική να δει τα τροπικά τού χαρακτηριστικά,όπου ακριβώς πάνω από το κεντρικό Ιόνιο διακρίνεται ξεκάθαρα το" μάτι"(ασθενείς άνεμοι πρόσκαιρα καλοκαιρία σε αυτή την περιοχή) με πίεση περίπου 999hPa και κίνηση αυτού τις επόμενες ώρες ανατολικότερα.
    Άγρια ομορφιά!

    Weather Europe, Satellite Weather Europe, Weather Forecast, Rainfall, Clouds, Sun in Europe - SAT24.com https://en.sat24.com/en

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε αναλυτικοτατος για ακόμη μια φορά ,τώρα στην νοτιοδυτική Μαγνησία ποτιστικου τύπου βροχές είχαμε κατά διαστήματα ,η Όθρυς δέχτηκε αρκετό νερό χωρίς ακρότητες.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα Μέγαρα πάντως δεν πήραμε χαμπάρι την κακοκαιρία, μόνο ψιλοβροχια, καμία ραγδαία βροχόπτωση και τα μπουμπουνητα τα ακούγαμε από το χαμό της Αθήνας και σήμερα της Ελευσίνας! Ένας καιρός συστημένος για τα Μέγαρα, ακόμα απορώ πως μας παρέκαμψε έτσι και μάλιστα σε όλο τον κύκλο της κακοκαιρίας! Ευτυχώς για τις πυροπληκτες περιοχές μας αλλά δυστυχώς για το ελάχιστο νερό! Από μεθαύριο η γη της περιοχής μου θα διψάει, κάτω από τα δέντρα δεν έχει φθάσει νερό! Να δούμε την ουρά κι εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ. Ζιακόπουλε, μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση σε σχέση με την πλημμύρα του Νοεμβρίου 1977 ; Εχω διαβάσει ότι τότε το ποσόν βροχής ήταν περίπου 150 χιλ. και σημειώθηκε κυρίως στο κέντρο. Πώς εξηγείται ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων τότε (36, νομίζω) και τα περίπου 1000 αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα, με αυτά τα δεδομένα ; Χθες είχαμε μεταξύ 100 και 160 χιλιοστών σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου, χωρίς τις αντίστοιχες συνέπειες, παρόλο που η Αθήνα οικιστικά έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πλημμύρα του 1977 της Αθήνας, Γιώργο, έπεσαν στην Πλατεία Δημαρχείου 165,0 χιλιοστά σε διάστημα περίπου 16 ωρών. Από αυτά τα χιλιοστά τα 100,0 έπεσαν σε δύο ώρες: από τις 19:00 ως τις 21:00 της 2ας Νοεμβρίου. Νομίζω ότι αυτά τα 100 χιλιοστά ήταν εκείνα που προκάλεσαν την μεγάλη πλημμύρα. Γενικότερα, στις αιφνίδιες πλημμύρες η μεγάλη ένταση της βροχής μίας ή δύο ωρών είναι το αίτιο.
      Δεν γνωρίζω αν στην Αθήνα χθες υπήρξε δίωρο με εντάσεις συγκρίσιμες με εκείνες του 1977. Εικάζω πως όχι, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Κατά τα άλλα, το 1977 έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, αλλά από τότε πολλά έχουν αλλάξει στις υποδομές της Αθήνας και την ενημέρωση των πολιτών. Μπορεί να γκρινιάζουμε για την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, αλλά διαχρονικά έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα.

      Διαγραφή
  9. Εκει που έπεσε το ποιο πολύ νερό η γη είναι τσιμέντο και καμμένα..αν ήταν δάσος τπτ δεν θα είχε γίνει στην Αθήνα.. τη να σου κάνει το νερο.. πλημυρα θα γίνει.. Μετά σου λένε ακραία φαινόμενα..μια δυνατή κακοκαιρια ήταν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί φίλοι ρίξτε μια ματιά στη λίστα του Ε.Α.Α.με τα βροχόμετρα στην Πελοπόννησο.Σήμερα, εδώ στη Δυτική Κορινθία ,Δερβένι,σημειώθηκε Παμπελοποννησιακό αρνητικό ρεκόρ, 6,8mm!!.Είπαμε,αλλά όχι κι έτσι.Τέλος πάντων,ο καθένας με τον πόνο του.Ά,ξέχασα,περιμένουμε τις επόμενες ώρες μήπως και....στάξει η ουρά του γαιδάρου!.--------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρκετά βροχερός έως τώρα για ανατολικά προσηνεμα ο Οκτώβριος 2021.Η βροχή είναι ευλογία αν δεν δημιουργούνται προβλήματα και δεν κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες,αναμονή πλέον για το τι μας επιφυλάσσει και ο επερχόμενος χειμώνας.Χριστοδουλε περιμένω με ανυπομονησία τα σημάδια της φύσης από τα μέρη σου για τον χειμώνα που μας έρχεται με όλο τον σεβασμό στον δάσκαλο και τις πάντα ψύχραιμες και έγκυρες προγνώσεις χωρίς κανένα ίχνος τρομολαγνειας όπως αρμόζουν σε έναν σοβαρό επιστήμονα και άνθρωπο.Σιγουρα Κ.Ζιακοπουλε έχουν γίνει θετικά βήματα στην ενημέρωση πολιτών όσον αφορά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα(βλέπε τεχνολογια) αλλά κάπου τα ΜΜΕ υπερβάλλουν ορισμένες φορές.Ας αναρωτηθούμε περασμενες δεκαετίες πόσες βαρύτερες κακοκαιρίες υπήρχαν(χιονιαδες,καταιγίδες η καύσωνες) και όμως και σχολείο σαν παιδιά πηγαίναμε και στις δουλειές μας πηγαίναμε κ.ο.κ με προσοχή και ψυχραιμία.Υπερβολη κατ'εμε σε ορισμένα καιρικά φαινόμενα φυσιολογικά για την εποχή από μεμονωμένα ορισμένα μέσα ενημέρωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δασκάλε καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
    Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα θέλω να κάνετε ως έμπειρος μία ανάλυση στα νυχτερινά και πρωινά τεκταινόμενα για τον καιρό της Αιτωλοακαρνίας.
    Αν και ήμουν επιφυλακτικός το μυρίστηκα και το είπα χθες ότι το σύστημα με το μάτι στο κεντρικό Ιόνιο θα κινηθεί καρφί προς τη δυτική Στερεά και θα έβγαζε έντονα φαινόμενα και το αιτιολόγησα κάπως.
    Αυτό πού έγινε όμως τελικά μας έπιασε στον ύπνο.
    Ήδη μέσα σε ένα 6ωρο στην περιοχή τού Αγρινίου καταγράφονται 105mm ενώ παρατηρήθηκαν ανέμοι περίπου 70km ανά ώρα ίσως και παραπάνω,με αποτέλεσμα πέραν των πτώσεων δέντρων και κάποιων υλικών καταστροφών σε μαγαζιά εστίασης,να πλημμυρίσουν και αρκετά σπίτια καθώς δεν υπήρξε από κανέναν επαγγελματία μετεωρολόγο η μη,το παραμικρό για την περιοχή πάρα μόνο ότι θα υπάρξει ύφεση.
    Όλοι λοιπόν πιάστηκαν στον ύπνο.
    Προσωπικά επειδή ήμουν σε εργασία το βράδυ,αυτό πού ζήσαμε ήταν κάτι το σπάνιο.
    Η κατάσταση θύμιζε μίνι τυφώνα.
    Ποιοί λοιπόν ήταν οι παράγοντες πού έδωσαν τόσο έντονα φαινόμενα και με συνεχή διάρκεια και για πιό λόγο κανένας μετεωρολόγος δεν έδωσε καμία σημασία?
    Εγώ τα βλέπω πιό "μπακαλίστικα" τα πράγματα γι αυτό σας ρωτάω,ενώ παράλληλα απορώ γιατί κανένας στα δελτία καιρού δεν τόνισε αυτή την περιοχή.
    Με το πέρας και αυτής της κακοκαιρίας θα βγάλω στατιστικά.
    Η άποψή σας θα με ενδιέφερε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σας κ. Ζιακόπουλε. Πως υπολόγισε ο κ.Λέκκας ότι έπεσαν 75 εκατομμύρια τόνοι νερού; Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πούμε ότι στην Αθήνα κατά μέσο όρο έπεσαν 120 χιλ. βροχής, τότε έχουμε 120 τόνους νερού ανά στρέμμα, δηλαδή 120.000 τόνους νερού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αν υποθέσουμε ότι η λεκάνη απορροής είναι 250 τετρ. χιλιόμετρα, τότε έπεσαν 120.000 χ 250=30.000.000 τόνοι νερού. Αν η λεκάνη απορροής φθάνει τα 750 τετρ. χιλιόμετρα, τότε η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ρεαλιστική.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα..Τελικά ούτε σταγόνα απο την ουρά.Σχεδόν την έφαγε όλη η Αιτ/νία.Και είναι τόσο κοντά μας.Εμείς όλη νύχτα...φεγγαράκι μου λαμπρό!.Φώτη τι είναι αυτά που βλέπω,απίστευτα!!.Εδώ τελικά όλα κύλισαν και τις 10 ημέρες ημέρες ως ένα αξιοπρεπές αλλά και σεμνοπρεπές φθινοπωράκι.Σχετικά με το τελευταίο 2ημερο θα έλεγα,παραφράζοντας τον Καβάφη,"ανεπαισθήτως μέκλεισαν από τον Μπάλλο έξω".-------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε τα χιλιοστά βροχόπτωσης mm που αναγράφονται σε μετεορολογικούς σταθμούς,αυτό δείχνει αν δεν κάνω λάθος τους τόνους νερού που πέφτουν ανά στρέμμα ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή