Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμείνει ευνοϊκή για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Παράλληλα, στην ανώτερη ατμόσφαιρα θερμές αέριες μάζες αφρικανικής προελεύσεως μεταφέρονται προς την περιοχή μας, με συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 40 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την Τετάρτη και την Πέμπτη (28 & 29/7), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει: στη Δ. Ελλάδα τους 42 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 40 βαθμούς και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τους 38 βαθμούς. Στο διάστημα αυτό ο καιρός θα παραμείνει αίθριος και στα ανατολικά θα διατηρηθεί το Β-ΒΑ ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Την Παρασκευή (30/7) και το Σαββατοκύριακο (31/7-1/8) αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς και οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 1 με 2 μποφόρ. 

29 σχόλια:

  1. Α ρε "μάνα φύση"!!!
    Απότιση το χειμώνα (εδώ σε μας).Καλή αντοχή.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό με τα BTU με ανησυχεί ιδιαιτέρως.Έτσι,για να βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι.φίλε Δημήτρη ανατολικέ του νομού μας, μακάρι.Διαφορετικά.....ας μην το σκέφτομαι!---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Στο χέρι μας είναι να μην την κάτσουμε, φίλε μου. Αναφορικά με αυτό που όλοι μας φοβόμαστε περισσότερο, τα κλιματιστικά δεν χρειάζεται να δουλεύουν ούτε με θερμοκρασίες κάτω των 24 βαθμών ούτε καθ΄όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Με μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις μας (π.χ. με το άνοιγμα και το κλείσιμο των παραθύρων τις κατάλληλες ώρες) μπορούμε να ρυθμίσουμε σωστά το μικροκλίμα του σπιτιού μας προς όφελος της υγείας και της τσέπης μας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακοπουλε είναι σωστό αυτό που λέτε, εγώ το κλιματιστικό το έχω στους 22-23 βαθμούς , μένω Αμπελοκήπους, αλλά μόλις το κλείσω και ανοίξω τις πόρτες υπό συνθήκες καύσωνα όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δύσκολα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς , το σπίτι «φλέγεται» σε θέμα λεπτών…. Ανοίγω τα παράθυρα κατά περιόδους για λόγους υγιεινής αλλά πέρα από αυτό για να νιώθω άνετα μέσα στο διαμέρισμα δυστυχώς το πληρώνει η τσέπη μου…

      Διαγραφή
  4. Είχα πολύ καιρό να κάνω κάποια αναζήτηση για τον... καιρό. Μέχρι που έμαθα σήμερα από τον στενό μου κύκλο ότι άνθρωπος που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μετεωρολογία, αγόρασε air conditon, γιατί θα ξεπεράσει, λέει, η θερμοκρασία τους 47 βαθμούς. Το πρώτο σάιτ στο οποίο μπήκα ήταν εδώ, στο blog του κ. Ζιακόπουλου, διότι είναι πάντα μετρημένος και λέει ό,τι βλέπει, χωρίς υπερβολές. Και η εικόνα με το ανθρωπάκι να βάζει αντηλιακή κρέμα κάτω από τον καυτό ήλιο είναι όντως 1.000 λέξεις.

    Ωστόσο, ελπίζω - με τη λογική του ότι το μη χείρον, βέλτιστον - σε έναν καύσωνα σαν του 2017 και όχι σαν εκείνον του 1987, από τον οποίο έχω ελάχιστες και ξεθωριασμένες αναμνήσεις, καθώς στην παιδική κατασκήνωση μαθαίναμε τότε σαν από χαλασμένο τηλέφωνο τα τραγικά νέα από την Αθήνα. Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει, πάντως, εκείνο του 2017. Και τότε είχαμε πολύ ζεστές μέρες και τον Μάιο και έναν πρώτο ζόρικο καύσωνα τον Ιούνιο με 42-43άρια, σαν προειδοποιητική βολή για τα 45άρια που ακολούθησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Θετικό είναι επίσης ότι παρά το γεγονός ότι ο φετινός πρώτος καύσωνας κράτησε καμιά δεκαριά μέρες από τα τέλη Ιούνη ως τις αρχές Ιούλη - όπως και αυτός που αναμένεται - η ζέστη δεν ήταν αποπνικτική, τουλάχιστον στα νότια στην Αττική. Κι αυτό διότι παρά τα 40άρια ακόμα και στην Αττική (για πρώτη φορά από το 2017 επίσης), η υγρασία δεν έφτασε σε υψηλά επίπεδα και μόνο μία βραδιά έβαλα ανεμιστήρα. Όσο για την πραγματικά πολύ μεγάλη διάρκεια που δίνει στον καύσωνα ο τζίφος, να θυμίσω ότι ανάλογα τρέναρε και τον χιονιά του Φεβρουαρίου, που ουσιαστικά κράτησε, όμως, από τις 13 ως τις 16/2, ενώ η αρχική πρόγνωση του μοντέλου ήταν σχεδόν ως τα τέλη του μήνα.

    Παρεμπιπτόντως, για άλλη μία φορά ένας μεγάλος χιονιάς φέρνει έναν ισχυρό καύσωνα. Εκτός από φέτος, είχε γίνει και το 2017 με την Αριάδνη και τον Μάρτιο του 1987. Για αυτό και δεν θέλω τους μεγάλους χιονιάδες, γιατί θα φέρουν ισχυρούς καύσωνες, καθώς η φύση θα "διορθώσει". Μία λαϊκή ρήση λέει ότι όταν ρώτησαν έναν σοφό γέροντα, αν είναι καλύτερες οι ανηφόρες ή οι κατηφόρες, εκείνος απάντησε: Χάθηκε ο ίσιος δρόμος; Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους και όσο πιο δροσερό γίνεται.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δασκαλε γνωριζουμε με βαση τα μεσοπροθεσμα ποσο πανω απο τα κλιματικα μπορει να βγει ο αυγοτος?αν το πρωτο δεκαημερο κλεισουμε με +8 τοτε για να παμε σε ενα ακραιο σεναριο οπου ο μηνας θα κλεισει στο +4 ,ειτε θα πρεπει να εξομαλυνθουν απολυτα οι τ μεχρι το τελος του μηνα ειτε να δουμε μια ψυχρη λιμνη με χαμηλες τ για 3-4 μερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Κόνιτσα, μα δηλαδή, η Κόνιτσα ρε παιδιά την υψηλότερη μέγιστη σήμερα; 38,2. Είναι δυνατόν; Από εκεί θ' αρχίσει ο καύσωνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα υπάρχει το μελτέμι Χρήστο γι'αυτό και έγινε αυτο σήμερα.Η ΒΔ γωνιά εκεί μερικές φορές υποφέρει.Τα 'χειτο ΒΑ ρεύμα αυτά ακόμα και το χειμώνα αν θυμάσαι.
      Γι'αυτό φοβάμαι οταν εξασθενήσει το μελτέμι τι θα γίνει στην δ.Θεσσαλία κυριως που είναι τελείως κλειστή η πεδιάδα και ο καύσωνας έρχεται απο δυτικά όπως είπες!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, Γιώργο. Εσύ καλά τα λες, αλλά το να έχει η Παραμυθιά 32, ενώ η Κόνιτσα 38, είναι να απορεί κανείς, κάτι δεν πάει καλά.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν και χειρότερα. Για την Κόνιτσα, η ΕΜΥ έδωσε μέγιστη θερμοκρασία 39,5 βαθμών, κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς υψηλότερη από την αντίστοιχη θερμοκρασία των Ιωαννίνων και κατά 1,3 βαθμούς υψηλότερη από την αντίστοιχη θερμοκρασία του ΕΑΑ, ο σταθμός του οποίου βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
      Όταν εγώ δεν εμπιστεύομαι εύκολα τις μετρήσεις, για λόγους που έχω αναφέρει, κάποιοι καιρόφιλοι δυσανασχετούν γιατί αμφισβητώ τα "ρεκόρ".
      Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Θερμοκρασίας!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, μήως είστε από τη Λάρισα και μας το κρύβατε; Χαχαχα, με χιουμοριστική διάθεση φυσικά, για τις καταγραφές των κονιτσιώτικων σταθμών!
      Καλημέρα από Άρτα που αναμένει τον καύσωνα (έως κ η βραδιά που μας πέρασε ήταν δροσερη πάντως, 22.4 η ελάχιστη θερμοκρασια).
      Παύλος

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο, Παύλο. Άλλαξαν τα πράγματα. Οι κατά τεκμήριο ζεστοί κάμποι έδωσαν την πρωτοκαθεδρία στην Κόνιτσα, τη Μεσσηνία, την Κρήτη κ.λπ. Σε λίγο θα λέμε δεν πάμε στην Κόνιτσα για διακοπές γιατί κάνει πολλή ζέστη!
      Καλημέρα από τη μελτεμοκρατούμενη Αθήνα.

      Διαγραφή
    6. Και σήμερα η Κόνιτσα έδωσε την υψηλότερη πανελλαδικά μέγιστη με 40,5. Πέρασε και τη Γαβαλού! Είπαμε τοπικός προσανατολισμός νοτιοδυτικός - ο χειρότερος, αλλά όχι κι έτσι.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα Δημητρης σπο Βολο. Ξερει καποιος να μου πει εαν αυτος θα ειναι ο τελευταιος καυσωνας του καλοκαιριου? Διαφενεται κατι αλλο στον οριζοντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό φιλέ από τώρα δε μπορεί να απαντηθεί.
      Μόνο μέντιουμ.
      Ζέστη με τον όρο καύσωνα βάση πιθανοτήτων όταν περάσει όλο αυτό θα είναι δύσκολο να ξανά βιώσουμε.
      Άσε όμως να κυλήσουν κάπως οι μέρες κ θα το ξανά δούμε.

      Διαγραφή
  8. Εκείνο που μου φενεται να είναι ανησυχητικο για μένα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουν ως φενεται διάρκεια . Βλέπω να πηγαίνουμε με υψηλές θερμοκρασίες και μέχρι 10 Αυγούστου,και τι θα ακολουθήσει μετά από μια τέτοια περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών.Θα συμφωνήσω με τον δάσκαλο ότι δεν χρειάζεται κλιματιστικό μέρα νύχτα αρκεί να σκεφτούμε έξυπνα και να δημιουργούμε το δικό μας μικροκλίμα στο σπίτι κάποιες ώρες χωρίς κλιματισμό.χρηστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι περίεργος να δω τι σταφύλια θα πάρω στο τέλος.Ηδη τα φυτά έχουν κουραστεί από το προηγουμενο διάστημα. Ελπιζω μόνο να μην έχουμε πυρκαγιές. Εγω νομιζω πως το φετινό καλοκαίρι δεν θυμίζει κανένα προηγούμενο.Ετσι όπως τα κάναμε, θα τα λουστούμε τώρα. Καληνυχτα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψυχραιμία και θετική σκέψη, Δημήτρη και όλα θα πάνε καλά. Κάτσε να το δούμε πρώτα το θεριό που έρχεται, διότι πολλές φορές η θεωρία (μοντέλα) διαφέρει από την πράξη (καιρός). Και μιας και είπες για πυρκαγιές, η πιο φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου χάθηκαν 102 άνθρωποι, σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018, που δεν είχαμε ούτε έναν καύσωνα. Στην Αττική δεν είχε ξεπεράσει τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία ούτε μία μέρα εκείνο το καλοκαίρι. Και τα ήπια επίσης από πλευράς θερμοκρασίας καλοκαίρια του 2019 και του 2020 είχαμε ανθρώπινες απώλειες, όπως στην κακοκαιρία της Χαλκιδικής για παράδειγμα, αλλά ακόμα και από κεραυνούς.

      Αντίθετα, το καλοκαίρι του 2017 με τους αλλεπάλληλους καύσωνες δεν χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος. Θέλω να πω ότι όλα σχετικά είναι. Μέχρι στιγμής καλά μας πάει το καλοκαίρι, ειδικά αν κοιτάξουμε και έξω από την αυλή μας τις εκατοντάδες θυμάτων από τις πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Κίνα και την Ινδία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Συγνώμη που ξεφεύγω εκτός θέματος αλλά, Φοβερές δορυφορικές λήψεις από το NOAA___ Ο κόλπος του Μεξικού.... https://cdn.star.nesdis.noaa.gov/GOES16/ABI/SECTOR/gm/GEOCOLOR/20212071511-20212071916-GOES16-ABI-GM-GEOCOLOR-1000x1000.gif Υπομονή και καλή δύναμη να περάσουν οι ζέστες. Καλό βράδυ σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνονοματε Δημήτρη ρ., εγώ είμαι περίεργος να δω τι λάδι θα κάνουμε φέτος.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην δυτική φθιωτιδα οι ελιές κάηκαν πατοκορφα από τον παγετό του Φεβρουαρίου.Απο την άλλη στον μεγάλο ελαιώνα της ανατολικής Φθιώτιδας,από Στυλίδα μέχρι Πελασγία σχεδόν,δεν υπάρχει ίχνος καρπου(ζεστός χειμώνας,παγετός,καύσωνας Μαΐου κτλ).Ευτυχως έβγαλα λάδι πέρυσι και το τρωμε με το σταγονόμετρο διότι μας βλέπω να αγοράζουμε στο τέλος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  12. Δυστυχώς αυτή η καυτή αέρια μάζα δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει με εντυπωσιακό τρόπο όπως θα έπρεπε κανονικά μετά τις 5 Αυγούστου.
    Όλα τα τελευταία στοιχεία που έκατσα κ μελέτησα,ενώ θέλουν από τις 5 τού μήνα κ μετά να σπάει κ να κατακερματίζεται πάνω από τα νότια Βαλκάνια αυτή η μάζα,είναι σχεδόν αδύνατο να επηρεαστούμε από κάποιο ουσιαστικό ψυχρό μπάσιμο από τα ΒΔυτικα, καθώς νέες καυτές μάζες καραδοκούν δυτικότερα.
    Με αυτά κ με αυτά πιό πιθανό βλέπω να συνεχίζεται το μαρτύριο με κάποια πρόσκαιρη πτώση ιδίως στα ανατολικά λόγω κ πιθανού μελτεμιού,παρά για κάτι εντυπωσιακό.
    Από τα 42αρια κ τα 43αρια θα πάμε μάλλον σε τιμές 36 με 38β στα ηπειρωτικά.
    Σωθήκαμε!
    Νομίζω ότι υπομονή, δάση, δέντρα κ φυτά θα φτάσουν στα όριά τούς κ εύχομαι να μην έχουμε δραματικές εξελίξεις στο μετέπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη απο τις 3 συγουστου και μετα τα ensemble ανοιγουν αλλα μονο για τα ανατολικα ηπειρωτικα. Κι'αυτο οπως ειπες ειναι οχι απο καποιο οργανωμενο συστημα, αλλα απο ενα τραφακι που φαινεται να περναει βορεια και να ενισχυει το πεδιο χαμηλων πιεσεων ανατολικα της ροδου. Αν υποθεσουμε πως βγαινει αυτο το σεναριο, μαλλον η δυτικη ελλαδα και μετεπειτα η υπολοιπη θα συνεχισει με θερμ. ανω των +25 στα 850. Η κυκλοφορια ουσιαστικα δεν αλλαζει.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτό,στην ουσία ούτε μετά αλλάζει η κυκλοφορία.
      Θα το κοιτάμε καθημερινώς.

      Διαγραφή
  13. Αγαπητέ Γιάννη Θεσπρωτέ κοντινέ συντοπίτη εγώ θα έλεγα να πας τις διακοπές σού στην πολύ όμορφη Φωκίδα.
    Έτσι κ αλλιώς παντού καμίνι θα είναι κ σε θάλασσα κ σε ημιορεινά.
    Οπότε αν έχεις κανονίσει να πάτε,με το καλό κ όσο μπορείς τις θερμές ώρες της ημέρας να μην κυκλοφορείτε έξω κ να την βγάζετε στο δωμάτιο με κλιματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλαδή ως τις 10 Αυγούστου θα πάει με θερμοκρασίες 45 βαθμούς ή θα έχει και κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα και κατά περιόδους θα ενισχύεται το μελτέμι? Πάλι μία άλλη κοπέλα από ένα άλλο site στο facebook έγραφε ότι μετά τις 10 του Αυγούστου φαίνεται να έρχεται κι άλλο πολύ μεγάλο κύμα καύσωνα βέβαια είναι πάρα πολύ μακριά σαν προγνωστική περίοδος αλλά δυστυχώς βλέπω ότι ειδικά το αμερικανικό μοντέλο ενώ στο χιόνια πέφτει έξω στους καύσωνες ακόμα και ένα μήνα πριν τα πετυχαίνει Διάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως της 10 Αυγούστου, θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας
      όχι όμως ότι θα δροσίσει. Θα έχουμε και αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Γενικευμένα και μέχρι το μισό του Αυγούστου, θα έλεγα ότι πολύ δύσκολα θα μας εγκαταλείψουν οι θερμές αέριες μάζες επάνω από τα κεφάλια μας. Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  15. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι ακόμα και τις νύχτες θα κάνει καμίνι.μονο τα πολύ ορεινά χωριά θα παίρνουν καμία ανάσα όλοι οι υπόλοιποι... Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή