Περί προστιθέμενης αξίας στις αντικειμενικές προγνώσεις των μοντέλων καιρού

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για την Πέμπτη 7-10-2021. Τα διαβαθμισμένα σύμβολα  πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ / γαλάζιο για τις χαμηλές).


Με τα πυκνού πλέγματος μοντέλα καιρού να προσομοιώνουν όλο και πιο ρεαλιστικά τις ατμοσφαιρικές διαταραχές και με τα μέσης κλίμακας συστήματα προγνώσεων πολλαπλού δείγματος να παράγουν σταθερά βελτιούμενες πιθανολογικές προγνώσεις τοπικού επιπέδου, είναι πολύ πιθανό ακόμα και στο κοντινό μέλλον οι Μετεωρολόγοι - Προγνώστες να μη μπορούν εύκολα να βελτιώνουν τις αντικειμενικές προγνώσεις των μοντέλων. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι οι Μετεωρολόγοι - Προγνώστες μπορούν να προσθέτουν αξία στις προγνώσεις των μοντέλων στις περιπτώσεις: (α) της καιρικής δραστηριότητας των μετώπων, (β) της ταχύτατης ανάπτυξης (βάθυνσης) των υφέσεων, (γ) της ισχυρής ανωμεταφοράς (convection), (δ) του σχηματισμού ομίχλης ή νεφών stratus και (ε) στην πρόγνωση των άκρων τιμών της θερμοκρασίας στις απότομες μεταβολές του καιρού.


Στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνονται οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στη χώρα μας από 07-10-21/00:00 έως 08-10-21/00:00 UTC. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μετεωρολόγος - Προγνώστης μπορεί να προσθέσει αξία στα αποτελέσματα του μοντέλου και κυρίως σε αυτά που αναφέρονται στο ύψος και την ένταση του υετού. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και αν σε πολλές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας ο υετός των μοντέλων φαίνεται υπερτιμημένος, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα. Η θέση του πολικού αεροχειμάρρου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η ύπαρξη αεροχειμάρρου χαμηλού ύψους, το ανάγλυφο και τα μεγάλα ποσά λανθάνουσας θερμότητας (φθινόπωρο γαρ) είναι οι βασικές αιτίες που οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα (κυρίως) θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους τόσο αυτούς που συνδέονται με τις καταιγίδες όσο και τους συνοπτικής κλίμακας ανέμους. Τέλος, νομίζω ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων στη θάλασσα ή τη στεριά.

Υ.Γ.  Συμφώνησαν στα βαφτίσια!  Άντε και στους γάμους τους να χαρούμε! 


9 σχόλια:

  1. Αθηνά εεε; Άντε και καλά βαφτησια ως το Ωμέγα μέχρι την άνοιξη!! Συνήθως μετά από μακρύ διάστημα καλοκαιρίας όπως των τελευταίων 3 μηνών στην περιοχή μας, έρχονται μεγάλα διαστήματα κακοκαιρίας! Είναι που λένε "θα βρέξει επιτέλους;" και μέτα " καλά πότε θα σταματήσει να βρέχει επιτέλους!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να κάνει λόγο ο πάντα μετρημένος κ. Ζιακόπουλος για προβλήματα, πλημμυρικά φαινόμενα και κινδύνους και από τους ανέμους - ακόμα και αυτούς που θα πνέουν σε κανονικές συνθήκες και δεν θα ενισχύονται π.χ. από τις καταιγίδες - τα πράγματα είναι σοβαρά. Φαίνεται ότι θα βρέξει πολύ από τον ήλιο που καίει και σήμερα Τετάρτη 6/10 και παρά τον βοριά (106 χλμ/ώρα στην Κάρυστο), ανέβασε τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς στην Αττική και στους 28-29 σε Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα, Κρήτη τοπικά, όπως και στη Ζάκυνθο. Τουλάχιστον, ας μείνουν μακριά οι υδροσίφωνες από τον Σαρωνικό μας. Αυτά έχει, όμως, η κλιματική αλλαγή. Σχεδόν μηδενικός υετός για μήνες και μετά η βροχή όλων αυτών των μηνών να πέφτει σε 3-4 μέρες.

    Παρεμπιπτόντως, ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή μπήκε ανάμεσα στα μοντέλα σε επίδειξη μόδας του οίκου Lοuis Vuitton στο Παρίσι, κρατώντας ένα πανό που έγραφε "Υπερκατανάλωση = Εξαφάνιση" (των ειδών προφανώς εννοούσε), όπως μεταδίδει το Reuters. H γυναίκα που εκπροσωπούσε τις οργανώσεις Amis de la Terre (Φίλοι της Γης) και Youth for Climate and Extinction Rebellion ( Εξεγερμένη Νεολαία για το Κλίμα και την Εξαφάνιση), προκάλεσε αναταραχή στο κοινό, ανάμεσα στο οποίο ήταν και η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, μέχρι να τη βγάλουν σηκωτή από την πασαρέλα οι άνδρες της ασφάλειας.

    Η οργάνωση Amis de la Terre της Γαλλίας έχει βάλει στο στόχαστρο τον οίκο Lοuis Vuitτοn, χαρακτηρίζοντας τον "παγκόσμιο ηγέτη της πολυτέλειας και βασικό υπεύθυνο για την όλο επιταχυνόμενη και αυξανόμενη παραγωγή στον κλάδο της υφαντουργίας".
    https://www.todayonline.com/world/climate-change-protester-disrupts-louis-vuitton-show-paris
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να χαρούμε και όχι να θρηνήσουμε(θύματα,περιουσίες,.κ.α.), όπως πέρυσι στον "Ιανό"..
    Ευχαριστούμε για την επίκαιρη ενημέρωση των επερχομένων, αγαπημένε μας Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Δάσκαλος μίλησε και έβαλε τα πράγματα στη σωστή θέση όπως φαίνεται από τα προγνωστικά μοντέλα . Ευχαριστούμε δάσκαλε για την ενημέρωση χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση και εκείνο που θέλω να πω ,επειδή είμαι και άνθρωπος του βουνού και της φύσης δεν διασχίζουμε ποτέ ποτάμι η ρυάκι ότι είναι αυτό, όταν τα νερά είναι θολά και ας φενεται χαμηλή η στάθμη είναι νόμος αυτό ποτέ διάσχιση ποταμιού . Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαυμάσιος τίτλος.Αυτή άλλωστε,μεταξύ άλλων,είναι και η γοητεία της επιστήμης αυτής .Τυχερέ δάσκαλε........!-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτό τι γνώμη έχετε κύριε Ζιακόπουλε; https://www.kathimerini.gr/world/561524137/erchetai-enas-poly-kryos-cheimonas/amp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξετάζει και την κοινωνικοοικονομική πλευρά του θέματος το συγκεκριμένο άρθρο, αναφέροντας ότι ο επικείμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος, εξαιτίας των δραματικών αυξήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά. Όσον, αφορά τον καιρό, αν και παίρνει ως δεδομένο την επικράτηση του φαινομένου La Nina για δεύτερη συνεχή χρονιά και την εξασθένηση της πολικής δίνης, με συνέπεια ψυχρές αέριες μάζες να κατεβαίνουν πιο συχνά από την Αρκτική σε Ευρώπη και Αμερική, η μακροπρόθεσμη εκτίμηση που κάνει, δεν τα υποστηρίζει όλα αυτά.

      Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ήπιο χειμώνα στο ξεκίνημα του και μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και θα υπάρξουν κρύες περίοδοι, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, όμως, σταδιακά από τον Φεβρουάριο και να ακολουθεί πρώιμη άνοιξη. Ό,τι συμβαίνει συνήθως τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, με εξαίρεση πέρσι που η πιο ισχυρή ψυχρή εισβολή σημειώθηκε τον Φλεβάρη και είχαμε μία ακόμα και την 25η Μαρτίου. Και πέρσι, όμως, ο χειμώνας ήταν ήπιος στο μεγαλύτερο διάστημα του και απλά έκανε 4-5 ολιγοήμερα ξεσπάσματα, κάτι που πάει να παγιωθεί σαν τάση την τελευταία δεκαετία και βάλε. Δεν υπάρχει, δηλαδή, παρατεταμένο κρύο τον χειμώνα, ειδικά στην Ελλάδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους από την Κέρκυρα! Κατά τις 10μμ μας ήρθε ειδοποίηση από το 112 για ακραία φαινόμενα αύριο στο νησί. Ήδη από τις 9μμ έχει ξεκινήσει βροχή. Αυτή τη στιγμή (00:15) έχει ασθενή βροχή αλλά αστράφτει και ακούγονται βροντές συνεχώς. Μακάρι να περάσουμε αλώβητοι την κακοκαιρία. Οι προγνώσεις πάντως μιλάνε για πρωτόγνωρα ύψη βροχής! Αύριο όλα τα σχολεία στο νομό θα παραμείνουν κλειστά. Οι βροχές που όλοι περίμεναμε ήρθαν φορτσάτες ως φαίνεται και ευχή όλων είναι να μην έχουμε απώλειες, υλικές ή οποιεσδήποτε άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, για το επόμενο εξάωρο - και στέλνω αυτό το σχόλιο στις 8π.μ. - κατά διαστήματα η ραγδαιότητα που δίνει ο τζίφος για την Κέρκυρα είναι ακόμα και 80 χιλιοστά βροχής την ώρα και μακάρι να πέσει έξω. Τουλάχιστον, μετά από αυτό το σφοδρό κύμα Πέμπτης - Παρασκευής 7-8/10 και την ύφεση του ΣΚ που θα ακολουθήσει, φαίνεται ότι οι βροχές της Δευτέρας και της Τρίτης 11-12/10 θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας. Ακολουθεί κι άλλο σφοδρό κύμα, βέβαια, στις 14-15/10 (ούτε πανδημία να ήταν), αλλά επειδή μεσολαβούν αρκετές μέρες, ίσως κάποια δεδομένα να αλλάξουν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή