Οι πορφυροί υψισωρείτες του Κανάρη


Την 1η Ιουνίου 1822 δύο πυρπολικά, ένα ψαριανό με κυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Κανάρη και ένα υδραίικο με κυβερνήτη τον Ανδρέα Πιπίνο, συνοδευόμενα από δύο ψαριανά και δύο υδραίικα πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν από τα Ψαρά με σκοπό να κάψουν με πυρπολικά τον τουρκικό στόλο που ήταν αγκυροβολημένος στο στενό της Χίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ψαριανά πολεμικά με τα δύο πυρπολικά θα πήγαιναν στο βόρειο μέρος της Χίου, ενώ τα υδραίικα πολεμικά θα πήγαιναν στο νότιο στόμιο του πορθμού για να παραλάβουν τους πυρπολητές με τις λέμβους τους μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.


Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου ο μικρός ελληνικός στόλος ταξίδεψε από τα Ψαρά ως τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Χίου με βόρειους ανέμους, οι οποίοι, όμως, στη συνέχεια εξασθένησαν σημαντικά. Η μπουνάτσα δυσκόλευε πολύ τις κινήσεις των δύο πυρπολικών, τα οποία, τελικά, στις 6 Ιουνίου έβαλαν πλώρη για τον πορθμό. Τότε έπεσαν πάνω σε εχθρικά πλοία που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι Τούρκοι ρώτησαν τους πυρπολητές που πάνε. Εκείνοι αποκρίθηκαν ότι κατευθύνονται φορτωμένοι με εμπορεύματα στη Σμύρνη. Για καλή τους τύχη, οι Τούρκοι τους πίστεψαν και τους άφησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όταν έπεσε το σκοτάδι, επικράτησε ευνοϊκός για τους Έλληνες βόρειος άνεμος και τα πυρπολικά, χωρίς χρονοτριβή, κατευθύνθηκαν νότια από το κανάλι μεταξύ των Οινουσσών και της Μικρασιατικής ακτής, όπου τα νερά ήταν ρηχά και η φύλαξη των Τούρκων πλημμελής.

Την επικράτηση βόρειων ανέμων στο στενό της Χίου το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1822 πρόβλεψε με εξαιρετική επιτυχία ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της ιστορικής ημέρας είπε στον Άγγλο πλοίαρχο Κλοτς μερικούς μήνες μετά το περιστατικό: «Είμεθα δύο πυρπολικά δια την εκστρατείαν της Χίου. Η γαλήνη μας κατέλαβε προ των Οινουσσών υπό την όψιν δύο εχθρικών κορβετών αίτινες κατεσκόπευον. Οι ναύται μου εφοβήθηκαν μήπως αναγνωρισθώμεν και κρεουργηθώμεν και εξηγέρθηκαν εναντίον μου. Τότε είπον εις αυτούς: Τι θέλετε; Εάν φοβήσθε, ριφθήτε εις την θάλασσαν και επανέλθετε εις Ψαρά, εγώ θα μείνω. Απεφάσισαν τότε να μείνωσιν. Ας μη σας ανησυχεί η γαλήνη αύτη, τους είπον· εμποδίζει τους εχθρούς μας όπως και ημάς· εις τας 9 θα έχωμεν άνεμον. Πράγματι, κατά τας 9 και ½ ηγέρθη άνεμος ωθήσας ημάς εις το στενόν της Χίου και ½ ώραν μετά το μεσονύκτιον η τουρκική ναυαρχίς επυρπολείτο». Η επικράτηση βόρειων ανέμων στο στενό της Χίου μετά τη δύση του ηλίου της 6ης Ιουνίου 1822 επιβεβαιώνεται από όλες τις ιστορικές πηγές. Ο Αναστάσιος Ορλάνδος αναφέρει ότι τα δύο πυρπολικά «ωφελήθησαν από τον πνέυσαντα ούριο άνεμο»1 και ο Σπυρίδων Τρικούπης γράφει ότι το βράδυ της 6ης Ιουνίου «ήρχισεν να πνέει αρκτικός άνεμος».2 

Με τη βοήθεια του βοριά, τα ελληνικά πυρπολικά έφθασαν γρήγορα κοντά στα τουρκικά πλοία, αλλά κάποιοι σκοποί τα αντιλήφθηκαν κι αυτά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν προς την κατεύθυνση του Τσεσμέ για να μη φαίνονται. Περί τα μεσάνυχτα όμως επανήλθαν και για το τι επακολούθησε μας πληροφορεί ο Μιχαήλ Οικονόμου: «Ο μεν Κανάρης επέτυχε να κολλήση το πυρπολικόν του εις την ναυαρχία αυτήν, ο δε Πιπίνος επί της του καπετάνμπεην (υποναυάρχου), και τούτο μεν απωθηθέν έπεσεν επ' άλλου, και έβλαψεν μεν αμφότερα, αλλά δεν τα έκαυσεν. Αλλ' εις την ναυαρχίδα το πυρ διεδόθη ακατάσκετον και εκ του εμπρησμού αυτής μεγίστη ταραχή και φθορά επροξενήθη. Εξ αυτής πηδήσας τότε εις λέμβον ο Αλής, ο καπετάν πασάς αυτός, διά να φύγη εσώζετο, αλλά και μακρυνθείς μέχρι της ακτής, εκτυπήθη κατά την κεφαλήν και την ράχιν από τεμάχιον ξύλου ή δοκού εκ της καιομένης ναυαρχίδος εκσφενδονισθέν και εξαχθείς εις την ξηράν εξέπνευσεν». 3

Για τα γεγονότα που προηγήθηκαν κατά λίγες ώρες της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας άγνωστη στο ευρύ κοινό είναι η μαρτυρία ενός νεαρού Χιώτη, του Χριστόφορου Καστάνη, ο οποίος είχε καταφέρει να γλυτώσει από τις σφαγές των Τούρκων και βρισκόταν στο νησί. Ο Καστάνης σε βιβλίο του που εκδόθηκε λίγες δεκαετίες αργότερα στις ΗΠΑ γράφει: «Αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, ο παρατηρητής από τη στεριά και από το στόλο, κοιτάζοντας προς τα πάνω παρατηρούσε ένα μυστηριώδες φαινόμενο στον ουρανό, το οποίο αναφέρουμε όχι για να ενθαρρύνουμε τη δεισιδαιμονία, αλλά απλά σαν γεγονός. Στο ήρεμο, με πλήρη άπνοια γαλάζιο, υψώθηκε ένα φλεγόμενο σύννεφο, με σχήμα σαν σπαθί, με τη λαβή να αιωρείται πάνω από τα Ψαρά και την άκρη της λεπίδας να έχει κατεύθυνση προς την αρμάδα. Το φαινόμενο αυτό χαιρετίστηκε από τους Έλληνες που βρίσκονταν στα προξενεία και πάνω στα βουνά σαν αίσιος οιωνός. Ο Ολλανδός πρόξενος, ένας παλαίμαχος των Ναπολεόντειων Πολέμων, δήλωσε ότι αυτό ήταν ο πρόδρομος του θανάτου κάποιας σημαντικής προσωπικότητας το ίδιο εκείνο βράδυ».4

Η σύνδεση της εμφάνισης των πορφυρών νεφών στον ουρανό της Χίου με το θάνατο του Καρά Αλή ανήκει στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας. Όμως, τα συγκεκριμένα νέφη ίσως να ήταν αυτά που εκείνο το σούρουπο βοήθησαν τον Κανάρη να κάνει την επιτυχημένη πρόγνωσή του για την έλευση του βοριά. Οι έμπειροι ναυτικοί όλων των εποχών ήταν και είναι σε θέση να προβλέπουν επικείμενες μεταβολές του καιρού, παρατηρώντας λίγες ώρες πριν τις μικρές αλλαγές τόσο στο πεδίο των ανέμων όσο και στην όψη του ουρανού. Είναι, λοιπόν, πιθανό τα φλεγόμενα σύννεφα, που παρατηρήθηκαν όταν ο ήλιος βασίλευε πίσω από τα βουνά του ματωμένου νησιού, να ήταν προ-μελτεμικοί υψισωρείτες, πάνω στους οποίους βάσισε την πρόγνωσή του ο ατρόμητος μπουρλοτιέρης από τα Ψαρά.

Χρόνια πολλά, φίλοι μου

Πηγές:
1 Αναστάσιου Ορλάνδου, Ναυτικά, ήτοι Ιστορία των κατά τον υπέρ Ανεξαρτησίας της Ελλάδος Αγώνα Πεπραγμένων υπό  των Τριών Ναυτικών Νήσων, ιδίως δε των Σπετσών, 1869, Αθήνα. Τόμος Α΄, σ. 267. 
3 Μιχαήλ Οικονόμου, Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ή ο Ιερός των  Ελλήνων Αγών, 1873, Αθήνα. σ. 274-275.
4 Χριστόφορου Καστάνη, Ο ‘Ελληνας Εξόριστος, 1851. Φιλαδέλφεια ΗΠΑ.

15 σχόλια:

  1. Πέρα από ένα ακόμα εξαιρετικό μάθημα ιστορίας από τον κ. Ζιακόπουλο, διανθισμένο και με τις απαραίτητες πινελιές μετεωρολογίας, έμαθα και ποιος ήταν ο Πιπίνος, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού (Υ/Β Πιπίνος). Και του Κανάρη σε αντιτορπιλικό (Α/Τ Κανάρης).
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους,ζητω το εθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννης από Μυτιλήνη24 Μαρτίου 2019 στις 10:19 μ.μ.

    Ευχαριστούμε δάσκαλε για την ομορφη Ιστορία!!! Χρόνια πολλά σε ολους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστουμε ακομη φορά τον κ.Ζιακοπουλο,για την όμορφη ιστορία που μας αφηγήθηκε.
    Χρόνια πολλά σε όλους για την αυριανή ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια κοινή παράμετρος βρίσκεται πάντα: οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει από πού έρχονται. Έχουν χάσει την επαφή με αυτό που κάποτε τους ένωνε.
    Καλημέρα σε όλους.
    Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη Σπανό, τον Βαγγέλη Κ. και σε όλους τους Βαγγέληδες και τις Βαγγελίτσες του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη από Κηφισιά και όλα τα παιδιά του μπλογκ και όχι μόνο. Έχουμε την τιμητική μας σήμερα 25 Μαρτίου και στην πρώτη σελίδα της Google, όπου ανεμίζει η ελληνική σημαία πάνω σε ένα καραβάκι και με φόντο έναν τεράστιο και λαμπερό ήλιο από πίσω. Ασορτί με τη σημερινή ανοιξιάτικη λιακάδα, δηλαδή. Παρεμπιπτόντως, να ευχηθώ και ο καιρός να μην το παρακάνει γενικά ούτε από τη μία (ζέστη), ούτε από την άλλη (κρύο) πλευρά.

    Γιατί όπως βλέπουμε και στη Νότια Αφρική η συγκομιδή καλαμποκιού για το 2019 αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 16% λόγω της ξηρασίας, όπως εκτιμά το Reuters. Σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται να είναι 10,482 εκ. τόνοι, έναντι 12,510 εκ. τόνων το 2017-18, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Καλλιεργειών της Ν. Αφρικής. Η σοδειά του 2019 αναμένεται επίσης να χωρίζεται σε 5,317 εκ. τόνους άσπρου καλαμποκιού και 5,165 κίτρινου καλαμποκιού, με το δεύτερο να χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Η συνολική καλλιέργεια θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ετήσια κατανάλωση που ανέρχεται σε 10 εκ. τόνους, αλλά και πάλι μπορεί να πληγεί περαιτέρω από τον ζεστό καιρό.

    Η μεσοπρόθεσμη προοπτική του καιρού δίνει προς το παρόν καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας στις περιοχές παραγωγής, αλλά ένας παγετός μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή, ειδικά σε στα βόρεια της χώρας, όπου φύτεψαν αργά. Όσο για τις τιμές του λευκού καλαμποκιού ανήλθαν σε 3.350 ραντ (περίπου 206 ευρώ) τον Ιανουάριο του 2019 υπό τον φόβο ότι η παραγωγή θα πληγεί από τις καθυστερημένες φυτεύσεις, αλλά υποχώρησαν σε 3.052 ραντ (περίπου 187,6 ευρώ) τον Φεβρουάριο του 2019.
    https://www.reuters.com/article/us-safrica-maize-poll/south-africas-2019-maize-crop-seen-down-16-percent-on-drought-conditions-reuters-poll-idUSKCN1R60IJ?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά την απαραίτητη καιρικο-ιστορική επιμόρφωση (να υποθέσω ότι εξ απαλών ονύχων ο κ.Ζιακόπουλος αγάπησε εκτός από τα χιόνια και την Ιστορία), μετά τις ευχές και τα διάφορα χαλαρά, ας πάμε και στα του καιρού, όπου πλέον όλα τα μοντέλα συμφωνούν σε χειμερινού τύπου κακοκαιρία, με υετό (ελέω κυκλογένεσης στη Σύρτη), κρύο και θυελλώδεις βοριάδες. Το γνωστό μετεώγραμμα του Wetterzentrale (αγαπημένο site του Βαγγέλη Σπανού, στον οποίο εύχομαι χρόνια πολλά και του το αφιερώνω) δείχνει εδώ και μέρες σαφή τάση για θερμοκρασίες κάτω από τις κλιματικές τιμές (ψυχρή ανωμαλία) ίσως και ολόκληρο το 1ο δεκαήμερο του Απρίλη:

    http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

    Χρόνια πολλά και στον Βαγγέλη Κ. και σε όλους και όλες τους εορτάζοντες/εορτάζουσες του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δεύτερη, μετά τη μετεωρολογία, αδυναμία μου είναι η ιστορία. Αν η μετεωρολογία σε φέρνει κοντά στη φύση και σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαρά, η ιστορία είναι εκείνη που σε κάνει καλύτερο και σοφότερο άνθρωπο, σε παρηγορεί όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες και σου προσφέρει την απίστευτη δυνατότητα να «ζήσεις» ζωές περισσότερες από τη μία που στον καθένα μας αναλογεί. Στο διάβα των αιώνων η σχέση της μετεωρολογίας με την ιστορία ήταν αμφίδρομη. Από τη μια πλευρά ο καιρός και το κλίμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση πολλών πολεμικών αναμετρήσεων και από την άλλη πλευρά οι πόλεμοι επηρέασαν θετικά την εξέλιξη της μετεωρολογίας. Ο Κριμαϊκός Πόλεμος, και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι αποτέλεσαν τα σημαντικότερα εφαλτήρια τόσο για την ανάπτυξη της επιστήμης του καιρού και του κλίματος όσο και για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του μετεωρολόγου.

      Διαγραφή
    2. Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο κύριε Ζιακοπουλε.Εχετε σκεφτεί να συγκεντρώσετε όλα αυτά τα άρθρα και να τα εκδώσετε σε ένα βιβλίο? Είναι κρίμα τόση γνώση να πάει χαμένη.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά στους Βαγγεληδες του blog (ειδικά εσύ Σπανε, να έχεις πάντα υγεία να μας μεταφέρεις εικόνες του βυθού κ να μας αφυπνιζεις περιβαλλοντικά). Πολύ τις απολαμβάνω αυτές τις αναρτήσεις του δασκάλου που δείχνουν ότι ο καιρος κ η μετεωρολογική γνώση μπορούν να διαμορφώσουν την ιστορία. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν σήμερα όλους τους αγωνιστές που έφυγαν (όσοι δεν σκοτώθηκαν στη μάχη) δυστυχώς φτωχοί χωρίς να εισπράξουν τίποτα από όσα έδωσαν για την πατρίδα (Μαυρογενους, Κολοκοτρώνης)
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ενδιαφερον αρθρο!

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα με καθυστερημένες ευχές για όλους τους εορτάζοντας και μη για την χθεσινή εορτή.
    Κύριε Ζιακόπουλε, θα ήθελα να αναφέρω μια αγγλική παροιμία που χρησιμοποιούν οι ανά τον κόσμο ιστιοπλόοι “Red sky at night, sailor’s delight. Red sky in morning, sailor’s warning” και να ρωτήσω, σε τι βαθμό μπορεί να ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα.

    Χθες η βόλτα στην ηλιόλουστη Αττική και στα παράλιά της - Βάρκιζα - είχε την τιμητική της μέχρι αργά το βράδυ. Με μια μικρή καθυστέρηση λοιπόν, χρόνια καλά και χαρούμενα στους Βαγγέληδες και τις Ευαγγελίες, και ειδικά στους δύο Βαγγέληδες του blog (Σπανό και Κ.).

    Χρόνια πολλά και στην όμορφη και παράξενη πατρίδα μας.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή