Μικρές οι αλλαγές του καιρού ως και την Καθαρά Δευτέρα


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τη χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι και πάλι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ασθενείς άνεμοι και οι τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά. Το Σάββατο (9/3), προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια παροδικά θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (10/3), θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή. Την Καθαρά Δευτέρα (11/3), υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως μετά το μεσημέρι στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Την Τρίτη (12/3), προβλέπεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βορείους με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση.          
Καλό τετραήμερο, φίλοι μου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Να στε καλά,καλο τετραήμερο αποκριάς,το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχουμε αέρα για το πέταγμα του χαρταετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη αναλόγως την περιοχή.
      Προσωπική μου άποψη μιά χαρά θα πετάξει ο χαρταετός τη Δευτέρα.
      Αναμένονται νδυτικοί άνεμοι που κ σε θάλασσα κ ξηρά θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ σε πολλές περιοχές.

      Διαγραφή
  2. Καλή σαρακοστή ευχομαι
    Καλό τετραήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Βρίσκουμε τη φλέβα που φτάνει στην καρδιά της άνοιξης". Με αυτόν τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου το meteo.gr περιγράφει ποιητικά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στην Αθήνα ξεπέρασε για πρώτη φορά σήμερα 7 Μαρτίου 2019 τους 20 βαθμούς (20,4 συγκεκριμένα) από τις 26 Νοεμβρίου 2018 (τότε 20,1). Δηλαδή, όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν και κάτω από 20. Αλλά κατά τα άλλα έχουμε αφύσικη και ανησυχητική ζέστη και τα χειρότερα έρχονται, σύμφωνα με το wetter πώς το λένε. Αι ειδοί του Μαρτίου, για να δανειστώ κι εγώ έναν στίχο από τον Καβάφη.
    http://www.meteo.gr/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ..." wetter πώς το λένε" (http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png) δείχνει την θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa, δηλαδή χοντρικά στα 1500 μ., που είναι ενδεικτική και της θερμοκρασίας στην επιφάνεια. Η σύγκριση της κόκκινης καμπύλης (μέσος όρος τριακονταετίας για τις επίμαχες μέρες) με τις καμπύλες των προγνωστικών "μελών" (ensembles) του μοντέλου αποδίδει την απόκλιση από τον μ.ο., η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι της τάξης των 8 βαθμών περίπου. Με τέτοιες Τ στα 850, ανάλογα με τις διάφορες καιρικές παραμέτρους (υγρασία, νέφωση, πεδίο ανέμων) θα μπορούσαμε να "χτυπήσουμε" ακόμα και 25 βαθμούς στην επιφάνεια. Πάντως, τα χειρότερα δεν έρχονται, αφού μετά την Καθαρή Δευτέρα υπάρχει σαφής τάση για επάνοδο σε φυσιολογικά επίπεδα και υετό.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, το ότι εσύ επιθυμείς όλο τον χρόνο θερμοκρασίες «μελίχλωρες», επειδή θέλεις αλλά και μπορείς να κολυμπάς κάθε μέρα, δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι καιρόφιλοι εδώ, που γουστάρουν τις φυσιολογικές εναλλαγές του καιρού, ο καθένας στην ένταση και στην ακρότητα που επιθυμεί, είναι «φάουλ». Στην προκειμένη, εσύ όταν γενικεύεις, δίχως να γνωρίζεις, σχολιάζοντας τους ως «χιόνοφιλους του καναπέ και του καλοριφέρ» πως θα σε χαρακτήριζες;
      Σε έχω υπερασπιστεί σε προηγούμενες άδικες λεκτικές «επιθέσεις» που δέχτηκες από ανωνύμους – ανόητους. Όμως εγώ γραφώ επώνυμα, δηλώνω χιόνοφιλος, εργάζομαι από το πρωί έως το απόγευμα και ο θερμοστάτης του καλοριφέρ στο σπίτι μου είναι σταθερά στους 17 βαθμούς. Κάλλιστα και με περισσή ειρωνεία θα μπορούσα, με την σειρά μου, να σε χαρακτηρίσω θερμολάγνο, παραλιάκια που το γεωγραφικό πλάτος που σου αρμόζει είναι αυτό της Καλιφόρνιας. Ίσως, όπως και εσύ λες, είναι καλύτερα να διακόψεις για λίγο από αυτό εδώ το μπλογκ, και να επανέλθεις όταν εσύ αποφασίσεις ότι μπορείς να συνυπάρχεις και με διαφορετικές απόψεις, χαρίζοντας μας τα πολύ καλά ενημερωτικά σου άρθρα.

      Διαγραφή
    3. Λευτέρη η καλοκαιρία της Μεσογείου ήταν ο βασικός λόγος που αναπτύχθηκαν μόνο γύρω από τη λεκάνη της όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, (Έλληνες, Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Ασσύριοι, Ρωμαίοι, Καρχηδόνιοι κ.λ.π.). Όταν ο άνθρωπος δεν είχε τα μέσα, τον βοήθησε ο καιρός. Αλλά και σήμερα όλοι σχεδόν οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για τον ήλιο και τη θάλασσα και όχι για τα κρύα και τα χιόνια. Αλλά και έρευνες που έχουν κάνει μεγάλες εταιρίες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι φτάνουν στο αποκορύφωμα της απόδοσής τους στους 22 με 24 βαθμούς.

      Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να του αρέσει όποιος καιρός γουστάρει, ακόμα και οι ακραίες κακοκαιρίες. Προσωπικά, όμως, δεν θα ευχηθώ ποτέ καιρικές συνθήκες από τις οποίες μπορεί να υπάρξουν θύματα ή, καταστροφές. Φαντάσου πώς θα νιώσει κάποιο θύμα κακοκαιρίας αν μπει σε οποιοδήποτε σάιτ και διαβάσει κάποιους να πανηγυρίζουν για νέο επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

      Αν όλοι έκαναν χειμερινή κολύμβηση - που δεν απαιτεί κανένα σωματικό προσόν, λίγη πνευματική προσπάθεια θέλει - θα είχαν πολύ καλύτερη ψυχολογία. Ή,αν έκαναν εξορμήσεις στα χιονισμένα βουνά, τρέξιμο, ποδηλασία, οποιοδήποτε χόμπι τέλος πάντων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνέχεια σε κλειστούς χώρους, συνέχεια μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή είναι φοβερά ψυχοφθόρος. Για αυτό έγραψα για χιονόφιλους του καναπέ και του καλοριφέρ. Γιατί αν κάποιος θέλει τόσο πολύ τα χιόνια θα πάει και κάποιες φορές τον χειμώνα, αλλά ακόμα και την άνοιξη στα βουνά για να τα βρει. Και δεν υπάρχει δεν μπορώ. Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Οι βόρειοι τουρίστες σαφώς και έρχονται εδώ για τον ήλιο και τη ζέστη, διότι αυτά είναι που στερούνται στην πατρίδα τους. Εμείς πάλι και οι άλλοι νότιοι ανεβαίνουμε στα βουνά για να βρούμε τα χιόνια, που σπανίως τα βλέπουμε στην πόρτα μας, και κάνουμε σαν παιδιά όταν ο καιρός μας κάνει τη χάρη να τα δούμε. Ο καθένας επιθυμεί αυτό που δεν έχει σ΄αυτή τη ζωή. Γι αυτό άλλωστε και η εντολή "ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου" ήταν πάντα και είναι η πιο δύσκολη στην εφαρμογή της.

      Διαγραφή
    5. Αυτή η κόντρα δεν θα τελειώσει ποτέ...Πάντως εμείς οι χιονόφιλοι έχουμε τα δίκια μας. Σε αυτή την χώρα που ζούμε, παλεύουμε τρεις μήνες κάθε χρόνο να δούμε χιόνι, αν μας κάνει την χάρη. Τους υπόλοιπους εννέα, έχετε οι λάτρεις της καλοκαιρίας όσο ήλιο και ζέστη θέλετε. Οπότε αφήστε μας να τρελαινόμαστε όταν έχουμε και όταν δεν έχουμε χιόνι. Έτσι είναι το σωστό. Να είστε όλοι καλά.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Βαγγέλη πρώτος εγώ!
      Πήγα φέτος πάνω από 4 φορές στα βουνά κ περπάτησα μέσα στη χιονοθύελλα κ διανυκτέρευσα σε διαφορετικούς προορισμούς κ το κρύο της αρκούδας έφαγα κ αλυσίδες έβαλα(οι οποία μάλιστα μου στράβωσε η μία κ έμεινα στη μέση του πουθενά με -6β κ χιόνι να παλεύω να τη βάλω)κ το ευχαριστήθηκα παρ'όλα αυτά δεόντος!
      Εδώ μέσα δε νομίζω να είναι κάποιος χιονόφιλος του καναπέ,έξω απο εδώ μπορεί.

      Διαγραφή
    7. Για την ώρα πάντως, επειδή οι χιονοθύελλες μας τελείωσαν και μας έμεινε ο ...καναπές, μιά ματιά στις χιονοκάμερες του Rovaniemi, όπου από χτες το ρίχνει ακατάπαυστα:

      https://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/Kamera1_00001.jpg

      https://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/kamera3_00001.jpg

      Και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ...στο ύψος του:

      https://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/Kamera4_00001.jpg

      Διαγραφή
  4. θα ηθελα να ρωτησω κατι:στην τελευταια κακοκαιρια εμαθα απο αναφορες σε καιρικες σελιδες οτι χιονισε στο νησι της μυτηλινης.θελω να μαθω αν χιονισε μεχρι τα παραθαλασσια η αν οχι απο ποιο υψομετρο αρχησαν τα χιονια.
    καποιος σχολιαστης που να ειναι απο εκει για να δωσει μια απαντηση?

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι να απαντήσει καλύτερα κάποιος από τους εκ Μυτιλήνης φίλους, να σου πω ότι όπως παρακολουθούσα προσωπικά τους σταθμούς του ΕΑΑ είδα (από τη σχετική webcam) ότι υπήρχε κανονική και αρκετά καλή χιονόστρωση στο χωριό Βαφειός κοντά στο Μόλυβο της Λέσβου (βόρεια πλευρά του νησιού) το οποίο βρίσκεται στα 300 μέτρα. Από τον τοπικό τύπο είδα επίσης ότι καλή χιονόστρωση υπήρχε και σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Αγιάσου στην κεντρική Λέσβο στα 400 μέτρα περίπου. Επομένως ειδικά στα βόρεια και βορειοδυτικά του νησιού θα πρέπει να χιόνισε μέχρι και τα παραθαλάσσια και η χιονόστρωση να ξεκινούσε χονδρικά από τα 200 με 250 μέτρα
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
  5. Καλή Αποκριά και καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννης από Μυτιλήνη8 Μαρτίου 2019 στις 1:12 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους και καλό τριήμερο!!! Φιλε από Καρδίτσα στην Μυτιληνη χιόνισε από τα 200 περίπου μέτρα και πάνω. Με χιονόστρωση από τα 30 κ πάνω.. Στα πολύ ψηλά των βουνών δηλαδή από τα 800 και πάνω περίπου μέχρι πριν 2-3 μέρες είχε χιόνι ακομη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλο τριημερο σε ολη την καιρο παρεα του Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρούμενο τριήμερο σε όλη την όμορφη καιροφιλη παρέα του blog! Καλά κούλουμα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό τριήμερο,καλή Αποκριά σε όλους κ καλές εξορμήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως κύλησε φέτος ο χειμώνας, πιστεύω λίγο πολύ,ότι δεν πρέπει να έχει κάποιος μεγάλα παράπονα, καθώς εάν αναλογιστούμε τι συνέβη πέρυσι θα δούμε ότι πήγε πολύ καλά.
    Ίσως θα μπορούσε να είχε πάει και καλύτερα,αλλά επειδή πάντα υπάρχουν τα χειρότερα, ας πούμε ένα ευχαριστώ για όσα χαρήκαμε, ας απολαύσουμε αυτές τις όμορφες ημέρες και πάμε από εβδομάδα να περάσουμε στον τελευταίο γύρο του χριμωνιατικου σκηνικού, που θα είναι πολυ ενδιαφέρον.
    Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια και αντιπαλότητες μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.
    Ο καθένας μας με τα γούστα του και τις οποίες επιθυμίες ,ας εκφράζει αυτό που θέλει και νιώθει, μένοντας μακριά από οποιαδήποτε αφορμη θα προκαλέσει οποιονδήποτε φίλο του μπλοκ,φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον δάσκαλο,που μας δίνει την ευκαιρία μέσω του όμορφου αυτού βήματος,να ασχολούμαστε με τον καιρό που σε όλους αρέσει.
    Εύχομαι καλά κούλουμα σε όλους σας και καλό πέταγμα του χαρταετού.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένα μικρό διάλειμμα κ μετά από το άλλο σκ πάλι ζεστή!! Αυτά ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανωνυμε έτσι είναι τα πράγματα,εχουμε Μαρτιο,ζουμε στην ελλαδα,αναφορικα με την ζέστη που λες για σαββατοκύριακο,η άνοιξη έρχεται ολοταχώς,ειναι μη αναστρέψιμη ή κατάσταση,κ εγώ προσωπικά θα προτιμούσα Μαρτη γδαρτη,βεβαια από αύριο θα μας δείξει τα δόντια του για δύο ημέρες,ομως πιστεύω ότι είναι πια στα τελειώματα του, πάντως προσοχή σε όλους για αύριο,κ ρέματα θα φουσκωσουνε κ θα βγάλει θυελλώδεις αέρηδες,προσοχη λοιπόν γιατί όσα δεν φέρνει ο χρόνος έρχονται σε μία στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή