Περί χρωμάτων...

Τα λευκά αποσύρονται...
Περιοχή Καλαβρύτων (Μεγάλου Σπηλαίου), 13-3-2019.
 Φωτ. Ανδρέας Χριστοδουλόπουλος

Τα εμπριμέ καταφθάνουν....
Φωτ. Γιώργος Διακάκης

Τα γαλάζια ετοιμάζονται 
Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

15 σχόλια:

  1. Τέλεια!!!
    Νομίζω πως μόνο η Ελλάδα μας μπορεί να μας προσφέρει αυτές τις μοναδικές εναλλαγές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη φωτογραφία Αντρέα όπως και των άλλων παιδιών! Χρήστος Αίγιο

      Διαγραφή
  2. Και η Ελλάδα μας, αλλά σαφέστατα όχι μόνο αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθιερώθηκαν πια κάθε Παρασκευή οι μαθητικές πορείες για την κλιματική αλλαγή και σήμερα 15/3 έγιναν διαδηλώσεις σε 120 χώρες και σε 2.000 πόλεις από την Αργεντινή ως το Ιράν, αλλά και το Μπαγκλαντές, την Κίνα και τη Νιγηρία, όπως γράφει η Le Monde. Oι μαθητές ακολουθούν την πρωτοβουλία της έφηβης Greta Thunberg από τη Σουηδία με σύνθημα στη μάχη τους κατά της κλιματικής αλλαγής ότι "είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για να την αποτρέψει". Καλούν, λοιπόν, για μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, υποστηρίζοντας ότι έχουμε λιγότερο από 12 χρόνια, αλλά έχουμε και τα μέσα.

    "Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο που η θερμοκρασία θα αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς και θα πρέπει να κυκλοφορούμε με μάσκες για τη ρύπανση, να βιώσουμε μαζικές μεταναστεύσεις και να δούμε είδη ζώων να εξαφανίζονται" λένε μαθητές από την Ελβετία, όπου το λιώσιμο των πάγων κλιμακώνεται. Στην Αυστρία οι νέοι κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα Βιέννη, με στάσεις μπροστά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Παιδείας. Ένας φοιτητής απευθυνόμενος στους πολιτικούς είπε ότι "αν κοιμούνται κάθε βράδυ με τους ίδιους φόβους που έχουμε εγώ και οι φίλοι μου, τότε θα κάνουν αυτό που πρέπει για να σταματήσουν την κλιματική κρίση".

    Η κρίση είναι, βέβαια, γενικότερη και πολύπλευρη και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά ότι όπως αποδείχτηκε και με το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία και όπως αποδεικνύεται και με τις πολεμικές συρράξεις παγκοσμίως έχει απαξιωθεί πλήρως η ανθρώπινη ζωή. Άλλωστε, παρά την κλιματική αλλαγή, μέσιασε ο Μάρτης και η Παρασκευή ήταν και πάλι βροχερή και αρκετά ψυχρή. Με ένα παγωμένο βορειοδυτικό αεράκι να φυσάει στη δαντελένια ακρογιαλιά. Παρόλα αυτά έφτασα μία σημαδούρα καμιά εκατοστή μέτρα μακριά. Ήταν δίχτυα, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο είχαν σαν κουβάρι τυλιχτεί, οπότε τα ψάρια, τα χταπόδια και τα καβούρια ήταν αυτή τη φορά ασφαλή.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/03/14/partout-dans-le-monde-les-jeunes-en-greve-scolaire-pour-le-climat_5435917_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα απο 21 ώρες συνεχόμενης βροχόπτωσης ,ποτε ισχυρής και ποτε ποτιστικης και με ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό με ομίχλη δυνατό αέρα και πολύ κρύο(καλοριφέρ τζάκια να δουλεύουν στο φουλ)λίγο πριν την δυση του ηλίου,καθάρισε και αύριο εκτός το πρωινό που σίγουρα θα έχει πάχνη, πιστεύω να αρχίσουμε να ζεσταθουμε και να στεγνωσουμε, αφού για άλλη μια φορά μας τίμησε δεόντως.
    Από το χωριό μου έως και την δουλειά, τα πάντα είναι πλημμυρισμενα.
    Καθημερινά ακούω να λένε για πηγές που είχαν χρονια να τρέξουν και να "σκάνε"η μια πίσω από την άλλη.
    Στα βουνά,στους λόφους, στους κάμπους, ακόμη και κοντά στην παραλία της Αυλιδος(Δραμεσι)Μου είπε ο αντιδήμαρχος έσκασε πηγή που την θυμάται να τρέχει από την δεκαετία του 80.
    Για την Κωπαιδα δεν το συζητάμε, πλημμυρισμενη σε όλη σχεδόν την έκταση της(290.000 στρέμματα).
    Η Υλικη σε γεμάτη σε επίπεδα ρεκόρ η παραλιμνη μετά από δεκαετίες έχει τιγκαρει ως πάνω σε σημειο που άνοιξαν όλες τις "πορτες"διοδου,για να χυθεί το νερό στην θάλασσα (Λουλούδια,Ευβοϊκός κόλπος).
    Ο βοιωτικος Κηφισός ξεχειλισμενος σε πολλά σημεία και ολα τα ξεροποταμα που έρχονται από τον Ελικώνα, μετά από πολλά χρόνια είναι γεμάτα ως πάνω και το"βουητο"τους ακούγεται από απόσταση.
    Στην περιοχή της Δομβραινας-Θισβης-Προδρομου ο κάμπος(λικερι)έχει μετατραπεί και αυτός σε λίμνη.
    Και όπως στον δικο μας κάμπο,έτσι και εκεί,καθημερινώς "βυζαινει" και είναι πολύ δύσκολο να στεγνώσει.
    Οι καταρράκτες της Πέτρας τρέχουν ασταμάτητα, μετά από πολλά χρόνια.
    Είναι μια χρονιά πολυ γεματη, για την περιοχή μου, που όμοια της, δύσκολα θυμάμαι.
    Αναρωτιέμαι πόσα ακόμη πιο πολλά νερά θα είχαμε, εάν είχε ρίξει και κάνα δυο χιόνια του μέτρου.
    Μάλλον θα υπήρχε πρόβλημα και πιο ψηλά, πέρα από τον κάμπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήρθε η στιγμή για τη βαρύγδουπη δήλωση: Φέτος θα έχουμε τον Μάρτη και τον Απρίλη του 2003, ζέστες, χιόνια, απ' όλα είχε εκείνη η Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το κάνεις αυτό βρε Χρήστο... 2-3 μέρες τώρα το βλέπω στον αμερικάνο και απλά το αγνοώ, και τώρα με βάζεις (κι εσύ) στην τσίτα! Ο ευρωπαίος πάντως είναι (όπως πάντα) πιο μαζεμένος.

      Ό,τι θέλει ας κατεβάσει, άλλωστε φέτος δεν πρέπει να έχουμε παράπονα. Αν κι εγώ τα έχω τα νευράκια μου με τον καιρό του επόμενου πενθήμερου, και κυρίως με τον καιρό της Κυριακής. Ήθελα 4-5 βαθμούς λιγότερο, μιας και την Κυριακή είναι ο ημιμαραθώνιος της ΑΘήνας και θα ζοριστούμε όλοι όσοι τρέχουμε.

      Καλό σαββατοκύριακο σε όλη την μετεω-παρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Χρήστο όντως όπως το λες πάει να γίνει,αν κ δε τη θυμάμαι καλά τη συγκεκριμένη Άνοιξη φαίνεται πως η φετινή θα κυλήσει με μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
      Άντε να δούμε μετά την καλοκαιρία από αύριο τι μας επιφυλάσει το κλείσιμο του Μαρτίου.

      Διαγραφή
    3. Χρήστο Σ., σωστό το επιθετικό marketing, αλλά δεν το βλέπω για φέτος. τον χειμώνα 2002-2003 ήμουν Δνεας(ΔΒ) στην Ξάνθη και τον θυμάμαι για πολύ κρύο (φαντάρος και χειμώνα στην Ξάνθη βέβαια είναι δύσκολα να ζεσταθείς). δεν έχει τόση δυναμική φέτος, έχουν αλλάξει τα πράγματα γενικά, έχει συρρικνωθεί ο χειμώνας. κι έτσι πάλι αύριο στο τρέξιμο μας την έφερε Χρήστο Κ. πριν από 4 μέρες φλέρταρε με τους 0 και αύριο πάμε για 24, τοπικά 25 το μεσημέρακι που θα αφιχθούμε στον τερματισμό.
      όπως και να χει, Φώτη, Χριστόδουλε και φίλοι, κάντε προετοιμασία, σας περιμένω του χρόνου για τσιπουράκι στα Μανάβικα, μετά από μικρό ή μεγάλο δρόμο ή απλώς τουρισμό.

      Διαγραφή
    4. Νίκο,χάθηκε η ευκαιρία φέτος για τσίπουρο όλοι μαζί παρέα με θέα ένα χιονισμένο φόντο.
      Σίγουρα πρέπει να κάνουμε τα κουμάντα μας για να γίνει του χρόνου μία ωραία συνάντηση!

      Διαγραφή
  6. Παίδες με κάθε σεβασμό στις γνώσεις σας που είναι σαφώς περισσότερες από τις δικές μου, αλλά νομίζω ότι αυτή η τάση προς την καλοκαιρία δεν ανατρέπεται πλέον από τις όποιες σύντομες και αναιμικές πια ψυχρές εισβολές. Ουσιαστικά, η τάση άρχισε δειλά, δειλά να διαμορφώνεται από τις 16 Γενάρη, δύο μήνες πριν, δηλαδή, όταν σταμάτησαν τα πολλά χιόνια - αν και στην Αττική δεν χιόνισε παντού ποτέ ή, έστω δεν το έστρωσε στα παραθαλάσσια ούτε τότε. Έκτοτε οι κακοκαιρίες άλλαξαν χαρακτηριστικά, με τις καταστροφικές και τραγικές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις βοριάδες να διαδέχονται τις χιονοπτώσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα οι δύο ψυχρές εισβολές του Φεβρουαρίου 13-17 και 23-25/2, που δείχνουν επίσης ότι από τις 28 μέρες του μόνο οι 8 ήταν πραγματικά κρύες.

    Και η ψαλίδα ανοίγει κι άλλο τον Μάρτιο με 14 ζεστές μέρες, την 13η του μήνα να είναι η μοναδική πραγματικά κρύα, ενώ χθες Παρασκευή η μέρα ήταν απλά ψυχρή. Άρα στις 45 αν βάλουμε και την αυριανή Κυριακή τελευταίες μέρες, μόνο οι 10 ήταν κρύες. Και αυτή η καλοκαιρινή τάση είναι στην πραγματικότητα θετική, διότι αν τα κρύα παραταθούν, το μόνο που θα συμβεί είναι να επιμηκυνθεί και η περίοδος καλοκαιρίας των 9-10 μηνών (που είναι στην Ελλάδα) ακυρώνοντας ουσιαστικά τον επόμενο χειμώνα.

    Άλλωστε, έχει ξαναγίνει το 2017 μετά τον ψυχρό εκείνο χειμώνα, ακολούθησε καυτό καλοκαίρι και ο μαλακός χειμώνας του 2018. Μετά ήρθε το ήπιο καλοκαίρι του 2018, καπάκι ο ψυχρός φετινός χειμώνας και αν το καλοκαίρι είναι και πάλι θερμό (το πιθανότερο όσο συνεχίζονται τα κρύα), ίσως πάμε για ήπιο χειμώνα ξανά. Το δείχνει, άλλωστε, και μία άλλη αλληλουχία. Το 2014 είχαμε ήπιο χειμώνα, το 2015 ψυχρό, το 2016 ήπιο, το 2017 ψυχρό, το 2018 ήπιο, το 2019 ψυχρό, το 2020 είναι η σειρά για ήπιο πάλι.

    Οι 9 μήνες αναμονής μπορεί, λοιπόν, πολύ εύκολα να γίνουν 21. Οπότε τα αχρείαστα κρύα, όπως λένε πλέον και πολλοί φανατικοί με το χιόνι, αντί να έρθουν τώρα με ένα ακόμα ξεροβόρι, καλύτερα να έρθουν του χρόνου πια. Για την ώρα απολαύστε το τοπίο. Το απέραντο γαλάζιο. Και γιατί όχι και το σκούρο μπλε του βυθού.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά Βαγγέλη χαίρομαι όλες τις εποχές του χρόνου κ το έχω πει ουκ ολίγες φορές.
      Εν μέρη κ στον στατιστικό τομέα έχεις κάποιο δίκιο(τα στατιστικά τα κοιτάζω κ εγώ πολύ στον καιρό).
      Όμως θα σου πω ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η νότια Αττική ή η νότια χώρα γενικά που είχε πολλές μεν βροχές αλλά όχι πολλά κρύα.Ελλάδα είναι κ η κεντροβόρεια Στερεά κ η Θεσσαλία κ η Μακεδονία κ η Ήπειρος όπου εκεί οι κρύες μέρες φέτος είναι σαφώς πιό πολλές από αυτές που αναφέρεις(εγώ στην περιοχή μου ακόμη κ σήμερα καίω όλη μέρα το τζάκι κ λίγο το καλοριφέρ καθώς το πρωί είχα 3,5β κ το μεσημέρι παρόλο την άνοδο κ την ηλιοφάνεια δεν περάσαμε τους 17β).
      Όσο για τη συνέχεια σαφώς κ η πλάστιγγα γέρνει προς την καλοκαιρία αλλά ο καιρός πέρα από στατιστικά κ προβλέψεις κάνει το δικό του,οπότε ακόμα κ Απρίλιο μπορεί περιοχές να δούν ακόμα κ πεδινό χιόνι κ παγετό οπώς έχει ξανά συμβεί άλλωστε.
      Τέλος εννοείτε πως στην εποχή που βρισκόμαστε δεν επιζητώ χιόνια κ παγετούς(ξέρω ότι είναι καταστροφικό για τη φύση κ τον αγροτικό τομέα),πιό πολύ ψύχρες κ καταιγίδες φέρνει το μενού της Άνοιξης όταν θέλει αλλά κανείς δε μπορεί να τα βάλει με τον καιρό.
      Άσε λοιπόν εμάς τους καιρόφιλους να λέμε σε αυτό το μπλογκ τα δικά μας κ μη δίνεις τόσο σημασία στην κάθε λέξη,άλλωστε ότι είναι να γίνει θα γίνει ανεξαρτήτως από το τι επιθυμεί ο καθένας.

      Διαγραφή
  7. Τι να πρωτο θαυμάσω!!!!
    Τις φωτογραφίες σας ή τους τίτλους που τις συνοδεύουν..." τα λευκά αποσύρονται...τα εμπριμέ καταφτάνουν...τα γαλάζια ετοιμάζονται..." ;
    Μπράβο!!!
    Νεκτάριος, Ρίο Αχαΐας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ Βαγγέλη με το σκεπτικό σου οι πιθανότητες για ενα καλο χειμώνα ειναι λίγες και μη σου πω το 21 μπορει να γίνει 30.Πήραν τα μυαλά μας αέρα με το 2017-2019 αλλα δεν ειναι μακρια οι πίκρες...γι αυτο προτείνω στους φίλους του μπλογκ να ξεκινησουν ορειβασία γιατι αλλιώς θα περιμενουμε πολύ να το δούμε.
    Εύχομαι να πέσω εξω σε αυτα που λεω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

    Όπως το είχα γράψει (να παινέψουμε και λίγο τα γένια μας), "υπομονή μέχρι τις 21 Μαρτίου". Έρχεται αναζωογονητική δροσούλα, παυσίλυπον εαρινόν ψύχος, κατ΄άλλους αχρείαστον. Για τη συνέχεια, τα είπε καλά ο Χρήστος Σιμούλης. Και για τους συλλέκτες (ίσως να φέρει και "γούρι"):

    https://drive.google.com/drive/folders/18gnjM49AYmNg-vZZWnPvtyfZPl1VcZON?usp=sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή