Με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά οι τελευταίες μέρες του Μάρτη


Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται Α-ΝΑ. Ταυτόχρονα, ψυχρό μέτωπο στα Βαλκάνια κινείται από βορρά προς νότο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), αναμένεται μεταβολή του καιρού στη χώρα με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες ουσιαστικά θα αρχίσουν τις απογευματινές – βραδινές ώρες και θα είναι πιο έντονες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Χιόνια θα πέσουν ορεινά. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Α-ΒΑ άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Πέμπτη (28/3), αν εξαιρέσουμε τη Β. Ελλάδα και το Α-ΒΑ Αιγαίο, όπου οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες, στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρκετές βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα, πάντως, ως αργά το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/3), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Τοπικές βροχές,  κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται κυρίως στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες από τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες και στη διάρκεια της νύχτας. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές ασθενείς και σύντομες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Πάντως, σήμερα Τρίτη 26/3 ήταν η πιο καλοκαιρινή μέρα του Μαρτίου. Και αύριο Τετάρτη καλά θα είναι, παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα πριν μία βδομάδα έδειχναν αυτές τις δύο μέρες παγωμένες. Ακόμα και την Τρίτη μέχρι χθες την είχαν στα πράσινα και σήμερα το ευρωπαϊκό την κιτρίνισε. Σε κάθε περίπτωση το κύριο χαρακτηριστικό της επικείμενης κακοκαιρίας θα είναι οι βοριάδες για άλλη μία φορά τον τελευταίο 1,5 μήνα. Καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου, κυρίως οι βοριάδες είναι που κατεβάζουν τις θερμοκρασίες, εκμηδενίζοντας ή, έστω μειώνοντας τον υετό πολύ, τουλάχιστον στην Αττική. Άλλου τύπου κακοκαιρία από τον Ιανουάριο και μετά δεν έχουμε δει.

    Χιόνια θα πέσουν, βέβαια, στα βουνά και στον Παρνασσό θα κρατήσουν ανοιχτό το χιονοδρομικό ως τις 5 Μαϊου φέτος (Κυριακή του Θωμά). Στο σποτάκι τους λένε, πάντως, για να προσελκύσουν τον κόσμο, ότι θα μπορεί να κάνει πρωινό σκι και μετά μπάνιο στις κοντινές παραλίες, π.χ. στο Γαλαξίδι και αλλού. Γιατί ακόμα και αυτοί γνωρίζουν ότι πουθενά σαν τη θάλασσα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, αφού ευχαριστήσω τους φίλους για τις ευχές τους για την ονομαστική μου εορτή και αφού ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους με αφορμή την χθεσινή εθνική επέτειο, να σταθώ κι εγώ με τη σειρά μου ότι το απευκταίο σενάριο του όψιμου, άχρείαστου και γενικά τσάμπα κρύου επαληθεύτηκε λοιπόν, προς τέρψη πολλών τύπων εδώ μέσα με προεξέχοντα το Γιώργο το Λάμερα. Επίσης, να πω ότι ο νόμος του Μέρφυ βρίσκει (σχεδόν) απόλυτη εφαρμογή και στον καιρό, αφού, εξαιρουμένου του χιονιά της 7ης Ιανουαρίου που πράγματι έδωσε ό,τι καλύτερο είχε το συγκεκριμένο σύστημα, όλο το χειμώνα τα κρύα χαλάνε στην πορεία αντί να φτιάχνουν. Κι εδώ στο άσχετο, στα χασομέρια, έτσι όπως το πάει πάνε για νιφάδες τα υπερβόρεια προάστια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

      !!!

      Διαγραφή
    2. Για τις τρεις πρώτες μέρες της εβδομάδας 25-31/3 που το κλιματικό μοντέλο της ΕΕ έδινε ψυχρή ανωμαλία στην Ελλάδα, είχαμε, πάντως, 20-22 και 18 βαθμούς με λιακάδες. Ανάλογο καιρό είχαμε στις 25 από τις 27 πρώτες μέρες του Μαρτίου και στις 28 από τις 30 τελευταίες μέρες γενικά, αν υπολογίσουμε και το ηλιόλουστο τριήμερο (26-28) με το οποίο έκλεισε ο Φεβρουάριος.

      Από τις 16 Ιανουαρίου έχουν ουσιαστικά τελειώσει, εξάλλου, τα χιόνια στην Αττική, που δεν γίνεται να πάνε πέρα από τη συγκεκριμένη εποχή. Στη δεκατία που διανύουμε είχαμε δύο χιονοστρώσεις στην Αττική και τις δύο Ιανουάριο, 9-10/1/2017 και 7-8/1/2019. Τον Φεβρουάριο είχαν πέσει απλά νιφάδες χωρίς να το στρώσει (αν και στα νότια και παραθαλάσσια δεν το έστρωσε ούτε φέτος τον Ιανουάριο) στις 10-11 και 18/2/2015. Ήταν και μόλις η δεύτερη φορά που χιόνισε μέρα στην Αττική, η πρώτη ήταν στις 7/1/2013. Γιατί 9 στις 10 φορές το κρύο στην Αττική έρχεται με ξεροβόρι.

      Και όπως είχα πει και στην τελευταία κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, αλλά και του χειμώνα (23-25/2/2019) ότι θα έχουμε μόνο δυνατούς βοριάδες και όχι τα χιόνια που έταζαν τα μοντέλα και κάποιοι ερασιτέχνες προγνώστες, το ίδιο λέω και τώρα. Με τέτοιες εντάσεις (7-8, ακόμα και 9 beaufort δίνει το meteo για κάποιες ώρες), θα έχουμε μία αναμέτρηση του βοριά με τον ήλιο. Σοβαρός υετός δεν πρόκειται να υπάρξει, άλλωστε, ακόμα και το μοντέλο της ΕΕ το έχει πάρει χαμπάρι.

      Ήλιος και βοριάς, λοιπόν. Όπως και στον μύθο του Αισώπου. Και όπως λέει και το τραγούδι: "Always the sun".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σε όλους τούς φίλους κ Χρόνια πολλά στους Βαγγέληδες του μπλογκ έστω κ καθυστερημένα καθώς αδυνατούσα να γράψω τις προηγούμενες μέρες.
      Μπράβο φίλε Γιώργο που πρώτος μας έβγαλες σε λινκ τη μεσοπρόθεσμη του Ευρωπαϊκού μοντέλου.
      Βάση πάντως των περισσότερων μοντέλων παγκοσμίως που έριξα μια ματιά εχθές το βράδυ,ο Απρίλιος σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον περισσότερο από τον Μάρτιο.
      Το κυρίως πιάτο ξεκινά από σήμερα κ από τα δυτικά με πολλές βροχές κ χιόνια αφήνοντας όμως κ πάλι τη βόρεια χώρα εκτός φαινομένων.
      Θα συμφωνήσω στο πρώτο σκέλος με το Βαγγέλη Σ. Ότι η συγκεκριμένη αλλαγή του καιρού θα επικεντρωθεί περισσότερο στην πτώση της θερμοκρασίας κ στους δυνατούς ΒΑ ανέμους που θα κρατήσουν ένα ολόκληρο τετραήμερο κ όχι τόσο στον υετό που θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα.
      Θα διαφωνήσω όμως στο ότι τα μοντέλα έδειχναν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε τον Μάρτιο.
      Αν εξαιρέσουμε το accuweather που εβγαλε μια εποχιακή μακρινή συνολική εκτίμηση όλα τα υπόλοιπα στοιχεία συνηγορούσαν για έναν ήπιο Μάρτιο με κάποια ξεσπάσματα που όντως τα έκανε.
      Όσο για τη συνέχεια όλα δείχνουν ότι μετά την χειμερινή υφή των επομένων ημερών πάμε από Τρίτη κ μετά σε έντονη αστάθεια κ ψυχρούλα η οποία θα γενικευτεί ακόμη περισσότερο προς τα τέλη αυτής,οπότε θα έχουμε να λέμε!

      Διαγραφή
  3. Ωχ! Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να παράσχει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στη Μοζαμβίκη με το πρόγραμμά του της "Ταχύρρυθμης Πιστωτικής Διευκόλυνσης", μετά τους 686 θανάτους που προκάλεσε σε τρεις συνολικά αφρικανικές χώρες ο κυκλώνας Idai, όπως μεταδίδει το Reuters. "Aν και είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις μακροοικονομικές επιπτώσεις του κυκλώνα Idai και το κόστος ανοικοδόμησης, σίγουρα θα είναι πολύ σημαντικό" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ, που μυρίστηκε ψητό, όπως φαίνεται.
    https://www.reuters.com/article/us-africa-cyclone-imf/imf-says-will-consider-emergency-financial-assistance-for-mozambique-after-cyclone-idUSKCN1R726B?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρώτη θερμική αστάθεια,εκδηλώθηκε εχθές στην περιοχή μου,αλλά όχι παντού και πολυ τοπικά.
    Επιστρέφοντας,στην Θήβα βρήκα 23 βαθμούς και λίγο πριν Το χωριό μου, 17 και μαύρη πυκνή συννεφιά με πολλά αστραποβροντα και 2 10λεπτες μπόρες,λίγο αργότερα.
    Η όμορφη μέρα που είχε ως εκείνη την ώρα, τελείωσε απότομα.
    Έτσι κύλησε ως αργά το βράδυ και η θερμοκρασία έπεσε κάτω απο τους 10 βαθμούς(9)Με πολύ δυνατό αέρα όμως που έκανε απαραίτητη την θέρμανση.
    Το κακο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα μας"τιμησει"δεοντως, για μία ακόμη φορά,με αρκετό νερό και πολύ κρύο,κάτι το οποίο δυσχεραίνει τα ήδη αρκετα προβλήματα που έχει η περιοχή μου.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Ο φετινός χειμώνας ΄΄πνέει τα λοίσθια΄΄, αλλά έχουμε μπροστά μας ωραίες εποχές. Παρεμπιπτόντως το ΣΚ ανέβηκα προς Βασιλίτσα, το χιόνι πάνω από τα 1800μ. καλά κρατεί σε όλη την Πίνδο, θα προστεθεί και άλλο και θα συντηρηθεί τις προσεχείς ημέρες και αν επικρατήσουν από μέσα Μαίου μέχρι τέλη Ιουνίου κανονικές θερμοκρασίες για την επχή και όχι ασυνήθιστοι καύσωνες βλέπω το χιόνι να κρατιέται σε ανήλια κυρίως σημεία μέχρι τον άλλο χειμώνα (λίγο δύσκολο βέβαια αλλά διόλου απίθανο). Να σημειώσω ότι τα ΒΔ Πιέρια όρη (όπως τα βλέπουμε αριστερά μας από Εγνατία οδό μετά τη Βέροια πηγαίνοντας προς Κοζάνη) είναι φουλ στο χιόνι (χωρίς εναλλαγές μαύρο-άσπρο), πράγμα ασυνήθιστο για τέλη Μαρτίου. Το Σινιάτσικο (βουνό στο Ν. Κοζάνης, στα 1300μ. βρίσκεται το χωριό Βλάστη) άσπρο επίσης, καλά για Σμόλικα κλπ. κλπ. δεν το συζητάμε καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι Αθήνα για ταξίδι αστραπή από χθες το πρωί και σήμερα που βρέθηκε στην Λούτσα (ανατολικά παράλια Αττικής), παρατήρησα ότι η Όχη της Εύβοιας απέναντι ακόμα διατηρεί χιονι . Βουνό που περικλείεται από 3 μεριές θάλασσα, με κάπου στα 1300 μέτρα υψόμετρα και ακόμα έχει χιόνι (δεν το λέω χιονούρα αφού φαίνεται από 9 ναυτικά μίλια απόσταση). Παράλληλα χθες το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους (και σε άλλες συνοικίες βδ κυρίως του κέντρου) έβγαλε θερμική αστάθεια (ακούστηκαν βροντές ενώ ψιχάλισε κιόλας
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή