Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά του Ν. Ιονίου κινείται αργά ΒΑ και επηρεάζει τον καιρό της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι ΝΑ άνεμοι που πνέουν μπροστά από το προαναφερθέν χαμηλό τροφοδοτούν συνεχώς την περιοχή μας με υγρές και θερμές αέριες μάζες από τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διάρκεια των φαινομένων. Πέρα από αυτό, στις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας η σύγκλιση των μεσογειακών αερίων μαζών με τις πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα Β-ΒΑ Βαλκάνια προκαλεί εκεί ισχυρές και συνεχείς βροχές. 


Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει την ποσότητα και την ένταση των βροχών είναι το ευνοϊκό ανάγλυφο και πιο συγκεκριμένα οι προσήνεμες περιοχές των ορεινών εξάρσεων στις οποίες προσκρούσει ο αέρας. 

Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και στα κεντρικά και βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά χαμηλές. 

Το Σάββατο (16/10), το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα θα κινηθεί προς το Β-ΒΑ Αιγαίο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας στη Β-ΒΔ Ελλάδα, τη Δ. Ελλάδα και τις περισσότερες κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 6 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (17/10), ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, χωρίς, όμως, να λείψουν κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές ιδιαίτερα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. 

Τη Δευτέρα (18/10), τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (19/10), ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

24 σχόλια:

  1. Μία ώρα έκανα να φτάσω από το σημείο που είναι η ΕΜΥ μέχρι το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Και συνολικά δύο ώρες από το Θυμάρι μέχρι την Καλλιθέα, όπου βρέχει τώρα και κατά διαστήματα με ένταση. Σε όλη την παραλιακή δεν υπάρχουν, πάντως, μεγάλα προβλήματα, με εξαίρεση κάποιες λιμνούλες σε Βούλα, Γλυφάδα, Ελληνικό και μεταξύ Καλαμακίου και Αμφιθέας. Υπήρχε πριν και ένα τζιπ που είχε μείνει στην Ποσειδώνος στη μεσαία λωρίδα στο ύψος της κεντρικής πλατείας του Π. Φαλήρου, που ήταν παλιά το ζαχαροπλαστείο Παχός.

    Μακάρι να μείνουμε στην ταλαιπωρία και να μην έχουμε χειρότερα. Αυτά έχει η κλιματική αλλαγή. Το 1/3 της βροχής που δέχεται ετησίως η Αττική έπεσε σε έξι ώρες. Και έχει ακόμα να δώσει το παρόν σύστημα. Ο ορισμός της κλιματικής αλλαγής. Επίσης το περισσότερο νερό που πέφτει στην Αττική, πάει χαμένο στη θάλασσα, υποβαθμίζοντας το παράκτιο και όχι μόνο περιβάλλον.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο 1/3 του ετήσιου υετού στην Αττική; Στο Φάληρο έχουν πέσει 94 χιλιοστά σήμερα και 108 συνολικά από την περασμένη Πέμπτη 7/10, όταν ο μέσος ετήσιος υετός για την πόλη είναι 206 χιλιοστά. Δηλαδή, μπορεί και να καλυφθεί σε ένα διήμερο. Αλλά όχι, δεν πρόκειται για κλιματι αλλαγή
      Απλά για Οκτώβρη από τα παλιά.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Φίλε μου αν ήταν ο μέσος ετήσιος υετός 206 χιλιοστά, η Αθήνα θα ήταν μια πόλη από τις ημιάνυδρες της παράκτιας της Αιγύπτου. Αν μη τι άλλο, δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αντιπροσωπευτικότερη μέση τιμή του ετήσιου υετού στην Αθήνα είναι τα 380 χιλιοστά. Αυτή είναι η δική μου γνώμη.

      Διαγραφή
    2. Για το κέντρο της Aθήνας και νοτιότερα ίσως το 380. Αλλά μέχρι και εκεί περιοχές όπως το Θησείο τα τελευταία χρόνια, τα 420μμ το έχει ψωμοτύρι. Δεν το συζητώ από Φιλαδέλφεια και βορειότερα.

      Διαγραφή
    3. Τα 208 χιλιοστά μέσος ετήσιος υετός για τον δήμο Π. Φαλήρου μόνο, στον οποίο και αναφέρθηκα, είναι από στοιχεία του mereo.gr. Και μόνο σήμερα ο υετός πλησιάζει τα 100 χιλιοστά, δηλαδή, έπεσε σχεδόν η μισή βροχή ενός έτους σε μερικές ώρες. Κάτι ανάλογο συνέβη και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, τα Πατήσια κ.λ.π. Με την κλιματική αλλαγή οι βροχές βία είναι όλο και πιο προβληματικές και καταστροφικές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Μέσα ετήσια ύψη υετού: Ν. Φιλαδέλφεια 414 χιλ, Αθήνα πόλη 380-390 χιλ., Ελληνικό 358 χιλ. Όταν μιλάμε για κλιματικές τιμές χρειάζεται χρονοσειρά τουλάχιστον 30 ετών.
      Παρεπιπτόντως, η πρωιμότερη χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας σημειώθηκε στις 19-10-1972.

      Διαγραφή
  3. Τα 208,2 χιλιοστά αφορούν τον ετήσιο υετό μόνο για το Π. Φάληρο. Δηλαδή, την ποσότητα βροχής που πέφτει σε έναν χρόνο μόνο μέσα στα όρια του δήμου Π. Φαλήρου και όχι σε όλη την Αθήνα ή την Αττική.

    Και πλησιάζει τα 100 χιλιοστά η Φαληράρα. Σχεδόν ο μισός υετός του έτους έπεσε σε μισή μέρα. Το δε Περιστέρι αγγίζει τα 150 χιλιοστά, αλλά εκεί ο μέσος ετήσιος υετός είναι 334, δηλαδή, επίσης σε μισή μέρα έπεσε η σχεδόν η μισή βροχή ενός χρόνου. Κλιματική αλλαγή, γαρ. Μπάλλε λυπήσου μας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορώ που τα βλέπεις αυτά τα στοιχεία. Θα μπορούσες να βάλεις κάποια πηγή;

      Διαγραφή
    2. http://www.hnms.gr/emy/el/climatology/climatology_city

      Διαγραφή
  4. 206mm ίσως το Nτουμπάι. Κανένα επίσημο στοιχείο δεν υπάρχει για την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηγή meteo.gr, δηλαδή Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

      Π. Φάληρο, μέσος ετήσιος υετός 208 χιλιοστά, σήμερα 96 χιλιοστά.

      Β. Σμύρνη, 208 χιλιοστά και 101 σήμερα.

      Καλλιθέα, 219 χιλιοστά και σήμερα 87.

      Περιστέρι 334 χιλιοστά και σήμερα 138.

      Αμπελόκηποι 312 χιλιοστά και σήμερα 145.

      Πατήσια 373 χιλιοστά και σήμερα 147.

      Σχεδόν παντού στο λεκανοπέδιο έπεσε περίπου η μισή βροχή του έτους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Να πω και εγώ το νουμεράκι μας.Ελάβομεν ακριβώς....τρία(mm).Για το δεύτερο ημίχρονο κάτι βλέπω καλό,για τα δικά μας μέτρα πάντα(ΚΟΡΙΝΘΙΑ).Φίλε Δημήτρη αναμένουμε.-----Π.Ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κλασικο σύστημα φθινοπώρου το βάφτισαν κι αυτό κλιματική αλλαγή κλασικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυπικούς καύσωνες του καλοκαιριού τους βάφτισα ν κλιματική αλλαγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Πέραν τα της Αττικής,τεράστιες βροχές και καταιγίδες σφυροκοπούν αλύπητα σήμερα και έως αυτή τη στιγμή τα νησιά τού Ιονίου.
    Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι τα μεγαλύτερα μοντέλα έδιναν έτσι και αλλιώς πολύ μεγάλα ύψη βροχής κ επιβεβαιώνονται με το παραπάνω.
    Μακάρι να μην έχουμε θύματα στην Ιθάκη καθώς το νερό φτάνει στην πόλη το ενάμιση μέτρο μέσα στα σπίτια όπως είδα σε βίντεο και όλα αυτά δίπλα στη θάλασσα.
    Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωτικά 70mm Λευκάδα, 100mm Κεφαλλονιά κ στην Ιθάκη 300mm!! Και συνεχίζει.
    Δύσκολη η νύχτα καθώς νέα επιδείνωση ξεκινά από τα ΝΔυτικα.
    Τεράστια προσοχή και αύριο έως τη νύχτα σε περιοχές πολλές πού έχουμε ξανά αναφέρει της Πελοποννήσου της Στερεάς τού Ιονίου και γύρω από Παγασητικό και Στρυμωνικό κόλπο(μεγάλες συγκλίσεις ανέμων)και τέλος αύριο ανατολικό Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους! Πρωτόγνωρες εικόνες σήμερα στην Κέρκυρα με τη βροχή να ξεκινά κατά τις 11 το πρωί και να δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλο το νησί. Ενδεικτικά σας λέω ότι πλημμύρισαν σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, έγιναν δεκάδες κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να κοπεί στα 2 το νησί, μαθητές εγκλωβίστηκαν στην πόλη καθώς δεν μπορούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στα χωριά και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης ενώ αύριο Παρασκευή δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Κατέρρευσε, δε, τμήμα της οχύρωσης της πόλης που χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας! Η βροχή ήταν συνεχής και σφοδρή κατά διαστήματα ενώ κράτησε τουλάχιστον 3 ώρες ασταμάτητα. Εύχομαι σε ολους να είστε ασφαλείς και ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τους χαλάτε τον μύθο της απλής φθινοπωρινής βροχής...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Εάν και ξεκίνησε δυναμικά εχθές το σύστημα και τα "Προεόρτια" με 10 περίπου χιλιοστά έδωσαν μεγάλη αισιοδοξία για πολύ νερό στην περιοχή μου,εντούτοις η σημερινή ημέρα δεν φάνηκε αντάξια των προσδοκιών μας και έτσι μας έμεινε η χαρά μιας 20λεπτης-2ώρης δυνατής βροχής το μεσημέρι-απόγευμα που άφησε κατά περιοχή από 4-20 χιλιοστά, με τον ιδιωτικό σταθμό μου να σταματά στα 13,6 χιλιοστά και σύνολο των τελευταίων ημερών κοντά στα 60 χιλιοστά.
    Και ενώ ο καιρός παρέμενε βαρύς και μουντος,μετά τις 9 το βράδυ έβγαλε ένα ΔΒΔ ρεύμα,ένα ψιλόβροχο,ομίχλη και αρκετά κρυο(11,8 δείχνει ι σταθμός μου).
    Με αυτόν τον καιρό δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε δυνατά φαινόμενα και μάλιστα αυτος ο καιρός ευνοεί τον Παρνασσό για χιονι(όλα αυτά Εάν δεν αλλάξει κάτι μέσα στην νύχτα).
    Φυσικά το όλο σύστημα δείχνει πολύ δυνατό και μπορεί εύκολα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά ή δίπλα σε κλειστούς κόλπους(Σε όλη την χώρα) να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να προκαλέσει πολλές ζημιές,καθώς τα νερά είναι ακόμη αρκετά ζεστά και αυτό το διαπιστώνω και στον Κορινθιακό που κάνω μπάνιο,παρά το μεγάλο του βάθος που έχει.
    Τέτοια εποχή αυτά τα συστήματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και ο δάσκαλος ήταν σαφέστατος σε όσα είπε.
    Ελπίζω να βραχουν καλά και οι περιοχές που δεν έχουν δει αξιόλογα φαινόμενα εως τωρα,χωρίς ζημιές και προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, με όλο τον σεβασμό, ποιόν σταθμό έχεις(μάρκα-τύπο); Δημοσιεύονται κάπου τα στοιχεία του;

      Διαγραφή
  10. Και απαγόρευση κυκλοφορίας 1-8 π.μ. στην παραλιακή, αν και τα προβλήματα ήταν ελάχιστα εκεί, τουλάχιστον όταν πέρασα το απόγευμα και μετά δεν έβρεξε πολύ. Κλειστό και το δημόσιο, κλειστά και τα σχολεία, συστήνεται παντού και η τηλε και κάπως έτσι έχουμε και το πρώτο lockdown για τον καιρό. Αφού έχουμε και το know how από τα lockdown με τον ιό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή τη στιγμή 12 κ μίση τν νύχτα έχουμε νέα σοβαρή επιδείνωση στην περιοχή μου με πολύ νερό και δυνατό άνεμο.
    Στο Ιόνιο και την Ιθάκη δεν έχει τέλος η εμμονή των φαινομένων με το σταθμό στο νησί να καταγραφεί σε ένα 24ωρο 355mm και συνεχίζει.
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην έχουμε τραγικά γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξεπέρασαν τα 163 χιλιοστά βροχής τα Πατήσια και οι Αμπελόκηποι, τα 150 το Περιστέρι και ο Υμηττός, άγγιξε τα 130 η Νέα Σμύρνη, έφτασε τα 110 η Ηλιούπολη. Μάλλον με ένα γρήγορο, αλλά πολύ έντονο ξέσπασμα λίγο πριν τις 4.30 π.μ. που είχε και πολλά αστραπόβροντα αυτή τη φορά. Τώρα, ξημερώνει στο Π. Φάληρο και μόνο κάτι θυσανοσωρείτες και θυσανοστρώματα είναι στον ουρανό, ενώ άνοιξε και η παραλιακή, που κακώς έκλεισε, βέβαια, διότι δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα ούτε χθες μέχρι το απόγευμα, δηλαδή, μάλλον στο αποκορύφωμα αυτής της κακοκαιρίας.

    Μακάρι να εντοπιστεί σύντομα και καλά στην υγεία του και ο άνθρωπος που αγνοείται στην Εύβοια, όπως συνέβη με έναν άλλον κύριο στο Πικέρμι, o οποίος κατάφερε να βγει έγκαιρα από το αυτοκίνητο του εν μέσω πλημμύρας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντύπωση μου κάνει πως στην περιοχή μου (Σπάρτη) όλα τα μοντέλα έδιναν βροχή και καταιγίδα και αντ'αυτού έχουμε από το πρωί ηλιοφάνεια....Ακόμη και τη νύχτα δεν μπορούν να προβλέψουν τον καιρό του πρωινού!Αν αυτό δε λέγεται αποτυχία τότε τί λεγεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή