Μικρό αφιέρωμα στους καιρούς της Κρήτης


Στην Ελλάδα οι κυριότεροι άνεμοι είναι ο Βοριάς και ο Νοτιάς. Όπως έγραψε και ο Αριστοτέλης: «Επί των πνευμάτων λέγεται τα μεν βόρεια, τα δε νότια, τα δ’ άλλα τούτων παρεκβάσεις».  Η περιοχή της χώρας για την οποία κατ’ εξοχήν ισχύει η ρήση του Αριστοτέλη είναι η επιμήκης Κρήτη, η οποία, εκτεινόμενη κατά παράλληλο, παίζει το ρόλο «σανίδας» τοποθετημένης κάθετα στο ρεύμα τόσο στο βοριά όσο και στο νοτιά. Υπάρχουν βέβαια και τα ανοίγματα μεταξύ των βουνών της στα οποία ο άνεμος καναλιζόμενος ενισχύεται σημαντικά (φαινόμενο Μπερνούλι) και προκαλεί συχνά καταστροφές στις περιοχές της εξόδου του από αυτά.


Στην περίπτωση επικράτησης ισχυρού βόρειου ρεύματος, ο βαρύς κατεβατός άνεμος προκαλεί συχνά καταστροφές στις νότιες περιοχές της Κρήτης τόσο τη χειμερινή όσο και τη θερινή περίοδο που πνέουν ισχυρά μελτέμια. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τους ισχυρούς βοριάδες είναι: το Ελαφονήσι, η Παλαιοχώρα, ο λιμένας Λουτρό, η περιοχή από ακρωτήριο Βατάλας ως ακρωτήριο Μέλισσα, ο κόλπος της Μεσσαράς, ο όρμος των Καλών Λιμένων, ο όρμος Τσούτσουρος και περιοχές κοντά στα νησιά Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Στις βόρειες περιοχές του νησιού καταστροφές προκαλεί ο ισχυρός νοτιάς (η νοτιά ή νοθιά των Κρητικών) που πνέει μπροστά από τα βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται από τη δυτική προς την ανατολική Μεσόγειο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, στη Β. Κρήτη ο νοτιάς παίρνει τη μορφή θερμού και ξηρού κατεβατού ανέμου (άνεμος τύπου Φεν) και συχνά προκαλεί καταστροφές στη γεωργική παραγωγή. Αυτό ισχύει περισσότερο την άνοιξη, εποχή κατά την οποία εμφανίζονται συχνότερα οι νοτιάδες λόγω της μεγάλης συχνότητας διέλευσης σαχαριανών υφέσεων από την περιοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θερμοί και πολύ ξηροί έχουν προκαλέσουν αφυδάτωση στις καλλιέργειες και κυρίως στα οπωροφόρα δένδρα που ανθοφορούν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των νοτιάδων που επικράτησαν στη βόρεια Κρήτη από 1 έως 3 Απριλίου 1952 και από 13 έως 15 Απριλίου 1993. Και στα δύο προαναφερθέντα τριήμερα η θερμοκρασία έφθασε τους 36 βαθμούς και η σχετική υγρασία έπεσε κάτω από το 15%. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία μήνα Απρίλιο στη βόρεια Κρήτη και γενικότερα στη χώρα, σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 22-4-2008 και ήταν 37,4οC.

Στην Κρήτη από τις αρχές του φθινοπώρου ως τις αρχές της άνοιξης οι βροχές και οι καταιγίδες συχνά έχουν μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων λόγω υπερχείλισης ρεμάτων και χειμάρρων. Τα φαινόμενα αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούν τα λεγόμενα κύματα θύελλας (storm surges), κυρίως κατά μήκος των βόρειων ακτών του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι τα κύματα θύελλας παράγονται από τις θύελλες που προκαλούν ανώμαλη ανύψωση της στάθμης των νερών και στην περίπτωση της Κρήτης βασικά παρατηρούνται με βόρειους θυελλώδεις ανέμους. Όσο πιο μεγάλη είναι η ένταση των ανέμων τόσο μεγαλύτερα είναι και τα κύματα θύελλας, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Μεγάλα κύματα θύελλας εμφανίζονται συχνότερα στο παλιό λιμάνι των Χανίων αλλά και σε άλλες περιοχές της Β. Κρήτης. Σημειώνεται ακόμα ότι στη διάρκεια του χειμώνα, μεγάλες ποσότητες χιονιού πέφτουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού και ένας από τους παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι το Αιγαίο που λειτουργεί ως τεράστια δεξαμενή θερμότητας και υγρασίας.

Κλείνοντας το μικρό αφιέρωμα στους καιρούς της Κρήτης, αξίζει να αναφερθούμε στο ζήτημα του κατά πόσο ο καιρός και το κλίμα είχαν έμμεση επίδραση στην παρακμή του Μινωικού Πολιτισμού περί τα μέσα της 2ης π. Χ. χιλιετηρίδας. Τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, που συνέβη στη δύση του 17ου π. Χ. αιώνα (γύρω στο 1614 π. Χ.), απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και κυρίως διοξειδίου του θείου με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη για διάστημα 2 ως 4 ετών (ηφαιστειακός χειμώνας). Σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρείται υποβάθμιση ή και καταστροφή της γεωργικής παραγωγής με επακόλουθο το λιμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική κατάρρευση μιας κοινωνίας. Όμως, οι μεγάλης κλίμακας ηφαιστειακές εκρήξεις αφήνουν εμφανή αποτυπώματα στο κλίμα του πλανήτη, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν βρέθηκαν. Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κρήτη και κυρίως οι βόρειες περιοχές της επηρεάστηκαν σημαντικά από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, αλλά για την υπόθεση ότι ακολούθησε ηφαιστειακός χειμώνας οι ενδείξεις δεν επαρκούν. Εξαιρετικά αμφίβολο είναι ακόμα και το αν οι καταστροφές από τα θαλάσσια κύματα και τους σεισμούς στην Κρήτη αποτέλεσαν την αιτία της παρακμής του Μινωικού Πολιτισμού.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

8 σχόλια:

  1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΑΣΚΛΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙΣ........ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ BBC ΕΝΑΣ ΜΕΤΕΡΩΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΣ ΜΟΙΡΕΣ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΝΗΣΙ ΟΧΙ ΜΕΡΟΣ.........ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον κύριε Ζιακοπουλε άρθρο και ειδικά οι αναφορές στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιούν κ "βάζουν στη θεση τους" σε κάποιο βαθμό αυτά που μαθαίναμε στα σχολεια
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετική με το ωραίο άρθρο του κ.Ζιακόπουλου η χτεσινή ανάρτηση του ΕΑΑ:

    "3 ισχυρές κακοκαιρίες μέσα σε 45 ημέρες στην Κρήτη"

    http://www.meteo.gr/index.cfm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανονικά κ. Ζιακόπουλε οι βοριάδες δεν θα έπρεπε να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στις βόρειες παράκτιες περιοχές της Κρήτης και οι νοτιάδες αντίστοιχα στις νότιες; Συνήθως οι άνεμοι δεν εξασθενούν στη στεριά; Οπότε λογικά ο βοριάς δεν θα έπρεπε να φτάνει εξασθενημένος από τα βόρεια παράλια της Κρήτης στα νότια ηπειρωτικά της τμήματα (και το αντίστροφο ο νοτιάς). Βέβαια, γράφετε και ότι ο άνεμος καναλιζόμενος σε περάσματα ανάμεσα στα βουνά ενισχύεται σημαντικά και ίσως αυτό να είναι η εξήγηση.

    Ο βοριάς παρέμεινε, εξάλλου, ισχυρός στα 6-7 beaufort στο Θυμάρι και σήμερα Κυριακή, που χάρη στη λιακάδα, όμως, ήταν σχετικά καλοκαιρινή. Ανήμερα με την αλλαγή της ώρας σε θερινή και με τη Le Monde να υπενθυμίζει ότι στις 26 Μαρτίου το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης διαδικασίας. Άλλωστε, κάποιες χώρες έχουν ήδη σταματήσει να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά κάθε Μάρτη και μία ώρα πίσω κάθε Οκτώβρη, όπως π.χ. η Ρωσία από το 2011 και η Τουρκία από το 2016. Έτσι, το καλοκαίρι του 2018 η Κομισιόν έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα σε πανευρωπαϊκή διαβούλευση και πάνω από 4,6 εκ. πολίτες της ΕΕ τοποθετήθηκαν σχετικά, με το 84% εξ αυτών να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Αρχικά είχε ειπωθεί, μάλιστα, ότι θα σταματήσει η συγκεκριμένη διαδικασία από το 2019, όμως, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 26 Μαρτίου δίνει πλέον σε κάθε χώρα την ευχέρεια να αποφασίσει μέχρι το 2021 αν θα κρατήσει μόνιμα τη θερινή ή, τη χειμερινή ώρα.

    Όσα κράτη επιλέξουν τη θερινή, θα πάνε για τελευταία φορά μία ώρα μπροστά τον Μάρτιο του 2021, ενώ όσα αποφασίσουν να μείνουν για πάντα στη χειμερινή θα πάνε για τελευταία φορά μία ώρα πίσω τον Οκτώβριο του 2021. Η Γαλλία όπως και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ, δεν έχει πάρει ακόμα οριστική απόφαση και έθεσε το θέμα σε διαβούλευση. Σε αυτή συμμετείχαν 2,1 εκ. Γάλλοι πολίτες, με το 83,71% να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Επίσης το 59,17% θέλει τη θερινή ώρα για πάντα. Η διαβούλευση είναι ενδεικτική, αλλά θα ληφθεί υπ' όψιν όταν η Γαλλία πάρει την οριστική της απόφαση και την ανακοινώσει στην ΕΕ. To θέμα δεν μοιάζει και τόσο σοβαρό, αλλά με το ανατέλλει ο ήλιος μία ώρα νωρίτερα τον χειμώνα και να δύει επίσης μία ώρα νωρίτερα, δημιουργεί διαφορές στην ανατολή και τη δύση του ηλίου από το Στρασβούργο ως τη Βρέστη, που απέχουν 900 χιλιόμετρα, άνω της μίας ώρας.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/03/30/la-france-passe-a-l-heure-d-ete-en-plein-debat-sur-le-changement-d-heure_5443558_3210.html

    Summertime for ever, λοιπόν. Και την Κυριακή 31 Μάρτη τα νερά ήταν σαν καλοκαιρινά, φωτεινά από τον ήλιο και καθαρά από τον βοριά. Ήλιος και βοριάς. Το δίδυμο που κυριάρχησε και στη φετινή χειμερινή σεζόν, που ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν. Άρχισε από τις 29 Νοέμβρη με εκείνη την πρώιμη ψυχρή εισβολή. Και με τους βοριάδες να δίνουν μία αγριάδα στη θάλασσα ξανά και ξανά. Αλλά όσο δυνατός και επίμονος κι αν είναι ο βοριάς, τον επίλογο τον γράφει πάντα ο ήλιος τελικά. Όπως και στον μύθο του Αισώπου. Όπως και στη δαντελένια ακρογιαλιά, καθώς ταξιδεύει πάνω από τη θάλασσα, αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλης Σωμαράκης31 Μαρτίου 2019 στις 4:25 μ.μ.

    Το κλίμα στην Κρήτη είναι ακριβώς όπως το περιγράφει ο κ. Ζιακόπουλος. Ευχαριστουμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε. Έγραψα ένα σχετικά μεγάλο σχόλιο αλλά δυστυχώς χάθηκε οπότε ξαναγράψω μόνο το βασικά. Είναι, ας μου επιτραπεί, μια μικρή διόρθωση.
    Γενικά το μοτίβο των καταβατών ισχύει όπως το περιγράφετε με την εξαίρεση για τον όρμο Λουτρού και για αυτόν των Καλών Λιμένων. Στο άρθρο " http://creteweather.blogspot.com/2007/05/blog-post_3524.html " που είχα γράψει πριν αρκετά χρόνια, και σίγουρα θέλει επικαιροποίηση υπάρχει ο παρακάτω εμπειρικός χάρτης:

    http://1.bp.blogspot.com/_k3QPF9XkXJM/Rkm1bLjJ3vI/AAAAAAAAAHg/ddGYPEkqb54/s1600/The+Typical+Meltemi+of+Crete.jpg

    Οι θέσεις του Λουτρού και των Καλών Λιμένων ταυτίζονται με εξασθενημένο βοριά ή και μη βοριά.
    Για την περίπτωση του Λουτρού ο λόγος είναι ότι βόρεια του ανυψώνονται απότομα οι ψηλότερες κορυφές των Λευκών ορέων, μεγάλο φράγμα στο βοριά. Συνήθως όταν έχει βοριά το Λουτρό, η Αγία Ρουμέλη και πολύ συχνά και η Χώρα Σφακίων βρίσκονται σε μια ζώνη άπνοιας ή ασθενών δυτικών / ανατολικών θαλασσινών ανέμων. Μόνο σε περιπτώσεις που ο βοριάς στο νότιο Αιγαίο-Κρητικό πιάσει εντάσεις πάνω από 10 μποφόρ οι βοριάδες καταφέρνουν να σπάσουν το φράγμα των Λευκών ορέων και τότε έχουμε και καταστροφές στη συνήθως ανεπηρέαστη αυτή, από το βοριά, ζώνη. Δυτικά προς τη Σούγια (έξοδος φαραγγιού Αγίας Ειρήνης) και ανατολικά προς Φραγκοκάστελο (από φαράγγι Ίμπρου) οι βοριάδες πιάνουν ανεπηρέαστοι με εντάσεις ανάλογες της ακριβής φοράς τους.
    Ανάλογα και για τους Καλούς Λιμένες η περιοχή είναι εκτός της βασικής επίδρασης των καταβατών βοριάδων. Ειδικά με μελτέμι συνίσταται για κολύμπι καθώς εκεί δεν πιάνουν οι αμμοβολές που σαρώνουν τις άλλες νότιες παραλίες. Αυτό παρά το γεγονός ότι τα Αστερούσια όρη, ειδικά τα δυτικά τους τμήματα όπου βρίσκονται, στη νότια τους ακτή, οι Καλοί Λιμένες, είναι χαμηλά βουνά και δεν περιμένει κανείς να αποτελούν τέτοιο "φράχτη". Όμως συμβαίνει. Οι ισχυροί βοριάδες σαρώνουν τον κόλπο της Μεσαράς και εκτρέπονται δυτικά του ακρωτηρίου Λίθινον. Από την άλλη πλευρά στα ανατολικά πρέπει να πάει κανείς μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους Καλούς Λιμένες, μετά τα Πλατιά Περάματα, και στο Λέντα για να συναντήσει ξανά το αφιονισμένο μελτέμι. Αν η αίτια δεν είναι τα ίδια τα Αστερούσια και οι καναλισμοί τους τότε μάλλον έχουμε επίδραση του Ψηλορείτη. Παρότι αυτός δεν είναι τόσο εκτεταμένος όσο τα Λευκά όρη και παρότι ο όγκος του δεν δημιουργεί καθαρά κάθετο άξονα με τη βοριά καταφέρνει να δημιουργεί μια ζώνη άπνοιας και εγκλωβισμού θερμού αέρα στη εσωτερική ζώνη της δυτικής Μεσαράς (Μοίρες, Καλυβιανή) που επεκτείνεται στο νοητό άξονα προς τα δυτικά Αστερούσια (Πηγαιδάκια - Καλοί Λιμένες). Βέβαια μικρές αλλαγές στη φορά των ανέμων αλλάζουν τα πράγματα και ιδίως αν πιάσουμε εντάσεις βοριά στα 11 μποφόρ.
    Να είστε καλά,
    Μιχάλης Δρετάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις-επισημάνσεις σου, Μιχάλη. Πριν από καιρό είχα διαβάσει για το θέμα κάποιες σημειώσεις του Στέφανου Παπαγιαννάκη, παλιού διευθυντή στην ΕΜΥ, καθώς και τα άρθρα του Γιώργου και τα δικά σου στο ενδιαφέρον μπλογκ σας. Είναι αλήθεια ότι κάτι μπόρεσα να μάθω κι εγώ για τους καιρούς της Κρήτης, αλλά "όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης"!
      Καλό βράδυ σε όλους σας.

      Διαγραφή