Διολίσθηση της θερμοκρασίας προς τις κανονικές για την εποχή τιμές της


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Με τη διέλευση του μετώπου αυτού και την εγκατάσταση υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια, το ρεύμα στην περιοχή μας θα γίνει ΒΑ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τοπικοί όμβροι δεν αποκλείεται να σημειωθούν κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Την Πέμπτη (21/3), λίγες βροχές προβλέπονται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ορεινή Στερεά και τη ΒΔ Κρήτη. Οι ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 7μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. Την Παρασκευή (22/3), μειώνονται οι πιθανότητες βροχής, ενώ ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Το Σαββατοκύριακο (23-24/3), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές και οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Τέλος, τη Δευτέρα, 25η Μαρτίου, είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι κυρίως στη Μακεδονία το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Ο βετεράνος μετεωρολόγος Bill Giles ζητάει από το BBC και άλλα μεγάλα δίκτυα να συμπεριλάβουν στα δελτία του καιρού και μία ενότητα για την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει ο Guardian. O 79χρονος μετεωρολόγος που εργάστηκε για δύο δεκαετίες στο ΒΒC, πιστεύει ότι οι διάδοχοί του κάνουν μία εξαιρετική δουλειά παρουσιάζοντας τον καιρό των επόμενων ημερών, αλλά για να εξηγήσουν τις αλλαγές στο κλίμα θα πρέπει να αναφέρουν και να αναλύουν σε καθημερινή βάση καιρικά φαινόμενα από όλο τον κόσμο. Ζητάει, λοιπόν, από το BBC μία ενότητα 5-10 λεπτών που θα εστιάζει καθαρά και έντιμα στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα.

    Ο ίδιος που είχε επισημάνει τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής από τη δεκαετία του 1980, πιστεύει ότι μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα σημαίνει ότι μέχρι το 2050 τα καλοκαίρια του Λονδίνου θα είναι σαν της νότιας Γαλλίας και μέχρι το 2100 σαν της Αθήνας. Εκπρόσωπος του BBC υποστήριξε ότι το κανάλι ήδη παρατηρεί την κλιματική αλλαγή προσεκτικά και επικοινωνεί τις επιπτώσεις της, ειδικά όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στον κόσμο. Το Met Office ανέφερε από την πλευρά του ότι "όπως το κλίμα, έτσι και ο καιρός αλλάζει κάθε μέρα και είναι καλοδεχούμενο το να δουλεύουμε με τα media για να κατανοήσουν όλοι την επιστήμη σχετικά με το πώς οι πιθανότητες (η συχνότητα εννοεί μάλλον) να έχουμε καύσωνες, πλημμύρες και θύελλες μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον". Καλά όλα αυτά, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι πειράζει να έχει το Λονδίνο καλοκαίρια σαν της νότιας Γαλλίας και της Αθήνας, αφού οι μισοί Άγγλοι έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και οι άλλοι μισοί πάνε Κυανή Ακτή.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2019/mar/19/use-forecast-to-talk-about-climate-change-urges-ex-bbc-presenter
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σημερα ειχαμε θερμικη ασταθεια την πρωτη για φετος.
    αυριο φαινεται να ειναι εντοτερη και κυριως στην ηπειρο και την μακεδονια(την πραγματικη εννοω για να μην παει το μυαλο μας αλλου και δημιουργηθουν παρεξηγησεις)

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου θερμική αστάθεια ομορφυνε την ημέρα σήμερα...ωραία χρωματιστα σύννεφα πάνω απο τις χιονισμένες κορυφές,ενα ωραίο μεγαλο μανιτάρι πάνω από ανατολικά Αντιχάσια-Ολυμπο,και δίπλα το φεγγάρι να ξεπροβάλει στα ανατολικά γιοματο τ'απόγευμα...το είδες?
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Get used to it. Για τον καιρό, εννοώ, για να μην γίνει καμιά παρεξήγηση.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. γιωργο θελω να σε ρωτησω 2 πραγματα.
      1ο η νομη τρικαλων κατα που πεφτει?
      2ο εχεις πληροφοριες αν επεσαν μπορες στον αξονα μουζακι-πυλη-καλαμπακα ελατη περτουλι και τα παρακειμενα χωρια?

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  3. Απόκλιση θερμοκρασίας Ευρώπης για το Φεβρουάριο που μας πέρασε, κατά ΝΟΑΑ:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    και κατά Κοπέρνικο:

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/03/2019.html

    Αποδεικνύεται ότι η κουβέντες καιρικού "καφενείου" που γίνονται από δω και από κει, περί ενός δήθεν πολύ ψυχρού Φλεβάρη στη χώρα μας, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, τα "κόκκινα" τα λένε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Γιώργο. Ο Φλεβάρης του 2019 στην Ελλάδα είχε 20 ήπιες ως θερμές ημέρες και 8 ψυχρές (13-17/2 και 23-25/2), λόγω των θυελλωδών βοριάδων. Αντικειμενικά τα 3/4 του μήνα δεν θύμιζαν χειμώνα. Ωστόσο, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σχεδόν όλος ο Δεκέμβρης ήταν ψυχρός, με εξαίρεση το τριήμερο 22-24/12 και μερικές ακόμα μέρες στα μέσα του μήνα, ενώ και το πρώτο μισό του Γενάρη ήταν πολύ παγωμένο. Το δεύτερο μισό του ήταν κανονικό ως ήπιο από πλευράς θερμοκρασιών. Τέλος, ο Φλεβάρης και ο Μάρτης συνέβαλαν στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 1-2 βαθμούς σε σχέση με το δίμηνο Δεκέμβρη - Γενάρη.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή