Ανεμώδες και κρύο το τελευταίο τριήμερο του Μάρτη


Βαρομετρικό χαμηλό Ν-ΝΑ της Κρήτης κινείται αργά ανατολικά και συνδυαζόμενο με τον αντικυκλώνα (υψηλές πιέσεις) των Β. Βαλκανίων προκαλεί θυελλώδεις ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 10 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το Σάββατο (30/3), ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν προβλέπονται αξιόλογες μεταβολές, αλλά οι βροχές βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Την Κυριακή (31/3), στα ανατολικά και νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές στην Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές ιδιαίτερα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Τη Δευτέρα (1/4), μόνο στη Β. Κρήτη είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι Β-ΒΑ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Τρίτη (2/4), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων το απόγευμα στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν σημαντικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Υ.Γ. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Σε αρκετές περιοχές της χώρας οι ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι θα αποτρέψουν τον (ισχυρό) παγετό ακτινοβολίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες νεφώσεις. Πιθανές βροχές νωρίς το πρωί στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι ΒΑ 8 με 9 και τοπικά στο Αιγαίο 10 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Toυλάχιστον ο βοριάς άργησε μια μέρα. Αφού τα 5 με 6 beaufort που είχε σήμερα Πέμπτη ήταν σαν πταίσμα. Και είχε και σιγανή, ποτιστική βροχή. Με εναλλαγές με σκόρπιες ψιχάλες από εδώ κι από εκεί. Μικροσκοπικές σαν την αθερίνα και τις καλόγριες, τα ψαράκια που φωτογράφισα πάνω από τις μεγάλες ποσειδωνίες στην αγαπημένη μου ακτή. Εκεί που κολυμπούσαν κακαρέλοι, γύλοι, χειλούδες και σαργοί. Αλλά και καρδινάλιοι, γαϊτανούρια, μία σαλιάρα, μερικές σάλπες και μικρά μελανούρια. Μελανούρια, τα ψάρια της καλοκαιρίας. Άλλωστε, στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

    Καλά είναι, εξάλλου, τα νέα και όσον αφορά τα εργοστάσια άνθρακα, καθώς από το 2015 και μετά μειώθηκαν κατά 84%, όπως αναφέρει ο Guardian. Mόνο το 2018 η μείωσή τους ήταν 39%, ενώ έχουν μείνει οι μισές εργοστασιακές μονάδες από το 2015 μέχρι σήμερα. Η πτώση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βγάζει εκτός αγοράς (όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) τον άνθρακα, με πάνω από 100 οικονομικά ιδρύματα να βάζουν στη μαύρη λίστα τους παραγωγούς άνθρακα. Παράλληλα, όλο και διερύνεται η πολιτική δράση ενάντια στις εκπομπές ρύπων. Είναι θέμα χρόνου να μπει οριστικά τέλος στη χρήση άνθρακα, υποστηρίζει ο Neah Mathew - Shah από το Sierra Club, που έκανε την παραπάνω έρευνα.

    Η Cristine Shearer από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Ενέργειας απαντάει, ωστόσο, ότι ακόμα και τα υπάρχοντα εργοστάσια άνθρακα αρκούν για να μην επιτευχθεί ο στόχο της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς. Και ζητάει τη δραστική μείωσή τους την επόμενη δεκαετία για να υλοποιηθεί η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η έρευνα προειδοποιεί, μάλιστα, για πιθανή αύξηση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα, καθώς δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν επανέναρξη των εργασιών σε πρότζεκτ που είχαν ανασταλεί.

    Πάντως, τα εργοστάσια άνθρακα έχουν μειωθεί κατά 50% στις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Trump να εμποδίσει το κλείσιμό τους, ενώ και η παραγωγή τους είναι πιο ακριβή από αυτή της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν κατά το 2018, κυρίως εξαιτίας νέων εργοστασίων στην Ασία, στα οποία οφείλεται το 1/3 αυτής της ανόδου. Όσο για τα νέα, σύγχρονα εργοστάσια άνθρακα είναι πιο ρυπογόνα και από αυτά που λειτουργούν με φυσικό αέριο και το 85% εξ αυτών βρίσκονται στην Κίνα και την Ινδία. Με την Greenpeace να προειδοποιεί ότι μία νέα έξαρση κατασκευής εργοστασίων άνθρακα στην Κίνα, θα καταστήσει αδύνατη τη συμμόρφωση της χώρας με τις μειώσεις εκπομπών ρύπων, που είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν οι συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
    https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/28/global-collapse-in-number-of-new-coal-fired-power-plants
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιος ειναι ο ορισμος του παγετου ακτινοβολιας?

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι έχω καταλάβει από τα συμφραζόμενα (σε παλιότερες αναρτήσεις), ο παγετός ακτινοβολίας συμβαίνει μετά το τέλος των όποιων φαινομένων (χιόνια, υετός γενικά), όταν διαλύεται η συννεφιά, ξαστερώνει ο ουρανός και κοπάζουν οι άνεμοι. Το ψύχος, όμως, παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα, κι έτσι το έδαφος παγώνει, ακόμα κι αν έχει βγει ο ήλιος πολύ νωρίς το πρωί. Ο παγετός ακτινοβολίας πρέπει να είναι καταστροφικός για τις καλλιέργειες των αγροτών.

      Ο κ. Ζιακόπουλος μάλλον εννοεί ότι οι βοριάδες δεν θα αφήσουν το έδαφος να παγώσει, αφού θα διατηρήσει τη θερμότητά του, που δεν θα μπορέσει να διαφύγει ψηλότερα στην ατμόσφαιρα λόγω των ανέμων. Το ίδιο θα συνέβαινε κι αν είχε πυκνή συννεφιά, αλλά τα έγραψα πολύ απλοϊκά. Καλύτερα να το εξηγήσει κάποιος που ξέρει, διότι ως γνωστόν η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Οι παγετοί ακτινοβολίας εκδηλώνονται όταν συνυπάρχουν ξαστεριά και νηνεμία, οπότε το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα προς την ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα ψύχεται,συνήθως οι περιοχές που την πληρώνουν από αυτόν του είδους τον παγετό είναι περιοχές ηπειρωτικές κλειστές ημιπεδινές ημιορεινές κυρίως.
      Αυτό φαίνεται πώς δε θα συμβεί καθώς οι οποίες συνεφιές κ οι δυνατοί άνεμοι που θα επικρατήσουν θα το αποτρέψουν,παρόλα αυτά κάποιες κυρίως ΒΔυτικες περιοχές πολύ πιθανό να μην τη γλιτώσουν.
      Υ.Γ. Μια άκρως χειμωνιάτικη ημέρα είχαμε σήμερα με τα χιόνια να κσρηφορίζουν σήμερα στο δυτικό Παναιτωλικό έως τα 850 περίπου μέτρα κ τη θερμοκρασία στους 12β μόλις μέγιστη.
      Από Δευτέρα έρχεται η ομαλοποίηση με την έντονη αστάθεια όμως να καραδοκεί κ να οργανώνεται ύπουλα κ σταθερά!

      Διαγραφή
    3. τριτη-τεταρτη φαινεται ιδιαιτερα εντονη ασταθεια.
      μπορει τα μοντελα στις προβλεψεις τους να αλλαξουν τα στοιχεια.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  3. Δύο σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο μου (πρώτος τόμος):
    «Ο παγετός ακτινοβολίας παρατηρείται, συνήθως, τις νύχτες με ξαστεριά και άνεμο μικρής εντάσεως ή άπνοια. Ευνοϊκές συνθήκες για παγετό ακτινοβολίας δημιουργούνται στη χώρα μας 24 ή 36 ώρες μετά τη διέλευση ψυχρού μετώπου, που προκαλεί μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ή 36 ωρών της ψυχρής εισβολής, συνήθως, επικρατούν νεφώσεις, υετός και ισχυροί άνεμοι, που δεν ευνοούν τον παγετό αυτού του τύπου. Κατά τον παγετό ακτινοβολίας, παρατηρείται αναστροφή της θερμοκρασίας. Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές, σε ύψος μόλις 15 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, παρατηρούνται τιμές θερμοκρασίας κατά 4 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τη θερμοκρασία κοντά στο έδαφος».
    «Επειδή κατά τη διάρκεια παγετού ακτινοβολίας οι χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και τα χαμηλότερα κλαδιά των δένδρων είναι περισσότερο ευαίσθητα στις καταστροφές, μια λύση, που περιορίζει τις ζημιές, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη χρησιμοποίηση θερμαστρών στους οπωρώνες είτε με τη χρησιμοποίηση ανεμομικτών. Με τους ανεμομίκτες επιδιώκεται η ανάμιξη του θερμότερου αέρα, που βρίσκεται ψηλότερα από τα δένδρα, με τον ψυχρό αέρα, που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ώστε να ανεβεί η θερμοκρασία του αέρα που βρίσκεται στο ύψος των δέντρων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασία του αέρα μετριέται με θερμόμετρο που βρίσκεται σε ύψος περίπου 1,5 μέτρων πάνω από το έδαφος. Κάτω από αυτό το ύψος, η θερμοκρασία μπορεί να είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες, χωρίς άνεμο η θερμοκρασία κοντά στο έδαφος είναι πολύ υψηλότερη, καθώς ο αέρας που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό θερμαίνεται με την επαφή περισσότερο από τον αέρα που βρίσκεται σε μεγαλύτερα ύψη. Αντίθετα, τις ψυχρές χειμωνιάτικες νύχτες με ξαστεριά και ασθενείς ανέμους, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη κοντά στο έδαφος που ψύχεται εντονότερα λόγω της ακτινοβολούμενης προς το διάστημα θερμότητας της γης.
      Τέλος, να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι παγετός σημαίνει θερμοκρασία του αέρα μηδέν ή μικρότερη από αυτό (αρνητική). Αποτέλεσμα του παγετού είναι ο πάγος που σχηματίζεται επί του εδάφους.
      Και κάτι άσχετο με τον παγετό και σχετικό με τον αέρα. Όταν φυσάει πολύ, λέμε σε κάποιον αδύνατο άνθρωπο να βάλει πέτρες στην τσέπη του για να μην τον πάρει ο αέρας. Ο αέρας αυτών των ημερών είναι τέτοιος που και οι χοντροί καλό είναι να έχουν το νου τους!
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    2. ενδιαφερουσες πληροφοριες......
      βεβαια οταν εχει ισχυρο παγετο δεν σωζει καμια μεθοδος που μπορει δηλαδη να αποτρεψει τον παγετο.
      οσο για τον αερα αν και στην καρδιτσα δεν εκανε κατι ιδιαιτερο στα νησια πηρε και "σηκωσε"

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  4. Έπρεπε να περάσουν 20 ώρες συνεχούς βροχόπτωσης για να σταματήσει(ασχέτως ότι ακόμη χαζοψιχαλιζει)αλλα δυνάμωσε ακόμη περισσότερο ο άνεμος και πραγματικά "ξυριζει".
    Το νερό που έπεσε στην περιοχή μου είναι και πάλι ιδιαίτερα πολύ και αυτό κάνει δύσκολη ακόμη και την προσέγγιση των χωραφιών,αφού ο καιρός περνάει και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τις παραγωγές.
    Όπως έγραψε και ο Φώτης,μπορεί όντως η συννεφιά και ο αέρας να μην αφήσουν να σχηματιστει παγωνιά, αλλά ασταθειες οργανώνονται και φοβάμαι ότι θα μας απασχολήσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου.Για να δούμε τι θα "πουν"και οι "μετεωρολογοι"μου,καθώς δεν λένε να σκάσουν μύτη.
    Πάντως τα αγαπημένα μου γεράκια, έπεσαν διάνα και με προετοιμασαν για την κακοκαιρία που ήδη έχουμε.
    Και αφού τα πήγα αρκετά καλά(πιστεύω) με την εκτίμηση του χειμώνα,θα κάνω και μια εκτιμηση,ως αργά το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο.
    Έχουμε και λεμε:Μετά τα μέσα Απριλίου, ο καιρός θα είναι καλός με ζεστουλες(Ίσως να μην λείψουν λίγα φαινόμενα).
    Ο Μάιος θα έχει ασταθειες, αλλά και πολλές ζέστες,που ίσως φθάσουν στα όρια του καύσωνα για τον μήνα αυτόν.
    Ασταθειες θα έχει και ο Ιούνιος, αλλά και πολλές ζέστες.
    Πολύ ζέστη με καύσωνες δυνατούς ο Ιούλιος.
    Το πρώτο σχεδόν 10ημερο του Αυγούστου θα έχει κάποιες ασταθειες, από εκεί και μετά πολλές ζέστες.
    Πολλές ζέστες θα έχει και ο Σεπτέμβριος, σχεδόν όλος ο μήνας.
    Αυτά που ανέφερα, φυσικά δεν είναι προβλέψεις, αλλά εκτιμήσεις από παρατηρήσεις, ειδικά της περιοχής μου,από φυτά και ζώα.
    Ελπίζω μόνο, να μην υπάρξουν ζημιές,είτε από καύσωνες, είτε από επικίνδυνα φαινόμενα,γιατί βλέποντας κάποια σημάδια, θεωρώ ότι θα έχουμε δύσκολη χρονιά για τις παραγωγές οποιοδήποτε μορφής.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιστροφή στη Ροδο σήμερα το απόγευμα κ προσγείωση με ψιλόβροχο, το οποίο συνεχίζεται κ τώρα (κατά διαστηματα βρέχει με μέτρια εντύπωση). Πιο ζεστή η θερμοκρασία βέβαια εδώ, αν και από αύριο θα πέσει κ εδώ.
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπαμε να φυσήξει,οχι όμως κ έτσι,ειμαι 90 κιλά περπαταω κ κάνω οχταρια από τον αέρα,καλο απόγευμα σε όλη την πάρεα.χρειαζεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα κ αύριο.Αντωνης,Μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kοιτάζοντας το ημερολόγιο σήμερα 29 Μαρτίου 2019, διαπίστωσα ότι πέρασαν τέσσερις ολόκληροι μήνες από τις 29 Νοεμβρίου 2018 και την πρώτη εκείνη ψυχρή εισβολή. Τέσσερις μήνες και αυτός ο ψυχρός, κακός κι ανάποδος βοριάς ήρθε και πάλι την Παρασκευή. Τέσσερις μήνες και κάποια απομεινάρια αυτού του φετινού χειμώνα ζόμπι είναι ακόμα εδώ. Μετά από έναν κρύο Δεκέμβριο, μετά από ένα παγωμένο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου με θύματα από τα χιόνια και ένα βροχερό με πλημμύρες δεύτερο μισό, μετά από έναν Φεβρουάριο με τουλάχιστον οκτώ μέρες θυελλωδών βοριάδων και με πλημμύρες και θύματα στην Κρήτη, ήρθε και ο Μάρτιος, έστω και όχι με τόσο κρύους, αλλά εξίσου δυνατούς ανέμους.

    Τέσσερις μήνες, για να μην θυμηθώ και τον μεσογειακό κυκλώνα 29-30 Σεπτέμβρη - επίσης με θύματα - και πάμε στους έξι. Mε τον Μάρτη να τελειώνει, αλλά το κακοκαίρι μας (έκφραση ενός παλιού συμφοιτητή μου σε άρθρο του) κυριολεκτικά και μεταφορικά να συνεχίζεται. Με την Αττική να είναι μέσα σε όλες τις κακοκαιρίες και να έχει και πολλά θύματα τα τελευταία χρόνια, που δεν δεν υπάρχει έστω ένα σύστημα που να μην την έχει επηρεάσει. Που να την έχει προσπεράσει. Και ακόμα και τώρα τέλη Μάρτη, που, σχεδόν όλη η Ελλάδα - πλην της επίσης πολύπαθης φέτος Κρήτης - έχει λιακάδα και καλοκαιρία από την Παρασκευή, ο βοριάς λυσσομανάει στην Αττική.

    Kαι ένα δεξαμενόπλοιο είχε αγκυροβολήσει πάλι στην αγαπημένη μου ακτή. Το φωτογράφισα πέφτοντας από την παραλία με τις ομπρέλες στα όχι και τόσο παγωμένα, πάντως, και πάντα κρυστάλλινα με τον βοριά νερά. Χάρη και στον ήλιο που έβγαινε συχνά, πυκνά μέσα από τη συννεφιά ήταν και φωτεινά. Όπως φαίνεται και στις λιγοστές υποβρύχιες λήψεις με τους κακαρέλους, τα σαργουδάκια, τις καλόγριες, ένα μελανούρι, μία σαλιάρα και την αθερίνα, που έχει γιαλώσει στη δαντελένια ακρογιαλιά. Την ανεμοδαρμένη για άλλη μία φορά. Λίγο ακόμα και το αγαπημένο αυτό τραγούδι θα ισχύει πια και κυριολεκτικά. "Τα σπίτια είναι χαμηλά, σαν έρημοι στρατώνες, τα καλοκαίρια μας μικρά, κι ατέλειωτοι οι χειμώνες".

    Y.Γ: Σήμερα Παρασκευή δημοσιεύτηκε, εξάλλου, έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία ότι η θερμοκρασία των ωκεανών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2018, όπως αναφέρει η Liberation. Kάτι που προκαλεί ανησυχία ανησυχεί για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη θαλάσσια ζωή από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η περίοδος 2015-2018 ήταν η πιο θερμή από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικά αρχεία. Και με έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιεί για τον πολλαπλασιασμό φυσικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα που θα έχουν και επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

    Το θερμικό φορτίο των ωκεανών έφτασε, μάλιστα, σε νέα υψηλά, τόσο μέχρι τα 700 μέτρα βάθος (για τα οποία υπάρχουν αρχεία από το 1955), όσο και μέχρι τα 2.000 μέτρα βάθος (για τα οποία υπάρχουν αρχεία από το 2005. Το 2018 έσπασε, μάλιστα, τα ρεκόρ του 2017. Και τα στοιχεία της έρευνας είναι πολύ ανησυχητικά, διότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ και η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν κατά 1 βαθμό μεγαλύτερη από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
    https://www.liberation.fr/direct/element/2018-records-de-chaleur-dans-les-oceans_95726/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνεχίζει κ βρέχει εδώ στη Ρόδο κ μάλιστα με ψύχρα για τα δεδομένα της εποχής. Επειδή μάλλον είμαστε κοντά στο κέντρο του χαμηλού, εδώ οι άνεμοι είναι απλά μέτριοι.
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο θυελλώδης και παγωμένος άνεμος, σηκώνει τα πάντα στον αέρα και δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 9 βαθμούς,ακομη και αργά το μεσημέρι και μαζί του έφερνε πυκνή συννεφιά, που στο διάβα της άφηνε και πολλές παγωμένες σταγόνες βροχής.
    Λόγω του θυελλώδη ανέμου,η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι πολύ χαμηλότερη και μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις πιο κρύες μέρες έως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας. Η τρέχουσα κακοκαιρία δεν επηρέασε καθόλου μα καθόλου τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω πεδιάδα της. Ούτε καν φύσηξε. Δεν συζητάμε για βροχή. Το λέω στους Αθηναίους συγγενείς μου στο τηλέφωνο και δεν με πιστεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και να λοιπόν η εκτίμηση μου από προχθές κιόλας για τέλη της επόμενης εβδομάδας κ μετέπειτα για ασταθή κ άστατο καιρό όχι μόνο φαίνεται να παίρνει σάρκα κ οστά άλλα όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία θα έχουν κ διάρκεια κ ένταση τα φαινόμενα.
    Μακάρι πάντως κ λόγω εποχής τα φαινόμενα να μην είναι ακραία κ να επηρεάσουν κ τη βόρεια χώρα περισσότερο(Που μάλλον κ η βόρεια χώρα επιτέλους θα μπει γερά στο παιχνίδι).
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Φώτη, δεν είμαι πλέον καθόλου αισιόδοξος για τη Β. Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Τι να σου πω Χρήστο,πάντως θα μου φανεί απίστευτο να μην επηρεαστεί έστω κ με τη μορφή έντονης αστάθειας η Βόρεια Χώρα το επόμενο διάστημα.
      Είναι το τελευταίο χαρτί που παίζει για να σωθεί από την παρατεταμένη ανομβρία που λαμβάνει στις εκεί περιοχές από το περασμένο καλοκαίρι!

      Διαγραφή
    3. Εδώ κάποιος σχολιαστής από Θεσσαλονίκη αναφωνούσε μόλις μπήκε ο Μάρτιος "κάτω η μούχλα"! Να το λέει ένας Κρητικός, θα το καταλάβαινα. Αλλά Σαλονικιός;

      Διαγραφή
    4. Εδώ Γιώργο αν ρίξει 5 mm βροχής γίνεται θέμα συζήτησης: "Πω, πω τι βροχή ήταν αυτή" και τέτοια. Τους έλεγα προχθές ότι στην κεντρονότια χώρα γίνεται χαμός - βροχή και χιονόνερο - και με κοίταζαν με αμφιβολία.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, λυσσομανάει από χθες ο αέρας που προκαλεί μικροζημιές στα δέντρα.
    Το κρύο πιρούνιαζε το βραδύ της παρασκευής με την θερμοκρασία στους 8ο C και την αίσθηση χειρότερη κι από κλασσικό χειμωνιάτικο βράδυ. Δεν σταμάτησε ο αέρας μέχρι το πρωί και συνεχίζει με ριπές που λυγάνε κλαδιά. Δεν θέλει να φύγει ο χειμώνας και η μεταβατική περίοδος με κάτι από παλιάς κοπής άνοιξη δείχνει ότι θα κρατήσει και τον απριλιομάιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την αισθητή θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν, ακόμα και στην Αθήνα, και το βοριά να θερίζει, μου έκανε εντύπωση που έβλεπα κόσμο να κυκλοφορεί (τουρτουρίζοντας!) με φουτεράκια και μπουφανάκια ανοιξιάτικα! Να μην τα βάζουμε μετά με το κρύο και τη γρίπη, όταν αρνούμασε να ντυθούμε σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Τέλος πάντων... Για τη συνέχεια, η Άνοιξη σχεδόν πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αυτό που εγώ πάντα απεύχομαι είναι ένας "επιθετικός" Μάιος, με "καυσωνικές" θερμοκρασίες. Είναι η χειρότερη ζέστη αυτή, αφού ο οργανισμός δεν έχει το χρόνο να προσαρμοστεί ομαλά στην μετάβαση στο θέρος. Μακάρι να έχουμε και φέτος ένα σχετικά δροσερό και υγρό καλοκαίρι, όπως ήταν το περσινό.

      Διαγραφή
  13. Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ έγινε στο Γαλαξίδι και ήταν αισθητός και στην Αττική. Στο Θυμάρι με 8 beaufort σταθερά δεν καταλάβαμε, πάντως, τίποτα, ενώ και δεύτερο δεξαμενόπλοιο αγκυροβόλησε ανάμεσα στη δαντελένια ακρογιαλιά και το νησάκι Αρτσιντά. Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν σήμερα οι θαμώνες στην παραθαλάσσια καντίνα, αλλά κατέβηκαν στη θάλασσα τα ατίθασα σκυλιά, ανάμεσά τους και η Μπλόντι που κολυμπάει, αλλά αυτή τη φορά δεν με ακολούθησε στα κρυστάλλινα νερά.

    Ας περάσουμε, όμως, σε κάτι άλλα πλάσματα της φύσης, καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι θα επιβιώσει τελικά ο διάβολος της Τασμανίας, ένα ζωάκι που απαντάται μόνο στο αυστραλιανό νησί και κινδύνευε με εξαφάνιση, εξαιτίας μίας επιδημίας που προκαλούσε όγκους στο πρόσωπο, όπως μεταδίδει το BBC. Από το 1996 που διαπιστώθηκε η θανατηφόρος ασθένεια, προσέβαλε το 95% του πληθυσμού των συγκεκριμένων ζώων, ενώ το 90% πέθανε. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι διάβολοι της Τασμανίας τροποποίησαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντιμετωπίσει την επιθετική ασθένεια και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να εξαλειφθεί είναι 57% και υπάρχει και ένα 22% το ενδημικό είδος να ζει με αυτήν.

    Η ασθένεια μεταδίδεται με δαγκώματα που γίνονται κατά τη διάρκεια καυγάδων, ενώ είναι και ένα είδος κοινωνικοποίησης των ζώων. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα δαγκώματα ήταν και η γενεσιουργός αιτία, καθώς αν η επούλωση μίας πληγής, διακοπεί από μία μόλυνση αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Αποτυγχάνει να ιαθεί και αρχίζει να μεγαλώνει σαν ένας εξωτερικός ιστός, ένας όγκος που εξαπλώνεται γύρω από το πρόσωπο και τον λαιμό με τη δύναμη να σπάσει κόκαλα στη γνάθο και να οδηγήσει στον θάνατο του ζώου μετά από 6 ως 24 μήνες.

    Το αποκορύφωμα της κρίσης ήρθε το 2014 όταν ένας δεύτερος τύπος καρκίνου εντοπίστηκε σε πληθυσμούς στα νότια του νησιού. Αλλά τα τελευταία 5-6 χρόνια κάποιοι διάβολοι της Τασμανίας ανέπτυξαν ανοχή στην μόλυνση, ακόμα και αντίσταση σε αυτή, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πληθυσμοί τους έχουν φτάσει στα επίπεδα προ της ασθένειας, αλλά η μείωσή τους έχει σταματήσει. Η φύση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και υπάρχουν 23 τουλάχιστον περιπτώσεις που δείχνουν ότι οι διάβολοι μπορούν να παλέψουν και να ξεπεράσουν την αρρώστια.

    Δυστυχώς κινδυνεύουν και από τα αυτοκίνητα και 350-400 σκοτώνονται κάθε χρόνο, για αυτό η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, όπως φράχτες με συναγερμό που προειδοποιούν τα ζώα όταν πλησιάζει κάποιο αμάξι και έχουν μειώσει κατά 50% τα ατυχήματα από το 2015. Οι διάβολοι της Τασμανίας έχουν μειωθεί κατά 25% προς όφελος άλλων ζώων. Από τον Ιούλιο του 2018 η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ μία εφαρμογή, στην οποία έχουν μπει 6.000 φορές 2.000 χρήστες για να αναφέρουν πού και πότε είδαν έναν διάβολο της Τασμανίας. Είχα διαβάσει και παλιότερα όταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση και απειλούσε με εξαφάνιση το συγκεκριμένο ζώο, που μακάρι να τα καταφέρει. Σε αντίθεση με τον λύκο ή, τίγρη της Τασμανίας, που εξαφανίστηκε επισήμως το 1936. Είχε το σώμα λύκου και τις ραβδώσεις τίγρης, αλλά ονομαζόταν και θυλακίνος. Αρκετοί ντόπιοι ορκίζονται, πάντως, ότι βλέπουν ακόμα κατά καιρούς λύκους της Τασμανίας να περιπλανώνται στο σκοτάδι.
    https://www.bbc.com/news/science-environment-47659640
    Bαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Καρδίτσα πεσμου λίγο,στις δύο προηγούμενες κακοκαιριες Χειμωνιατικου τύπου,έριξε καλά νερακια σ' όλη την Δ.Θεσσαλια,ο σταθμός της Καρδίτσας όμως έδειχνε 0mm και στις δύο φορές.Τι συναιβει όντως δεν έβρεξε εκεί ή χάλασε ο σταθμός?
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εβρεξε αλλα μην φανταστεις ιδιαιτερα.
      απλως ειχε συνεχομενη ασθενης βροχη αυτο που λεμε ποτιστικη σιγανη βροχη.
      ο σταθμος καποιο προβλημα εχει.θελει επιδιορθωση.

      καρδιτσα

      Διαγραφή