Ένα σύννεφο με τη μορφή ψαριού!

Σύννεφο με μορφή ψαριού με φόντο τις ανατολικές κορυφές του Βαρνούντα, του ορεινού συγκροτήματος που βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού της Φλώρινας, στα σύνορα με τα Σκόπια. Σάββατο, 9-3-2019. Φωτ. Κατερίνα Παπαχρήστου

Ο πρωτόγονος άνθρωπος θεωρούσε ότι τα σύννεφα του ουρανού ήταν έργο ενός Υπερτάτου Όντος και τα παρατηρούσε συνεχώς σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των προθέσεών του. Έτσι εξηγείται γιατί οι συνεχείς εναλλαγές των μορφών, των χρωμάτων και των θέσεων των νεφών και όλα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα που συνέβαιναν στον ουρανό θεωρήθηκαν σχεδόν από όλες τις θρησκείες ως θεοσημίες.


Σύμφωνα με τις παραδόσεις των περισσότερων λαών, τα σύννεφα θεωρούνται οι δρόμοι ή οι κατοικίες των θεών, των αγίων, των αγγέλων ή και των πεθαμένων. Στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ένας παλαιός μύθος, που προέρχεται από την παράδοση των Ινδιάνων, λέει ότι ο θεός του ουρανού φοράει ρούχα από σύννεφα και όταν ανοίγει τα χέρια του, τα σύννεφα απλώνονται σε όλον τον ουράνιο θόλο.

Η πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων, όπως ο θάνατος επιφανών ανδρών, η έκβαση πολεμικών αναμετρήσεων, η ευφορία των καρπών της γης κ.λπ. με βάση τα χαρακτηριστικά των νεφών (νεφομαντεία)  είναι γνωστή από την αρχαία Ελλάδα. Στους Βυζαντινούς χρόνους η εμφάνιση στον ουρανό νεφελώδους σταυρού ή πορφυρών νεφελών θεωρούνταν θεϊκό σημείο (Φαίδων Κουκουλές,  Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός Τόμος Α ΙΙ).

Τα σύννεφα, από τους λεπτούς λευκούς ή ασημένιους θυσάνους, που αποτελούν την εκλεκτή τάξη τους και από κάποιους θεωρούνται τα ματοτσίνορα του Ήλιου, ως τα μεγαλοπρεπέστερα και ταυτόχρονα τρομακτικότερα από αυτά που ονομάζονται σωρειτομελανίες, αποτελούν εφήμερες εκφράσεις των διαθέσεων της ατμόσφαιρας και μεταφορικά των ίδιων των ανθρώπων. Το σκοτεινό χρώμα που παίρνει η φύση με τη συννεφιά δίνει την εικόνα για να εκφραστεί η πικρία για ένα αναπάντεχο κακό, ενώ η διάλυση των νεφών χρησιμοποιείται για την έκφραση των αντίθετων συναισθημάτων.

Καλές Αποκριές, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. Στο διάβα της Ιστορίας χάσαμε τη μαγεία (με την ευρεία έννοια) αλλά κερδίσαμε τη γνώση. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, και παρά την απομυθοποίησή του, ο φυσικός κόσμος εξακολουθεί να μας εκπλήσσει και να μας μαγεύει. Και οι σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις, ιδιαίτερα στο χώρο της αστροφυσικής, της συμπαντικής ύλης και ενέργειας, το πιστοποιούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να στε καλά,κ σε σας εύχομαι τα καλύτερα απο καρδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε όταν ήμουν μικρός κοιτώντας τον ουρανό όπου τα σύννεφα έπαιρναν κάποιες φορές μορφές και σχέδια. Μάλιστα μια αναζήτηση και περιήγηση για το συγκεκριμένο θέμα στο διαδίκτυο όταν κάνει κάποιος, θα δει φοβερά σχέδια ακόμα και πρόσωπα που σχηματίζουν τα σύννεφα. Προσοχή όμως γιατί ορισμένα μπορεί να είναι και επεξεργασία με photoshop. Yπάρχουν αρκετά βίντεο και φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Πολύ ενδιαφέρον κύριε ζιακόπουλε. Εύχομαι καλή αρχή για την Σαρακοστή σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν οι σχηματισμοι των νεφων ζωγραφιζουν!και μπορουν να σχεδιασουν και ακομα εντυπωσιακοτερες εικονες.(βλεπε σωρομελανιες)

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικροί όταν είμασταν στα μέσα προς τέλη του 80,όταν φυσαγε δυνατός ΒΔ η Δυτ.γενικα άνεμοι,(καλη ώρα τώρα) και η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη,συνήθως υπήρχαν σύννεφα διάσπαρτα ώς εκεί που έφτανε το μάτι σου,άσπρα από πάνω σαν βαμβάκι και απο κάτω συνήθως μολυβι η μωβ.Αυτα τα σύννεφα σχημάτιζαν διάφορες μορφές αλλάζοντας συνεχώς.Καποιες φορές εμείς όταν βρισκόμασταν έξω απο το χωριό,ξαπλωναμε τελείως κάτω στο γρασίδι,ο Μαΐστρος βουιζε απο πάνω μας,κοιτάζαμε προς τα πάνω βάζοντας πολλές φορές το χέρι στο μέτωπο όταν θαμπωνε ο ήλιος τα σύννεφα και λέγαμε τι σχήματα περνουν.Καποιο σύννεφο είχε πάρει το σχήμα της Αττικής και κάποιος είπε "αυτό το σύννεφο έχει το σχήμα τής Αθήνας" "δε λέγεται Αθήνα αυτό ρε ......αυτό λέγεται Αττική,όπως η Μαγνησία έχει τον Βολο"λέει ο άλλος.
    Μ'αυτά τα σύννεφα τοτε δεν είχα κανένα πρόβλημα.Προβλημα είχα με τις καταιγίδες πού σχηματιζονταν και ειδικά όταν καταλάβαινα ότι οι μαυριλες αυτές και οι αστραπές κατευθυνόταν προς το χωριό μου.Αργοτερα όμως αντιθετος αυτά τα νέφη καταιγίδων μου προκαλούσαν και με προκαλούν θαυμασμό και δέος και όταν δεν ακουμπούν την περιοχή μου οι καταιγίδες απογοητεύομαι...κρυφά πάντα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και "Αέναοι Νεφέλαι" (= αιώνια σύννεφα) στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, όπου εκεί εμφανίζονται να αποτελούν τον Χορό και να ενσαρκώνουν τις νέες θεότητες που επικαλείται ο Σωκράτης. Ο τελευταίος, που παρωδείται αλύπητα στο συγκεκριμένο έργο από τον Αριστοφάνη, ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα "μετέωρα" (τα φυσικά φαινόμενα), ώστε να συλλαμβάνει την "αιρετική" ιδέα να εισαγάγει την λατρεία των μεγαλόπρεπων υετοφόρων νεφών σε αντικατάσταση αυτής των παραδοσιακών θεών.
    Προς επίρρωσιν των όσων με πολύ λυρικά χρώματα μας χάρισε ο κ. Ζιακόπουλος. Και με όλο το θάρρος, φυσικά!
    Καλή Σαρακοστή.
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Εμπρός, αθάνατες Νεφέλες,
      να σηκωθούμε και να δείξουμε
      τη δροσερή και λαμπρή μας φύση,
      απ’ τις κορφές των ψηλών βουνών
      του βοερού πατέρα Ωκεανού
      τις μακροθώρητες να δούμε ραχούλες
      τα καρποφόρα δέντρα και ποτισμένα ιερά χώματα,
      τα θεϊκά ποτάμια τα γάργαρα
      και το βροντόλαλο το πέλαγο.
      Το μάτι τ’ ουρανού το ακάματο
      λάμπει μ’ ακτινοβόλες ηλιαχτίδες.
      Να τινάξουμε τώρα το βρόχινο νερό
      απ’ την αθάνατη μορφή μας και μακρινές ματιές να ρίξουμε στη γη».
      (Αριστοφάνη, Νεφέλες)

      Διαγραφή
  7. Η γνώση συνδεδεμένη με τον μύθο. Εξαιρετική ανάρτηση.Συγχαρητηρια,στη Κατερίνα Παπαχρηστου για τη φωτογραφία,τραβήχτηκε με επιμέλεια κ
    μεράκι. Ευχαριστώ τον κο Ζιακοπουλο που με ταξίδεψε... στα σύννεφα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθεράπευτα ουρανοβάμονες!
      Καλημέρα, Ντία.

      Διαγραφή
    2. "Ἀστρολόγος ἐξιὼν ἑκάστοτε ἑσπέρας ἔθος εἶχε τοὺς ἀστέρας ἐπισκοπῆσαι. Καὶ δή ποτε περιιὼν εἰς τὸ προάστειον καὶ τὸν νοῦν ὅλον ἔχων πρὸς τὸν οὐρανὸν ἔλαθε καταπεσὼν εἰς φρέαρ. Ὀδυρομένου δὲ αὐτοῦ καὶ βοῶντος, παριών τις, ὡς ἤκουσε τῶν στενάγμων, προσελθὼν καὶ μαθὼν τὰ συμβεβηκότα, ἔφη πρὸς αὐτόν· " Ὦ οὗτος, σὺ τὰ ἐν οὐρανῷ βλέπειν πειρώμενος τὰ ἐπὶ τῆς γῆς οὐχ ὁρᾷς;"

      Ένας αστρονόμος συνήθιζε κάθε βράδυ να βγαίνει από το σπίτι του για να παρατηρεί τα αστέρια. Μιά φορά, καθώς τριγύριζε στη γειτονιά κ είχε το νού του στα ουράνια σώματα, έπεσε κατά λάθος σε ένα πηγάδι. Ε κει μέσα καθώς βογγούσε κ φώναζε, τον βρήκε ένας περαστικός, τον βοήθησε να βγει από το πηγάδι, κ του είπε: "εσύ με το να κοιτάς τα ουράνια σώματα, δεν βλέπεις τα γήινα!".

      Μιά παρόμοια ιστορία διηγούνται για τον Θαλή τον Μιλήσιο, ότι κοιτάζοντας τα αστέρια έπεσε σε έναν λάκκο, κ μιά γριά του είπε: Θαλή, να κοιτάζεις εκεί που πηγαίνεις, γιατί εκεί που κοιτάζεις, εκεί θα πάς!

      (Πηγή: https://el.wikisource.org/)

      Διαγραφή
    3. Ο Θαλής δεν μπόρεσε να εξηγήσει επιτυχώς το υδρολογικό παράδοξο των καλοκαιρινών πλημμυρών του Νείλου, αλλά τα κατάφερνε καλύτερα με τις προγνώσεις μεγάλης διάρκειας. Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης: «Ενώ τον κορόιδευαν για τη φτώχεια του και του επισήμαιναν πως σε τίποτα δεν τον ωφελεί η σοφία του, αυτός λέγεται ότι επιδόθηκε στην εξής επιχείρηση: προβλέποντας, χάρη στις αστρονομικές του γνώσεις, πως η σοδειά της ελιάς θα ήταν καλή κι ενώ ήταν ακόμη χειμώνας, προμηθεύτηκε κάποια χρήματα κι έκλεισε, δίνοντας αρραβώνα (εγγύηση), όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου αντί ελάχιστου ενοικίου αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος που να δίνει περισσότερα. Όταν πια έφτασε η εποχή της συγκομιδής, όλοι έτρεχαν βιαστικά να βρουν ελαιοτριβεία. Τότε ο Θαλής τους τα υπενοικίαζε όσο ήθελε, κερδίζοντας έτσι πολλά χρήματα αλλά και αποδεικνύοντας ότι είναι εύκολο για τους σοφούς να πλουτίσουν αν το θέλουν, οι φιλοσοφικές τους όμως ενασχολήσεις δεν αποσκοπούν στην απόκτηση υλικού πλούτου» (Πολιτικά, Ι, 11, 1259 α 10).

      Διαγραφή
  8. Με αφορμή την όμορφη φωτογραφία της Κατερίνας,παραδωσατε όλοι σας μαθήματα ιστορίας και "ζωγραφισατε" πολύχρωμα στον"πίνακα".
    Ευχαριστώ πολύ και καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή