Η ουρά της κακοκαιρίας στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο!


Ο Φώτης Ματραλής αναφέρει από το Αγρίνιο (βλέπε σχόλιο στην ανάρτηση «Γιατί πνίγηκε χθες η Αθήνα») ότι την περασμένη νύχτα στην Αιτωλοακαρνανία σ’ ένα εξάωρο παρατηρήθηκαν μεγάλα ύψη βροχής και πολύ ισχυροί άνεμοι. Νομίζω ότι τα βασικά αίτια ήταν η μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα από το Ιόνιο προς τη συγκεκριμένη περιοχή και ο στροβιλισμός (βλέπε παραπάνω χάρτες).


Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να υπογραμμίσω και πάλι ότι τις αιφνίδιες πλημμύρες (flash floods) δεν τις προκαλούν κατ’ ανάγκη τα μεγάλα 24ωρα ή 48ωρα ύψη βροχής, αλλά οι πολύ μεγάλες εντάσεις της βροχής σε χρονικό διάστημα μίας ή δύο ωρών.   

Εκτιμώ απεριόριστα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων επί θεμάτων της αρμοδιότητάς τους και σέβομαι τις απόψεις των ευρείας αντίληψης και καλλιέργειας ανθρώπων επί διαφόρων θεμάτων. Όμως, για το αν ήταν ή δεν ήταν ακραία τα φαινόμενα αυτής της κακοκαιρίας επιτρέψτε μου να έχω τη δική μου άποψη. Η διάρκεια των καταιγίδων στην Αθήνα τη 14η Οκτωβρίου ήταν ακραίο φαινόμενο. Αναμφισβήτητα, στη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας σε τοπικό επίπεδο παρατηρήθηκαν μεγάλες ωριαίες εντάσεις βροχής, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο εκείνες που προκάλεσαν τις σοβαρές πλημμύρες του παρελθόντος. Νομίζω ακόμα ότι η εκδήλωση πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων σε τόσο πολλές περιοχές της χώρας είναι σπάνιο φαινόμενο.

Καλημέρα σε όλους


26 σχόλια:

  1. Θα ξεπεράσουμε στην Αττική τον ετήσιο υετό από το προβλεπόμενο. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σε όλους και από εμένα! Δεν έχουμε παράπονο. Έβρεξε καλά παντού. Το επόμενο στοίχημα είναι το ερχόμενο ΠΣΚ που φαίνεται να επηρεαζομαστε ξανά από ένα νέο σύστημα ιδίως εδώ στα δυτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το εύχομαι αγαπητέ Φραγκίσκο.Πάντως πολλές χρονιές έχει ρίξει όλο το νερό μαζί και μετά πέρασαν μήνες για να βρέξει ξανά.Αυτά τα απότομα δεν μου αρέσουν καθόλου.Καλημέρα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου, Δημήτρη. Καλύτερα να έπεφταν αυτές οι ποσότητες σε δέκα βροχές, παρά με τη μία, διότι τώρα πάει χαμένο και το περισσότερο νερό. Καταλήγει στη θάλασσα και έχει βάψει καφέ τον Σαρωνικό. Ακόμα και στο Θυμάρι που είναι πιο ανοιχτά από περιοχές σαν τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, τη Σαρωνίδα, σήμερα άρχισαν να καθαρίζουν κάπως τα νερά. Και πέρα από το αντιαισθητικό του πράγματος, προκαλείται και μεγάλη ρύπανση στο παράκτιο περιβάλλον από τα χώματα και τα σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα και τις παραλίες.

      Συμβαίνουν, πάντως, και σε καλύτερες οικογένειες. Συγκεκριμένα, μεγάλες ποσότητες καυσίμων εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό της πόλης Ιqaluit στον αρκτικό Καναδά, όπως μεταδίδει το Reuters. H ανάλυση δειγμάτων νερού, με το οποίο τροφοδοτείται όλη η πόλη έδειξε ότι περιείχε πολύ υψηλά επίπεδα διαφόρων συνθετικών καυσίμων, πιθανότατα ντίζελ ή κηροζίνης. Οι κάτοικοι της Iqaluit, που είναι η πρωτεύουσα της βορειότερης επαρχίας του Καναδά Νunavut, η οποία συνορεύει με τη Γροιλανδία, ανέφεραν ότι το νερό μύριζε βενζίνη όλο το Σαββατοκύριακο. Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητήθηκε από τους πολίτες να μην πίνουν νερό, ούτε να μαγειρεύουν με αυτό, διότι δεν είναι ασφαλές ακόμα και αν βράσει.

      Aξιωματούχοι θεωρούν ότι τα καύσιμα μπήκαν στη δεξαμενή, που υδροδοτεί την καναδική πόλη, από μολυσμένα επίγεια ή υπόγεια ύδατα (μπορεί να έπαιξαν και οι βροχές ρόλο, δηλαδή, παρασύροντας απόβλητα καυσίμων) και θα την αδειάσουν για να κάνουν περαιτέρω αναλύσεις. Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις για καρκινογόνα χημικά στο μολυσμένο νερό, ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει και η επόμενη εβδομάδα και να καθαρίσουν οι 7.000 κάτοικοι τις σωληνώσεις στα σπίτια τους, για να αποκατασταθεί η υδροδότηση.

      Παρά το γεγονός ότι ο Καναδάς διαθέτει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού, 45 κοινότητες ιθαγενών καταναλώνουν βρασμένο νερό από δεξαμενές. Στην επαρχία Nunavut το 86% του πληθυσμού είναι αυτόχθονες και το 25% εξ αυτών ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ παρά τις υποσχέσεις του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau πριν από πέντε χρόνια, εξακολουθούν να εξαρτώνται από το βραστό νερό.
      https://www.usnews.com/news/world/articles/2021-10-15/canadian-arctic-city-confirms-exceedingly-high-levels-of-fuel-in-water-supply
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ισχύει Δημήτρη. Από τις ανομβρίες περνάμε σε πλημμυρικά επεισόδια. Έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια. Και το πλεόνασμα υετού, θα πέσει χωρίς ομοιόμορφη κατανομή. Όπως λέει ο φίλος Βαγγέλης, καλύτερα να πέσει το νερό με 10 βροχοπτώσεις, και όχι με την μία. Έχουμε περάσει σε θεαματική αλλαγή και σε αυτό το μοτίβο πλέον. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  4. Έχω πει και πιο παλιά ότι θα έχουμε περιόδους ανομβρίας και περιόδους πλημμυρών.Οσο αργεί να βρέξει, μετά θα έρχονται τα νερά μαζεμένα.
    Παλιά τα πρωτοβροχια ξεκίναγαν από δυτικά και σάρωναν όλη τη χώρα.Τωρα ρίχνει πολύ νερό τόπους τόπους και αλλού ψίχουλα έως καθόλου.Καραμπινατο παράδειγμα σ αυτή την κακοκαιρία,η περιοχή των Μεγάρων.Επισης η Κορινθία που είναι ένας ανατολικός προσηνεμος νομος, έριξε αλλού πολύ και αλλού λίγο.Η πόλη της Θεσσαλονίκης που έλεγε ο Χρήστος Σιμουλης, τους έβγαλε το λάδι για να ρίξει λίγο νερό.Και σε πολλές άλλες περιοχές πιστεύω ότι το ίδιο θα έγινε.
    Καλό μεσημέρι σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρατηρούσα τα απίστευτα ποσά ημερήσιου υετου που έπεσαν την Πέμπτη σε σταθμούς της Αττικής και είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι σε κάποιους σταθμούς όπως π.χ οι Αμπελοκηποι απο τα 146 χιλιοστά που κατέγραψε ο σταθμοσ τα 100 έπεσαν μέσα σε 3 ώρες περίπου. Κρίνοντας και από αυτά που μου ανέφεραν φίλοι και συγγενικά πρόσωπα στην Αθήνα, νομίζω πως φαινόμενο flashflood (αιφνίδια πλημμύρα), ανάλογο με αυτό το 1977 για την οποία έγινε λόγος στην προηγούμενη ανάρτηση, θα πρέπει να υπήρξε σε αρκετές γειτονιές της πρωτεύουσας. Θυμάμαι σαν όνειρο την πλημμύρα του 1977 (5 χρόνων ήμουν κ μέναμε Αμπελόκηπους),και ότι κατέβαιναν απιστευτοι χειμαρροι από τα Τουρκοβούνια. Θυμάμαι και τη μητέρα μου φοβισμένη και "τρελαμένη" να περιμένει τον πατέρα μου από τη δεύτερη δουλειά που έκανε να γυρίσει και ο οποίος καθυστερούσε φυσικά (αν θυμάμαι καλά ο μεγάλος χαμός έγινε βράδυ μετά τις 20.00). Τότε εννοείται δεν υπήρχαν κινητά και τα σταθερά μάλλον υπολειτουργουσαν σε κακοκαιριες (και αφού έπαιρνες πολλές φορές το 0😉). Τέλος πάντων γύρισε μετά από αρκετή ώρα "παπί". Από τα περιστατικά που μένουν σαν εικόνες σε ένα παιδάκι. Άκρως επικίνδυνες οι αιφνιδιες πλημμύρες και οι τρελές ραγδαιοτητες, όσο κι αν εντυπωσιαζουν έναν καιρόφιλο ειδικά. Καλό ΣΚ από τη βροχερή αυτή τη στιγμή Ρόδο (καλούτσικα έβρεξε και εδώ χθες και σήμερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε πόσες φορές έχουν σημειωθεί ανάλογα φαινόμενα στο παρελθόν Οκτωβρη και Νοεμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε με καλύψατε πλήρως και ευχαριστώ θερμά για το αναλυτικό γενικά άρθρο σας.
    Βέβαια η απορία μού παραμένειεφόσον χθες το απόγευμα έστω και αργά φάνηκε ξεκάθαρα ότι κάτι δυνατό θα συμβεί στο νομό τη νύχτα,στα δελτία καιρού και σε καιρικά σάιτ η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε μόνο σε ιόνιο,δυτική Πελοπόννησο και κεντρική Μακεδονία(καλώς εννοείται δόθηκε προσοχή και εκεί).
    Αποτέλεσμα ο κόσμος να νομίσει ότι τα δύσκολα πέρασαν κ τελικά να έχουμε πολλές καταστροφές στο Δήμο και πάλι,ύστερα από 9 μήνες το 2021.
    Ο Μπάλλος λοιπόν αποχωρεί σταδιακά και ο καιρός κυρίως από βδομάδα βελτιώνεται.
    Όμως τελικά όλα δείχνουν ότι καλοκαιράκι τού Αγίου Δημητρίου και ηλιόλουστη 28η δεν θα έχει φέτος τουλάχιστον για τα δυτικά αρχικά και όχι μόνο,καθώς η περιοχή μας μπαίνει και πάλι από την ερχόμενη Παρασκευή στο Χ των πιέσεων...
    Υ.Γ. Αγαπητέ Πέτρο η όμορφη Κορινθία σας δεν πήρε και πάλι τα αναμενόμενα.
    Δυσκίνητη η περιοχή για άλλη μία φορά παρόλο πού όλη σχεδόν η χώρα πήρε καλά νερά.
    Πάντως έστω και έτσι το σκηνικό παραμένει και εκεί άκρως φθινοπωρινό χωρίς ακρότητες.
    Αν παραμείνει η κυκλοφορία φέτος ενεργή στη χώρα μας δεν υπάρχει περίπτωση η συνέχεια και σε εσάς να μην είναι ενδιαφέρουσα.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποκλείεται να μην έχουμε και κάποια διαστήματα καλοκαιρίας και ζέστης για την εποχή, λόγω "διόρθωσης". Διαφαίνονται ήδη δύο τέτοια από τις 21-24/10 και από τις 30/10-1/11, τουλάχιστον για τη νοτιοανατολική Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, στην Αττική δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τους 20 βαθμούς σε όλο αυτό το διάστημα της κακοκαιρίας.

      Από την άλλη, δεν είναι καλό για τον χειμώνα να είναι ο Οκτώβριος πολύ βροχερός ή ψυχρός για τα δεδομένα του συγκεκριμένου μήνα. Αυτό είχε συμβεί το 2015, με ένα και τότε διήμερο έντονης κακοκαιρίας στις 21-22/10 που είχε έρθει ο Ολάντ επίσημη επίσκεψη και έγραφε η Le Monde ότι μόλις πάτησε Ελλάδα, κρύφτηκε ο αθηναϊκός ήλιος, αλλά και το 2017 με ψυχρή - χειμερινού τύπου - εισβολή στις 31/10. Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε ήπιος χειμώνας, τόσο το 2016, όσο και το 2018.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με τα πρωινά στοιχεία του τζίφου ζεστή βγαίνει και η 28η Οκτωβρίου τελικά. Θερμή μεταφορά έχουμε ουσιαστικά. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν φυσικά αν η ψυχρή λίμνη που διατρέχει μετά τις 24-25/10 την Ιταλία και καταλήγει στις ακτές της βόρειας Αφρικής, "σκάβοντας" τις θερμές μάζες προς τη χώρα μας, κινηθεί εξαρχής ανατολικότερα. Ό,τι και να γίνει, όμως, είναι αναπόφευκτη μία θερμή μεταφορά στην Ελλάδα - δηλαδή, οι θερμοκρασίες θα αγγίζουν και τους 30 βαθμούς στα νότια - είτε προς το τέλος Οκτώβρη, είτε στις αρχές Νοέμβρη, λόγω "διόρθωσης".

      Να υπενθυμίσω ότι μετά τον βροχερό Οκτώβρη του 2015, είχε ακολουθήσει ένας πολύ θερμός Νοέμβρης, ειδικά στο πρώτο του δεκαήμερο. Η θερμοκρασία άγγιξε τους 30 βαθμούς το τριήμερο 1-3/11 και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό του μήνα, τότε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Σωστά όλα αυτά αλλά εγώ Βαγγέλη μίλησα για φθινοπωρινές κακοκαιρίες και βροχές κυρίως όπως είπα με έμφαση τη δυτική και πάλι Ελλάδα.
      Αυτό νομίζω ότι θα βγει ως σενάριο,χωρίς να ξέρουμε ακόμη πόσο σημαντικά η όχι θα επηρεαστούν τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.
      Ψυχρή εισβολή έτσι και αλλιώς ακόμη δε φαίνεται και είναι λογικό όταν έχουμε νοτιάδες στη νότια Ελλάδα τέτοια εποχή ο καιρός να είναι πολύ μαλακός έως και ζεστός.
      Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την βόρεια ΒΔυτικη χώρα.
      Θα δούμε πως θα πάει.
      Το σίγουρο είναι ότι το X ξανά έρχεται πάνω από την ανατολική λεκάνη της μεσογείου προς τα τέλη της εβδομάδας.

      Διαγραφή
  8. Πάντως οι τιμές ωριαίας βροχόπτωσης που σημειώθηκαν στην πρόδρομη φάση αυτής της κακοκαιρίας με τον "ξεκούδουνο" τίτλο, όταν δηλαδή το χαμηλό βρίσκονταν ακόμη στον κόλπο της Γένοβας, ήταν εντυπωσιακές : σχεδόν 200 χιλιοστά σε μία ώρα στη ΒΔ Ιταλία και ακόμη περισσότερο στη ΝΑ Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καραβατακης Αντώνιος16 Οκτωβρίου 2021 στις 8:08 μ.μ.

    Τελικά Δάσκαλε σήμερα με την ουρά του Μπάλου,μας ήρθε πολύ περισσότερο νερό το απόγευμα Μυτιλήνη, παρά εχθές, σύνηθες φαινόμενο πάντως . Δεν είναι η πρώτη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καθόλου άσχημα δεν πήγε τελικά η περιοχή μου στην τελευταία κακοκαιρία,αφού πήραμε και το κάτι τι μας από την ουρά του συστήματος με κλειστό καιρό δυτικού ρεύματος(Αυτός ο τύπος καιρού τον χειμώνα με δυνατό σύστημα,"θαβει" στην κυριολεξία τον Ελικώνα και την περιοχή μου στο χιονι)ψιλόβροχο όλη μέρα σχεδόν και μικρά ξεσπάσματα κατά περιοχές που έφθασαν η ξεπέρασαν ακόμη και την θηβα(Δεν ευννοουνται οι πιο ανατολικές περιοχές του νομου)
    Η θερμοκρασία χαμηλή για την εποχή κυμάνθηκε τις τελευταίες ημέρες από 10-14 βαθμούς με αποτέλεσμα να ανάψουν πολλά τζάκια και καλοριφέρ.
    Η γη λασπωσε για τα καλά αφού μέχρι στιγμής ο σταθμός μου έχει γράψει 95 χιλιοστά συνολικά.
    Φίλε Αντώνη,ο σταθμός(Με βροχομετρο) που έχω είναι ιδιωτικός(τον αγόρασα μαζί με τον αγαπητό Φώτη Ματραλη από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης)και τα στοιχεία δεν ανεβαίνουν πουθενά,είναι όμως αρκετά αξιόπιστος και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά από τις μετρήσεις των επισήμων σταθμών της Βοιωτίας,καθώς μετά το Ζερικι και το Κυριακι που είναι οι πρωτοπόροι,καμία άλλη περιοχή της Βοιωτίας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα χωριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Ελικώνα,μιας και αυτός μας χαρίζει απλόχερα όλα του τα "δωρα" υετου (είτε σε βροχή,είτε σε χιόνι).
    Αυτό το διαπίστωνα για πολλά χρόνια και με τον σταθμό του συγχωρεμένου φίλο μου του φαρμακοποιού,ο οποίος σταθμός ήταν ακριβός και τηρούσε τις προδιαγραφές επισήμων σταθμών.
    Τέλος πάντων,με τις οποίες μικρές αποκλίσεις που σίγουρα υπάρχουν παίρνω μια αρκετά καλή εικόνα των χιλιοστών της περιοχής μου.
    Όσο για τη συνέχεια,πιστεύω πως δεν θα έχουμε το καλοκαιράκι του Αγ.Δημητριου,εκτός ίσως από τα πολύ ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.
    Εγώ βλέπω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και με εκπλήξεις κατά διαστήματα και κατά περιοχή.
    Όμορφες εικόνες βλέπουν τα μάτια μου αυτήν την ώρα σε υψόμετρο άνω 1200 μέτρων στο αγαπημένο μου Πήλιο που κάνω την πρωινή μου ανάβαση.
    Η θέα απίστευτη και η "θεαση" ακόμη πιο εκπληκτική.
    Την καλημέρα μου σε όλους σας και ειδικά στον δάσκαλο μας που μας χαρίζει απλόχερα τις γνώσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την απάντηση, φίλε Χριστόδουλε!
      Καλή συνέχεια, και καλά καιρικά δρώμενα-χωρίς ακρότητες, για όλους!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Φέτος βλέπω να έρχεται ο χειμωνάκος του Αγίου Δημητρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα και καλη Κυριακή σε όλους.Παρακαλώ να σταματήσει το ψιλόβροχο γιατί το μεσημέρι έχουμε γάμο!.Κατά τα άλλα το φθινόπωρο συνεχίζεται γνήσιο .Και διαφαίνεται συνέχεια .Φωτη "συ είπας".
    Η εξαγωγή συμπερασμάτων για το καιρικό μέλλον από κάποιες λίγες προηγηθείσες συμπτώσεις είναι νομίζω επισφαλής. Χρειάζεται επαρκής χρονοσειρά.Το έχει τονίσει επανειλημμένως ο δάσκαλος.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιδού και η εκτίμηση του severe-weather.eu για τον χειμώνα 2021-22, που θα έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ιδιαίτερα προς τα ανατολικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ψυχρές εισβολές και πιο κρύες μέρες, αλλά θα είναι λιγότερο συχνές. Τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης αναμένεται να έχουν περισσότερες ψυχρές εισβολές από τα ανατολικά. Κανονικές, ίσως και περισσότερες από τον μέσο όρο αναμένονται οι βροχές στη βόρεια Ευρώπη, με τα βρετανικά νησιά και τη Σκανδιναβία να έχουν πιο άστατο χειμώνα, καθώς οι θέσεις του πολικού αεροχείμαρρου πάνω από αυτές τις περιοχές θα φέρουν πιο βροχερές συνθήκες. Η κεντρική Ευρώπη θα έχει βροχές κοντά στον μέσο όρο, ενώ ξηρότερες συνθήκες προβλέπεται να επικρατήσουν στη νοτιοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

    Στους χάρτες των μοντέλων που επισυνάπτει το severe-weather, ο χειμώνας δεν μοιάζει, πάντως, τόσο θερμός στην Ελλάδα, αλλά μάλλον πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα. Αυτή είναι μία περίληψη των εκτιμήσεων για τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη, οι οποίες είναι πολύ πιο αναλυτικές αν ανοίξει κανείς το link στο τέλος του κειμένου.

    Europe is expected to have warmer than average temperatures over most of the continent, getting stronger towards the east. This, however, does not mean that there will be no cold fronts and colder days. It just implies that cold fronts and colder air mass intrusions will be less frequent over the region. Western parts are likely to see more frequent colder air intrusions than the eastern regions.

    Normal to wetter conditions are expected over northern Europe. The British Isles and Scandinavia could have a more unsettled winter, as the jet stream positions over these regions, bringing stormier conditions to this region. The mainland is expected to have average precipitation, with drier conditions likely in southwestern Europe and the Mediterranean.

    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-season-forecast-2021-2022-usa-europe-update-fa/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη καλά κάνεις και ενημερώνεις το μπλογκ με νέα από μακρινές εκτιμήσεις αλλά εγώ προσωπικά δε πιστεύω τίποτα από αυτά!
      Υπάρχουν άλλες μακροπρόθεσμες πού θέλουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά ύψη χιονιού για όλη τη χώρα φέτος το χειμώνα.
      Οπότε να'χαμε να λέγαμε...
      Μη ξεχνάς την παταγώδης αποτυχία όλων των μετεωρολόγων πού τόλμησαν να κάνουν εκτίμηση περί ξηρού θερμού και άνυδρου Οκτώβρη με αποτέλεσμα να πάνε κουβά όσο δεν πάει.
      Εγώ ή αίσθηση πού έχω και την έχω ξανά πει είναι ότι τουλάχιστον το Φθινόπωρο θα συνεχίσει να δείχνει τα δόντια τού.
      Ο φίλτατος Χριστόδουλος επίσης έχει δει και μελετήσει ενδιαφέροντα πράγματα για φέτος.
      Το τι θα γίνει στο τέλος το ξέρει μόνο ο καιρός και ο Θεός,οπότε ας περιμένουμε και όποια μακρινή εκτίμηση βγαίνει να την διαβάζουμε απλά για να περνάει η ώρα.

      Διαγραφή
    2. Συνοπτικά από severe-weather.eu: Το φαινόμενο La Nina, δηλαδή, ψυχρότερα νερά στον τροπικό Ειρηνικό θα επικρατήσει τους επόμενους έξι μήνες. Υψηλές πιέσεις θα εγκατασταθούν στον βόρειο Ειρηνικό και χαμηλές στον δυτικό Καναδά, με τον πολικό αεροχείμαρρο να σουλατσάρει ανάμεσα τους. Φέρνοντας πολικές αρκούδες στον δυτικό και κεντρικό Καναδά, την Αλάσκα και τις βορειοδυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ και καμιά αρκτική αλεπού, βίσωνες και καριμπού.

      Η Ευρώπη θα έχει δυτική κυκλοφορία και ήπιο καιρό στα νότια, με όλα τα μοντέλα να προβλέπουν θερμό χειμώνα. Το ECMWF εντοπίζει, όμως τις θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες στα βόρεια, ενώ προβλέπει περισσότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Αντίθετα,το UKMO και το CFS δίνουν ξηρές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη.

      Στο τέλος το severe-weather πετάει και μια μακροσκελή ανάλυση για την αιφνίδια στρατο θέρμανση, που είναι κάθε χειμώνα το τελευταίο χαρτί, όταν τα άλλα στραβώσουν. Πέρσι έφερε, πάντως, πυκνές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες και στις νότιες ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Α και μίας και μίλησες για το gfs για παράδειγμα στο τελευταίο τρέξιμό τού δείχνει και ψυχρή εισβολή παραμονή της 28ης και σοβαρή κύκλογέννεση στο Ιόνιο.
      Ενημερωτικά δε λέω ότι θα συμβεί ακριβώς έτσι,απλά θέλω να τονίσω ότι για να βγει μία μέση εκτίμηση καιρού το επόμενο διάστημα θέλει πάνω από μία ώρα μελέτη με την προσοχή σε όλες τις στάθμες τις ατμόσφαιρας και μέσης τροπόσφαιρας αρχικά(όχι μόνο gfs αλλά και όλων των υπόλοιπων μοντέλων),και μετέπειτα στα σενάρια υποσενάρια των ensemble Ευρωπαίου και Αμερικάνου για να βγάλεις ένα μέσο όρο.
      Στους χάρτες υετού μετά από τόσες μέρες εγώ δε στέκομαι πολύ.

      Διαγραφή
  14. Ωραία καταιγίδα στον δυτικό Σαρωνικό κόλπο αυτή την ώρα 19:20 Τα κουρέλια του βαρομετρικού χαμηλού τραγουδούν ακόμα "όπως είχε χρησιμοποιήσει ως επικεφαλίδα κάποτε ο Δάσκαλος" Καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμησες τώρα Φραγκισκο,την ταινία του Νικολαιδη , Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα , θρύλος για τα παιδιά της δεκαετίας του 80 με Τζούμα, Βαλαβανίδη, Παναγιωτίδη.....

      Διαγραφή
  15. Περίπου από τις 4:00και ύστερα γύρω από τόν Αργολικό κόλπο γινόταν πανηγύρι.Πολλες καταιγίδες και ηλεκτρική δραστηριότητα.Αυτο που είδες Φραγκίσκο στο Σαρωνικό ήταν η συνέχεια του καιρού τής Αργολίδας.Εγω πάντως από το χωριό μου το απόλαυσα.
    Καληνύχτα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Δημήτρη. Παρακολουθούσα από την ταράτσα μου το πανηγύρι. Παρεπιπτόντως.... Δεν γνωρίζω πως τα πήγατε στην Κορινθία όσον αφορά τον υετό και από την κακοκαιρία που μας επηρέασε. Δεν γνωρίζω εάν μείνατε ευχαριστημένοι Η όχι. Καλό βράδυ σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή