Η ασύλληπτη ομορφιά του βυθού και όχι μόνο













Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

9 σχόλια:

  1. αρωμα.....καλοκαιριου.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρυστάλλινα ήταν και σήμερα τα νερά με τον βοριά, σε αντίθεση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που αποτελεί μία μάστιγα για πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, με την πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ να είναι στη χειρότερη μοίρα από όλες, όπως μεταδίδει το BBC. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Η θερμοκρασία της χώρας έχει ήδη αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την επαρχία και τον παραδοσιακό νομαδικό και βουκολικό τρόπο ζωής. Και να μεταναστεύσουν στην πρωτεύουσα του νέφους, όπου το 90% των παιδιών αναπνέουν τοξικό αέρα κάθε μέρα και συχνά καταλήγουν με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία από την ηλικία των 5 μηνών κιόλας. Μερικές φορές ένα νοσοκομείο μόνο υποδέχεται 270 με 300 παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα τη μέρα και αυτό έχει σίγουρα να κάνει με τη ρύπανση.

    Στην Ουλάν Μπατόρ μπορείς να μυρίσεις τη ρύπανση και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα φτάνουν τα 999 ανά κυβικό μέτρο, όταν το όριο ασφαλείας είναι το 25. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία επιδημία καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος είναι να καταργηθεί η χρήση ακατέργαστου άνθρακα και να αντικατασταθεί με επεξεργασμένο άνθρακα, ο οποίος είναι, όμως, ακριβός.Είναι εκπληκτικό πόσα λίγα έχουν γίνει για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ουλάν Μπατόρ. Σε κάποια σπίτια εγκαθιστούν πλέον φίλτρα καθαρισμού του αέρα και τα παιδιά έχουν σταματήσει να βήχουν. Αλλά αυτό είναι απλά ένα μικρό βήμα, από τα πολλά που πρέπει να γίνουν σε όλο τον κόσμο, καθώς η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μία νέα κανονικότητα.
    https://www.bbc.com/news/av/science-environment-47673327/mongolia-a-toxic-warning-to-the-world
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πως λεγεται το ψαρι στην προτελευταια φωτογραφια;ξερει καποιος;

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα είδη των ψαριών είναι κατά σειρά (από πάνω προς τα κάτω): Σάλπες, ζαργάνα, χελιδονάς ή καπόνι (συγγενικό είδος του χελιδονόψαρου, αλλά κινείται στον βυθό), μελανούρια, σμέρνα, που μοιάζει με φίδι, αλλά είναι στην πραγματικότητα χέλι και σπάρος.

      Τα ψαράκια που κολυμπούν γύρω από τη μέδουσα cotylorhiza tuberculata που λέγεται αλλιώς και τηγανητό αυγό είναι γόνος από κοκκάλι ή, λίτσα και βρίσκουν προστασία στις νηματοκύστεις της. Η συγκεκριμένη μέδουσα δεν τσιμπάει ή, πιο σωστά το δηλητήριό της δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο.

      Τέλος, δίπλα στη χελώνα περνάει ένα κοπάδι καλόγριες.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. οκ!εγινε!
      Παντως ωραια δουλεια αυτη που κανεις με τραβηγμενες εικονες ενδιαφερουσες,ομορφες και με γεματο αισθητικη,και οχι μονο αυτες αλλα και γενικοτερα ολες αυτες που ανεβαζεις σε τουτο το blog.
      Ο αναγνωστης παιρνει ματι απο φυσικες τοποθεσιες απολαμβανοντας τες,καθως επισης και εικονες που δεν τις βλεπει ο οποιοσδηποτε καθως δεν καταδυουν ολοι μεσα στην θαλασσα.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη για τις όμορφες φωτογραφίες.
    Χρόνια σου πολλά, πολύχρονος και επίσης χρονιά πολλά στον Βαγγέλη.Κ και σε ολους-ες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή