Εικόνες μιας εποχής που δεν φαίνεται πρόθυμη να φύγει και της διαδόχου της που ανυπομονεί να έλθει

Ανθισμένες ροδακινιές. Στο βάθος το χιονισμένο Βέρμιο. 
Φωτ, Γιώργος Τομπουλίδης 


Χαιρετίσματα από την Πάτρα που μετά το καρναβάλι επέστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς της και είπαμε να την επισκεφτούμε το Σαββατοκύριακο. Τώρα, με την Ιόνια οδό, το ταξίδι είναι εύκολο. Στη φωτογραφία το Παναχαϊκό από το κέντρο της πόλης. Για την εποχή έχει αρκετό χιόνι. Δημήτρης Νάκος. 

Το όρος Ζήρεια, από τις Αρχαίες Θεσπιές. 
Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου



Η άνοιξη είναι εδώ, η ομορφότερη εποχή του χρόνου, 
κι ας είμαστε χιονόφιλοι. 
Πάνω από όλα είμαστε θαυμαστές του ωραίου.
Φωτογραφίες -σχόλια Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Οι ζημιές από τα πολλά νερά σε αρκετά αμπέλια είναι ανυπολόγιστες.
 Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Ο Ήλιος είναι ο νικητής... Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου




Από το μαγικό κόσμο του βυθού. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

13 σχόλια:

  1. Πάντως, κ. Ζιακόπουλε πιστεύω ότι ο χειμώνας έχει φύγει ουσιαστικά από τις 25 Φλεβάρη, όπως σας είχα γράψει στο e-mail που σας είχα στείλει εκείνη τη Δευτέρα. "Η τελευταία μέρα του χειμώνα". Στις 20 μέρες που ακολούθησαν μόνο η μία ήταν πραγματικά κρύα, η Τετάρτη 13 Μάρτη και ψύχρα είχε και την Παρασκευή 15/3. Οι υπόλοιπες 18 μέρες ήταν ανοιξιάτικες και νομίζω ότι η τάση έχει πια διαμορφωθεί. Και ούτε αν κάνει 1-2 κρύα θα αλλάξει. Άλλωστε, θυμάμαι πριν 3-4 χρόνια είχε μονοψήφιες θερμοκρασίες Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή 9 και 10 Απριλίου με πολύ ισχυρούς βοριάδες. Επίσης η Καθαρά Δευτέρα στις 14/3/2016 είχε ψιλόβροχο και θυελλώδη βοριά με κύμα στη Σαλαμίνα, στα αβαθή στα Βασιλικά.

    Τέτοιες ψυχρές εισβολές δεν σημαίνουν, όμως, κατά τη γνώμη μου ότι δεν έχει φύγει ο χειμώνας. Στην πραγματικότητα ήρθε νωρίτερα φέτος, με την πρώτη ψυχρή εισβολή να καταγράφεται στις 29-30 Νοεμβρίου και για αυτό το ψύχος άρχισε να φθίνει από τα μέσα Γενάρη. Είχαμε δύο ψυχρές εισβολές, αλλά και 20 μέρες με ήπιες συνθήκες τον Φλεβάρη και ακολούθησε η καλοκαιρία του Μαρτίου. Όλα φυσιολογικά είναι. Αν "καθυστερούσε" ο χειμώνας, π.χ. αν ήταν ήπιος ο Δεκέμβρης, τότε θα ήταν περισσότερες οι πιθανότητες για έναν ψυχρό Μάρτη. Αν έχει κάποιος αρχείο από πολύ παλιά, νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, που αργούσαν, δηλαδή, τα πρώτα κρύα, ακολουθούσε ψυχρός Μάρτιος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε "το παυσίλυπον εαρινόν ψύχος" του Γιώργου και είπα να σπρώξω κι εγώ τα πράγματα για κανά δυο Ορνιθιο-επισκέψεις...

      Διαγραφή
    2. Nα συμπληρώσω ότι ήταν το 2014 που είχαμε την ψυχρή εισβολή 9 και 10 Απριλίου, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή. Μετά από έναν ήπιο χειμώνα, που είχαν "καθυστερήσει" τα κρύα, όπως ακριβώς συνέβη και το 2016, με την παγωμένη εκείνη Καθαρά Δευτέρα στις 14 Μάρτη. Να προσθέσω και την παταγώδη μέχρι στιγμής αποτυχία του αμερικάνικου μοντέλου, που έκανε λόγο για ψυχρό και άστατο Μάρτιο, αλλά έχουμε διανύσει τα 3/5 του μήνα (18/3 σήμερα) με 20 λιακάδες, αν υπολογιστούν και οι τρεις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη και μόνο μία πραγματικά κρύα μέρα (13/3).

      Όσο για τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς, δεν φτάνει που μας πήραν τη χώρα, θέλουν να μας χαλάσουν σώνει και καλά τον καιρό και να μας φέρουν τον δικό τους τον ψυχρό, μουντό και καταθλιπτικό. Όπως λέει, όμως, και το τραγούδι των U2 "In the name of love", που έγραψαν για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, "free at last, they took your life, they couldn't take your pride" (ελεύθερος επιτέλους, σου πήραν τη ζωή, αλλά δεν μπόρεσαν να σου πάρουν την περηφάνια σου).
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Μέχρι στιγμής όντως δεν τα έχει πάει καλά ο Αμερικάνος όπως τα πήγε το Χειμώνα,αλλά ταμείο θα κάνουμε 1 Ιουνίου για να δούμε το ρεζουμέ.

      Διαγραφή
  2. Χθες 13/3/2019 , έφτασαν τα πρώτα χελιδόνια και πελαργοί στα περίχωρα της Καρδίτσας, σημάδι εδραίωσης της Άνοιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα στην παρέα! Αυτό το "δεν φαίνεται πρόθυμη να φύγει" ηχεί ωραία στ' αυτιά μας κύριε Ζιακόπουλε. Είναι πράγματι πολύ ωραία η Άνοιξη, με την αίσθηση ζωντάνιας και αναγέννησης που τη συνοδεύει, όμως ας μην έχουμε από τώρα 25αρια (κι ακόμα περισσότερο σκόνες). Κατά τον Μάιο, ιδανικά, θα είναι ωραία. Μια-δυο ακόμα χειμωνιάτικες παρενθέσεις θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες, καθώς ο υδράργυρος πλέον εκτοξεύεται για πλάκα πάνω από τους 20. Το ακρετά αξιόπιστο (όχι όμως και ακριβείας) θερμόμετρο του αυτοκινήτου μου σήμερα έγραψε 22,5. Εκπληκτική και απολαυστική διαύγεια, με το γαλάζιο του ουρναού να κυριαρχεί απόλυτα και τους ορεινούς όγκους της Αττικής να ξεχωρίζουν επιβητικά. Μια πραγματικά ανοιξιάτικη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέχασα να αναφέρω ότι οι φωτογραφίες είναι και πάλι μια και μια. Ιδιαίτερα όμως ξεχωρίζω την τελευταία του Χριστόδουλου που έχει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Ευχαριστούμε όλους τους φωτογράφους για τις όμορφες εικόνες, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες από όλους σας,μπράβο!
    Ένα ωραίο ερωτηματικό αφήνει ο δάσκαλος για τη συνέχεια της Άνοιξης όπως κ ο αξιόλογος Βασίλης Πανάκογλου στην μεσοπρόθεσμη εκτίμηση που ανέβασε για το διάστημα 25 Μαρτίου με 14 Απριλίου.
    Ας χαρούμε την καλοκαιρία των επόμενων ημερών κ ότι έρθει καλοδεχούμενο.
    (Υποθετική η καλοκαιρία σήμερα στην περιοχή μου με πολύ πυκνή συνεφιά κ αρκετή ψύχρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους τους φίλους, στα μέρη μας θα λέγαμε για τον γεροχειμώνα :«τρέμει ο κώλος του να βγει η ψυχή του».
    Οι γαιδουρόμυγες και τα τα κουνούπια κάνουν ήδη πάρτι. Το Σάββατο υπέφερα να ξεβοτανίσω το κήπο, λεφούσι τα διψασμένα κουνούπια από τώρα και δυστυχώς, με τα προβλήματα στάσιμων νερών στις πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από την Χαλκίδα, προβλέπονται εφιαλτικοί οι επόμενοι μήνες.
    Εκτός από τα σκυλιά, φοβάμαι και κρούσματα σε ανθρώπους, από τα «τίγρεις» αλλά και τις καλαζαρικές σκνίπες.
    Το παράδοξο είναι που δεν έχουν σκάσει μύτη τα μυρμήγκια….πολύ ύποπτο με τέτοια ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λευτέρη, τα μυρμήγκια είναι το τελευταίο προπύργιο του Χειμώνα. Μόνο αν εμφανιστούν αυτά, πέφτει ο Χειμώνας.

      Διαγραφή
  7. Μακράν η ωραιότερη φωτογραφία κατά τη γνώμη μου αυτή με τον τίτλο: ο ήλιος είναι ο νικητής.... Σε ό,τι αφορά τα όψιμα κρύα, σεβαστή η άποψη του καθενός εννοείται, απλώς δεν μπορώ να αντιληφθώ τι ακριβώς προσδοκούν; Μήπως ανάσταση νεκρών (βλέπε χειμώνα;). αδύνατον. Μήπως κανένα φοβερό και τρομερό χιονιά; Απίθανο. Μήπως, κανένα τελευταίο χιονάκι π.χ. στην Πάρνηθα; Αδιάφορο. Προφανώς, ούτε εγώ θέλω πρώιμες ζέστες, αλλά ο καιρός του ΣΚ που μας πέρσασε ήταν απλώς υπέροχος. 20αρια, με ελαφρώς μονοψήφια νούμερα τη νύχτα. Τα 20αρια άλλωστε είναι απαραίτητα μπας και ζεσταθούν λίγο τα σπίτια, που αυτή την περίοδο είναι δροσερότερα από ποτέ, αφού ούτε τα καλοριφές λειτουργούν όσο το χειμώνα, αλλά ούτε έχει εδραιωθεί η άνοιξη να πιάσουν 20αρια μέσα στο σπίτι. Προσωπικά πάλι, το να χρειασθεί να βάζω μπρος το κέρατο τον καυστήρα για τις επόμενες 20 ημέρες επειδή αποφάσισε να βάλει τσάμπα βοριάδες τέλος Μαρτίου μου τη σπάει. Να το κάνω Ιανουάριο ή Φεβρουάριο με την προσδοκία ενός καλού χιονιού, το αντέχω. Τώρα με εκνευρίζει.
    Τέλος να πω ότι σε χθεσινή μου βόλτα στην Πάρνηθα, όπου με ένα φουτεράκι ήσουν υπεράνετος στα 1000 μέτρα υψόμετρο, να πω ότι υπάρχουν αρκετές χιονούρες από την Αγία Τριάδα και πάνω, ενώ τα νερά είναι πραγματικά άφθονα στο βουνό. Από παντού τρέχουν πράγμα νομίζω ιδιαίτερα ευεργετικό για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη Κ., αν το ακούσουν αυτό με το καλοριφέρ τέτοια εποχή ο Λαμέρας κι ο Βαγγέλης Σπ., κάηκες φουκαρά μου.

      Διαγραφή
  8. Ένας τρελός και παλαβός δυτικός άνεμος που λυσσομαναει εδώ και δύο ημέρες από Θήβα έως το χωριό μου και στην γύρω περιοχή, είναι η αιτία που παρόλο τον ήλιο,δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 19 βαθμούς εχθές και τους 16 σήμερα.
    Ειδικά εχθές το βράδυ, τα "σηκωσε"ολα.
    Παρόλα αυτά πνεύμα στους λόφους, στον κάμπο βασιλεύει τα πρωινά, άπνοια με αποτέλεσμα να επικρατεί πολύ υγρασία και πυκνή ομίχλη.
    Αυτός είναι και ο λόγος για να μην έχουμε τυχόν πρόωρο άνοιγμα των αμπελιών,που θα είναι καταστροφικό, μιας και είναι πολύ νωρίς ακόμη.
    Ενώ η άνοιξη έρχεται ασταμάτητη,και εχθές εκτός από την πρώτη μαγειρεψια σπαραγγιών που μάζεψα,βρήκα και το πρώτο φίδι να έχει ξυπνήσει και να κάνει την βόλτα του.
    Μια πολύ όμορφη δεντρογαλια,μήκους άνω του ενός μέτρου.
    Εντούτοις οι "μετεωρολογοι"μου δεν λένε να σκάσουν μύτη, με τίποτα.
    Κάτι παραπάνω γνωρίζουν,που δεν βλέπουν ούτε τα μοντελα;Δεν ξέρω, πάντως στα τοσα χρόνια που τους παρακολουθω, με έχουν πολλές φορές εκπλήξει ευχάριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή