Επίμονοι βοριάδες, ασήμαντες βροχές και ψυχρούλα κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια



Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ευνοϊκές για να διατηρηθούν στη χώρα μας οι ισχυροί ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Στενό Καφηρέα, ΝΔ Αιγαίο, Θάλασσα Κυθήρων). Κατά τα άλλα, αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Το Σάββατο (23/3), υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στη Θράκη κυρίως τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή πρόσκαιρη εξασθένηση. Την Κυριακή (24/3), ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία την Α. Στερεά -Εύβοια και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα ανατολικά και τα βόρεια. Τη Δευτέρα (25/3), οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο θα γίνουν χωρίς προβλήματα καιρού και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρχει ηλιοφάνεια. Παράλληλα, οι ΒΑ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τρίτη (26/3), κατά πάσα πιθανότητα, ο καιρός θα είναι καλός, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών σε Θεσσαλία και Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχών στη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Για πρώτη φορά από το φθινόπωρο ήταν ανεπαίσθητη η πτώση της θερμοκρασίας σήμερα 21/3 παρά τον δυνατό βοριά, καθώς το φως του ήλιου έλουζε τη δαντελένια ακρογιαλιά. Πιο πολύ θύμιζε ο αέρας καλοκαιρινό μελτέμι, παρά χειμωνιάτικο βοριά. Ίσως η άνοιξη που μπήκε πια και επίσημα σήμερα σύμφωνα με το ηλιοστάσιο, να ήθελε να κάνει εμφάνιση με τα καλά της. "Και μια άνοιξη νυφούλα" όπως τραγούδησε και ο αξέχαστος Σάκης Μπουλάς.

    Μία μέρα μετά τον ερχομό της άνοιξης, στις 22/3 είναι, εξάλλου, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με τη ζήτηση του να αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1980 και ακόμα να μην έχουμε καταφέρει να μοιραστούμε, όπως αναφέρει η Le Monde. Βασικός λόγος είναι η ρύπανση που γενικεύεται τόσο την επιφάνεια, όσο και σε υπόγειες πηγές, μερικές εκ των οποίων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον, επιδεινώνοντας την έλλειψη νερού για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Αν και έχει γίνει πρόοδος, διότι πάνω από 1 δισ. άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό χάρη σε έργα που έγιναν μεταξύ 2000 και 2015, παραμένουν ακόμα 844 εκ. άνθρωποι χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα, δεν έχουν καμία πηγή νερού - σημείο ύδρευσης συνδεδεμένο με αγωγό - που να βρίσκεται 30 λεπτά μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/03/20/les-oublies-de-l-eau-se-comptent-par-centaines-de-millions_5438893_3244.html

    Η λειψυδρία οφείλεται, λοιπόν, και στη ρύπανση και όχι μόνο στην ανομβρία, ενώ και η πολλή βροχή φέρνει τελικά αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάτι που αποδείχτηκε και στο λιμάνι Beira της Μοζαμβίκης, όπου οι κάτοικοι θα έχουν καθαρό νερό για 2-3 μέρες ακόμα, εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ 15 χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ακόμα να διασωθούν, όπως μεταδίδει το BBC. Περίπου 300 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε, ενώ οι ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό αυξάνονται και μειώνεται η δυνατότητα θεραπείας ασθενειών. Ο κυκλώνας Idai χτύπησε με ανέμους ταχύτητας 177 χιλιομέτρων την πόλη Beira και προκάλεσε στη συνέχεια καταστροφές και στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

    Παντού βλέπεις χαλάσματα και πολύ νερό, το οποίο δεν καθαρίζεται και ο κόσμος κινδυνεύει από πνευμονία και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. Μόνο στη Μοζαμβίκη οι νεκροί έφτασαν τους 200, κι ενώ η πρόσβαση σε κάποιες περιοχές της παραμένει αδύνατη. Συνεργεία διάσωσης πετούν από αέρος μπισκότα που δίνουν ενέργεια και ταμπλέτες που καθαρίζουν το νερό σε ανθρώπους που είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από στάσιμα νερά και λάσπες. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σε στέγες και δέντρα που περιμένουν τη διάσωση.

    Προτεραιότητα δίνεται σε παιδιά, εγκύους και τραυματίες. Το σχέδιο είναι να διασωθούν όσοι είναι σε πλημμυρισμένες περιοχές και να οργανωθούν προσωρινά καταφύγια. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 3.000 άνθρωποι. Σχεδόν 100 χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες. Στη Ζιμπάμπουε πέθαναν 98 και αγνοούνται 217, ενώ στο Μαλάουι εκτοπίστηκαν 80 χιλιάδες.
    https://www.bbc.com/news/world-africa-47647804

    Και τέτοιες φυσικές καταστροφές ευθύνονται, λοιπόν, για τη λειψυδρία, όπως και η ανθρώπινη δραστηριότητα φυσικά. Για παράδειγμα στην Κένυα κατέστησαν τοξικό το νερό μίας λίμνης από την οποία έπιναν νερό οι ντόπιοι, διότι έπλεναν σε αυτή τριαντάφυλλα. Μετά έστελναν τα τριαντάφυλλα στην Ευρώπη για να γίνουν αρώματα με ένα αεροπλάνο, το οποίο επέστρεφε την επομένη στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι γεμάτο όπλα. Guns n' roses.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας μαυρίζεις την ψυχή με αυτά που γράφεις, αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αλήθειες. Όσο για τις πλημμύρες, ξηρασία και (ακραία) πλημμυρικά φαινόμενα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της "κλιματικής αλλαγής". Την οποία πρέπει να την αναφέρουμε με το όνομά της, υπερθέρμανση (global warming), ενώ πολλοί, συνειδητά ή όχι, θολώνουν τα νερά με την ουδέτερη, στρογγυλεμένη έννοια της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση είναι η ουσία, από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεκινούν όλα. Όμως αυτό δε βολεύει κάποιους, που, παίζοντας με τις λέξεις και με τις ασάφειες, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

      Διαγραφή
    2. Δεν θα μπορούσες να το γράψεις πιο σωστά, Γιώργο Λαμέρα.

      Κατά τα άλλα, μετά την 25η Μαρτίου (κάπου προς Τετάρτη το βλέπω) θα έχουμε πτώση θερμοκρασίας σχεδόν 11 βαθμούς μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες! Και μετά από καμιά βδομάδα, καλοκαιράκι!

      Καλό βράδυ να έχουμε,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Μια πολύ όμορφη συνέντευξη έδωσε στον αδελφό του Γρηγόρη εχθές το βράδυ ο Σάκης Αρναούτογλου,αναλύοντας Θέματα καιρικά,αναγνωρισμένες επιτυχημένες προγνώσεις που είχε κατά το παρελθόν καθώς κ Θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας κ όχι μόνο.
      Αξίζει να την δείτε όσοι δε την είδατε στο you tube.
      Καλό τριήμερο σε όλους κ χρόνια πολλά για την εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου.

      Διαγραφή
  2. Γιώργο Λ. πολύ κατατοπιστικός ο χάρτης που έδωσες για τον Φεβρουάριο για τις περιοχές της χώρας.
    Νομίζω ότι ο Μάρτιος θα βγει σε όλη τη χώρα αυτή τη φορά καφεκόκκινος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκετά ψυχρή ήταν η χθεσινή μέρα με μόλις 14 βαθμούς και πυκνή συννεφιά ,αλλά ο πολύ δυνατός και κρύος αέρας που ξεκίνησε μέσα στην νύχτα και δεν έχει κοπάσει λεπτό,έκανε ακόμη πιο κρύα την σημερινή ημέρα που κυλησεωμε πολλή συννεφιά να έρχεται από την Εύβοια και την θερμοκρασία να μένει κάτω από τους 11 βαθμούς.
    Το μόνο που κατάφερε αυτός ο καιρός, είναι να σταματήσει λίγο τον"καλπασμο"της άνοιξης, αλλά δεν μπορεί να την αναχαιτίσει αφού πλέον κανένα δέντρο δεν έχει μείνει που να μην έχει ανθίσει,αφού ακόμη και τα αμπέλια ξεκίνησαν πρόωρα την άνθιση τους και σίγουρα από εδώ και πέρα δεν θέλουμε καμία ψυχρή κατεβασια γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει.
    Σιγά σιγά όλα τα ζώα αρχίζουν τον ένα μετά το άλλο να ξυπνούν από την χειμερία νάρκη.
    Τα χώματα παραμένουν "βαριά"απο το πολύ νερό που έχει πέσει στην περιοχή μου και πάνω σε αυτό, φαίνονται ξεκάθαρα τα πατήματα των ζώων.
    Έχει γεμίσει ο τόπος με σκατζοχαιρους και φίδια.
    Ένας φίλος μου, μαζεύοντας σπαράγγια τσιμπηθηκε από φίδι. Χρειάζεται προσοχή, γιατί και αυτά είναι ζαλισμένα από την χειμερία νάρκη.
    Οι "μετεωρολογοι"μου βέβαια, αρνούνται να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα το κάνουν(Το ελπίζω).
    Ίσως όπως είπε και ο Φώτης ,να χρειάζονται βροχές στην Μακεδονία η όπου αλλού δεν έχει βρέξει, εμείς εδώ θέλουμε το ακριβώς αντίθετο.
    Να σταματήσει για αρκετές ημέρες ακόμη να πέφτει νερό,να στεγνωσουμε και να μπορέσουμε να μπούμε στα κτήματα για δουλειές.
    Η Κωπαιδα είναι γεμάτη από νερά,το ίδιο ισχύει και για τον κάμπο που επίσης έχει πολύ νερό και καθημερινά "βυζαινει"απο τις πολλές πηγές που εχουν"σκασει"παντού.
    Μία πηγή που δεν γνώριζε κάνεις,ακομη και ηλικιωμένος,ότι υπάρχει, "εσκασε"κάτω από το δημοτικό σχολείο της Ασκρης.Ανακαλυφθηκε τυχαία, όταν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υδραυλικού να σταματήσει την διαρροή που πίστευε ότι υπήρχε από παλιές σωληνώσεις, ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει πουθενά διαρροή, αλλά το νερό έρχεται από πηγή...!!
    Χρόνια πολλά στην δασοπονια,όπως μας ενημέρωσε ο Χρήστος Σιμουλης και φυσικά στην μάνα γη,που μας χαρίζει απίστευτες συγκινήσεις και εμείς την ταλαιπωρούμε.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή