Ακριβείς προγνώσεις, αναπόφευκτες καταστροφές και άλλα τινά

 

(α) Δείκτης πρόγνωσης ακραίου υετού που εκδόθηκε από το ECMWF στις 13-7-2021/12:00 UTC με ισχύ από 14-7-2021/00:00 έως 15-7-2021/00:00 UTC και (β) η εικόνα της μέσης τροπόσφαιρας (500 hPa) στις 14-7-2021/18:00 UTC.

Επιγραμματικά:

-Η ακρίβεια των προγνώσεων και η έγκαιρη διασπορά τους προς τους πολίτες συχνά δεν επαρκούν για την αποτροπή ή τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας μεγάλης πλημμύρας ή μιας σφοδρής χιονόπτωσης.


- Μια καταστροφική πλημμύρα, όπως αυτή που σημειώθηκε πρόσφατα στην κεντρική Ευρώπη, είναι το αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστου (σπάνιου) συνδυασμού μετεωρολογικών παραγόντων. Το αποκομμένο χαμηλό με τον ψυχρό πυρήνα που εγκαταστάθηκε για αρκετές ημέρες πάνω από την περιοχή ήταν αυτό στο οποίο οφείλονταν η διάρκεια και η έκταση των βροχοπτώσεων, αλλά τα μεγάλα ποσά υδρατμών που μεταφέρθηκαν από τη Μεσόγειο με τη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία και οι μέσης κλίμακας θερμοδυναμικοί παράγοντες ήταν τα στοιχεία στα οποία οφείλονταν η ένταση των βροχοπτώσεων.

- Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται: (α) πίσω από τα μεγαλύτερα ποσά υδρατμών που κρατάει πλέουν ό θερμότερος ατμοσφαιρικός αέρας και (β) πίσω από την τάση δημιουργίας περισσότερων αποκομμένων χαμηλών στα μέσα πλάτη, τα οποία κινούνται πολύ αργά και ευθύνονται για παρατεταμένες περιόδους ανώμαλου καιρού. Η εξήγηση βρίσκεται στην αποδυνάμωση των ανώτερων δυτικών ανέμων και κατ’ επέκταση των αεροχειμάρρων, λόγω της μικρότερης θερμοκρασιακής αντίθεσης μεταξύ των πολικών αερίων μαζών και των αερίων μαζών των περιοχών που βρίσκονται σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.

- Όταν μια αέρια μάζα κινείται από τα μεγάλα προς τα μικρά γεωγραφικά πλάτη, υφίσταται πολλές αλλαγές μικρής και μεγάλης κλίμακας, που έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές και στον καιρό που θα προκαλέσει στις περιοχές που θα μεταφερθεί. Το είδος της υποκείμενης επιφάνειας (ξηρά ή θάλασσα), η ορογραφία, οι αλλαγές στο στροβιλισμό κ.λπ. παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Έτσι, το εκ του Βορρά προερχόμενο χαμηλό δεν είναι πανδημία για να επηρεάσει τους Έλληνες, όπως επηρέασε τους Γερμανούς!

-  Αναφορικά με την επικείμενη καιρική αστάθεια, στην οποία αναφέρθηκα την περασμένη Δευτέρα, στο παιχνίδι είναι το Ιόνιο και η ηπειρωτική χώρα. Όσο για τη συνέχεια, από τα μέσα της νέας εβδομάδας έρχονται τα μελτέμια και μετά οι ζέστες!

25 σχόλια:

  1. Δάσκαλε κατατοπιστικότατος και αναλυτικός για ακόμη μια φορά, εκεί που αφήνω εγώ ένα ερωτηματικό και περιμένω αν μπορειται να δώσετε μια απάντηση, τι είδους ένταση θα είναι τα φαινόμενα αν και κατά την γνώμη αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι δεν φενεται κάτι ακραίο .Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω και εγώ ότι προς το τέλος της εβδομάδος και μετά επιστρέφουν ξανά οι ζέστες . Χρήστος από την ζεστή Όθρυ,σήμερα ήταν η ποιο ζεστή μέρα από όλη την εβδομάδα που μας πέρασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο νομίζω το απάντησε ο δάσκαλος αυτό που λες.
      Καιρική αστάθεια λέει,που σημαίνει τοπικές καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.
      Ψυχρή λίμνη πάνω από την Ελλάδα κ με ένταση κ διάρκεια φαινόμενα δεν αναμένονται.

      Διαγραφή
  2. Δεν γνωρίζω πως αλλιώς να το εκφράσω αλλά, τι καταστροφή έχει γίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και σε τι βαθμό και επίπεδο θα φτάσουμε να μιλάμε σε λίγα χρόνια για την επήρεια της κλιματικής αλλαγής. Είναι πραγματικά τραγικό το ότι μέσα σε 2 δεκαετίες έχουν αλλάξει ταχύτατα και δραματικά οι καιρικές συνθήκες παγκοσμίως. Η λέξη επαναπαύομαι εδραιώθηκε για τα καλά. Θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε στο τέλος και έτσι θα γίνει. Λίγο πολύ όλοι μας το βλέπουμε που οδεύουμε. Έζησα από κοντά εθελοντής, τις πυρκαγιές της Πάρνηθας αλλά και την αναδάσωση τής και είμαι υπερήφανος, δεν είμαι υπερήφανος καθόλου όμως για την καθημερινή αντιμετώπιση απέναντι στον πλανήτη μας. Είμαι γεωπόνος και έχω συμβάλλει σε πολλές φυτέψεις δέντρων και παράλληλα στην φροντίδα και την φυτοπροστασία τούς και θα δώσω μια φιλική και απλή συμβουλή..... Να Φυτέψετε δέντρα όπου μπορείτε γιατί χανόμαστε. Ευχαριστούμε δάσκαλε! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε φιλε,

    Με προσοχη οι δενδροφυτευσεις..
    Μπορει να κανουν και κακο!

    Γιατι ως γνωστον, μολυνουν και αυτα την ατμοσφαιρα με ρυπους.
    Ειδικοτερα με εκπομπες CO2!!

    Αυτο, τον πλεον καταστρεπτικο, απεχθη και τρισκαταρατο ρυπο, υπευθηνο για την υπερθερμανση και πλειστα αλλα δεινα που μαστιζουν τον πλανητη μας.

    Επιστημονες, που αγουν την ανθρωποτητα απεφανθησαν περι αυτου.

    ----------

    Σχετικως με τα παραπανω, παραθετω μερικα διαφωτιστικα αρθρα με επιστημονικη τεκμηριωση.

    Απ'τα εγκυροτατα, εξοχοτατα, αξιοτιμα και αξιοσεβαστα BBC και New York Times, που μας προειδοποιουν:

    "Planting trees doesn’t always help with climate change"
    https://www.bbc.com/future/article/20200521-planting-trees-doesnt-always-help-with-climate-change

    "Climate change: Planting new forests 'can do more harm than good'"
    https://www.bbc.com/news/science-environment-53138178

    "To Save the Planet, Don’t Plant Trees"
    https://www.nytimes.com/2014/09/20/opinion/to-save-the-planet-dont-plant-trees.html

    -------------

    Μετ' ευσεβειας,

    Γλαυκων Σκωπτικος.



    Υ.Γ.

    Δασκαλε, το μυνημα προσβλεπει:

    Αφενως, να αλαφρυνει λιγο τα πνευματα, απαλυνοντας τα κυνικα καυματα.
    Αφετερου, να προβαλλει την αναγκη αμεταπτωτης διερευνησης και εξετασης.

    Στην κριση σου επαφιεται, οπως παντα, η δημοσιευση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, προτιμώ καλύτερα να φυτευτούν δέντρα από του κοινούς θνητούς όπου μπορούμε και όποτε μπορούμε, από το να ξεφυτρώνουν αιολικές γεννήτριες και air-condition. Το πλέον καταστρεπτικό θα είναι το μεθάνιο για τον πλανήτη μας. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Τον Ιούλιο του 1974 ο έχων κονιτσιώτικες καταβολές φίλος μου Πάκης υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) που βρισκόταν στα περίχωρα της Λευκωσίας. Όταν την 20ή Ιουλίου είδε τουρκικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από το στρατόπεδο, ανησύχησε και απευθύνθηκε σε έναν ανώτερό του, που είχε λάβει μέρος στο πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου, για να μάθει τι συμβαίνει. Εκείνος του είπε μα μην ανησυχεί γιατί επρόκειτο για άσκηση. Πριν τελειώσει την κουβέντα του τα «ακίνδυνα» αεροσκάφη άρχισαν το βομβαρδισμό το στρατοπέδου.
      Η κλιματική αποσταθεροποίηση καλπάζει κι εσείς επιμένετε πως πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα του κλίματος (η άσκηση της μικρής ιστορίας μας) και πως χρειάζονται αποδείξεις για να είμαστε σίγουροι. Όταν οι επιπτώσεις θα πάρουν δραματική μορφή (ο βομβαρδισμός της μικρής ιστορίας μας) θα είναι πολύ αργά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κλιματικές διαφορές μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότο θα μεγαλώσουν τις οικονομικές διαφορές και σε εθνικό επίπεδο το κόστος της προσαρμογής στα νέα δεδομένα θα φέρει τα πάνω κάτω: περιουσίες θα χαθούν, επαγγέλματα θα αλλάξουν και γενικότερα η ζωή μας δεν θα έχει τη σημερινή μορφή.

      Διαγραφή
    3. Σε δύο παραγράφους τα ειπατε όλα με απλά λόγια

      Διαγραφή
  4. Παλι καλα δασκαλε, που το τροπαριο δεν περιελαβε και 'αρνητες κορονοιου' οπως την προηγουμενη φορα..

    Αυτη την φορα, με την ευστοχοτατη παρομοιωση σου, περιοριστηκες μονο σε ασφαλεις και δοκιμασμενες μεθοδους 'αποδομησης'.

    Προσομοιαζοντας δηλαδη τους διαφωνουντες, με 'χουντικους-φασιστες-πραξικοπηματιες' κτλ.

    Περαν ομως της προσπαθειας αποδομησης με παρομοιωσεις τετοιου ειδους,
    επι των αποψεων που διακινουν τα αξιοσεβαστα συστημικα μεσα (παραθετημενα με link), σιγην ιχθυος..


    Με εκτιμηση,

    Γλαυκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα μου κάνει εντύπωση όταν ο κάθε άνθρωπος,καταλαβαίνει ότι θέλει να καταλάβει.Όποιος έχει την μύγα,τι κάνει?
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Στα άρθρα που πρότεινες να δούμε κανείς δεν λέει ότι η αναδάσωση είναι κακό πράγμα για το περιβάλλον ή τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Εξετάζεται το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό (οικονομικοί και άλλοι λόγοι) και το κατά πόσο αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Αναφέρω τρία, λίγο-πολύ όμοια, βασικά μηνύματα από τα συγκεκριμένα άρθρα:
      «Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ότι τα δέντρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διακοπή της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής - υπό την προϋπόθεση ότι τα φυτεύουμε στα σωστά μέρη. Η πρόκληση θα είναι να βρούμε τρόπους για να τοποθετήσουμε τεράστια νέα δάση στις κοινωνίες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα δέχονται οι άνθρωποι».
      «Το βασικό μήνυμα και από τα δύο έγγραφα είναι ότι η φύτευση δέντρων δεν είναι μια απλή λύση για το κλίμα».
      «Η αναδάσωση περιλαμβάνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και ισορροπίες διαφορετικών μερών και δεν μπορεί να λύσει όλα τα κλιματικά μας προβλήματα».

      Στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό και το κλίμα έχω αφιερώσει δεκάδες σελίδες για τους τρόπους απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Παραθέτω μερικές αράδες:
      «Η σύλληψη του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας από δυναμικά φυτά είναι μεγάλη πρόκληση και σχετίζεται με την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Για την ανάπτυξη αυτής της μεθόδου προτείνεται σειρά γεωργι¬κών πρακτικών, όπως η βιολογική γεωργία, η μετατροπή αρόσιμων εκτάσεων σε βοσκοτόπια, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, η φύτευση φρακτών από δενδρύλλια κ.ά. Μπορούν επίσης να δεσμευτούν και να συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αναδάσωσης, αφού τα ξυλώδη φυτά απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου αερίου σε σχέση με τις περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες.
      Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τις παραπάνω τεχνικές μπορεί να επιτευχθεί η δέ¬σμευση και η αποθήκευση ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα σε βιολογικά συστήματα, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι από πρακτικής πλευράς οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι χρειάζονται περίπου 2,5 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενός μόνο κατοίκου των ΗΠΑ. Ωστό¬σο, ακόμα κι αν αυτές οι τεχνικές είναι απίθανο να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εφαρμόζονται όσες από αυτές εί¬ναι οικονομικά αποδοτικές. Αυτό ισχύει κυρίως όταν η γη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς».

      Είναι άχαρο και μάταιο να απευθύνεσαι σε ανθρώπους που απαξιώνουν την επιστήμη δογματικά ή με τρικ!. Δεν πειράζει, όμως. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να μαθαίνουμε όλοι μας κάτι παραπάνω.

      Καλό απόγευμα σε όλους σας

      Διαγραφή
  5. Σπυρίδων Μπαλαδήμας18 Ιουλίου 2021 στις 4:17 μ.μ.

    Φωνὴ βοώντος εν τη ερήμω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς κύριε Ζιακοπουλε έτσι είναι τα πράγματα.Και ο καθένας μας αρχίζει να το καταλαβαίνει αυτό.
    Φραγκίσκο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο παραπάνω σχόλιο σου.Καποτε έκοψα κάποιο δέντρο (πικρομυγδαλια), για ξύλα για το τζάκι.Μου είπε τότε ένας γέρος 85ετων που με είδε: 'Εκοψες ένα δέντρο, έχεις φυτέψει κάποιο άλλο;' Κόκκαλο εγώ.Ετσι πρέπει να φερομαστε στη φύση αγαπητοί φίλοι.Την έχουμε δανειστεί από τους προηγούμενους ανθρώπους, και θα την παραδώσουμε στους επόμενους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την κάτσαμε την βάρκα θα την πάρουμε και παραμάσχαλα! Δημήτρη πολύπλοκο δέντρο μαζί με τους καρπούς τής. Η πικραμυγδαλιά κατέχει μεγάλη ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Δεν είναι ποτέ αργά να επανορθώσεις Δημήτρη. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  7. Καταιγίδα είχαμε στην περιοχή μου στις 16:00 το μεσημέρι,η βροχη στο χωριό μου κράτησε μια ώρα και ενα τέταρτο,πολύ δυνατή,ίχνος απο χαλάζι,εριξε πολυ νερο με δυνατούς ανέμους,που κοπαζαν για λιγο και ξαναξεσπουσαν,απο ΝΔκους ως ΝΑκους,και γύρω στις 17:00 που έκοψε για λίγο και είπαμε αυτο ηταν,ξεκίνησε πολυ δυνατός ΒΑκος ξαφνικά με καταρρακτώδη βροχή που κράτησε ενα τέταρτο.Εριξε πολλούς κεραυνούς,και κάποιοι απ'αυτούς λιγο εξω απ'το χωριό.
    Τα φαινόμενα δεν σταμάτησαν,εως και αυτήν την ώρα που γραφω,έντονη καταιγίδα φαίνεται στα ΒΑ απο την περιοχη του Ζαρκου εως και της Ελασσόνας με τους κεραυνούς να ακούγονται ασταμάτητα!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γλαύκων..... Δύσκολον τον εαυτόν γνώναι, εύκολον τω άλλω υποτίθεσθαι. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους! Τζίφος σήμερα η δουλειά στην Ήπειρο! Ψυχρή λίμνη από τα βδυτικα και δεν πήραμε τίποτα. Καλό νερό είδαν οι συνήθεις ύποπτοι δηλαδή Δυτικη Μακεδονία και Θεσσαλία, ακόμα και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για να δούμε μήπως πάρουμε τίποτα τις επόμενες μέρες γιατί εδώ στην Δυτικη Ήπειρο έχουμε στεγνώσει. Τώρα για τα πολύ μακρινά, είδα κάτι 28αρια στα 850hp για τέλη του μήνα στα σημερινά τρεξίματα και με πιάσε η ώρα μου! Μακάρι ως τότε να αλλάξουν τα στοιχεία και να μετριαστει η ζέστη γιατί όπως φαίνεται δεν τον γλιτωνουμε τον καύσωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε το 1/3 της χώρας δε κατάφερε να ζήσει σήμερα έντονη αστάθεια!
    Καλησπέρα από το πολύ δροσερό κ σήμερα Αγρίνιο(οι υποχρεώσεις δε μας άφησαν να ξανά πάμε Ναύπακτο ακόμη, αλλά έτσι... μία χαρά κ εδώ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Φώτη , Μαγνησία τίποτα προς το παρόν ίσως αύριο δούμε .Από το απόγευμα έχουμε δροσουλες Χρήστος

      Διαγραφή
  11. Για να υπάρχει αποδόμηση πρέπει να υπάρχει δόμηση ."Πλίνθοι και κέραμοι....." δεν συνιστούν δόμηση.

    Τα περί τροπαρίων,χουντικών,φασιστών κ.λ.π.βρίσκονται σε ένα υπερβατικό επίπεδο και,φρονίμως και ευφυώς ποιών ο δεχθείς τους νυγμούς,αντιπαρήλθε.

    Διδακτικό το απόφθεγμα του Θαλού.-----------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Για να υπάρχει αποδόμηση πρέπει να υπάρχει δόμηση .
      "Πλίνθοι και κέραμοι....." δεν συνιστούν δόμηση.'
      ----------
      Συμφωνω.

      Ομως υπαρχουν ορισμενοι που λειτουργουν δογματικα.

      Επιμενουν, οτι η επιστημη πρεπει να παψει να ερευνα, να εξελισσεται και να ανατρεπει εδραιωμενες θεωριες του παρελθοντος και του παροντος.

      Επιμενουν, οτι πρεπει να 'καιονται εις την στην πυρα' οσοι τολμουν να εκφερουν επιστημονικες αποψεις ανατρεπτικες, αντιθετες στις εδραιωμενες.

      Το φαινομενο φυσικα δεν ειναι σημερινο.

      Απ'τον Αρισταρχο εως τον Γαλιλαιο..
      Κι απ'τον Giordano Bruno εως τον Freeman Dyson..
      Ο τελευταιος, εκλιπων, για οσους δεν το γνωριζουν χαρακτηριστηκε απ'τους αιωνιους 'ιεροεξεταστες' ως 'αιρετικος'.

      Οι 'ιεροξεταστες', ομιλουν εις το ονομα της επιστημης.
      Στην πραγματικοτητα ομως την σπιλωνουν, δεν την εκπροσωπουν.

      Η ροη του χρονου και η αναποφεκτη επιστημονικη εξελιξη, εν τελει τους αποβαλλει.
      Σταθερη μεν η αποστολη τους, προσκαιρο δε το εργον τους.


      Με εκτιμηση,

      Γλαυκων Σκεπτικος.

      Διαγραφή
  12. Καλημερα,
    Ειναι προφανές οτι η κλιματική αλλαγή είναι στη ζωή μας...
    Μιλώντας με φίλους που ζουν στην Κεντρική Ευρώπη μου έλεγαν οτι βρέχει συνεχώς και ο καιρός είναι πολύ κρύος. Είχαν πολλά χρόνια να δουν τόσο κρύο καλοκαίρι.
    Αντίθετα στην Ελλάδα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ζεστό.
    Είμαι περίεργος να δούμε τί καιρό θα έχουμε στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα το φθινόπωρο και κυρίως το χειμώνα μετά από το φετινό καλοκαίρι.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραίος τίτλος.Το Λακωνίζειν....-Veni,vidi,vici (ήλθον,είδον,ενίκησα),Γ.Ι.Καίσαρ.

    Μακράν εμού παν δόγμα μη μεταφυσικό.Με ενδιαφέρει και μελετώ,όσο μπορώ,τη θεωρία του Χάους,και ιδιαίτερα τον Ilya Prigogine.φίλε Γ.Σκεπτικέ ,η φιλοσοφική σχολή των Σκεπτικών πρέσβευε ότι "για όλα τα ΄θέματα μπορούν να διατυπωθούν δύο,τουλάχιστον,ισοσθενείς λόγοι".Συνιστούσε δε στους οπαδούς της το "επέχειν" (εποχή),κάτι σαν ουδετερότητα,αλλά όχι ακριβώς.Αυτή η στάση (ψήφος) συναντάται σήμερα στην Ι.Σ. της Εκκλησιας. Τελικά,κάπου συναντιόμαστε,όπως διαπιστωνει και ο ΄δασκαλος.
    Αγαπητέ Φώτη "απωλέσθη ψυχρά λίμνη,ο ευρών αμειφθήσεται"..Το να λέει ο δημοσιογράφος "η ψυχρή λίμνη που έπληξε τη Γερμανία έρχεται και στην Ελλάδα",συνεπικουρούμενος μαλιστα από επαγγελματία μετεωρολόγο,νομίζω ότι συνιστά μείζον θέμα δεοντολογίας.Όλοι ξέρουμε πώς λειτουργεί ο συνειρμός και η ανάπλαση των παραστάσεων. Εύγε στις ψύχραιμες και υπεύθυνες φωνές.

    Μόλις γύρισα από τα ημιορεινά,Αι Λιάς γαρ,20C,και βρήκα πρόβλεψη για καύσωνα δια χειρός ....Βαράγγη,άρα σίγουρος.Με το καλό .Χρόνια πολλά στον Ηλία και την Ηλιάνα.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Μάιο του 1825, ο Παπαφλέσσας, φεύγοντας να πιάσει το Μανιάκι στέλνει ένα γράμμα στον αδερφό του Νικήτα, ο οποίος τον μέμφεται γιατί δεν διαφεύγει στη Μάνη. Η επιστολή -απάντηση αρχίζει ως εξής: «"Νικήτα, ἔλαβα τὴν ἐπιστολή σου καὶ εἰς ἀπάντησιν σου λέγω ὅτι δὲν εἶμαι σὰν τὸν κουμπάρο σου τὸν Κεφάλα ὅπου τρέχετε ἀπό ράχη σὲ ράχη στοὺς Ἁηλιάδες…»
      Χρόνια πολλά στον εκ Μεγάρων Ηλία και σε όλους τους εορτάζοντες.

      Διαγραφή